Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Lietuvos akcijų rinkos ketvirtinė analizė

Spekuliantai.lt | 2013-06-07 | Kitos | perskaitė: 972
Raktiniai žodžiai: Sabyd
Lietuvos akcijų rinkos ketvirtinė analizė Lietuvos akcijų rinkos ketvirtinė analizė

 Šioje analizėje, kaip ir anksčiau, visais atvejais remtasi ne visomis Vilniaus biržoje kotiruojamomis bendrovėmis, o tik tomis, kurios įeina į OMXV indekso sudėtį (25 bendrovės iš 33). Palyginsime svarbiausius dydžius ir rodiklius birželio 4-ai dienai (atsižvelgiant į 2013 m. I ketvirčio rezultus) su analogiškais dydžiais kovo 8-ą dieną.



1 pav. Vilniaus biržos vidutinės mėnesio apyvartos kitimas
Vilniaus biržos vidutinė mėnesio apyvarta gerokai išaugo š.m. I ketvirtį (47%, lyginant su 2012 m. IV ket.), tačiau balandžio- gegužės mėn. krito 17% iki 6 mln. Eur.
OMXV indeksas 2013.03.08-2013.06.04 pakilo 5,2%, o bendrovių kapitalizacija sumažėjo 1,6%. Taip atsitiko dėl išmokėtų dividendų už 2012 m. (OMXV yra grąžos indeksas, taigi atsižvelgia į dividendus). Nesunku paskaičiuoti, kad vidutinis dividendinis pajamingumas buvo įspūdingas ir siekė 6,8%. Daugiausia prie to prisidėjo „Lituvos Dujos“, kurių dividendinis pajamingumas siekė virš 18%.
Per minėtą laikotarpį 9-ių pozicijų kainos kilo, 14-os krito ir 2-ų nepasikeitė.
Visus svarbiausius dydžius ir santykinius rodiklius, o taip pat jų pokyčius pateikiame lentelėje. Skaičiuodami suminius bendrovių pardavimus ir grynąjį pelną bei atitinkamus santykinius rodiklius, rėmėmės bendrovių paskelbtais paskutinių keturių ketvirčių konsoliduotais rezultatais.

Kaip matome, bendrovių suminiai pardavimai birželio mėnesiui buvo 3,2% didesni, negu kovo mėnesiui.
Tačiau suminis įmonių konsoliduotas grynasis pelnas sumažėjo 4,7%. Tiesa, tam didžiausią įtaką turėjo “Linas Agro Group” bendrovė, kurios paskutinių 4 ketvirčių pelnas sumažėjo dėl dukterinės bendrovės teigiamo pardavimo rezultato nebuvimo, o ne pagrindinės veiklos. 17-os bendrovių finansinės veiklos rezultato pokytis buvo teigiamas ir tik 8-ių neigiamas.
Bendrovių suminė nuosavybė, arba buhalterinė vertė, išaugo 1,1% - natūralus pelningos veiklos rezultatas.
Įmonių pelningumo rodikliai, sekdami pelnų sumažėjimu, irgi krito: grynojo pelno marža iki 3,9%, o nuosavybės grąža- iki 4,7%.


2 pav. Grynojo pelno maržos (GPM) ir nuosavybės grąžos (ROE) kitimo grafikas
P/S rodiklis dėl gerokai išaugusių pardavimų krito iki 0,64, o P/BV dėl sumažėjusios kapitalizacijos padidėjusios nuosavybės ir krito iki 0,76.
Kaip visada, lentelėje pateikti du P/E rodikliai: P/E (bend.), skaičiuotas kaip suminės visų bendrovių kapitalizacijos ir suminio grynojo pelno santykis, ir P/E (peln.) - suminės pelningai dirbančių bendrovių kapitalizacijos ir jų suminio grynojo pelno santykis. P/E (bend.) išaugo iki 16,1 dėl kritusio suminio pelno, dėl tos pačios priežasties P/E (peln.) pakilo iki 10,4.


3 pav. P/E (bend.) ir P/E (peln.) kitimo grafikas
Akcijų pelningumas E/P- atvirkščias P/E dydis, parodantis grynojo pelno ir kapitalizacijos santykį. Jis buvo skaičiuotas, kaip ir P/E (peln.), atmetus nuostolingai dirbančias bendroves. Tokį skaičiavimo būdą renkamės dėl dviejų priežasčių- pirma, nuostolingai dirbančios bendrovės nėra vertinamos pagal P/E ar E/P. Antra, investuodami į akcijas, galime pasirinkti tik kokybiškas, pelningai dirbančias bendroves. Kaip matome, akcijų pelningumas sumažėjo 0,3% dydžiu iki 9,6%, nes pelningai dirbančių bendrovių pelnas sumažėjo- daugiausia dėl jau minėtos “Linas Agro Group”.
VVP 10-ies metų pelningumas nagrinėjamu laikotarpiu krito net 0,5% iki 3,8%- taip investuotojai įvertino sumažėjusią skolinimo Lietuvai riziką.
Mūsų įvestas trumpinys SABYD (iš anglų k.: Stocks And Bonds Yield Difference)- tai skirtumas tarp akcijų ir ilgalaikių vyriausybės obligacijų (VVP) pelningumų. SABYD parodo, kiek akcijų pelningumas yra didesnis (jei SABYD teigiamas) arba mažesnis (jei neigiamas), lyginant su VVP pelningumu.


4 pav. Akcijų pelningumo, VVP 10 m. pelningumo ir SABYD kitimo grafikas
Birželio 4d. SABYD buvo 5,8%, arba 0,2% didesnė, negu kovo mėnesį. Ji išaugo dėl stipriai kritusio VVP pelningumo (nors akcijų pelningumas ir sumažėjo).
Kadangi šiuo metu Lietuvoje akcijų pelningumas net 5,8% viršija VVP pajamingumą, jos atrodo žymiai patraukliau už skolos vertybinius popierius. Tokia situacija turėtų išsilaikyti ir netolimoje ateityje. Prognozuojame, kad bendrovių pelningumo rodikliai Lietuvoje II-ą ketvirtį turėtų būti geresni, negu I-ą. Tuo tarpu akcijų rinkos kryptis imiausiu laikotarpiu priklausys ir nuo situacijos pasaulio rinkose, kurias savo ruožtu stipriai įtakos galimi FED sprendimai dėl ekonomikos skatinimo politikos tęstinumo.

Investavimo mokytojas Aldas Pipinys
www.investuotojas.com

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital