2012 m. Rugpjūčio 7 d. Biržos apžvalga

2012 m. Rugpjūčio 7 d. Biržos apžvalga 2012 m. Rugpjūčio 7 d. Biržos apžvalga

 

Antradienį biržoje prekiauta jau gerokai aktyviau. Didžiausią apyvartą sugeneravo „netradicinės“ akcijos: Klaipėdos nafta ir Agrowill Group.
Akcijų kainos buvo linkusios šiandien kristi. Tai nieko nuostabaus, po buvusio kilimo sulaukėme pelnų pasiėmimo, t.y. techninės korekcijos.

 

 

 


1 pav. 2012 m. rugpjūčio 6 d. įregistruota nauja AB „Invalda“ įstatų redakcija (pridedama). Įstatai buvo keičiami dėl įstatinio kapitalo sumažinimo, siekiant anuliuoti bendrovės įsigytas savas akcijas. AB „Invalda“ įstatinis kapitalas sumažintas nuo 57 557 940 litų iki 51 802 146 litų, anuliuojant 5 755 794 paprastąsias vardines 1 lito nominalios vertės akcijas.
Pirkimo signalas @2.63.

 


2 pav. „Vilniaus degtinei“ priklausančioje Obelių spirito varykloje pradėjo veikti biodujų jėgainė, kurioje gamybos atliekos – žlaugtai – bus naudojami šilumai ir elektrai gaminti, iš kurių net 70 proc. planuojama parduoti. Jėgainė pretenduoja tapti viena didžiausių bioskaidžių atliekų utilizavimo vietų Rokiškio apylinkėse. Jos atidarymas pažymėjo Obelių spirito varyklos įkūrimo 105-ąjį jubiliejų.
„Naujoji jėgainė leis efektyviai panaudoti ne tik žlaugtus, bet ir įvairias kitas gamybines ir buitines bioskaidžias atliekas. Jų perdirbimo problema rajone yra labai aktuali, nes iki šiol tokias atliekas tekdavo gabenti net iki Panevėžio. Ilgai svarstėme, kaip šią situaciją pakeisti, ir pagaliau radome išeitį. Be to, šis projektas leis prisidėti prie aplinkos apsaugos. Jėgainėje dalis varyklai reikalingos šilumos bus pagaminama nenaudojant skystojo kuro, kuris degdamas į aplinką išskiria anglies dvideginį“, – teigia Juozas Daunys, bendrovės „Vilniaus degtinė“ generalinis direktorius.
Naujosios kogeneracinės jėgainės galia siekia 1,5 MW. Joje per metus planuojama pagaminti 6 tūkst. MWh elektros energijos ir 515 MW šilumos energijos. Visas šilumos kiekis bus naudojamas spirito varyklos reikmėms, kuomet elektros energijos – tik penktadalis. Likusi jos dalis bus parduodama elektros skirstomųjų tinklų operatoriui.
Bendrovės „Vilniaus degtinė“ įgyvendintas projektas – tik antras atvejis Lietuvos verslo praktikoje, kai biodujų gamybai pasitelkiami žlaugtai. Modernizavus įmonę susidariusi likutinė žaliava bus nuvandeninama, ir bus tinkama žemės struktūrai gerinti – žemės tręšimui.
„Simboliška, kad šiais metais minime savo jubiliejų, o kartu pradedame naują veiklos etapą. Iš atliekų dabar gaminsime energiją. Taip pat džiugu, kad investicijos į jėgainę leido sukurti naujas darbo vietas vietiniams ir aplinkinių rajonų gyventojams“, – teigia Povilas Stumbrys, Obelių spirito varyklos direktorius.
Projektuojant naująją jėgainę buvo laikomasi principo išlaikyti dar 20 a. pradžioje statytus spirito varyklos sandėlį ir gamybos cechą, jau 105 metų atliekančius tas pačias funkcijas. Abu pastatai yra įtraukti į Lietuvos kultūros vertybių apsaugos registrą.
Obelių spirito varyklą valdanti bendrovė „Vilniaus degtinė“ sugebėjo išsaugoti vienintelės maistinio spirito gamintojos Lietuvoje pozicijas iki šių dienų. Ši varykla gamina žaliavą – grūdinį spiritą, kurį tiekia išskirtinai „Vilniaus degtinės“ produkcijos gamybai.
Įmonėje dirba 35 žmonės, daugiausia – iš Obelių miestelio. 2011 m. iš aplinkinių rajonų ūkininkų ir žemės ūkio įmonių supirkta apie 4245 tonų grūdų. Šiuo metu per parą varykloje pagaminama 24 000 (alk. 90 % tūrio) litrų spirito. Ateityje gamybinius pajėgumus numatoma didinti .

 


3 pav. Reaguodami į žiniasklaidos priemonėse pateiktą informaciją dėl AB Ūkio banke (toliau – Bankas) areštuotų lėšų, pateikiame Banko komentarą.
2006 m. rugsėjo 1 d. Bankas, remdamasis informacija, gauta iš užsienio bankų, vykdydamas Lietuvos Respublikos įstatymus bei Banko vidaus tvarkų nuostatas, identifikavo įtartinas pinigines operacijas bendrai apytiksliai 48 mln. Lt sumai, sustabdė šių lėšų judėjimą ir nedelsiant apie tai pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai. Po šių veiksmų, Lietuvos teisėsaugos institucijos pritaikė minėtai lėšų sumai laikinąsias apsaugos priemones. Ikiteisminio tyrimo metu Bankas bendradarbiavo su teisėsaugos institucijomis, teikdamas reikiamą informaciją. 2012 m. liepos 5 d. Kauno apygardos teismas priėmė sprendimą pripažinti minėtas lėšas bešeimininkiu turtu ir perduoti valstybės nuosavybėn. Įsigaliojus sprendimui, lėšos pervestos į Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos depozitinę sąskaitą.
Informuojame, kad šis įvykis neturės jokios įtakos Banko veiklai ir finansiniams rezultatams.
Bankas savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos teisės aktais bei tarptautinės geriausios bankinės praktikos principais, reglamentuojančiais pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones.

AB Ūkio bankas 2012 m. rugpjūčio 7 d. pagal 200 000 000 litų trumpalaikių ir vidutinės trukmės obligacijų siūlymo programos baziniame prospekte ir 2011 m. birželio 23 d. Banko Valdybos patvirtintose Galutinėse sąlygose nustatytas sąlygas išpirko „Fiksuotų palūkanų obligacijų emisiją LTL Nr. 5/2011“ (ISIN kodas – LT0000410417).
Pirki dar labai rizikinga.

 


4 pav. Didžiausios ir vienos moderniausių Baltijos šalyse pieno perdirbimo bendrovės „Pieno žvaigždės” valdybos narių skaičius išaugo iki 7 narių, nes valdybą papildė naujas nepriklausomas narys Hansas Mideus.
Sprendimas padidinti „Pieno žvaigždžių“ valdybos narių skaičių nuo 6 iki 7 narių buvo priimtas rugpjūčio 7 dieną vykusiame neeiliniame visuotiniame bendrovės akcininkų susirinkime. Jame, akcininkų sprendimu, taip pat buvo pakeisti „Pieno žvaigždžių“ įstatai ir patvirtinta nauja jų redakcija.
„Pieno žvaigždės“ yra skaidri ir atvira bendrovė tiek stambiesiems, tiek smulkiesiems vietos ir užsienio investuotojams. Bendrovės kapitalas ir šiuo metu nėra sukauptas vienose rankose, o dar vieno nepriklausomo valdybos nario išrinkimas į bendrovės valdybą leistų geriau atstovauti smulkiųjų akcininkų interesams“, – sako Aleksandras Smaginas, „Pieno žvaigždžių“ generalinis direktorius.
„Pieno žvaigždžių“ vadovybė tikisi, naujo valdybos nario sukaupta patirtis bus naudinga bendrovei, siekiančiai nuolat gerinti gaminių kokybę, išlaikyti lyderės pozicijas rinkoje ir didinti akcininkų nuosavybės vertę.
Pagal pieno perdirbimo įmonės įstatus, bendrovės valdyba renkama ketverių metų kadencijai. „Pieno žvaigždžių“ valdyboje, be H. Mideus, taip pat yra nepriklausomas narys Paulas Bergqvistas ir „Pieno žvaigždžių“ atstovai: Voldemaras Klovas, Julius Kvaraciejus, Gžegožas Rogoža, A. Smaginas ir Audrius Statulevičius.
Šiuo metu bendrovės įstatinis kapitalas yra 54,205 mln. litų. 2012 metų liepos 31 dieną bendrovėje „Pieno žvaigždės“ iš viso buvo 3 632 akcininkai. J. Kvaraciejui priklausė 14,01%, Švedijos SEB klientams – 12,59% akcijų, UAB „Agrolitas Imeks Lesma“ – 12,51%, ŽŪKB „Smilgelė“ – 11,51%, „Swedfund International“ (Švedija) – 8,67%, V. Klovui – 5,24%, A. Smaginui – 4,7% „Pieno žvaigždžių“ įstatinio kapitalo.
Šiandien akcijomis neprekiauta.

 


5 pav. Vienas didžiausių pieno produktų gamintojų Lietuvoje, AB „Žemaitijos pienas”, per pirmą šių metų pusmetį 20 proc. padidino ekologiškų pieno produktų linijos „Dobilas” pardavimus. Bendrovės duomenimis, Lietuvoje per pastaruosius 5 metus mažiausiai 30 procentų daugėjo vartotojų, besirenkančių ekologiškus pieno produktus – tokius, kurie yra gaminami iš ekologiškų ūkių pieno.
„Ekologiško vartojimo banga atitinkamai paveikė ir pieno produktų gamybą –rinkoje susiformavo vartotojų grupė, kuri yra linkusi rinktis išskirtinius aukštesnės kokybės produktus, todėl atitinkamai buvo suformuotas tokią paklausą tenkinantis asortimentas. Ekologiškų produktų pardavimai auga jau ne vienerius metus, ir galime prognozuoti, kad mažiausiai du metus ši tendencija išliks”, - sako Martynas Grigalavičius, AB „Žemaitijos pienas” marketingo ir pardavimo direktorius.
Ekologiškus produktus AB „Žemaitijos pienas” rinkai pristatė dar 2007 metais ir tuo metu buvo vieninteliai tokios produkcijos gamintojai Lietuvoje. Šiandien bendrovė rinkai pateikia ekologiškų produktų liniją „Dobilas”, kurioje – ekologiškas pienas, jogurtas, varškės sūreliai ir kiti pieno produktai.
„Įvairūs rinkos tyrimai rodo, kad ekologiškos linijos produktus šeimos su vaikais yra bene pagrindinė vartotojų auditorija, tačiau daugėja ir sveika mityba besirūpinančių žmonių, kurie taip pat dažniau renkasi ekologiškas prekes”, - sako M. Grigalavičius.
Jo teigimu, ekologiškų prekių paklausai įtakos nedaro netgi ekonominė šalies padėtis. „Krizės metu vartojimas nišiniame ekologiškame segmente nuolatos augo. Taigi tai yra bene stabiliausiai auganti vartotojų grupė, dėl kurios vis labiau konkuruojama”, - sako AB „Žemaitijos pienas” atstovas.
Ekologiškais pieno produktais laikomi tokie, kurie gaminami iš ekologiškų ūkių pieno, kas reiškia, kad tokiuose ūkiuose naudojamai pašarai yra ekologiški. AB „Žemaitijos pienas” superka tokį pieną iš Lietuvos ūkininkų, kurie turi ekologišką pieno gamybą garantuojančius sertifikatus. Be to, ekologiški pieno produktai gamybos procese yra apdrojami pagal Europos Sąjungoje galiojančius standartus, pagal kuriuos yra pripažįstama, kad produktas gali būti laikomas ekologišku.

 


6 pav. AB "Vilkyškių pieninė" gavo pranešimą apie emitento vadovo sandorį dėl emitento vertybinių popierių. V.Milaševičiūtė gavo dovanų dar 13 akcijų.

 


7 pav. Klaipėdos naftos akcijų kaina krito su stipriai padidėjusia apyvarta, bet trendas dar išlaikytas.

 


8 pav. Agrowill Group kilo ženkliai ir su padidėjusia apyvarta. Suveikė pirkimo signalas.

 


9 pav. Kaip ir tikėtasi, Baltikos akcijų kaina gap‘ą užpildė.


Apžvalgą parengė: Nojus.

 

Taip pat skaitykite

Vakar dienos JAV akcijų biržos sesija privertė sunerimti

Kokiomis nuotaikomis rinkos gyvens šią savaitę?

Kodėl dabar krenta aukso kaina?

Eilinė prognozė – rimtos korekcijos sulauksime jau greitai. Ar išsipildys?

2017-03-22 | Spekuliantai.lt apžvalgos 2017-03-20 | Spekuliantai.lt apžvalgos 2017-03-08 | Spekuliantai.lt apžvalgos 2017-03-06 | Spekuliantai.lt apžvalgos

Komentarai



2012 08 07 23:32     #35449
V.Milaševičiūtė gavo dovanų - pigiai ivertino!
2013 11 30 04:49     #35581
Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog! seo consultant seo packages seo packages

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital