Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

Šaltojo Karo II pradžia?

zhaltis
zhaltis
Rašyti privačią žinutę

209 žinutės
( +13 / -3 )

Pastarųjų savaičių įvykiai verčia susimąstyti. Vašingtono suintensyvėjusi priešraketinės gynybos politika (pgp) Europoje, bei vis aštrėjantys Kremliaus pasisakymai tarptautinėje arenoje JAV adresu privertė prisiminti dar neseniai pamirštą Šaltojo Karo (Cold War) definiciją. Ypač pastarųjų dienų įvykiai: Vokietijos parama Rusijai, pasireiškusi atvira kritika Amerikai dėl savavališkos pgp Europoje, Rusijos kaltinimai JAV idant pastaroji siekia įtraukti šalis į naujas ginklavimosi varžybas bei išsakytas 'rūpestis' dėl įtakos pasienio zonose (tai ir mus liečia) "stiprinimo".
Įdedu kelias nuorodas tiems, kas dar nėra susipažinę su šiomis naujienomis:
MontereyHerald
NewAmericaMedia

Taigi ką manote apie tai? Kokie yra abiejų pusių (JAV vs Rusia) veiksmų ir pasisakymų politiniai/ekonominiai motyvai? Kaip tolesnis santykių aštrėjimas galėtų atsiliepti rinkoms? Ir galų gale, ar vertinate tai tik kaip dar vieną "antį" ir vežimo skaldymą iš adatos, ar į tai žiūrite rimčiau?
Kviečiu argumentuotai diskusijai.

p.s. Pasigedau adekvačios skilties (a la "Įvykiai pasaulyje" ar "Įvarios Temos" ) tokioms diskusijoms.
Aš niekada nesiginčiju su žmonėmis, kurių nuomonės negerbiu.
indenas
Rašyti privačią žinutę

1593 žinutės
( +525 / -239 )

Taigi ką manote apie tai? Kokie yra abiejų pusių (JAV vs Rusia) veiksmų ir pasisakymų politiniai/ekonominiai motyvai? Kaip tolesnis santykių aštrėjimas galėtų atsiliepti rinkoms? Ir galų gale, ar vertinate tai tik kaip dar vieną "antį" ir vežimo skaldymą iš adatos, ar į tai žiūrite rimčiau?
Kviečiu argumentuotai diskusijai.
Mano kuklia nuomone, tai Dž.Bušo administracijos pasmerktumo išraiška. O toji JAV valdžios desperacija neišvengiamai atves į valdžią Rusijoje šiek tiek kietesnę ranką, negu V.Putinas, t.y. a'la S.Ivanovas. Kadangi rusų mentalitetui ir tradicijai bei Rusijos valstybės vieningumo labui kietesnis ar minkštesnis autoritarizmas yra tinkamesnis (pabrėžiu, mano nuomone), negu vakarietiško tipo demokratija, tai viskas tik į gerą. Dž. Bušas bus pakeistas nuosaikesniu(?) demokratu (kad ir H.Klinton), o S.Ivanovo tipo autoritarizmas Rusijoje išliks ilgam. Akcijų rinkoms tai neigiamos įtakos neturės, nes Irano puolimas ir panašios nesąmonės (nusikaltimai?) įmanomas tik vėl nepaisant pasaulio visuomeninės nuomonės, kaip ir Irako atveju. Jeigu reikės, "blitz krieg'ą" padarys pats Izraelis, be savo "stipriosios rankos" - JAV - pagalbos.
Man V.Putino (ir ne tik jo!) propaguojamas "daugiapolis" pasaulis atrodo priimtinesnis, negu monopolinė "pasaulinė vyriausybė"(suprask, JAV ). Konkurencija reikalinga ne tik ekonomikoje, bet ir politikoje...
Pažiūrėkit, kokia stagnacija vyrauja Lietuvos politikoje, kai "nušalinti" ir "ištremti" visi politiniai konkurentai... Bet balsuosiu vistiek už konservatorius - tegu konkurentus remia kiti
Ashaman
Ashaman
Rašyti privačią žinutę

932 žinutės
( +286 / -123 )

Neužteks Amerams jėgų naujajam šaltajam karui.
Karas - ilgas procesas, reikalaujantis milžinišku investiciju, o 10-20 metų perspektyvoje duok Dieve JAV nepaskest recesijoje ir taikiai išsinešdinti iš Irako, bei Afgano.
Rusai gi priešingai - ypatingų investicijų militarizavimui skirti nežada - pasakė gi Putinas kad Rusijos atsakas bus asimetriškas. Išeis Rusija vienašališkai iš sutarties dėl artimo/vidurinio nuotolio raketų gamybos užšaldimo (kuri galioja jau 20 metų) ir pagal praeito amžiaus briežinius pagamins senas, geras ir nereikalaujančiai įpatingų resursų raketas. Nukreips jas į visas JAV bazes - tuo atsakas ir pasibaigs. Pigu ir efektyvu.

Aš įžvelgiu šioje isterijoje vakarų žiniasklaidoje - vidinių nesutarimų NATO narių gretose protrukį į viešumą, o Putino kalba Miunchene buvo tik katalizatorius. Jog nieko naujo jis nepasakė. Visi ir taip puikiai žino kad Amerai uzurpavo NATO, JTO ir bando pritaikyti savo teisinę bazę visam likusiam pasauliui. Tiesiog niekas kitas to viešai pasakyti negalėjo. ES gi yra JAV partnerė NATO - o išnešti šiukšlės iš namų nedera.
Success is a journey, not a destination...
karolisw
Rašyti privačią žinutę

37 žinutės
( +1 )

Va toks kuo tu cia remiesi ar cia tik siaip? O kas liecia Second Cold War - tai manau, kad jsi galbut jau ir vyksta, na tik netaip akivaizdziai kaip pirmasis, bet jei cia klystu tai jo pradzios gresme manau yra tikrai labai didele.
kriuksis

282 žinutės
( +33 / -22 )

Rusija per daug susieta su Europa energetikos bei zaliavu saitais. Dar kai Kinija atsisake elektros Rusijai padidinus kainas.
VA TOKS cia gerai Nostradamo pranasystes apie geltonosios rases perzygiavima per Eurazija drebtelejo
Mind
Rašyti privačią žinutę

69 žinutės

Prasideda priesrinkiminiai triukai ir provokacijos Visa si informacija jau buvo zinoma anksciau, bet kortos zaidimui traukiamos dabar.
Dar sulauksim Irano problemos sprendimo
Mind
Rašyti privačią žinutę

69 žinutės

Ledine
..."Skirtingai nuo Bush'o, Nixon'o lygio lūzerio.."


kodel manai, kad nixon'as buvo looseris..? Juk Kissinger'io pasirinkimas (skirtingai nuo Rumsfeld'o) buvo puikus sprendimas, leides suzaisti kinijos korta pries rusus ir atsisakyti tokiu idiotisku karu kaip vietnamo.
Ledine
Ledine
Rašyti privačią žinutę

393 žinutės
( +3 )

Na taip, Nixono pozicija dėl Vietnam’o karo buvo viena iš pagrindinių priežasčių laimėti 68, 72 rinkimus. Bet buvo ir tokių “nestandartinių” jo užsienio politikai momentų kaip Kambodžos invazija.?
Nixon’as gerino santykius su komunistais (kinais, sovietais), bet tuo pat metu savo tautai žadėjo kovoti dėl komunistų ekspansijos pasaulyje?
Watergate’as buvo politinis skandalas – bet tautos akyse šis žmogus virto niekšu. Tuometinė ekonominė situacija – deficitai, dolerio krizė, ir 1973 naftos krizė – reikalavo bent stiprios politinės jėgos. Bet tauta nepalaikė, ir Nixon’o reitingai krito iki minimumo. O su tais reitingais šiandien galima įvertinti ir Bush’o padėtį – tiksliau, visuomenės poziciją jo atžvilgiu. Taip, šis respublikonas norėjo palankumą laimėti agresyvia užsienio politika, “karo su teroristais” propaganda; tai lyg ir būtų priešinga Nixon’o pozicijai. Bet net ir su tokia, Bush’as bent kurį laiką turėjo tautos palaikymą – jau nebe. Ir ką dabar turim – beveik 71-73 situacija, kai ekonomika sminga, doleris praranda vertę, šalis sėdi deficite visom prasmėm. Dar nepamirštas Vietnamo karas – Irako karas? Beliko laukti ko – naftos šoko ? Istorinį trafaretą uždėjus, galima pajusti déjà vu. O gal dar, žiūrėk, sulauksim ir “Watergate” skandalo ? rinkimai jau ne už kalnų, o dabartinė Bush’o padėtis verčia imtis visų priemonių – nes jau jam neliko ką prarasti.
indenas
Rašyti privačią žinutę

1593 žinutės
( +525 / -239 )

Beje, reikėtų nepamiršti ir "lietuviškos dedamosios" šioje pasaulinėje priešpriešoje. Taip taip - tik nežinau ar tuo didžiuotis p.V.Adamkus "lūzerio" Dž.Bušo akyse yra didis Rusijos "ekspertas", ir dar nežinia, ką mūsų prezidentas tam "lūzeriui" "pristrateguoja"...
Viešai V.Adamkus yra nuosaikus ir kalba protingai, o ką kalba "tete-a-tete", dar didelis klausimas.
Turbūt niekas neneigsit, kad Lietuvos užsienio politika yra padlaižiška Amerikai? Užtenka vien faktų: kiek kartų V.Adamkus per pastaruosius keletą metų pabuvojo Lenkijoje(strateginis ir nekritiškas JAV partneris Europoje), pačioje JAV, o kiek kartų kaimyninėje Rusijoje? Kiek ministrų ir šiaip valdininkėlių, per neapdairumą nuvažiavusių į Maskvą, p.R.Valatkos (tiksliau, tam tikrų jėgų ir tarnybų per R.Valatką) buvo paskelbti "tautos išdavikais" ir žaibiškai lėkė iš savo postų? Prorusiški (nors man to jų prorusiškumo niekas taip ir neįrodė) politikai (demokratiškai išrinkti!) buvo nušalinti "teisinėmis" priemonėmis, "demokratiškai" nusispjovus į daugumos piliečių valią.
Žinoma, padlaižiškumas (tiek Amerikai, tiek Rusijai, tiek Briuseliui, tiek bet kam) yra blogis. Žinoma, V.Adamkus savo proamerikietiškumo neperkelia verslui (tiksliau beveik neperkelia - kad ir MNF pavyzdys) ir kasdieniam žmonių gyvenimui, bet mano nuomone labiau politiškai bendradarbiauti su tokia svarbia kaimyne kaip Rusija yra būtina.
Belaukiant (ir pagal išgales besiekiant) priimtinesnės, "demokratiškos" Rusijos valdžios, galima sulaukti (ir pasiekti!) tik dar kietesnio autoritarizmo... O kada naudingai bendradarbiauti ir taikiai gyventi? Kitoms kartoms?
Manęs nepalieka įspūdis, kad lietuviai paprasčiausiai kompleksuoja prieš rusus. Savo viduje juos mėgsta (nuolatiniai slaptų rinkimų rezultatai!) , o viešai veidmainiškai (kaip mums būdinga, ar ne?) "neapkenčia", kad išlaikyti "politinį korektiškumą". Ir tie kompleksai neišvengiamai persiduoda politikams. Jiems gi veidmainystė duona kasdieninė...
rnk
Rašyti privačią žinutę

256 žinutės
( +37 / -14 )

nepainiok rusijos ir amerikos "pomegiu" - oficialioj politikoj amerika megsta kai tu sypsaisi, rusai gerbia tik kai tvirtai ant koju stovi - ir aiskiai rodai kad tu su jais tvarkytis gali ir kiek jiems galima. kas del irodymu - politikoje ju nebuvo ir nebus.
del paciu LT politiku... kada bus AA (naturaliai ismirs su laiku) visiems seniems dedems, tada as patikesiu kad gali buti kitaip... o kol kas mane domina tik mokesciai
Mind
Rašyti privačią žinutę

69 žinutės

2 Ledine
tuomet JAV buvo saltojo karo prispausta, kambodza buvo ta ziauri pasekme didziajame zaidime, kuria nixonas turejo suvirskinti ir atiduoti kinams, anksciau pasinaudojes jais per kinu konflikta su rusais pasienyje.
Pazadai ir diplomatija du skirtingi dalykai: vargu ar amerikonai butu suprate, jei atvirai butu paaiskinta tu metu situacija...
Sutinku, kad yra nemazai analogiju vertinant Busho padeti. Tik sikart is dalies deka greenspano amerikos kompanijos nera silpnos, nepaisant rekordiniu naftos kainu.
Idomiausia kaip bus suzaista Irano korta..Girdejau, kad Warren Buffet'as dar 2006 pavasari imerke ne viena mlrd i Izraelio armija - tuomet maniau, kad karas su Iranu neisvengiamas...pasirodo tai buvo tik Libano konfliktas..Nesitiki, kad tuo viskas baigtusi - per didelis piniginis prizas susikaupe artimuju rytu fonde
zalias28
Rašyti privačią žinutę

895 žinutės
( +254 / -23 )

Paskaičius daugelį komentarų tikrai darosi neramu. Pirmiausia krenta į akis didžiulė Rusijos TV ir kitos žiniasklaidos įtaka Lietuvai, net spekuliantams.
Pvz. teiginiai: "Rusijai netinka demokratija", "Rusijai linkiu Putino", "rusų tauta nori tvirtos rankos (Putino)"...
Kas žino, ko nori rusų tauta? Kas tai pamatavo? KGB ir parodė per RTR? Rusai, kaip ir daugelis pasaulio žmonių pirmiausia nori būtų sotūs ir saugūs.
Kodėl Rusijai netinka demokratija? Jie tamsūs ir kvaili? Neturtingi? Ligoti? Tikėjimas neleidžia? O gal tai yra teiginys, sugalvotas ir išplatintas po pasaulį tų, kurie naudojasi šia valstybe savais tikslais, pvz. buvusių ir aktyvių šnipų? Tai jei netinka demokratija, tai tikriausia netinka ir rinkos ekonominka? O kuo tai gresia jums, mieli spekuliantai? Chodorkovskis ir Shell'o vadai tai žino.
Kodėl Rusijai reikia linkėti Putino? Jis ką, yra geriausias Rusijos vadovas? Su kuo jūs jį lyginat? Bent jau aš nelinkėčiau nei vienai kaimyninei valstybei nei Stalino, nei Putino, nei Lukašenkos.
Deja, visa tai atspindi ir mūsų pačių vertybių skalę...

Kodėl mes sugebėjom susitarti su Lenkais, o nesugebam su rusais? Juk irgi buvom didžiausi priešai. O kas sugeba susitarti su rusais? Su kokiais kaimynais ir kaip jie sutaria?
Nieko prieš rusus neturi kaip prieš žmones. Turiu draugų ir nemažai paįstaumų Rusijoje. Bet kaip valstybė Rusija, hmm... iš mūsų tik ėmė, bet nieko mums nedavė. Ir taip per šimtmečius santykių...

Visiškai sutinku, kad reikia dirbti su kaimynais. Bet ar lengva dirbti su kaimynu, kuris to nenori. Sakot Rusija nori? Bet kaip tai pamatuoti? Tad paskaičiuokim: kiek kartų Lietuvoje lankėsi Rusijos Prezidentas? Ogi nei vieno. Kiek kartų Lietuvoje su vizitu lankėi Rusijos Premjeras? Irgi nė karto. Atsimenu bent du Lietuovs Prezidento vizitus Rusijoje, Premjero net nesuskaičiuosiu. Bušas pas mus buvo vieną kartą, valstybės sekretoriai n kartų.
Taip pat pastebėjimas iš asmeninės patirties - per sausio įvykius teko bendrauti su JAV kariniu isntruktorium ant barikadų... Su rusais ne, tikriausia todėl, kad jie buvo kitoje pusėje...
Siūlyčiau galvojant apie Rusiją patiems nepamiršti iš kur atėję ir kur einame. O tai baigsim kaip čigonai išėję iš Indijos ir pamiršę kur keliauja...

Kas dėl šaltojo karo - nepamirškit, kad tiek Bušas, tiek Putinas tuoj pasitrauks. Šis faktorius labai įtakoja jų dabartinę elgseną ir pasisakymus.
Putino pareiškimai - nieko nauja. Tai ką jis prišnekėjo jau seniai buvo pademonstravęs savo darbais. Tad nėra ko stebėtis.
Nebus jokių karų, nes Rusija jų laimėti negali nei ekonomiškai nei karine prasme.
Koks gali būti Rusijos atsakas, kai ji neturi resursų? Ogi tik asimetrinis. Karine prasme, tai gali būti daug ir pigių raketų. Turint omeny, kad Rusijos karinis biudžetas 8 metų renovacijai (infrastruktūros ir balistinių raketų atnaujinimui) bus apie 189 mlrd USD. O tai yra ašaros lyginant su JAV kariniu biudžetu.
Koks kitoks atsakas gali būti jei ne karinis? - Per energetiką. Bet čia situacija irgi yra sudėtinga. Rusija neinvestuoja į naujus dujų ir naftos telkinius ir transporto infrastruktūrą. Negana to, ji sėkmingai išėda užsienio investuotojus iš savo rinkos. Telkiniai baigiasi, o naujų telkinių ir iki jų privestos infrastruktūros nėra. Ir jau dabar yra aišku, kad apie 2010 metus Rusija nesugebės patiekti pažadėtų dujų. Be to niekas tiksliai nežino, kiek dujų ji yra pardavusi ir kiek kontraktų nebus vykdoma, gal parduota dvigubai daugiau nei deklaruojama? Ką jie darys šioje situacijoje - dujas ir naftą bandys imti iš Centrinės Azijos ir savo tinklais transportuoti į Europą. Tačiau net jei Rusijai ir pavyks uzurpuoti šias rinkas (ką ji dabar labai sėkmingai daro), šios energijos nepakaks, kad įvykdyti pažadus. Be to šios šalys suprasdamos savo padėtį sėkmingai sugeba kelti dujų kainą pačiai Rusijai. Geriausias čia yra Turkmėnistano pavyzdys.
Ką dabar daro Rusija jei neatnaujina tiekimo ir gavybos inftastruktūros? Čia atsakas yra irgi asimetrinis - jie supirkinėja paskirstymo tinklus Europoje. Žinant rusus..., tai reiškia, kad prasidėjus krizei dujas gaus tos šalys, kur jie yra nupirkę paskirstymą...
Todėl mano manymu per artimiausius kelis metus mes daugiausia ir kalbėsim apie Rusijos sugebėjimą ir nesugebėjimą įvykdyti kontraktus, apie kompensacijas ir atsivėrimą užsienio investuotojams, apie investicijų apsaugą, garantijas... Taip pat kalbėsim ir apie savo nuostolius. Nes daugiausia kentėsime mes - nes neturim alternatyvių šaltinių (kalbant apie dujas). Gerai, kad bent vamzdis į Kaliningradą eina per mus... Bet pvz. lenkai jau statosi LPG terminalą Gdanske... Mums užtektų vieno terminalo ir keleto LPG tanklaivių per metus, ir nereikėtų jokių vamzdžių, kaip yra susitvarkę pvz. portugalai...
Na, galimas dar vienas asimetrinis atsakas - per mūsų ir kitų besiformuojančių arba nesikorumpuojančių šalių valdininkėlius...

O žiūrint į tolesnę perspektyvą Rusijai Kinija taps tuo kuo mums dabar yra Rusija... Ir gal net greičiau nei kai kam atrodo...
gangster3x
Rašyti privačią žinutę

28 žinutės

mes gyvename kapitalistiniame pasaulyje, turbut reta salis yra nepaliesta sio reiskinio, ar is vis tokiu yra? kapitalizmas nera rojus, cia yra daugybe nuskriaustu, engiamu tautu. Ginklai yra kuriami ir gaminami ne tam kad pasaulyje butu geriau gyvent. Iranas, Irakas, S. Koreja, Afganistanas, Izraelis. Kas tik bandymu aikstele, kas augantis neapykantos navikas musu zemeje. Hirosima ir Nagasakis jau yra pamirsti ir tik uzrasyti dokumentuose praeities ivykiai. Pasaulis nuolat kariavo, visada budavo nuskriaustu ir laimejusiu, jegos balansas nuolat kito, bet niekur nenukito, visi vis dar gyvename toj pacioj planetoj, todel cia ir liesis kraujas. Ar buvo nors vienas simtmetis be to? priesas daznai ateina ne is tos puses i kuria ziurime. Vilniau s bunkeriai, prie Puckoriu atodangos, netoli Belmonto buvo statyti apginti nuo rusu, taciau is ju nebuvo paleistas ne vienas patronas, nes atejo vokieciai, tai tik paprastas pavyzdys.
As tik manau nustebsiu jei pries palikdamas pasauli, ko neketinu greitu metu daryt, nebusiu mates didelio pasaulinio kataklizmo. Pasaulis paliko per mazas.
O jav atominis pasididziavimas Japonijoj nebuvo pimasis zmonijoj istorijoj. Kazkur Indijoj buvo rasti miesto griuvesiai su aiskiu sprogimo epicentru, o liekanu radioaktyvumas nedaug kuo skyresi nuo nagasakio ar hirosimos. Rytu sventuosiuose rastuose yra ne karta mineta simto sauliu ryskumo boom...
it depends...
Arian
Rašyti privačią žinutę

476 žinutės
( +53 / -29 )

Aha, skaitykite pranasus: "Nedoreliams ramybes nebus".
kazkaip diskusija nusivaziavo i lankas apie pasaulio/epochos pabaiga. Gal del to, kad Invalda stumia savo NT projektus ?
Įsitaisykite sau piniginių, kurios nesusidėvi, kraukite nenykstantį lobį danguje, kur joks vagis neprieis ir kandys nesuės.
resident
resident
Rašyti privačią žinutę

268 žinutės
( +2 / -3 )

Anyway tai ką gi daryt spekuliantams? išparduot akcijas ir laukt kracho? Investuot į žemę, kad paskui po ~50 metų galima būtų atkurti nuosavybės teise ir atsikelti į miesto centrą? Ar pirkt akcijas tų įmonių, kurios gali būt modifikuotos gaminti amuniciją ir ginkluotę? o gal pastarosios bus subombarduotos per pirmas 15 karo minučių, todėl reiktų pirkti maisto ir statybų pramonės įmones kurios turės didžiausią potencialą kilti kai viskas baigsis? Tačiau siekiant maksimumo siūlau steigti įmonę, kuri gamina antiradiacinius skafandrus ir darom IPO, dar galim statyt bunkerius ir pardavinėt ten butus su daline apdaila )
there is time to go long, time to go short, and time to go fishing
indenas
Rašyti privačią žinutę

1593 žinutės
( +525 / -239 )

Kas žino, ko nori rusų tauta? Kas tai pamatavo? KGB ir parodė per RTR? Rusai, kaip ir daugelis pasaulio žmonių pirmiausia nori būtų sotūs ir saugūs.
Kodėl Rusijai netinka demokratija? Jie tamsūs ir kvaili? Neturtingi? Ligoti? Tikėjimas neleidžia? O gal tai yra teiginys, sugalvotas ir išplatintas po pasaulį tų, kurie naudojasi šia valstybe savais tikslais, pvz. buvusių ir aktyvių šnipų? Tai jei netinka demokratija, tai tikriausia netinka ir rinkos ekonominka? O kuo tai gresia jums, mieli spekuliantai? Chodorkovskis ir Shell'o vadai tai žino.
Kodėl Rusijai reikia linkėti Putino? Jis ką, yra geriausias Rusijos vadovas? Su kuo jūs jį lyginat? Bent jau aš nelinkėčiau nei vienai kaimyninei valstybei nei Stalino, nei Putino, nei Lukašenkos.
Deja, visa tai atspindi ir mūsų pačių vertybių skalę...
Prisimenam Rusijos demokratijos (gal tiksliau jos parodijos) laikotarpį:
1)vidiniai nacionaliniai bruzdėjimai ir nevykėliškas karas, o po to dar labiau nevykusi taika Čečėnijoje; islamistų-vahabistų sustiprėjimas ir teroro aktai musulmoniškuose regionuose;
2)buvę komjaunuoliai-aktyvistai chodorkovskiai, berezovskiai bei kiti B.Jelcino "šeimos" nariai išsitampo ir išsiveža() pačius riebiausius Rusijos nacionalinio turto kąsnius;
3)betvarkė ir chaosas valstybės administracijoje, smunkanti ekonomika, didžiulis nusikalstamumas ir gyventojų beribis nepasitenkinimas bei tvirtos rankos ilgesys;
4)kai kurių regionų nepaklusnumas Maskvai ir neslepiamas separatizmas;
5)nesibaigiančios kalbos apie badą, pilietinį karą ir kitokias baisybes;
6)ir t.t. - prisiminsit patys...
7)ir visa tai vainikuoja prezidentas B.Jelcinas, girtutėlis tįsantis šalia apvemto savo branduolinio lagaminėlio...

Rusijai netinka demokratija (bent jau šiuo metu) todėl, kad Rusija yra milžiniška, nevienalytė, daugianacionalinė ir prieštaringa valstybė, t.y. faktiškai dešimtys vidutiniško dydžio valstybių vienoje valstybėje. Panašu į ES, bet viskas labai labai azijatiška.
Civilizuota ir demokratiška ES sugebėjo priimti savo konstituciją? Sugeba koordinuoti savo politiką ir atsispirti JAV bei Rusijos savivaliavimui?
Tai ko norėti iš europietiškai azijatiškos "demokratiškos" Rusijos, kurioje nei demokratijos tradicijų ir patirties, nei solidžių bendranacionalinių partijų, nei stiprios ekonomikos, nei gero visuomenės (susi)organizavimo, nei galų gale normalaus kapitalizmo ir pasiturinčios vidurinės klasės???
Žinoma, tuo pasinaudodami JAV ir Izraelio "strategai" labai norėtų Rusiją suskaldyti, ištampyti gabalais bei pačius riebiausius kąsnius išsidalinti. Vistik ketvirtadalis visos Žemės gamtos turtų - ne juokas... Geriau net už Iraką
O Lenkija, Čekija, Lietuva ir kiti JAV klapčiukai tik įrankis ir marionetės tam tikslui pasiekti. "Tikrosios ir visuotinės demokratijos" retorika tėra tik priedanga tikriesiems kėslams paslėpti...
zalias28
Rašyti privačią žinutę

895 žinutės
( +254 / -23 )

Na taip, Amerikai taip pat netiko demokratija, nes šalis buvo nevienalytė, buvo net pilietinis karas, taip pat buvo daugybė nesutarimų, judėjimų, separatistinių idėjų, karų su išore, korupcijos aferų... 95 proc. tavo išvardintų simptomų, dėl kurių Rusijai netinka demokratija, ir dabar galioja bet kuriai demokratine pripažintai valstybei.
Prancūzai per revoliuciją taip pat galvas kapojo, vokiečiai buvo Hitlerį užsiauginę prieš taptdami normaliais, Ispanai turėjo pereiti Franko diktatūrą dar visai neseniai ir iki dabar su baskais sprogdinasi, airiam ir šiandien kraujas užverda prakalbus apie Šiaurės Airiją, Kanadiečiai taip pat nepasidalina šalies tarp pransūzų ir anglosaksų, Belgijoje jau nuo II Pasaulinio flamandai su valonais skiriasi ir taip labai ilgai galima būtų vardinti... Bet niekas dar neišsisprendė tuo būdu ir argumentais, kuriais KGB bando tvarkyti Rusijos reikalus. Kaip matant Stalino politikos tąsą su KGB ir kriminalo priemaišom galima sakyti, kad tai yra vienintelis Rusijos kelias ir kad tai stabilizuojantis faktorius?
Visais šiais, visose šiose šalyse iki demokratijos buvo prieita tikrai ne centro valdžios stiprinimo keliu, o demokratijos, kompetencijų pasidalinimo, realių problemų sprendimo, o ne užgniaužimo iš centro keliu.
Kalbėdami apie separatistus atsiminkime, kad tokiais patys neseniai buvome kai traukėmės iš draugiškos tautų šeimos. Jei nenori turėti Tibeto ar Čečėnijos tipo žudynių gali jų ir neturėti.
O kalbant apie klapčiukus, tai pasižiūriu į istoriją, paskutines kelias okupacijas, trėmimus, prieš tai Lietuvos padalijimus ir iškart matau, kokie kilnūs yra Rusijos kėslai mūsų atžvilgiu, ir kokie šlykštūs bet gerai paslėpti Amerikos ketinimai ir tikrieji norai...
Na, o jei kalbėti apie žydų ir amerikono kėslus dėl Rusijos išdraskymo, tai jie jau tikriausia pavėlavo. Jei nuvyktum į Rytinius Rusijos regionus palei sieną su Kinija, tai rusiškai jau sunkiai ir besusikalbėtum. Dabartinių skaičių neturiu, bet prieš 3 metus per sieną jau buvo persikėlę ir Rusijoje apsigyvenę virš 3 mln. kiniečių...
tranous
Rašyti privačią žinutę

79 žinutės

Kuo toliau, tuo labiau viskas krypsta (gerb. indeno deka) į ne ką kitą, o Rusijos autoritarinio rėžimo šlovinimą. Esu tikras, ar sp.lt neturėtų būti tokiu minčių skleidėjas.
indenas
Rašyti privačią žinutę

1593 žinutės
( +525 / -239 )

Kuo toliau, tuo labiau viskas krypsta (gerb. indeno deka) į ne ką kitą, o Rusijos autoritarinio rėžimo šlovinimą. Esu tikras, ar sp.lt neturėtų būti tokiu minčių skleidėjas.
Esu tikras, kad sp.lt turėtų išlikti demokratiškas puslapis, o ne kieno nors "oficiozas" ar "organas"...

P.S. Jeigu ką, skųskis adminams: arba cenzuruos mano "erezijas", arba sudegins mane ant laužo, t.y. "išbanins"...
indenas
Rašyti privačią žinutę

1593 žinutės
( +525 / -239 )

Prancūzai per revoliuciją taip pat galvas kapojo, vokiečiai buvo Hitlerį užsiauginę prieš taptdami normaliais, Ispanai turėjo pereiti Franko diktatūrą dar visai neseniai ir iki dabar su baskais sprogdinasi, airiam ir šiandien kraujas užverda prakalbus apie Šiaurės Airiją, Kanadiečiai taip pat nepasidalina šalies tarp pransūzų ir anglosaksų, Belgijoje jau nuo II Pasaulinio flamandai su valonais skiriasi ir taip labai ilgai galima būtų vardinti...
Visos tavo išvardintos problemos arba buvo seniai (per šimtmečius Rusija irgi prieis prie demokratijos, jeigu ji jau tokia gera ), arba tose šalyse visada buvo kapitalizmas (hitlerinėje Vokietijoje netgi ypatingai stiprus), arba problemos buvo(yra) dėl vienos/dviejų/trijų etninių/religinių grupių nedidelėse (lyginant su Rusija) šalyse.
Visas tavo išvardintas problemas sudėk, padaugink iš šimto, dar padaugink iš (tikrai didesnio negu vienetas) "Rusijos aziatiškumo koeficiento" ir tu gausi "demokratinės" Rusijos problemų mastą...
Beje, nei aš šlovinu kokį nors despotizmą, nei kokią nors veidmainišką "demokratiją". Faktai ir tik faktai.
Viskas turi vykti evoliucijos būdu. Jokios santvarkos (ar tai būtų komunizmas, ar demokratija, ar islamizmas), nereikia žmonėms primesti, juo labiau atnešti ant durtuvų arba (kaip šiuo atveju) branduolinių galvučių smaigalių... Žmonės anksčiau ar vėliau patys atsirinks. "Despotas" V.Putinas šiandien Rusijoje turi keliskart didesnį žmonių palaikymą, negu "demokratas" Dž.Bušas savo šalyje. Ir tai tikrai ne KGB propaganda...

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital