Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Perspektyvų mato JAV, Indijoje, Rusijoje

spekuliantai.lt | 2012-04-23 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1229
Raktiniai žodžiai: Investuok, JAV, Indija, Rusija, fondas, vertybiniai, popieriai, akcijos, pinigai, obligacijos
Perspektyvų mato JAV, Indijoje, Rusijoje „Danske Invest Fund Management“ vykdomojo direktoriaus Aku Leijalos teigimu, jo fondų valdytojų komanda artimiausiu metu tikisi kiek didesnio nei 12 % gal

„Danske Invest Fund Management“ vykdomojo direktoriaus Aku Leijalos teigimu, jo fondų valdytojų komanda artimiausiu metu tikisi kiek didesnio nei 12 % galimo metų akcijų uždarbio, tačiau, atsižvelgdama į makroekonominę padėtį pasaulyje, o ypač Pietų Europoje, nėra linkusi didinti akcijų dalies savo valdomuose fonduose.

Todėl mažinama Pietų Europos šalių įmonių akcijų dalis ir didinama Šiaurės Europos šalių įmonių akcijų dalis. Šiaurės Europos regionas, anot A. Leijalos, yra ne tik geografiškai, bet ir ekonomiškai gerokai nutolęs nuo Pietų Europos šalių, todėl, jei kiltų ir didesnė krizė, Šiaurės šalis ji paveiktų mažiau. Be to, diduma šių šalių įmonių, kurių akcijomis prekiaujama biržose, eksportuoja savo produkciją į kitus žemynus.

Optimistiškai vertina Rusiją

„Iš besivystančių regionų labiausiai vertiname Rusiją. Ši šalis pastaruoju metu ypač daug naudos gauna dėl pakilusių energetinių žaliavų kainos. Dėl to, viena vertus, pelnosi naftą išgaunančios įmonės, kita vertus, ir šalies biudžetas pildomas neplanuotomis pajamomis dėl didesnių naftos kainų“, – žurnalui „Investuok“ teigia A. Leijala.

Jo nuomone, padėčiai nesikeičiant, galima tikėtis ir įmonių pelno mokesčio sumažinimo. Kitas dalykas, į kurį investuotojai turėtų atkreipti dėmesį, yra tai, kad artimiausiu metu turėtų baigtis Rusijoje veikusių dviejų vertybinių popierių biržų MICEX ir RTS sujungimas. Tai turėtų pagyvinti prekybą mažiau populiarių įmonių akcijomis. Jos įdomios investuotojams dėl įvertinimo, tačiau į jas buvo vengiama investuoti dėl vangios prekybos.

Be to, šios vertybinių popierių biržos klientų laukia dar viena naujovė – pardavus vienos įmonės akcijas tą pačią dieną už tą pačią sumą bus galima nupirkti kitos įmonės akcijų, papildomai neįnešant pinigų. Pašnekovo nuomone, tai turėtų padidinti prekybą ir apyvartą šioje biržoje. Prieš įdiegiant šią naujovę buvo apklausti užsienio investuotojai: dauguma teigė, kad dėl to Rusijoje investuos aktyviau ir didins mastus.

Indija traukia

Be Rusijos, „Danske Invest“ fondų valdytojų akys krypsta į Indiją, kuri, jų nuomone, daugiausia naudos gaus iš krintančių maisto kainų. Šios šalies infliacija labai priklauso nuo maisto kainų.

A. Leijala teigiamai vertina faktą, kad nuo šių metų sausio atsivėrė galimybės laisvai investuoti į šios šalies įmonių akcijas. Prieš tai užsieniečiams buvo galima investuoti tik per licencijas turinčius investicinius fondus. Šis pasikeitimas, kaip ir Rusijoje, geriausiai paveiks mažesnes, investuotojų dėmesio stokojusias įmones. Kita vertus, A. Leijalos nuomone, investuotojus masina žemi santykiniai Indijos įmonių akcijų įvertinimai, kurie, pvz., palyginti su buvusiais prieš 5 metus, dabar yra perpus mažesni.

Išskiria JAV IT sektorių

Tarp išsivysčiusių regionų „Danske Invest“ vadovas pokalbyje su žurnalu „Investuok“ išskiria JAV akcijų rinką. Joje jo komandai labai patraukliai atrodo informacinių technologijų sektorius. Šio sektoriaus įmonės, vertinant istoriškai, šiuo metu palyginti pigios. Vidutiniškai P/E (akcijų kainos ir įmonės uždirbamo pelno) santykis lygus 13, istorinis vidurkis yra apie 20.

Be to, šio sektoriaus įmonių, pvz., „Apple“, finansinė būklė puiki – daugumas yra sukaupusios nemažus rezervus. Bendrai skaičiuojant šio sektoriaus įmonių grynieji viršija šio sektoriaus įmonių įsiskolinimą. Todėl, A. Leilajos nuomone, šio sektoriaus įmonės galėtų išmokėti 30–35 % akcijų rinkos vertės siekiančius dividendus. Net ir tada sektoriaus įmonių įsiskolinimas nesiektų vidutinio JAV įmonių įsiskolinimo.

Rekomenduoja įmonių obligacijas

Esant milžiniškiems vyriausybių įsiskolinimams A. Leijala žurnalo „Investuok“ skaitytojams rekomenduoja investuoti ne į rizikingų šalių obligacijas, o į kredito reitingą turinčių įmonių obligacijų portfelį, kuris galimu uždarbiu nenusileistų vyriausybės obligacijoms. Tuo labiau kad šiuo metu įsiskolinusių šalių išleistų obligacijų negalima laikyti nerizikingomis.

Jo nuomone, esant tokiai situacijai geriau investuoti į iš 100 įmonių obligacijų sudarytą investicinį fondą nei į vienos iš rizikingų šalių vyriausybės obligacijas.

Vytautas Mikalajūnas, žurnalas „Investuok“
Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.

 

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital