Komentarai 1 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Pasaulio finansinių krizių istorija

Spekuliantai.lt | 2010-05-05 | Kitos | perskaitė: 4997
Raktiniai žodžiai: Finansinės krizės
Pasaulio finansinių krizių istorija Pasaulis drebinamas krizės. Panika apėmė žmonių sąmonę. Visa, kas neaišku, gąsdina ir verčia suklusti net tuos, kurių ekonomikos problemos dar nepali

 Pasaulis drebinamas krizės. Panika apėmė žmonių sąmonę. Visa, kas neaišku, gąsdina ir verčia suklusti net tuos, kurių ekonomikos problemos dar nepalietė. Iš tikrųjų finansinius sukrėtimus istorija skaičiuoja ne vieną šimtmetį. Beveik kiekviena šalis pasaulyje per savo istoriją vienaip ar kitaip išgyveno finansines griūtis.

„Tulpių karštligė“ (Olandija 1593 – 1637 m.)

Garsioji „Tulpių karštligė“ prasidėjo 17 amžiuje nuo to, kad tulpės ėmė tapti paklausios ir madingos daugelyje Europos šalių. Olandai ėmė uždirbti didžiulius pinigus iš visko, kas buvo susiję su tulpėmis: iš svogūnėlių, žemės, trąšų ir vazonų. Atsidarė „tulpių birža“, kur buvo pardavinėjamos gėlės ir būsimo derliaus vekseliai. Kiekvienas šalies gyventojas svajojo praturtėti. Pradėta užstatinėti brangenybes, namus. Viskas vardan galimybės įsigyti brangiuosius svogūnėlius. Šalies gyventojai nustojo verstis bet kuo kitu išskyrus tulpes. Pramonė sustojo. Vyriausybė uždraudė bet kokią prekybą tulpėmis. Milijonai žmonių liko su svogūnėliais, kuriuos buvo liautasi pirkti. Olandijos krizė palietė kiekvieną šeimą ir paliko po savęs istoriją apie milijonus nusigyvenusių žmonių.

Pirmoji pasaulio finansinė krizė (1857 m.)

Pirmoji finansų krizė vienu metu palietė JAV, Vokietiją, Angliją ir Prancūziją. Prasidėjo JAV. Priežastimi tapo masiniai geležinkelio bendrovių bankrutavimai ir akcijų rinkos griūtis. Krizės periodu JAV ketaus gamyba sumažėjo 20% , medvilnės vartojimas 27%. Didžiojoje Britanijoje labiausiai nukentėjo laivų statyba, kur gamybos apimtis krito 26%.

1873 m. Pasaulio krizė

Prasidėjo Austrijoje ir Vokietijoje. Austrijos ir Vokietijos spekuliacinis pakilimas baigėsi Vienos (Austrija) fondų rinkos žlugimu. Niujorko fondų biržoje smarkiai krito akcijos, prasidėjo bankų panika. Subankrutavo pagrindinis finansininkas ir Jungtinio Ramiojo vandenyno geležinkelio prezidentas Džėjus Kukas. Kadangi Amerikos ir Europos ekonomika pakliuvo į recesijos fazę, Lotynų Amerikos šalių eksportas smarkiai sumažėjo, o tai sukėlė valstybių biudžetų pajamų kritimą. Ši krizė buvo viena ilgiausiai trukusių kapitalizmo istorijoje. Ji baigėsi 1878 metais.

Pirmasis pasaulinis karas – 1914 metų tarptautinė finansų krizė

Krizės priežastimi buvo vyriausybių visuotinis užsienio emitentų popierių išpardavimas karo veiksmų finansavimui. Ši krizė, skirtingai nuo kitų panašių, prasidėjo praktiškai vienu metu keliose šalyse. Tai sukėlė visišką žlugimą visose tiek prekybos, tiek pinigų pasaulio rinkose. Bankų panikos JAV ir Didžiojoje Britanijoje buvo sušvelnintos centrinių bankų intervencija.

„Didžioji depresija" JAV (1929 – 1932)

Depresija prasidėjo nuo Dow Jones indekso fondų kritimo. Tai sukėlė paniką bei akcijų ir obligacijų nuvertėjimą. Savo finansų neteko ir subankrutavo apie trečdalis visų bankų, milijonas eilinių indėlininkų neteko savo santaupų. Didžiosios depresijos krizės pasekmėmis tapo masinė bedarbystė, masiniai nepasitenkinimai ir nusikalstamumo augimas, gyventojų pajamų bei gamybos sumažėjimas iki 56% . Ekonomistai nesutaria dėl vieningos nuomonės apie Didžiosios depresijos priežastis. Egzistuoja kelios versijos: pinigų masės trūkumas, vyriausybės ir perprodukcijos pinigų politika, būdinga kapitalizmui. Tik 1951 metais Dow Jones indeksas sugebėjo susigrąžinti prarastas pozicijas.

1957 metų Pokario pasaulinė finansų krizė

Sukrėtimas apėmė JAV, Didžiąją Britaniją, Belgiją, Kanadą ir kai kurias kitas šalis. Ženkliai sumažėjo pramoninės produkcijos gamyba, bedarbių „armija" pasiekė beveik 10 mln. žmonių.

1973 – 1974 m. „Naftos embargas“

Įvyko smakrus naftos kainų pakilimas, vidutiniškai 400%. Iš dalies krizę sukėlė arabų šalių – OPEK narių – naftos gavimo sumažinimas. Krizei įtaką padarė ir Izraelio karas su Sirija bei Egiptu. Arabų šalys liovėsi tiekusios naftą į JAV ir į kitas Izraelio šalis sąjungininkes. Iki 2006 metų, 1973 metų naftos krizė buvo pirmoji ir stambiausia energetinė krizė. OPEK sumažino naftos gavimo apimtis ne tik tam, kad paveiktų pasaulines kainas savo naudai. Pagrindinė šios akcijos užduotis buvo sukurti politinį spaudimą pasaulio visuomenei, siekiant sumažinti Vakarų šalių palaikymą Izraeliui.

1987 metų „Juodasis penktadienis"

Kaltininku vėl tapo Dow Jones Industrial amerikietiškasis indeksas, kuris nukrito iš karto 22%. Sekdami JAV rinką, krito Australijos, Kanados ir Honkongo rinkos. Specialistai šio reiškinio priežastimi laiko investuotojų pasitraukimą iš kelių stambių bendrovių. Žlugimo priežastimis taip pat įprasta laikyti programinę prekybą, nelikvidumą, rinkos pervertinimą bei rinkos psichologiją. Šiomis priežastimis remiamasi bandant paaiškinti, kodėl įvyko spalio 19-osios griūtis, kodėl rinka krito taip greitai ir taip žemai, ir kodėl krizė palietė ne tik JAV.

Meksikos finansinė krizė (1994 – 1995)

Krizė yra laikoma 80-tųjų metų vyriausybės politikos, kurios esmė buvo užsienio kapitalo pritraukimas į šalį, pasekme. Valdininkai atidarė fondų biržą. 1989 – 1994 metais pirmasis krizės pasireiškimo požymis buvo kapitalo „bėgimas“ iš Meksikos. Užsieniečiai ėmė baimintis finansinių sukrėtimų šalyje. Prasidėjo bankinės sistemos krizė.

1997 – 1998 metų Pasaulio krizė

Neramumai palietė daugumą pasaulio šalių. Daugelyje išsivysčiusių šalių įvyko nacionalinės valiutos nuvertėjimas, o fondų indeksai krito iki 11 kartų. Labiausiai krizė palietė: Čekiją, Malaiziją, Tailandą, Indoneziją, Pietų Korėją, Rusiją, Braziliją ir Argentiną.

1998 metų Rusijos ekonomikos krizė

Tuo momentu Rusijos skola užsieniui, padidėjusi dėl Azijos ekonomikų griūties, jau buvo „raudonos zonos“ žymose. Prasidėjo likvidumo krizė. Pagrindinę Rusijos eksporto dalį sudarė žaliavos, kurių kainos smarkiai krito. Visa tai tapo pagrindinėmis ekonomikos griūties priežastimis. VTĮ (Valstybės trumpalaikių įsipareigojimų) piramidės statyba taip pat turėjo nemažos įtakos ekonomikos kritimui (įsipareigojimų nevykdymui). Iš tikrųjų įsipareigojimų nevykdymo data yra 1998 metų rugpjūčio 17 d. Krizės ypatybė buvo ta, kad pasaulio istorijoje dar nebuvo atvejų, kai valstybė paskelbia vidaus skolos, nominuotos nacionaline valiuta, įsipareigojimų nevykdymą. Šalį apėmė demonstracijų banga, nedarbingumas bei liaudies neramumai.

Šaltinis: Msn.com, Forex.LT

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



2017 01 13 09:41     #36316
 I’m satisfied, I've got to state. Actually not often do i expertise the web site that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you've attack the nail around the head. The idea is exceptional; ab muscles a thing that insufficient everyone is conversing smartly in relation to. I will be happy i always found this in my hunt for anything about it.

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital