Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Naftos kainų perspektyva

Spekuliantai.lt | 2012-09-10 | Kitos | perskaitė: 442
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Naftos kainų perspektyva Dovre Insight: Naftos kainų perspektyva

 Naftos kaina yra itin sunkiai nuspėjama. Irano naftos eksporto sumažėjimas rodo, kad naftos rinkoje situacija ir toliau liks įtempta.

Tendencijos žaliavų rinkoje neįprastai skiriasi. Prastėjanti pasaulio ekonomika lėmė pramonės žaliavų, tokių kaip aliuminio ir geležies rūdos, kainų kritimą. Jais šiuo metu prekiaujama tame pačiame lygyje kaip ir finansų krizės metu.
Tačiau dėl priekabių oro dievų maisto produktų kainos yra rekordiškai aukštos, o vyraujant pinigų spausdinimo lūkesčiams tauriųjų metalų kainą kyla į viršų.
Per pirmąjį pusmetį naftos kaina nukrito drauge su kitų cikliškų žaliavų kainomis, bet antrajame pusmetyje jos patyrė staigų kilimą. Kitaip tariant, nuo birželio kaina pakilo 25 procentais. Kodėl naftos kaina yra tokia stipri, kai pasaulio ekonomika yra tokia silpna?

Mažėjanti gamyba

Paprasčiausiai to priežastis yra mažėjanti gamyba. Sankcijos Iranui pasirodė veiksmingos. Tai akivaizdu iš to, kad šią vasarą Irano naftos produkcija per vieną dieną tapo pusantro milijono barelių mažesnė. Tai susiję su tiekimo sutrikimais, atsiradusiais dėl karo Libijoje.
Sankcijos neigiamai paveikė trimis būdais. Pirmiausia, JAV taikė sankcijas visiems, turintiems prekybos ryšių su Irano Centriniu Banku. Visgi JAV pritaikė išimtį daliai šalių mainais už pažadus atitinkamai sumažinti naftos importą.
Antra, Europos Sąjunga visiškai sustabdė naftos importą iš Irano. Ir galiausiai ES uždraudė draudimo bendrovėms drausti Irano naftos krovinius.

Išsekusios atsargos?

Šiandien esant mažai Irano naftos produkcijai rinkos pusiausvyra atrodo tokia įtempta, kad nesunku įsivaizduoti ateinantį kainų kilimą. Aukštos kainos yra būtinos norint numalšinti paklausą taip, kad produkcija ir vartojimas būtų grąžintį į pusiausvyrą.
Abejotina, kad visas pasaulis yra dugne. Esant naftos kainoms, kurios artėja prie skausmingos ribos, niekas neliks nustebintas, jei Obama greitai panaudos strategines naftos atsargas. Tai pagelbėtų jo rinkimų kampanijai.
Po to gali atrodyti, kad naftos kainos, esančios virš 125, nėra tvarios. Anksčiau kiekvieną kartą naftos kainai peržengus šią ribą, ciklinė paklausa krito praėjus neilgam laiko tarpui. Dar nėra iki galo aišku, ar tai yra sutapimas ar pasekmė to, kad pasaulio ekonomika negali atlaikyti tokios aukštos naftos kainos.

Skalūnų alyva

O kaip dėl platesnio paveikslo? Ilguoju laikotarpiu yra nemažai galimybių, kad skalūnų alyvos revoliucija bei naftos telkinių plėtra itin giliuose vandenyse ryškiai sumažins naftos kainą. Padidėjęs gamtinių dujų, kaip transporto kuro, vartojimas taip pat veda ta pačia linkme.
Tačiau kol kas nėra priežasties išsižadėti tokių naftos kainų. Taip yra todėl, kad matomi istoriškai žemi nepanaudoti gamybos pajėgumai bei aukšta naujių gamybos trikdžių rizika dėl karo ar politinių neramumų.

Dovre portfelis

• DNO
• Avocet Mining
• Aker Philadelphia
• Aqua Bio Technology
• RCL
• EMGS

Įtraukiame: -
Pašaliname: -

 

 

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital