Komentarai 17 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Konferencija. Informacijos paskelbimo apie dividendų mokėjimą įtaka akcijų kainos svyravimams.

spekuliantai.lt | 2010-04-27 | Konferencijos | perskaitė: 14823
Raktiniai žodžiai: ūkio bankas, Rūta Kalašinskaitė-Kiškienė, dividendai, konferencija, Deimantė Teresienė
Konferencija. Informacijos paskelbimo apie dividendų mokėjimą įtaka akcijų kainos svyravimams. Spekuliantai.lt skelbė konferenciją tema "Informacijos paskelbimo apie dividendų mokėjimą įtaka akcijų kainos svyravimams“. Konferencijos metu AB "Ūki

Spekuliantai.lt skelbė konferenciją tema "Informacijos paskelbimo apie dividendų mokėjimą įtaka akcijų kainos svyravimams“. Konferencijos metu AB "Ūkio bankas" finansų maklerio departamento maklerė dr. Deimantė Teresienė atsakė į tinklalapyje užduotus Jūsų klausimus.

 

 

Investuotojai įmones, kurios moka dividendus, vertina gana prieštaringai. Vieni gautus pinigų srautus iš dividendų traktuoja kaip investicinio horizonto pelningumo didinimo faktorių, kiti stengiasi jų išvengti parduodami akcijas prieš artėjant teisių į dividendus dienai. Vieniems atrodo, kad išmokėti dividendai mažina būsimą akcijų vertę, nes pinigų srautai išėję iš įmonės nebekuria pridėtinės vertės, tuo tarpu kita investuotojų dalis būtent dėl mokamų dividendų suteikia bendrovėms prioritetą priimdami investicinius sprendimus.

Kokie klausimai kyla jums, sulaukus iš įmonės žinios apie planuojamus išmokėti dividendus?

Kas apsunkina investicinių sprendimų priėmimą renkantis dividendus mokančias akcijas?

 

Pateikiame užduotus klausimus/atsakymus:


Klausimas (iš šono žiūrint).
Kiek kainuos TVEAT po 1 mėnesio kai bus išmokėti dividendai?
Ačiū už trumpą, skaičiais išreikštą atsakymą.

Investuotų reakciją bus galima stebėti gegužės 28 d., kai įsigijus akcijų jau nebebus galima pretenduoti į mokamus 1,6 eurų už akciją dividendus. Teoriškai akcijų kaina minėtą dieną turėtų sumažėti išmokamų dividendų dydžiu nuo ankstesnės prekybos dienos uždarymo kainos, tačiau praktikoje viskas priklauso nuo investuotojų nusiteikimo ir bendrų tendencijų pasaulio akcijų rinkose. Dažniausiai akcijų kaina krinta kiek mažiau nei išmokėti dividendai. AS „Tallina Vesi“ – tai pelningai dirbanti bendrovė, kuri nemažai dėmesio teikia rizikos valdymui ir laikosi gana tvirtos dividendų politikos. Mano manymu, ši pozicija išlaikys mažesnį rinkos vertės kritimo tempą nei jis gali būti modeliuojamas teoriškai.


Klausimas (arvisdu)
Per kiek laiko po dividendų išmokėjimo, kaina atsistato į prieš tai buvusią?


Vieno griežto atsakymo į šį klausimą negali būti, nes kaina sugrįžta į ankstesnį lygį priklausomai nuo daugelio faktorių. Svarbų vaidmenį vaidina rinkos likvidumas, investuotojų požiūris į bendrovę, pačios bendrovės veiklos rezultatai, jos perspektyvos, bendros rinkos sąlygos ir t.t. Bendras pastebėjimas: likvidžioje rinkoje, kur investuotojai priima investicinius sprendimus pakankamai racionaliai reaguodami į rinkoje pasirodžiusią informaciją, kaina atsistato gana greitai, kai tuo tarpu mažiau likvidžioje rinkoje tenka palaukti ir ilgiau.
Pavyzdžiui, TEO LT akcijų rinkos kaina pernai atsistatė per maždaug 60 prekybos dienų (stebint uždarymo kainas, tačiau prekybos sesijos metu tikėtina, kad kaina sugrįžo į ankstesnį lygį šiek tiek ir anksčiau). Tuo tarpu kai kurios mažiau likvidžios pozicijos prarastą rinkos vertę susigrąžino gerokai anksčiau, o būna ir tokių atvejų, kad kaina visiškai nesureaguoja į tai, kad automatinio įvykdymo sandoriu įsigyjama pozicija nebesuteikia teisės į dividendus. Taigi, vienos griežtos taisyklės rinka neleidžia suformuoti.


Klausimas (Žilvis).
Kaip cia taip yra, kad imones uzdirbusios pelna sumoka pelno mokesti, o mes gaudami divedendus jau nuo apmokestinto pelno sumokam dar karta ta pati pelno mokesti?

Gal man su logika negerai, bet man cia grynu gryniausias zmoniu apvaginejimas!

Mokestinė našta – visada opus klausimas. Galbūt šiuo atveju tikslingiau būtų diskutuoti su mokesčių specialistu, nes aš galiu pateikti tik savo subjektyvią nuomonę. Taigi, iš vienos pusės žiūrint galima įžvelgti, kad gautas pelnas apmokestinamas du kartus, t.y. įmonė sumoka pelno mokestį, o dividendų gavėjas taip pat yra apmokestinamas, t.y. tos pačios pajamos tampa mokesčių objektu du kartus. Šio apmokestinimo logika galėtų būti pagrindžiama skirtingu naudos gavėju. Jei įmonė sumoka mokesčius nuo pelno, tai dividendų gavėjas taip pat turi susimokėti mokesčius nuo gautų dividendų, nes visgi tai yra skirtingi mokesčių subjektai. Galima pasidžiaugti tik tuo, kad už šiais metais gautus dvidendus reikės mokėti mažesnius mokesčius nei pernai.


Klausimas (newone).
Kaip apmokestinami dividendai? Gauti Lietuvoje? Gauti Kinijoje? Gauti JAV?

Gautų Lietuvoje dividendų apmokestinimo specifika išsamiai aprašyta konferencijos „Finansinių priemonių pajamų deklaravimas 2010 m.“ temoje. Mokestiniai niuansai nėra mano kompetencijos sritis, todėl nenorėčiau jus suklaidinti. Mano turima informacija, gyventojo gauti dividendai Lietuvoje apmokestinami 2009 m. 20 proc. GPM+6 proc. PSD = 26 proc., 2010 m. 20 proc. Gauti Kinijoje – 20 proc. nuo 50 proc. dividendų sumos (t.y. 10 proc.), JAV -15 proc. Gaunant dividendus iš užsienio šalių reikia atkreipti dėmesį ne tik į tos šalies mokestinius niuansus, tačiau ir į tai, ar yra pasirašyta tarp šalių pajamų dvigubo apmokestinimo sutartis. Taip pat gali galioti įvairios papildomos sąlygos, kurios įtakoja mokesčių dydį.


Klausimas (buffetas)
Ar būtina dalyvauti akcininkų susirinkime, kad gaučiau dividendus?

Akcininkų susirinkime dalyvauti nebūtina. Dividendai išmokami pagal akcininkų teisių apskaitos dieną esantį akcininkų sąrašą.


Klausimas (ukis)
Jei valdyba siūlo išmokėti dividendus, o akcininkų susirinkimas nepatvirtina, kaip kaina kinta tada?

Dažniausiai tokiais atvejais kaina krinta žemyn su dideliu pagreičiu, nes investuotojų lūkesčių nepatenkinimas stipriai veikia kainą.


Klausimas (infinit)
Kada gaunu teisę į dividendus?

Teisę į dividendus gaunate tuo atveju, jei akcininkų teisių apskaitos dieną turite akcijų. Teisių apskaitos diena – tai dešimta darbo diena po visuotinio akcininkų susirinkimo.


Klausimas (Linksmas).
Kokie faktoriai (apart pačių dividendų) įtakoja informacijos paskelbimo apie dividendų mokėjimą įtakos "laipsnį" akcijų kainai? Dividendų pelningumas vs įmonės veiklos perpsektyva? Biržos likvidumas/seklumas?

Paskelbtos informacijos apie dividendų mokėjimą poveikio stiprumas labai priklauso nuo pozicijos likvidumo, investuotojų lūkesčių, t.y. ar paskelbtas dividendų dydis atitiko investuotojų tikėtinus dividendus. Poveikio efektą dažnai koreguoja bendros informacijos paskelbimo dieną vyravusios tendencijos tiek vietinėje rinkoje, tiek už jos ribų.


Klausimas (Linksmas).
Kaip manote, kiek laiko prireiks, kol Lietuvos bendrovių dividendų politika savo skaidrumu, smulkiųjų akcininkų teisių gynimu pasieks išsivysčiusių šalių lygį? Ir kokios priežastys, jūsų manymu, lemia tokius ženklius skirtumus?

Dividendų politikos skaidrumas - gana subjektyvus dalykas. Vieniems ji gali atrodyti pakankamai skaidri, kitiems – nevisiškai. Smulkiųjų akcininkų teisių gynimas skirtingose šalyse taip pat skiriasi, nors bendras tendencijas bandoma išlaikyti. Kiek laiko praeis? Manau, tai priklauso nuo rinkos dalyvių investavimo kultūros pokyčių. Tenka pripažinti, kad mūsų akcijų rinka, bendrovių santykis su įmonės akcininkais - tai ta sritis, kurioje dar daug erdvės tobulėjimui. Įvairių asociacijų, bandančių ginti smulkiųjų akcininkų interesus, kūrimasis yra pozityvus reiškinys, tačiau minėtoms organizacijoms reikėtų veikti kiek platesne linkme, t. y. tiek teikiant rekomendacijas dėl įstatyminės bazės korekcijų, tiek šviečiant smulkiuosius akcininkus. Įstatyminėje bazėje yra nemažai spragų, kuriomis gali pasinaudoti stambieji akcininkai, nes tam tikrose situacijose atsiranda gana nemaža laisvė interpretuoti įstatymų ir tvarkų straipsnius.


Klausimas (Linksmas).
Kokias dar be TEO LT akcijas galima būtų laikyti "dividendinėmis" Vilniaus biržoje?

Tai priklauso nuo to, ką Jūs turite omenyje poziciją įvardijant kaip „dividendinę“. Jei bendrovė nemoka dividendų vienais metais, nors yra gautas pelnas ir anksčiau dividendai buvo mokėti, tai ar tokia pozicija traktuojama kaip „dividendinė“? Aš manyčiau, kad įmonės sprendimas mokėti dividendus ir pasirinkta dividendų politika leidžia jos akcijas įvardinti „dividendinėmis“. Prie dividendinių pozicijų be TEO LT aš priskirčiau City Service, Klaipėdos nafta, Lietuvos dujos, Panevėžio statybos trestas, Pieno žvaigždės, Stumbras – tai bendrovės, kurios per pastaruosius du metus išmokėjo piniginius dividendus. Dar būtų galima vardinti nemažai pozicijų, kurios anksčiau mokėjo dividendus, tačiau krizės periodu dėl prastų veiklos rezultatų piniginiai dividendai nebuvo mokami.


Klausimas (Linksmas).
Kaip manote, kokie pagr.tikslai įtakoja bendrovių dividendų politiką? Akcininkų spaudimas? Noras formaliai parodyti, kad įmonė neva rūpinasi akcininkais ir užtikrina jiems tam tikrą grąžą? Mokestiniai niuansai?

Manau, tai priklauso nuo paties požiūrio į dividendų politiką. Tenka pripažinti, kad vieni investuotojai mano, kad dividendų mokėjimas suteikia akcijoms patrauklumo, kai tuo tarpu kiti įsitikinę, kad tai įmonės plėtros apribojimas ateityje. Jei laikytis nuomonės, kad geriau „žvirblis rankoje“ – tai labiau konservatyvi teorija, kuri orientuota į investuotojus, pasirinkusius ilgą investavimo horizontą, tokiu atveju bendrovės dividendų politika vertinama kaip rūpinimasis akcininkais, užtikrinant jiems pastovius pinigų srautus. Mano nuomone, dividendų mokėjimas akcininkus priverčia būti aktyvesniais, labiau linkusiais generuoti idėjas dėl bendrovės ateities. Be to, subjektyviu mano vertinimu, dividendai prisideda ir prie įmonės prestižo formavimo. Tuo tarpu gaunamos pajamos tik iš kapitalo prieaugio skatina investuotojų pasyvumą. Mokestiniai niuansai taip pat gali vaidinti tam tikrą vaidmenį, tačiau jis labiau priklauso nuo šalies mokesčių sistemos ir yra aktualesnis stambiems akcininkams, kurie nori išvesti pinigų srautus iš įmonės dažnai mokestine prasme palankesniu būdu nei būtų mokamas atlyginimas ar kitos išmokos.


Klausimas (lolis).
Ar apsimoka dividendus reinvestuoti?

Taip, nes pinigai kuria pinigus.


Klausimas (Progmaker)
Sveiki 

Per kiek laiko paprastai perveda dividendus po akcininkų apskaitos dienos? Ar kiekviena įmonė nusistato atskirą datą?
Ačiū už atsakymą

Pagal LR Akcinių bendrovių įstatymą bendrovė turi išmokėti paskirtus dividendus ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo sprendimo paskirstyti pelną priėmimo dienos.
Kitose šalyse gali būti taikoma ir kita praktika. Teko susidurti su situacijomis, kai dividendai išmokami po 60 dienų ar dar vėliau nuo sprendimo priėmimo dienos.

 


Klausimas (Žilvis).
Ar verta laukti, kada Lietuvos kompanijos pritaikys DRIP (Dividend Re-Investment Plan) savo akcijoms (pvz Grigiskes ar TEO)? Ar isviso tai realu Lietuvoje (teisines bazes prasme)?

Šiai dienai, manau, DRIP sistema Lietuvoje neveiktų tinkamai, nes kiekvieną naujovę mūsų šalies rinkos dalyviai priima iš lėto ir kupini įtarimų, o be to, kad tinkamai veiktų toks dividendų reinvestavimo planas būtinas pasitikėjimas bendrove ir jos ateities perspektyvomis. Ši sistema turi ir tam tikrų trūkumų, nes kai kurios šalys ar net skirtingos kompanijos gali plano dalyviams kelti tam tikrus reikalavimus dėl minimalaus turimo akcijų kiekio ar net nurodant, kad dalyvauti gali tik tam tikrų šalių akcininkai. Be to, dalyvaujant šioje sistemoje atsiranda papildomos išlaidos, kurios investuotojams gali pasirodyti ne itin patrauklios, ypač turint nedidelį kiekį akcijų. Teisinės bazės prasme, manau viskas yra įmano, tik reikia iniciatorių ir argumentuotų įrodymų, kad tai reikalinga.


Klausimas (hovardas).
Iš kur atsiranda dividendai?

Dividendai – tai pelno dalis visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu skiriama akcininkams proporcingai jų turimų akcijų kiekiui.


Klausimas (kremlius)
Ar Ūkio bankas moka dividendus? Kokio dydžio? Jei nemoka, tai kodėl?

Už 2009 m. Ūkio bankas nemoka dividendų, nes ataskaitiniais metais patyrė nuostolių.
Už 2008 m. buvo didinamas įstatinis kapitalas, už keturias turimas akcijas banko akcininkams nemokamai buvo suteikiama viena akcija.
Už 2007 m. mokėti piniginiai dividendai, kurie siekė 0,02 Lt.
Už 2006 m. mokėti 0,01 Lt piniginiai dividendai.
Už 2005 m. mokėti 0,01 Lt piniginiai dividendai.
Už 2004 m. 0,12 Lt piniginiai dividendai, kai akcijos nominalas 12 litų.


Klausimas (goldenRing).
Kas yra dividendai? Kaip galiu jų gauti?

Pagal LR Akcinių bendrovių įstatymą, dividendai yra akcininkui paskirta pelno dalis, proporcinga jam nuosavybės teise priklausančių akcijų nominaliai vertei. Dividendus galite gauti tuo atveju, jei akcininkų teisių apskaitos dieną nuosavybes teises turite bendrovės akcijų.

Taip pat skaitykite

Konferencija: Investavimo mitai bei investavimo psichologija

Konferencija. Į klausimus atsako Darius Slavinskas, MP Bank filialo Baltijos šalyse Kapitalo rinkų departamento vadovas, Investuotojų asociacijos valdybos narys.

Konferencija: AB „Agrowill Group“ veiklos tendencijos sėkmingai augančiame žemės ūkio sektoriuje ir rezultatai

Kaip aplenkti rinką?

2011-04-20 | Konferencijos 2011-03-24 | Konferencijos 2011-01-04 | Konferencijos 2010-10-06 | Konferencijos

Užduoti klausimai

2010 04 28 08:02     #33506
Kiek kainuos TVEAT po 1 mėnesio kai bus išmokėti dividendai?
Ačiū už trumpą, skaičiais išreikštą atsakymą .

2010 04 28 11:27     #33508
Per kiek laiko po dividendų išmokėjimo, kaina atsistato į prieš tai buvusią?

2010 05 02 13:16     #33529
Kaip cia taip yra, kad imones uzdirbusios pelna sumoka pelno mokesti, o mes gaudami divedendus jau nuo apmokestinto pelno sumokam dar karta ta pati pelno mokesti?

Gal man su logika negerai, bet man cia grynu gryniausias zmoniu apvaginejimas!
2010 05 02 23:01     #33532
Kaip apmokestinami dividendai? Gauti Lietuvoje? Gauti Kinijoje? Gauti JAV?
2010 05 02 23:03     #33533
Ar būtina dalyvauti akcininkų susirinkime, kad gaučiau dividendus?
2010 05 02 23:09     #33534
Jei valdyba siūlo išmokėti dividendus, o akcininkų susirinkimas nepatvirtina, kaip kaina kinta tada?
2010 05 03 09:28     #33535
Kada gaunu teisę į dividendus?
2010 05 03 09:57     #33536
Kokie faktoriai (apart pačių dividendų) įtakoja informacijos paskelbimo apie dividendų mokėjimą įtakos "laipsnį" akcijų kainai? Dividendų pelningumas vs įmonės veiklos perpsektyva? Biržos likvidumas/seklumas?

 


2010 05 03 10:10     #33537
Kaip manote, kiek laiko prireiks, kol Lietuvos bendrovių dividendų politika savo skaidrumu, smulkiųjų akcininkų teisių gynimu pasieks išsivysčiusių šalių lygį? Ir kokios priežastys, jūsų manymu, lemia tokius ženklius skirtumus?
2010 05 03 10:12     #33538
Kokias dar be TEO LT akcijas galima būtų laikyti "dividendinėmis" Vilniaus biržoje?
2010 05 03 10:14     #33539
Kaip manote, kokie pagr.tikslai įtakoja bendrovių dividendų politiką? Akcininkų spaudimas? Noras formaliai parodyti, kad įmonė neva rūpinasi akcininkais ir užtikrina jiems tam tikrą grąžą? Mokestiniai niuansai?
2010 05 03 18:46     #33540
Ar apsimoka dividendus reinvestuoti?
2010 05 03 19:42     #33541
Sveiki

Per kiek laiko paprastai perveda dividendus po akcininkų apskaitos dienos? Ar kiekviena įmonė nusistato atskirą datą?

Ačiū už atsakymą
2010 05 03 20:18     #33542
Ar verta laukti, kada Lietuvos kompanijos pritaikys DRIP (Dividend Re-Investment Plan) savo akcijoms (pvz Grigiskes ar TEO)? Ar isviso tai realu Lietuvoje (teisines bazes prasme)?
2010 05 03 23:22     #33545
Iš kur atsiranda dividendai?
2010 05 04 16:13     #33549
Ar Ūkio bankas moka dividendus? Kokio dydžio? Jei nemoka, tai kodėl?
2010 05 04 23:47     #33554
Kas yra dividendai? Kaip galiu jų gauti?
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital