Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Teisme – investuotojams palankus sprendimas dėl DnB banko

Spekuliantai.lt | 2012-11-30 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1503
Raktiniai žodžiai: DnB, teismas, SASO
Teisme – investuotojams palankus sprendimas dėl DnB banko Teisme – investuotojams palankus sprendimas dėl DnB banko

 DnB bankui nepavyko pasiekti, kad teismo sprendimu būtų konstatuota, jog DnB bankas, už skolintas lėšas siūlęs įsigyti su akcijomis susietų obligacijų (SASO), nepadarė pažeidimų.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmęs galutinį ir neskundžiamą sprendimą, konstatavo, kad tuometė VPK, kurios funkcijas dabar yra perėmęs Lietuvos bankas, skelbdama tyrimo išvadas apie DnB banką padarė tam tikrų procedūrinių pažeidimų, tačiau tai nereiškia, kad VPK konstatuotų DnB banko veiklos spragų nebuvo.
„Šis LVAT sprendimas yra itin reikšmingas investuotojams, kurie investavo į SASO skolintomis lėšomis. VPK, kurios funkcijas dabar yra perėmęs Lietuvos bankas, nagrinėjo ne pavienį atvejį, o atliko sisteminį tyrimą, kurio išvadas DnB siekė nuginčyti visais įmanomais būdais. Mūsų nuomone, šios VPK išvados galės būti teikiamos teismams, kuriose nagrinėjami smulkiųjų investuotojų reikalavimai DnB bankui atlyginti žalą, ir turėtų sustiprinti jų pozicijas“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Dominykas Vanhara.
"Kova dėl paprastų piliečių patirtos skriaudos atstatymo persikelia į civilinius teismus. Primenu, kad bent 7-iais atvejais šiemet civiliniuose teismuose atskiri DnB banko klientai yra pasiekę visiškas arba dalines pergales prieš banką pirmojoje instancijoje, o dabar laukiama tolesnių teisinių "mūšių" apeliacinėje instancijoje", - sakė taip pat trečiosios šalies teisėmis procese dalyvavusios asociacijos "Už sąžiningą bankininkystę" vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys.
Be to, pasak K. Kupšio, dar 20-ies žmonių bendras ieškinys yra nagrinėjamas Vilniaus apygardos, o 15-os - Panevėžio apygardos teismuose.
Investuotojų asociacija svarsto galimybes burti smulkiųjų investuotojų grupę, kuri kreiptųsi į teismą ir prašytų atlyginti dėl DnB banko veiksmų patirtus nuostolius.
„Nors LVAT nėra vienareikšmis, galimybių reikalauti nuostolių atlyginimo padaugėjo. Todėl kviečiame investuotojus burtis ir kovoti kartu“, - sakė Investuotojų asociacijos direktorius Tomas Pilipavičius.
Pasak jo, prisidėti prie buriamos grupės gali ir tie, kurie sutiko su DnB pasiūlytais palūkanų mokėjimų grafikais ar jau atsiskaitė su banku.
VPK yra skelbusi, kad DnB platintų SASO už iš to paties banko pasiskolintas lėšas galėjo įsigyti apie 640 neprofesionalių investuotojų, kurie galėjo patirti beveik 100 mln. litų nuostolių.
„Bankas, aktyviai siūlęs „įdarbinti savo nekilnojamąjį turtą“, viena ranka skolinosi iš savo klientų, o kita ranka pats jiems skolindavo iki 100 proc. SASO įsigijimui reikalingos sumos, nevertindamas nei skolininko investicinių žinių, nei galimybės prisiimti tokią riziką“, - sakė T. Pilipavičius.
Jo teigimu, pirmą kartą su tokiu produktu „be rizikos“ susidūrę investuotojai neturėjo jokio suvokimo apie tai, ką jie perka bei kokius nuostolius galėjo patirti.
VPK konstatavo, kad DnB bankas nesiekė įsitikinti, ar jo platinamas ir rekomenduojamas ypač rizikingas investicinis produktas atitinka neprofesionalių klientų interesus, tinkamai neatskleisdavo rizikos bei banko interesų konflikto.
Su akcijomis ar kitų finansinių priemonių indeksais susietos obligacijos (SASO) Lietuvoje populiariausios buvo 2007 metais, aiškiu šios rinkos lyderiu buvo DnB bankas. VPK duomenimis, 2007 metais SASO išplatinta už 1,09 mlrd. litų, 2008 metais - už 196,8 mln. litų, o 2009-aisiais - vos už 71,2 mln. litų.
Investuotojai, norintys prisidėti prie buriamos grupės, turėtų kreiptis elektroniniu paštu [email protected].
Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital