Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Auksas žiba mažiau

Spekuliantai.lt | 2013-04-16 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1555
Raktiniai žodžiai: Auksas, investavimas
Auksas žiba mažiau Auksas žiba mažiau

 Auksas rinkose šiomis dienomis praranda populiarumą ir labai staigiai. Anksčiau taip visų pageidautas aktyvas tapo karšta bulve, ir norintys parduoti pradėjo dominuoti prieš perkančius. Aukso kaina rinkoje per porą dienų nusirito daugiau nei 10 proc. iki lygio, nematyto nuo 2011 metų. Toks drastiškas kritimas tikrai nėra kasdienybė. Kas jį lėmė šį kartą ir ar dabar skubėti parduoti močiutės žiedus?

Į auksą investuojama sunkiais ekonomikos laikotarpiais
Auksas tradiciškai laikomas saugia turto rūšimi – jo skubama įsigyti per recesijas, kai nesinori pasitikėti nei pinigais, nei nekilnojamuoju turtu, o tuo labiau rizikingesniais aktyvais, tokiais kaip akcijos. Taip buvo ir per pastarąjį sunkmetį – maždaug nuo 2008 metų auksas pabrango daugiau nei 160 proc. ir pačiame pike 2011-ųjų rugsėjį Trojos uncija (31 gramas) kainavo 1 900 JAV dolerių. Antradienį aukso uncijos kaina siekė apie 1 390 JAV dolerių. Iš paskos auksui žemyn keliavo ir jo artimų pakaitalų, kitų tauriųjų metalų, kainos. Sidabras per paskutines porą dienų prarado 13 proc., platina – 6 proc. vertės.

Kainą smukdo psichologiniai faktoriai
Oficialios priežastys tokiam pigimui yra kelios. Pirma – vėl grįžo pasitikėjimas pasaulio (ypač JAV) ekonomika ir „saugių“ investicijų nebereikia. Antra – Kipro centrinis bankas rinkoje gali parduoti dalį savo turimų atsargų, ir trečia – auksas jau senokai pervertintas ir jį reikia parduoti. Kai kurie analitikai jau anksčiau tvirtino, kad auksą reikia parduoti. Tiesą sakant, nė viena iš šių priežasčių n4ra pakankamai rimta ar nauja, kad rinkos būtų sureagavę taip stipriai. Pasaulio ekonomikos atsigavimas dar kelia abejonių, to pavyzdys – pirmadienį skelbtas Kinijos BVP augimas, o vien Kipro aukso atsargų pardavimas tikrai negali taip išbalansuoti pasiūlos ir paklausos rinkoje. Tačiau suveikė psichologiniai faktoriai – jie rinkose ir yra galingiausi, kartais prieštarauja įprastinei logikai, bet jeigu įvyksta lūžis, juos pakreipti labai sunku.

Jei pasaulio ekonomikos būklė gerės, auksas turės mažai paskatų brangti
Apie lietuvių laikomas aukso atsargas spręsti sudėtinga, nes nėra oficialios statistikos. Maža dalis Lietuvos investuotojų galėjo būti investavę į su auksu susijusias finansines priemones. Tačiau labiausiai auksas lietuvių namuose turėtų būti aptinkamas fizine forma – juvelyrikos dirbinių, monetų ar investicinių aukso luitelių. Kartu su kritusiomis kainomis rinkoje, šio turto vertė taip pat sumažėjo. Bet vargu ar šiandien paprastam lietuviui verta priimti karštakošiškus sprendimus, kai padėtis rinkoje nesistabilizavo. Ypač jei aukso dirbiniai laikomi kaip ilgalaikė investicija ar iš viso yra tapę šeimos vertybe. Žvelgiant į ateitį, po tokio kritimo rinkoje galima priešingos krypties korekcija ir pigimas negali būti begalinis. Kita vertus, jei 2013 metams įsibėgėjant pasaulio ekonomika rodys daugiau gyvybės, tai iš tikrųjų „saugaus“ investavimo poreikis mažės ir šios lėšos turi plūstelėti į sritis, patiriančias tiesioginę naudą dėl ekonomikos augimo. Taigi artimiausiais metais parduodami turimą auksą gyventojai jau veikiausia nebegaus tiek, kiek būtų gavę 2011-2012 metais.

 


Rūta Medaiskytė
Vyr. ekonomistė
Tel.: 861066235
El. p. [email protected]
AB bankas „Finasta“

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital