Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Praėjusios savaitės apžvalga

Orion Securities | 2012-07-09 | Kitos | perskaitė: 416
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Praėjusios savaitės apžvalga Praėjusios savaitės apžvalga

 Praėjusią savaitę turto klasių kainų svyravimus finansų rinkose lėmė nusistovėjusios investuotojų emocijos dėl pasibaigusio euro zonos šalių viršūnių susitikimo ir lūkesčiai dėl centrinių bankų vykdomos pinigų politikos. Per savaitę Europos akcijų indeksai beveik nepakito, JAV akcijų indeksai smuko apie 1 proc., o Azijos akcijų indeksai didėjo apie 0-2 procentus.

Nepaisant smarkaus prieš tai buvusios savaitės penktadienio kilimo, praėjusios savaitės pradžioje Europos akcijų indeksai augo dvi prekybos sesijas iš eilės ir grįžo į balandžio pabaigos-gegužės pradžios lygius. Nenustoja brangti ir nafta: WTI neatidėliotino sandorio kaina praėjusią savaitę pasiekė 88 JAV dolerių už barelį, o tai apie 13% daugiau nei žemiausia kaina vienerių metų laikotarpiu, pasiekta vos prieš kelias savaites. Praėjusios savaitės pradžioje spekuliuota, kad centriniai bankai visame pasaulyje imsis skatinamosios monetarinės politikos, o embargas Iranui suvaržys pasiūlą rimčiau nei tikėtasi.

Graikija siekia pasinaudoti palengvintomis finansinės pagalbos sąlygomis, priimtomis birželio 28-29 d. vykusiame ES vadovų susitikime. Jei Graikijai pavyktų, jos skola, dabar sudaranti virš 330 mlrd. eurų, sumažėtų apie 50 mlrd. eurų. Kol kas aišku, kad lengvatomis refinansuoti bankus tiesiogiai, nedidinant vyriausybės skolos, naudosis Ispanija, Airija ir galbūt Italija. Praėjusią savaitę skelbtais Eurostat duomenimis, Graikijoje, kaip ir Ispanijoje, nedirba kas antras jaunas žmogus. Atskirai nuo šio įverčio graikų darbo statistikos institucija skelbė, kad iki metų galo, darbo neturinčių graikų, įskaitant ilgalaikius bedarbius, skaičius pasieks 1,6 mln. arba beveik 30 proc. visų darbingo amžiaus gyventojų – ankstesnė prognozė buvo 1,48 milijonų.

Praeitos savaitės trečiadienį gana didelės paklausos susilaukė Vokietijos obligacijų aukcionas, signalizuodamas, kad investuotojai vis dar nerimauja dėl Europos skolų problemų. Tokios naujienos lėmė Italijos ir Ispanijos obligacijų kainų smukimą ir pajamingumų augimą.10 m. trukmės Ispanijos obligacijų pajamingumai ir vėl padidėjo virš 7 proc., o Italijos virš 6 procentų. Taigi, atrodo, kad euro zonos viršūnių susitikimas finansų rinkų nenuramino.

Pastaruoju metu skelbiami ekonominiai rodikliai gerokai atsiliko nuo analitikų prognozių. Šiuo metu 10 didžiausių pasaulio valstybių (pagal ekonomikos dydį) ekonominių rodiklių netikėtumo indeksas yra žemiausiuose lygiuose nuo 2009 m. pradžios. Kaip ir spekuliuota, prastėjantys ekonominiai rodikliai privertė centrinių bankų vadovus imtis tolesnės skatinamosios monetarinės politikos.

Ketvirtadienį Europos centrinis bankas (ECB) sumažino bazinę palūkanų normą nuo 1 iki 0,75 proc.,t.y., žemiausio lygio per visą istoriją. Mario Draghi, ECB vadovas, šiam banko sprendimui skirtoje spaudos konferencijoje išreiškė susirūpinimą Europos ekonomikos perspektyvomis. Anot jo, ekonomikos augimas vėl silpnėja ir išlieka rizika, kad artimiausiu metu ekonomika toliau smuks. Taip pat neatmetamas scenarijus, kad iš finansų rinkų krizė gali persimesti į kitus sektorius. Palūkanų normos sumažinimas lėmė smarkų euro smukimą kitų pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu – praėjusią savaitę euro vertė smuko žemiau 1,23 JAV dolerio.

Ketvirtadienį Anglijos centrinis bankas bazinės palūkanų normos nepakeitė, ji išlieka 0,5 proc., tačiau 50 mlrd. svarų sterlingų papildė monetarinio skatinimo programą. Viso Jungtinės Karalystės monetarinio skatinimo biudžeto dydis dabar sudarys 375 mlrd. svarų sterlingų. Tą pačią praėjusios savaitės dieną skolinimosi ir indėlių palūkanų normas sumažino ir Kinijos centrinis bankas. Norėdami paskatinti stringantį ekonominį augimą palūkanų normų mažinimo kinai imasi antrą kartą per mėnesio laikotarpį.

Šią savaitę:

Šios savaitės pirmadienį savo pranešimą skaitys Europos centrinio banko vadovas M. Draghi.

Antradienį bus skelbiami Prancūzijos ir Italijos birželio pramonės produkcijos duomenys. Prognozuojama, kad per mėnesį Prancūzijoje pramonės produkcija smuko apie 0,9 proc., o Italijoje – 0,3 procento. Tą pačią dieną vyks euro zonos finansų ministrų susitikimas.

Trečiadienį JAV skelbiamas birželio mėnesio prekybos balansas. Prognozuojama, kad birželio mėnesį JAV turėjo 48,6 mlrd. JAV dol. prekybos deficitą. Tą pačią dieną JAV vyks Federalinio rezervų banko valdybos susitikimas.

 

Parengė Orion Securities

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital