Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Pirma burbulas – tada infliacija?

Spekuliantai.lt | 2013-05-07 | Kitos | perskaitė: 395
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Pirma burbulas – tada infliacija? Dovre Insight: Pirma burbulas – tada infliacija?

Išimtinai agresyvios monetarinės politikos sudaro tinkamas sąlygas turto burbulams pūstis ir ilguoju laikotarpiu padidina infliacijos riziką.

JAV ir Japonijos centriniai bankai kiekvieną mėnesį didina pinigų pasiūlą atitinkamai 85 ir 75 milijardų JAV dolerių, o Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį dar labiau nurėžė pagrindines palūkanų normas. Per spaudos konferenciją ECB vadovas teigė, kad yra svarstoma galimybė įvesti neigiamas palūkanų normas.

Ar šis pigių centrinio banko pinigų potvynis lems pernelyg didelę riziką, infliaciją ir finansų burbulus? Tikriausiai jau esame saugaus prieglobsčio (angl. “Safe Haven“ ) burbule.

Burbulas egzistuoja tuomet, kai turto kainos yra tokio lygio, kad sunku jas pagrįsti fundamentaliais pagrindais. JAV, Vokietijos ir Japonijos Vyriausybės obligacijos atitinka šį kriterijų.

Obligacijų burbulas

Galima paminėti, kad dešimties metų Japonijos vyriausybės obligacijų pajamingumas yra 0,55 proc. Tokias palūkanų normas galėtų pagrįsti ilgalaikė defliacija ir valstybės finansų stebuklingas pagerėjimas, leidžiantis išvengti skolų krizės.

Atotrūkis nuo tikrovės vargu ar galėtų būti didesnis. Vyriausybės finansai yra apgailėtini, o naujasis centrinio banko vadovas yra pasiryžęs didinti infliaciją iki dviejų procentų. Pinigų bazė per ateinančius dvejus metus padvigubės ir tai jau leido jenos kursui kristi 25-30 procentų dolerio ir euro atžvilgiu.

Kodėl obligacijos atitrūko nuo tikrovės ir tapo tokiomis pervertintomis? Atsakymas paprastas. Taip yra dėl centrinio banko nulinės palūkanų normos politikos ir masinių obligacijų pirkimų.

Infekcija

Kol vyriausybė toliau skatins rizikuoti, yra pagrindas manyti, kad obligacijų burbulas ne tik liks, bet ir išplis į kitas turto klases. Hipotekos obligacijų ir akcijų kainos kyla. Net JAV būsto rinka yra šoke.

Kaip ilgai centriniai bankai kurstys besipučiančius burbulus? Tikėtina, kad netrumpai. Infliacija yra žema ir toliau mažėja dėl žaliavų kainų nuosmukio ir minimalaus darbo užmokesčio augimo.

Be to, darbo rinka išlieka nepriimtinai silpna, ir kuo ilgiau žmonės bus be darbo, tuo didesnė tikimybė, kad jie galų gale taps socialinės paramos gavėjais arba nusikaltėliais. Nedarbo mažinimo svarba išlieka labai didelė.

Daugiau dujų

Kitaip tariant, yra mažai priežasčių sustabdyti banknotų presus dabar. Priešingai, galbūt ralis akcijų rinkoje ir kylančios nekilnojamojo turto kainos yra tai, ko reikia norint ištraukti ekonomiką iš liūno?

Ilgainiui infliacijos protrūkio rizika auga. Priežastis yra ta, kad visada lengviau skatinti nei išlaikyti. Galbūt netikėtas infliacijos šuolis gali būti dalis sprendimo smarkiai prasiskolinusioms Vakarų valstybėms?

 

Dovre portfelis

·                     Norsk Hydro
·                     Helgeland Sparebank
·                     Wilh. Wilhelmsen Holding
·                     Sparebank1 Nord-Norge
·                     EMGS
·                     Interoil

Įtraukiame: -
Pašaliname: -

 
Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital