Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

Ar galima Lietuvos ekonomikos krizė?

susaninas
susaninas
Rašyti privačią žinutę

148 žinutės
( +191 / -14 )

TVF siūlo Latvijai devalvaciją
Ziniasklaida viska varto, inperpretuoja savaip.

Norint susidaryt realia ir objektyvia nuomone, reikia naudotis tais paciais saltiniais, kuriais naudojasi zurnalistai savo straipsniams rasyti:

Sios dienos straipsnis.
(2h 24m ago) Devaluation no longer an option, says Latvian finance minister
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Ką tik grįžau iš Rygos. Labiausiai krito į akis, kaip reali krizė keičia žmones (į gerąją pusę).
Pastebimai sumažėjęs pasipūtimas, daugiau rimties ir konstruktyvumo. Noriu to paties palinkėti ir savo tautiečiams. Na, ne krizės, o pasikeitimo
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Atominės energetikos komisijai vadovaus R.Žilinskas
Įdomu, ar žurnalistas Rokas skiria kilovoltus nuo kilovatvalandžių
Arta
Rašyti privačią žinutę

899 žinutės
( +75 / -17 )

kuo toliau - tuo baisiau, ir ne tik akcijose. jeigu jau net ECB tiek kerpa palūkanas - tai apie šviesą tunelio gale galima tik pasvajoti. tik nesuprantu, kodėl trishe dar sėdi savo poste po tokių fintų krizės pradžioje...
kažin, kirkilas ir dabar mano, kad krizės lietuvoje nėra? :cry
Trishe labai teisingai pasielge, kadangi infliacija gana ryskiai nukrito paskutiniu metu ir nera pagrindo bijoti palukanu mazinomo, kas buvo anksciau. Dar nezinia, ar nesulauktume defliacijos, kas ne ka geriau.

(Kirkilas krize pripazista, tik sako, kad ne jis kaltas )
Skubėk iš lėto
xgx
Rašyti privačią žinutę

215 žinutės
( +60 / -80 )

to arta
dėl dabartinių jo veiksmų tai viskas aišku. man neaišku, kodėl jis nieko nedarė, kai krizė tik prasidėjo ir fed'as jau mažino palūkanas. nemanau, kad naftos kaina nukrito dėl ecb didinamų palūkanų. čia matau paraleles su šarkinus, kuris dievagojosi, kad euras bus, o kaip išėjo - matom patys. tokio aukšto rango pareigūnai turėtų prisiimti atsakomybę už savo mintis. pvz., bušas tikrai nėra protingiausias žmofus žemėje, bet jei pasakė, kad bus karas - jis yra, mažins mokesčius - taip ir bus.
Kalbėkit ką norit, tik galiausiai teisingai ištarkit mano vardą ir pavardę
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Kas dėl Šarkino, tai vakar per žinias jo klausinėjo, kodėl kyla palūkanos ir trūksta litų.
Klausimas: "Kur dingo litai?"
Šarkino atsakymas: "Nežinau."

Rimtai, taip ir pasakė. Centrinio banko vadovas. Reikėtų jį pakeisti, bet dabar keitimas tokiame poste tik dar daugiau panikos ir nestabilumo gali atnešti.
susaninas
susaninas
Rašyti privačią žinutę

148 žinutės
( +191 / -14 )

vyriausybei skolinimas dar nesustojes:

http://www.lb.lt/vvp/default.asp
http://www.lb.lt/ipws/

banku sistemos likvidumas panasu, kad gereja:
http://www.lb.lt/bliquidity/hdefault.asp?lang=L&id=392&Y=2008&M=12&D=04
Tam paantrina ir gerb Sarkinas:
"„Turbūt vis tik matėme, kad šiek tiek indėlių atsiimta spalio mėnesį, lapkričio mėnesį beveik neatsiimta. Dabar kaip matome šiom dienom grįžta į bankus indėliai, kurie buvo išėjęs. Pasakyti, kad jie kažkur išėjo dingo...čia reikia specialų tyrimą atlikti, kur jie dingo“, - teigia R. Šarkinas."

Moodys savo straipsnyje salyginai pagyre musu mazuosius bankus: SAB, SRS, UKB
http://in.reuters.com/article/rbssFinancialServicesAndRealEstateNews/idINL461590220081205
Taciau ispejo, kad banku pelningumas kitais metais mazes.

Stebim toliau. Situacija visiskai neapibrezta, prognoziu darymui pats nepalankiausias metas.
Galima tiesiog daryti isvada, kad itampa finansu rinkoje siek tiek atslugo(kolkas).
Marius
Marius
Rašyti privačią žinutę

227 žinutės
( +47 / -12 )

del itampos bankuose atslugimo, tai mano nuomone,
tiktu fraze girdeta kazkokiame filme:

Jei varle idesite i verdanti vandeni - ji greitai issoks lauku.
Jei varle idesite i salta vandeni, o puoda su varle uzdesite
ant virykles - varle neissoks, o isvirs.
zajcik
Rašyti privačią žinutę

1013 žinutės
( +274 / -49 )

Musu didziausia eksporto partnere ketvirta karta "devalvuoja" (platina valiutos svyravimo ribas) savo nacionaline valiuta. O ekonomistai prognozuoja 20% devalvacija iki kitu metu galo.
When the market crashes, be ready to buy.
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Musu didziausia eksporto partnere ketvirta karta "devalvuoja" (platina valiutos svyravimo ribas) savo nacionaline valiuta. O ekonomistai prognozuoja 20% devalvacija iki kitu metu galo.
Taip... o antra pagal dydį eksporto partnerė (Latvija) taip pat jau ant plaukelio kybo. Per žiniasklaidą visi protinguoliai dabar šaukia, kad išeitis iš krizės - didinti eksportą. Bet realiai tai džiaugtis reikės, jei eksportas smarkiai nesumažės.
Taigi, aš dar kartą pasikartosiu, nes kuo toliau tuo labiau įsitikinu savo minties teisingumu - eksporto padidinti nepavyks. Vienintelis kelias subalansuoti užsienio prekybą ir palaikyti ekonomiką bent kažkiek gyvą - pirkti mažiau importinių prekių.
Kitaip - latviškas scenarijus su tam tikru atsilikimu laike.
zajcik
Rašyti privačią žinutę

1013 žinutės
( +274 / -49 )

Švyturys
As visada sakiau ir sakysiu, kad reikia mazinti, o galiausiai gal ir visai atsisakyti duju naudojimo energetiniamo ir silumos ukiuose. Dujos sudaro viena didziausiu importo sudedamuju, pinigai iseina is salies. Naudojant vietinius isteklius, pinigai cirkuliuotu ekonomikoje ir kurtusi nauji verslai (milijardai litu ne keliautu A. Milleriu ir kitu Rusijos banginiu jachtoms, namams egzotinese salyse ir pan., geriau kitu saliu gyventoju saskaita jie vaiksciotu i prabangos prekiu muges).
Renovuoti po 2000 namu per metus yra labai sveikintinas dalykas, juk statybu sektorius dabar ir turi didziausiu problemu.

http://www.vilniaus-energija.lt/heat_consumption.php?2007-2008
sausio menesi grybo g. 30 uz kvadratinio metro sildyma mokejo 13 litu, perkunkiemio g. ir jonazoliu g. apie 1lt/m2

Siemet sildymas bus dar 50% brangesnis, todel gali buti sekantys skaiciai:
1,5lt ir 19,5lt uz m2. (50kv m2 butas ~1000lt sildymas...ka pensininkai darys?)
When the market crashes, be ready to buy.
Alabnnas
Rašyti privačią žinutę

162 žinutės
( +10 / -10 )

Keisciausia kad swdijoje elektros kilovatvlande kainuoja pigiau nei lietuviska elektra, kuri pakolkas irgi nera brangi. Kokia logika didinti jos kaina, bei statyti nauja reaktoriu, jei galima pastatyti jungtis su swedija ir pirktis pigiau nei patys mokam gamintis.
dujas kūreni - rusą remi
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Zajcik, sutinku. Pabrangę dujos didele dalimi lemia mūsų prekybos deficito didėjimą. Bet su renovacija ne viskas taip paprasta. Tų senų namų yra dešimtys tūkstančių, ir jų renovavimui reikėtų milžiniškų investicijų, kurioms tiesiog nėra lėšų, ir vistiek tai užtruktų N metų. Kadangi dujos (paskui atitinkamai ir šiluma) turi pigti, renovavimo atsiperkamumas kelia didelių abejonių (suprantama, tik iki kito naftos ir dujų brangimo...). Jeigu renovacijai būtų naudojamos daugiausia vietinės gamybos medžiagos (langai, polistirolas, cementas ir kai kurios kitos medžiagos, reikalingos renovavimui, gaminamos Lietuvoje), efektas būtų juntamesnis.
Dabar, trumpuoju laikotarpiu, reikėtų akcentuoti smulkesnius, lokalius sprendimus. Pavyzdžiui, vidutiniam butui reikėtų iki 100 Lt kad pakeisti lemputes į ekonomines, naudojančias 5 kartus mažiau energijos. Yra pigių ir greitų "pasidaryk pats" lygio sprendimų (kaip pvz. šilumos ekranų įrengimas už radiatorių), kurie leistų nors ir nedaug sumažinti išlaidas šildymui tiems, kas turi individualią šilumos apskaitą, o likusiems - bent jau gyventi truputėlį šilčiau. O kur dar nieko nekainuojantys sprendimai, reikalaujantys tik truputį pakeisti savo elgseną - neuždengti radiatorių užuolaidomis, baldais, nepalikti atvirų laiptinės durų, nelaikyti atsukto čiaupo ar dušo kai to nereikia ir t.t.
Kas tuo domisi, nesunkiai susiranda patarimų internete ar kitaip susižino. Bėda kad didžioji masė žmonių nesidomi, kaip sumažinti išlaidas. Pakeiksnoja valdžią, Rusiją, dar ką nors, bet dėl savęs nieko nedaro. Galbūt šioje srityje vėl reikėtų kokios socialinės reklamos, kad žmones informuoti ir sudominti, kaip kad buvo daroma dėl karo keliuose ar propaguojant atšvaitus.
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Prieš kelias dienas rašiau, kaip krizė pakeitė Latvijos žmones. Pasirodo, jau ir Latvijos vyriausybė darosi sukalbamesnė. Praktiškai jau sutinka, kad kabelis į Švediją būtų tiesiamas iš Lietuvos.
Galbūt dabar pats laikas būtų Ušackui pasidomėti, kurioje ten pusėje įstrigęs jūrinės sienos ratifikavimo klausimas...
snapas
snapas
Rašyti privačią žinutę

792 žinutės
( +81 / -54 )

Jungties į Švediją idėja - ne vien importo iš švedų, bet ir eksporto į ten galimybė. O tam reikia perteklinės energijos Lietuvoje. Su Lenkijos jungtimi - irgi tas pats. Taigi, ko gero Lietuvos vartotojai mokėtų brangiau (juk reikia jėgainės statybos kaštus įkalkuliuoti), o švedai - pigiau (kaipgi kitaip konkuruoti su pigesne švedų elektra). Tačiau lenkai ir rusai nekvaili - jie irgi jėgaines planuoja. Ar tik nebus taip, kad jie bus greitesni, ir galutinė transbaltijos jungties trąsa eis ne iš Lietuvos, o iš Gdansko arba Karaliaučiaus...
Kuo jautis senyn, tuo ragas kietyn!
baliuka
baliuka
Rašyti privačią žinutę

2655 žinutės
( +438 / -193 )

to snapas
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė yra Lietuvos pranašumas pastačius tas jungtis, švedams naudinga pardavinėti pertieklinę energiją ir pirkti piko metu, Lietuvai irgi naudinga tokia prekyba, bet iš principo nėra didelio skirtumo iš kur ta jungtis pastatyta.
This comment contains forward-looking statements. There can be no assurance that actual results will not differ materially due to various factors, many of which are beyond the control of baliuka.
Švyturys
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +425 / -310 )

Štai ir sulaukėme defliacijos:
Lapkričio mėn. vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento

http://www.stat.gov.lt/lt/news/view/?id=2853
zajcik
Rašyti privačią žinutę

1013 žinutės
( +274 / -49 )

baliuka
kruonio hidroakumuliacine elektrine skirta ekstra atvejams: IAE netiketas darbo nutrukimas, smarkiai isaugus poreikius, kitiems el. tiekejams sumazinus gamyba ir t.t.
Kodel hidroakumuliacines elektrines turi dideli potenciala?
Aisku reiketu ekonomiskai pagrysti, bet: vejo jegainiu statymo baltijos juroje atliktos studijos nustate, jog 5 isskirtose zonose galima instaliuoti didesne galia, nei yra siuo metu IAE. Problema kokia? PASTOVUMAS ir ta galetu kompensuoti hidroakumuliacines elektrines. PVZ musu kruonio elektrines instaluota galia 900MW, IAE veikia 1300MW, juroje galetume instaliuoti virs 1300MW (o technologijoms vystantis ir perzengti 2000MW). Kruonio hidroakumuliacines elektrines projektine galia yra 1600MW. Pastacius tokiu pora, tada butu galima persiorientuoti pilnai pries atsinaujinanciu energijos istekliu.
Jegainiu juroje ant plaukiojanciu platformu (Vakaru laivu statykla jau yra kelias tokias pastaciusi) pliusas butu Lietuvos-Svedijos jungtis, prie kurios tiesiogiai galima butu prisijungti Baltijos jyros dugne ir tiekti pertekline energija tiesiai i Svedija.
Be to, musu imones ir laivus, aptarnaujancius vejo jegaines moka statyti.
Yra studija didele atlikta
When the market crashes, be ready to buy.
baliuka
baliuka
Rašyti privačią žinutę

2655 žinutės
( +438 / -193 )

to zajcik
Nesigilinau iki smulkmenų, bet yra skaičiavimai http://www.elektroklubas.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=196&Itemid=40 tame tarpe ir del akumuliavimo, bet čia del jungtie su Lenkija, o del jungties su Švedija galimybių studijos nemačiau, gal dar ir nėra.
This comment contains forward-looking statements. There can be no assurance that actual results will not differ materially due to various factors, many of which are beyond the control of baliuka.
maklarenas
maklarenas
Rašyti privačią žinutę

1211 žinutės
( +165 / -27 )

Štai ir sulaukėme defliacijos:
Lapkričio mėn. vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento

http://www.stat.gov.lt/lt/news/view/?id=2853
Bent jau dauguma drabužių ir avalynės pardavėjų prieš rudens sezoną tikrai nelaukė tokio "bankų kranelių" užsukimo, tai jau lapkritį buvo priversti dėti nuolaidas iš peties, kokias anksčiau darydavo sausį-vasarį.
nuo likimo nėr vaistų

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital