Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

Bankų finansinių ataskaitų analizė

antanas_d
Rašyti privačią žinutę

22 žinutės

Sveiki,
Kaip jūs vertinate bankus, kokius rodiklius naudojate? Juk bankų balansas, pelno atskaita gan ženkliai skiriasi nuo įprastinių įmonių finansinių ataskaitų.
Pvz. skaičiuodami grynąjį pelningumą, ką imate už pajamas?
Arba skaičiuojant likvidumo, mokumo, pelningumo rodiklius taip pat retai tinka įprastoms įmonėms taikoma rodiklių skaičiavimo metodika.
Gal žinote, ką skaičiuojant vieną iš likvidumo rodiklių reiškia "judrieji pasyvai".
Giesha
Rašyti privačią žinutę

2 žinutės

judrieji pasyvai-tai ta banko pasyvų dalis, kuri vieno mėnesio laikotarpyje gali būti išimta iš banko.
Giesha
Rašyti privačią žinutę

2 žinutės

Gal kas žinot, kaip apskaičiuojamos bankų privalomosios atsargos?gal kas turit kokią lentelę ar pan?
Valkata
Rašyti privačią žinutę

84 žinutės

LB puslapyje http://www.lb.lt prie Teisės aktai galima susirasti Valdybos patvirtintas privalomųjų atsargų taisykles, kuriose yra ir apskaičiavimo tvarka.
feniksas
Rašyti privačią žinutę

3 žinutės

Girdėjau, kad Lietuvos bankas yra išleidęs knygelę, kurioje pateikiami rekomendaciniai bankų rodikliai bei skaičiavimo metodikos. Gal kas žino, kaip tiksliai vadinasi ir kur būtų galima gauti?
feniksas
Rašyti privačią žinutę

3 žinutės

Kaip jūs vertinate bankus, kokius rodiklius naudojate?
Geri rodikliai yra privalomi bankams skaičiuoti rodikliai: kapitalo pakankamumo bei likvidumo. Šiuos rodiklius labai sunku apskaičiuoti, bet jie būna pateikiami bankų metiniuose pranešimuose ar ataskaitose.
Dar manyčiau neblogi yra ROA bei ROE rodikliai, kurie skaičiuojami analogiškai kaip ir įmonėms.
feniksas
Rašyti privačią žinutę

3 žinutės

Nagrinėjant bankų balansus, labai praverčia tai, kad straipsniai yra surūšiuoti pagal likvidumą, t.y. likvidžiausias turtas yra pirmoje vietoje, o pats nelikvidžiausias turtas paskutinis balanso straipsnis. Ne veltui bankų veikloje taip aktualus likvidumo klausimas...
Kas įdomu, kad įprastinių įmonių balansuose viskas atvirkščiai - pirmiausia nelikvidžiausias turtas ir galiausia - pinigai.

Dar įdomus dalykas tas, kad kuo banko likvidumas mažesnis, tuo bankas dirba pelningiau. Kitaip tariant likvidumui atvirkščiai proporcingas pelningumas. Todėl bankams labai yra svarbu neperžengiant saugios likvidumo ribos dirbti pelningai. O ta riba, tai nustatyta Lietuvos banko - 30 proc. Kita vertus, kai rodiklis yra pernelyg didelis skaitoma, kad bankas nepakankamai efektyviai išnaudoja turimas lėšas.
antanas_d
Rašyti privačią žinutę

22 žinutės

Ačiū už atsakymus. Pravertė rašant bakalaurinį darbą tema: "Komercinių bankų akcijų vertinimo modelis". Modelį praktiškai pritaikiau AB "Ūkio bankui". Čia kam įdomu žemiau pateikiu savo darbo išvadas ir pasiūlymus:

iš bakalaurinio darbo:
" Išnagrinėjus makroekonominę Lietuvos padėtį matoma, kad Lietuvos ūkis auga labai sparčiai, tačiau susiduriama su tam tikromis problemomis, tokiomis kaip per didelė infliacija bei didelis einamosios sąskaitos deficitas. Bet kokiu atveju spartus ūkio augimas teigiamai atsiliepia “Ūkio banko” veiklai. Nagrinėjant pačią bankininkystę, matyti, kad “Ūkio banko” veiklos rezultatai, turtas augo neatsilikdamas nuo kitų Lietuvos bankų;

 Atlikdamas vertikaliąją bei horizontaliąją analizę, pamačiau kad “Ūkio banko” turtas augo labai sparčiai: per visą analizuojamą laikotarpį turtas išaugo net 2 kartus. Tuo tarpu nuosavas kapitalas augo dar sparčiau net 2,6 karto. Tačiau sparčiausiai augo grynasis pelnas – net 6,2 karto. Toks spartus “Ūkio banko” veiklos rezultatų gerėjimas atspindi visos bankininkystės augimo perspektyvas;

 Nagrinėdamas likvidumo rodiklius, pamačiau, kad “Ūkio bankas” su didele atsarga atitinka Lietuvos banko valdybos nustatytą pagrindinį likvidumo rodiklį. Gerėjančią likvidumo situaciją patvirtina ir kiti gerėjantys likvidumo rodikliai, kurie paskutiniais metais tarp visų VVPB kotiruojamų bankų daugelių atvejų geriausi;

 Banko mokumas, kurį atspindi kapitalo pakankamumo rodiklis, nėra
nei per mažas, nei per didelis. Šis rodiklis 2-3 procentais viršijo Lietuvos banko valdybos nustatytą minimalią ribą (8proc.). Tai reiškia, kad banko veikla yra subalansuota tarp pelningų ir vidutiniškai rizikingų projektų;

 Per visą analizuojamą laikotarpį gerėjo ir “Ūkio banko” pelningumas bei efektyvumas. Palūkanų pajamų ir išlaidų bei paslaugų ir komisinių pajamų ir išlaidų rodikliai gerėjo bei vijosi kitus 3 VVPB kotiruojamus bankus. Svarbiausi pelningumo rodikliai ROA ir ROE dar labiau patvirtino “Ūkio banko” pelningumo didėjimą. Turto grąža (kuri 2004 metais buvo mažiausia tarp 4 VVPB kotiruojamų bankų buvo mažiausia) taip sparčiai išaugo, kad 2006 metais tarp likusių VVPB kotiruojamų bankų užėmė pirmą vietą. Taip pat sparčiai augo ir nuosavybės grąža.

 Išanalizavęs P/E ir P/BV rodiklius pamačiau, kad nors šie rodikliai ir didėjo, tačiau ne taip sparčiai, kaip didėjantys ROA bei ROE rodikliai. Todėl galima padaryti išvadą, kad “Ūkio banko” akcijos dar yra sąlyginai pigios ir būtų galima rekomenduoti jas pirkti. Nagrinėdamas kitus 2 kapitalo rinkos rodiklius, susijusius su dividendais, pamačiau, kad “Ūkio banko” dividendai yra simboliniai, nes dividendų išmokėjimo bei pajamingumo dividendai buvo labai maži.

Atlikęs šią sistemišką analizę, galiu padaryti pagrindinę išvadą. Dėl gerėjančios makroekonominės situacijos, bankininkystės augimo bei banko likvidumo gerėjimo, o taip pat sparčiai augančių pelningumo rodiklių bei akcijų sąlyginio pigumo, rekomenduotina įsigyti šių akcijų investuotojams, kurie naudoja agresyvią investavimo strategiją. “Ūkio banko” akcijos yra augimo akcijos, kurioms būdingas aukštas kapitalo prieaugis, bet ne dividendai."
Tomas7
Rašyti privačią žinutę

1 žinutės

Gerai, kad tai tik bakalaurinis darbas...
Vaidas
Vaidas
Rašyti privačią žinutę

92 žinutės
( +14 / -8 )

Sveiki.
Studijuoju dabar toky ydomu dalika, kaip Bank financial management, taigi nuteriau padaryti triju musu likvidziausiu banku analizes, tiek ju paciu, per tam tikra laika, tiek tarpusavyje, taciau susiduriau su sunkumais siokiais tokiais. Kadangi studijuoju anglu kalba, tai ir pavyzdziai visi angliski, tiksliau amerikietiski, sunkoka susigaudyti lietuviskose atskaitomybese. Niekaip nerandu blogu paskolu, visu atidejimu blogom paskolom ir nurasytu paskolu... Gal yra zmoniu kurie noretu padeti?

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital