Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

„Snoro“ akcijų emisijos pirkėjai pateikė kasacinį skundą ir prašo kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo teismą.

Spekuliantai.lt | 2015-06-16 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 3120
Raktiniai žodžiai: Snoras
„Snoro“ akcijų emisijos pirkėjai pateikė kasacinį skundą ir prašo kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo teismą. „Snoro“ akcijų emisijos pirkėjai pateikė kasacinį skundą ir prašo kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo teismą.

Investuotojų asociacijos suburta neužregistruotos banko „Snoras“ akcijų emisijos pirkėjų grupė apskundė Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo akcijų emisijos pirkėjai nebuvo pripažinti indėlininkais. Lietuvos Aukščiausiajam teismui pateiktame kasaciniame skunde taip pat prašoma kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo teismą (ESTT), kad šis išaiškintų „indėlio“ sąvoką.
Skundą pateikė 257 ieškovai, už neišleistas „Snoro“ akcijas įmokėję beveik 1,6 mln. eurų. „Manome, kad nuo Lietuvos banko sprendimo neleisti registruoti banko „Snoras“ įstatinio kapitalo padidinimo už naujas akcijas įmokėti pinigai „Snoro“ buvo negrąžinti be jokio teisinio pagrindo, todėl jie laikytini paprasčiausiu indėliu. Siekiame, kad ieškovai atgautų 100 tūkst. eurų neviršijančią draudiminę išmoką“, - teigia Investuotojų asociacijos direktorius Tomas Pilipavičius.
Kasaciniame skunde nurodoma, kad Lietuvos apeliacinis teismas nepagrįstai laikė ieškovus investuotojais ir netenkino jų prašymo kreiptis į ES Teisingumo Teismą dėl sąvokos „indėlis“ išaiškinimo.
„Nesutinkame su nacionalinių teismų atliktu ES teisės sąvokos „indėlis“ išaiškinimu, kadangi nacionaliniai teismai neturi teisės aiškinti ES teisės, o tokie teismų veiksmai pažeidžia ES teisės viršenybės ir lojalaus bendradarbiavimo principus. Dėl to tikimės, kad Lietuvos Aukščiausiasis teismas kreipsis į ES teisingumo teismą, kuris vienintelis turi kompetenciją nustatyti ar kasatoriai laikytini indėlininkais“, - sakė advokatų profesinės bendrijos „Fort“ advokatas Andrius Bambalas.
Kasaciniame skunde tai pat atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad teismų sprendimais neproporcingai suvaržyta kasatorių teisių į nuosavybę pažeidžiant Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pirmo protokolo pirmą straipsnį.
„Snoro“ akcininkai sprendimą platinti naują 380 mln. litų akcijų emisiją priėmė 2010 m. gruodžio 21 d. Didžiąją dalį iš naujos 380,083 mln. litų „Snoro“ akcijų emisijos ketino pirkti buvę „Snoro“ pagrindiniai akcininkai – Vladimiras Antonovas (200,483 mln. litų) ir Raimondas Baranauskas (74,517 mln. litų) bei „Jubilee Financial Products“ valdomas fondas (80,021 mln. litų). Smulkieji investuotojai naujosios akcijų emisijos galėjo įsigyti už maždaug 25,061 mln. litų.
Draudimo išmokas iki 100 tūkst. eurų gali gauti tik su žlugusiu banku nesusiję investuotojai, todėl finansiniais nusikaltimais kaltinami buvę „Snoro“ vadovai V. Antonovas ir R. Baranauskas į draudimo išmokas pretenduoti negali.
 

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital