Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

David M. Smick "Pasaulis yra išgaubtas: nematomi pavojai, gresiantys pasaulinei ekonomikai"

spekuliantai.lt | 2010-02-12 | Knygų apžvalgos | perskaitė: 5034
Raktiniai žodžiai: David M. Smick, The World is Curved
David M. Smick "Pasaulis yra išgaubtas: nematomi pavojai, gresiantys pasaulinei ekonomikai" Tai yra David M. Smick knyga “Pasaulis yra išgaubtas: nematomi pavojai, gresiantys pasaulinei ekonomikai” (angl. “The World is Curved”). Knyga yra apie

Šiandien trumpai pažvelgsime į knygą, parašytą per 2008 metų kredito krizę. Tai yra David M. Smick knyga “Pasaulis yra išgaubtas: nematomi pavojai, gresiantys pasaulinei ekonomikai” (angl. The World is Curved). Knyga yra apie tai, nuo ko iš tikrųjų prasidėjo 2007 metų kredito krizė, o pradžia buvo gana senai, dar 1980 metais. Taigi, šioje knygoje autorius nuosekliai aprašo, kas vyko pasaulyje (ekonominiu, politiniu, finansiniu ir kitais aspektais) per pastaruosius 25 metus: hedge fondų atsiradimas, rizikuoti linkę verslininkai, 1992 metų svaro sterlingo krizė, Japonijos NT ir akcijų kainų burbulas, dabartinė situacija Kinijoje ir globalizacija. Tai tikrai yra gera knyga siekiantiems susipažinti su pastarųjų 25 metų pasaulio finansų istorija, kas ją formavo, kokie procesai veikė ir kokios gali būti viso to pasekmės. Daugiau tikrai nėra ką paminėti, tiesiog perskaitykite kelias eilutes žemiau ir pažiūrėkite interviu su knygos autoriumi.

Žemiau pateikiama trumpa ištrauka iš visos knygos, t.y. vienas “galimas” scenarijus, kurį apibūdina autoriaus kolega, ekonomikos strategas Tadashi Nakamae.

“Protekcionizmo grėsmė, makroekonomikos silpnumas ir padidėjęs ekonominis disbalansas didina rinkų nestabilumą, o tai kai kuriuos analitikus įtikino, jog pasaulis atsidūrė ant ekonominio nuosmukio, o galbūt ir žlugimo slenksčio. Vienas iš mano draugų Tadashi Nakamae, kuris laikomas vienu geriausiu Japonijoje nepriklausomų pasaulio ekonomikos strategų, kliaujasi „Kinijos žlugimo“ scenarijumi. Jis teigia, kad pasaulis pasiekė ilgalaikę perprodukcijos būseną, iš pradžių gamybos sektoriuje, tačiau vėliau ir paslaugų sferoje. Nakamae spėja, kad įvyks „anti-Reagano revoliucija“, kai vyriausybės, ypač Azijoje, pamėgins savo ekonomikoms primesti dar stipresnę kontrolę nei iki šiol.

Nakaame įsitikinęs, jog naujai besiformuojančioms rinkos ekonomikoms (daugiausia Azijoje) toliau spaudžiant gamybos „akseleratorių“ (ir taip kuriant didžiulę perprodukciją, sąlygojamą ne rinkos paklausos, bet vyriausybių potvarkių), pasaulinė ekonomika kentės dar didesnį gamtinių išteklių (vario, cinko, geležies rūdos, naftos ir t.t.) stygių. Drauge su perprodukcijos problema spartės ir infliacija, skatinama didėjančios gamtinių išteklių kainos, nepaisant kartkartėmis pasitaikančių kainų mažėjimo laikotarpių. Tai nulems geroką gamybos pelningumo sumažėjimą.

Gamybos sektoriui smunkant, besiformuojančios rinkos, kaip minėjau anksčiau, stengsis stiprinti savo ekonomikos paslaugų sektorių. Taip elgėsi ir Jungtinės Valstijos bei Jungtinė Karalystė atitinkamai devintajame ir dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Japonijai taip pat teks agresyviai mestis į paslaugų sektorių. Indijai jau kurį laiką plėtojant paslaugų sektorių, iš to kylanti paslaugų perprodukcija neišvengiamai paskatins iki šiol negirdėtą reiškinį – ir gamybos, ir paslaugų sektoriaus protekcionizmo išplitimą pasaulyje.

Nakamae nuomone, labiausiai tikėtinas yra scenarijus, jog, Azijos ekonomikoms pasinėrus į valstybės inicijuotą protekcionizmą, Europa šiaip taip išsikapanos, o Kinija patirs krachą. Taip atsitiks dėl to, kad Kinijos perprodukcijos mąstas yra didžiausias. Šis scenarijus sukels didžiūlį galvos skausmą Jungtinėms Valstijoms ir kitoms industrializuotoms šalims, kurioms teks „asimiliuoti“ didžiulius kalnus prekių ir žaliavų, kurias Kinija pagal šį scenarijų turėtų pusvelčiui „išmesti“ į pasaulio rinkas.

Amerikai taip pat teks surasti naują vietinės paklausos šaltinį. Namų statybos ir automobilių gamybos sektoriai, kurie istoriškai buvo vieni iš Amerikos ekonomikos flagmanų, pastaruoju metu išgyvena didžiulį nuosmukį. Pagal Nakamae scenarijų Jungtinės Valstijos (ir Europa) kaip naują paklausos šaltinį atras investicijas į aplinką. Aplinkosaugos tikslais bus įdiegti nauji energijos taupymo ir aplinkos apsaugos standartai, kurie sykiu tarnaus ir kaip priemonė išstumti Azijos produkciją iš Amerikos bei Europos rinkų. Tai bus tam tikra protekcionizmo formą arba „netarifinis tarifas“.

Nakamae sako: „Toks scenarijus reiškia, kad likusioms Azijos šalims teks pačioms kurti savo vidinė paklausą. Tai yra labai sunkus darbas. Japonijai tai nepavyksta padaryti (išsiugdyti agresyvių vartotojų kontingentą) jau ištisus tris dešimtmečius“. To išdava bus stiprėjantis Azijos protekcionizmas Amerikos ir Europos prekių bei paslaugų atžvilgiu.

Liūdnojo Nakamae nupiešto pasaulinio scenarijaus galbūt ir galima išvengti. Tačiau aš jį paminėjau siekdamas pademonstruoti, kad vis daugiau pasaulinių strategų, ne sykį teisingai numačiusių ateities įvykius, ima baimintis, jog pasaulinės finansų ir prekybos sistemos žlugimo galimybė yra reali.”

Na ir galiausiai interviu su knygos autoriumi. Šiame interviu jis išdėsto gana nemažai minčių, pateiktų savo knygoje.

Taip pat skaitykite

Biržos psichologijos diskursas – kultinio spekulianto memuaruose

Strategija, kurios uždarbį pasiims vaikaičiai

CANSLIM – tinkamu laiku pasirinktos tinkamos akcijos

Žymus JAV investuotojas: žlugs ir euras, ir doleris

2013-05-20 | Knygų apžvalgos 2013-04-22 | Knygų apžvalgos 2013-03-21 | Knygų apžvalgos 2013-02-04 | Knygų apžvalgos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital