Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Kinijos būsto burbulas trūkinėja

Spekuliantai.lt | 2014-05-28 | Kitos | perskaitė: 1703
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Kinijos būsto burbulas trūkinėja Dovre Insight: Kinijos būsto burbulas trūkinėja

Kinijos būsto rinkoje temperatūra nukrito, o turto rinkos paskatinto ekonomikos sąstingio rizika auga. Ar tai pavojinga Oslo vertybinių popierių biržai?

 

Įžanga į vasara Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo puiki. Ekonomika auga, augimo tempas greitėja, o infliacija ir palūkanų normos yra žemos. Šis derinys suteikia ne tik gerą nuotaiką, bet ir naujas aukštumas vertybinių popierių biržoje.

Tačiau pradeda ryškėti potencialus nuotaikos gadintojas. Pasak Kinijos statistikos departamento, lyginant su praėjusiu mėnesiu, būsto kainos balandį sumažėjo aštuoniuose didžiuosiuose miestuose. Didžiausias mažėjimas užfiksuotas Hangdžou, kur nuosmukis siekė 0,7 proc. Palyginimui, kovą kainos krito tik keturiuose miestuose.

Šie maži, išsibarstę kainų nuosmukiai lėmė prognozes, jog Kinijos būsto burbulas sprogs. Ar turėtume dėl to nerimauti?

Kinijos problema yra patikimos statistikos stygius. Tad visos Kinijos prognozės turėtų būt vertinamos su šiek tiek skepticizmo.

Perteklius

Nemažai dalykų rodo, kad daugelyje mažų ir vidutinio dydžio miestų yra naujų, neparduotų būstų perteklius. Būstų statytojams tikriausiai reikia sumažinti kainas, kad jais atsikratytų. Tai perspėja apie artėjantį nuosmukį tiek būsto kainose, tiek statybos darbuose.

Būstų buvo pastatyta daug, o pirkėjų buvo mažiau. Taip yra dėl dviejų priežasčių. Pirma, kova su korupcija lėmė, jog dauguma nebedrįsta pirkti būsto tokiu tempu kaip anksčiau. Antra, dabartinis finansų liberalizavimas mažina būsto paklausą.

Finansų liberalizavimas

Kinai dabar labiau nei anksčiau gali savo santaupos išsiųsti iš šalies. Pinigų rinkos fondų ir struktūrizuotų produktų atsiradimas taip pat sudaro didesnę konkurenciją santaupoms. Trumpai tariant, finansinis liberalizavimas padeda pakelti palūkanų normas, kurios iki šiol buvo dirbtinai mažos.

Pavojus, kad atsiras nekontroliuojama, neigiama spiralė, kur kretančios nekilnojamojo turto kainos, bankų nuostoliai ir didėjantis nedarbas, atrodys kaip vienas kitą papildantys veiksniai. Abejojame, kad tai įvyks. Valdžios institucijos turi per daug įrankių, kad leistų tam nutikti.

Pavyzdžiui, reikalavimas padengti 30-40 procentų sumos nuosavomis lėšomis imant būsto paskolą, lengvai gali būti sušvelnintas.

Priešpriešinis vėjas

Manome, kad gyvenamojo ploto statybų apimtys pasiekė aukštumas ir ilgainiui mažės. Tai sukurs nepalankią situaciją krovinių pervežimui laivais, lydymui ir rūdos gamintojams.

Oslo vertybinių popierių biržai Kinijos būsto rinkos atvėsimo pasekmės bus ribotos. Tačiau su sąlyga, kad valdžios institucijos nemiega ir neleis situacijai tapti nekontroliuojama.

Dovre portfelis

  • Panoro Energy
  • Ekornes
  • Petrolia Drilling
  • Norsk Hydro
  • Wilh. Wilhelmsen ASA
  • ABG Sundal Collier

Įtraukiame: -
Pašaliname: -

Chart1

Chart2

Chart3

 

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital