Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Praėjusios savaitės apžvalga

Orion Securities | 2013-04-30 | Kitos | perskaitė: 330
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Praėjusios savaitės apžvalga Praėjusios savaitės apžvalga

 Praėjusią savaitę JAV akcijų rinkoje vyravo teigiamos nuotaikos, S&P 500 indeksas pakilo 1,7 procentus. Optimizmą palaikė neblogi bendrovių pirmojo ketvirčio veiklos rezultatai. Vis dėlto, apibendrinta statistika rodo, kad analitikų lūkesčius viršijo 59 proc. rezultatus skelbusių bendrovių pelnas ir tik 49 proc. bendrovių pajamos, kai praėjusį ketvirtį abu rodikliai peržengė 60 procentų. Europos akcijų indeksai kilo kurstomi ECB palūkanų normos mažinimo lūkesčių: Vokietijos DAX pašoko 4,8 proc., Prancūzijos CAC 40 – 4,3 procentus. Taip pat kilo ir žaliavų turto klasė – CRB indeksas fiksavo 0,8 proc. prieaugį.

ECB pasiruošęs mažinti palūkanų normas
Gegužės 2 d. Bratislavoje Europos centrinio banko (ECB) valdančioji taryba susirinks balsuoti dėl bazinės palūkanų normos. Rinkoje vyrauja nuomonė, kad šį kartą ECB turėtų sumažinti palūkanas nuo 0,75 proc. iki 0,50 procento. Paskutinį kartą palūkanų norma sumažinta 2012 m. liepos mėnesį. Metinė euro zonos infliacija (šiuo metu 1,7 proc.) atsiliko nuo tikslinio lygio, o ekonomika grimzta į recesiją. Anot oficialaus ECB scenarijaus, tikimasi, kad antrojoje metų pusėje ekonomika ims atsigauti. Tačiau net jeigu Bratislavoje vyksiančiame ECB susirinkime šis scenarijus išliks nepakitęs, tai nereiškia, kad ECB nesumažins bazinės palūkanų normos.
Balandžio 4 d. ECB prezidentas Mario Draghi pasakė, kad bankas yra pasiruošęs veikti, kad paskatintų besitraukiančią euro zonos ekonomiką. Analitikai tai interpretavo kaip ženklą , jog palūkanų norma galiausiai bus sumažinta. Didžiausias dėmesys tenka refinansavimo operacijose naudojamai palūkanų normai, kurią sumažinus periferinėse valstybėse esantys bankai galėtų skolintis iš ECB pigiau. Vis dėlto, nėra aišku, ar tai paskatins lengvesnį bankų skolinimą verslui ir namų ūkiams. Palūkanų, kurias ECB moka už vienos nakties indėlius, sumažinimo nesitikima. Finansų rinkose palūkanų sumažinimas paprastai yra įskaičiuojamas iš anksto, todėl pasitvirtinus prognozei didelės reakcijos neturėtų būti. Kita vertus, jei ECB paliks galioti 0,75 proc. normą, galimi smarkūs svyravimai dienos prekybos sesijos metu.

Euro zonos ekonomika scenarijaus nesilaikė
Antradienį paskelbti euro zonos pirkimo vadybininkų indeksai (PMI). Vokietijos, kuri rinkose šiuo metu stebima iš arčiau nei periferinės šalys, gamybos sektoriaus PMI sumažėjo daugiau nei punktą iki 47,9, o paslaugų sektoriaus PMI pagaliau nukrito žemiau 50 punktų ribos ir buvo lygus 49,2. Kai PMI laikosi žemiau 50, ekonomikos sektorius patiria susitraukimą. Visos euro zonos PMI išliko beveik nepakitę: gamybos ties 46,5, paslaugų ties 46,6. Taip pat nuvylė trečiadienį paskelbtas Vokietijos IFO verslo sąlygų indikatorius, vietoje prognozuotų 0,5 nukritęs visus 2,3 punktus iki 104,4.
Pirmąjį šių metų ketvirtį Ispanijos nedarbas pakilo į naują rekordinį lygį – 27,2 procentus. Rodiklis viršijo ne tik 2012 m. ketvirtojo ketvirčio lygį (26 proc.), bet ir prognozuojamą lygį (26,5 proc.). Ispanijoje neturėjo darbo ir jo ieškojo 6,2 mln. žmonių. Jaunimo nedarbas pasiekė 57,2 procentus. Pirmadienį taip pat skelbtas pirmojo ketvirčio Ispanijos nekilnojamojo turto kainų indeksas, kuris krito 0,8 proc., palyginti su praėjusiu ketvirčiu. Tai dvidešimtas iš eilės šio indekso neigiamas pokytis, taigi, būstų kainos Ispanijoje smunka jau 5 metus. Susitraukusi nekilnojamojo turto rinka atbaido potencialius investuotojus.

JAV augimas nepasiekė norimo lygio
Penktadienį paskelbtas išankstinis JAV bendrojo vidaus produkto įvertis: pirmąjį ketvirtį ekonomika augo 2,5 proc., palyginti su 2012 m. ketvirtuoju ketvirčiu, nors tikėtasi, kad augimas sudarys 3,1 procentus. Kita vertus, praėjusio ketvirčio įvertis iš 0,1 proc. susitraukimo pagerintas iki 0,4 proc. prieaugio. Primename, kad JAV ketvirtinio BVP prieaugis skelbiamas metiniu greičiu, taigi tikrasis augimas yra keturis mažesnis nei pateikiami skaičiai.
Grynieji Ilgalaikio vartojimo prekių pardavimai (neskaitant transporto prekių) JAV kovo mėnesį sumažėjo 1,4 proc., palyginti su vasario mėnesiu, kai smukimas sudarė 0,7 procento. Nors naujų gyvenamųjų būstų pardavimai kovo mėnesį buvo šiek tiek geresni nei prognozuota ir sudarė 34,7 tūkst. būstų, sandoriai dėl nebenaujų būstų (410 tūkst.) gerokai nuvylė ir buvo 2 proc. mažesni nei prognozuota. Vis dėlto, prastesni rodikliai didelės nuostabos rinkoje sukelti neturėjo – JAV ekonomika ruošiasi sulėtėjimui, kurį sukėlė priverstinės taupymo priemonės.


Šią savaitę:
 Pirmadienį skelbiami JAV būsimi gyvenamųjų būstų pardavimai, tikimasi kovą jie išaugo 1,1 procentą. Tai rodiklis, aplenkiantis praėjusią savaitę skelbtus būstų pardavimus, nes pirkimo sutartis pasirašoma anksčiau nei būstas laikomas parduotu. Taip pat skelbiami JAV namų ūkių vartojimo duomenys.
 Pirmadienį skelbiami Japonijos ekonominiai rodikliai: namų ūkių vartojimas, nedarbo lygis, pramoninė gamyba, mažmeninė prekyba.
 Antradienį skelbiama aibė euro zonos rodiklių: Vokietijos nedarbas ir mažmeninė prekyba, Prancūzijos vartojimas, Ispanijos išankstinis BVP, euro zonos nedarbo lygis.
 Trečiadienį-penktadienį paaiškės naujausi JAV nedarbo rinkos duomenys. Tikimasi, kad nedarbo lygis, skelbiamas penktadienį, išliks nepasikeitęs ties 7,6 procentais.

 

Parengė Orion Securities

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital