Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Finansų rinkos priežiūra sutelkta Lietuvos banko rankose

Spekuliantai.lt | 2012-01-02 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1259
Raktiniai žodžiai: Priežiūra, Lietuvos bankas, Investuotojų asociacija
Finansų rinkos priežiūra sutelkta Lietuvos banko rankose Finansų rinkos priežiūra sutelkta Lietuvos banko rankose

 Lietuvos finansų rinka nuo 2012 metų pradžios turi tik vieną prievaizdą – iki šiol tik bankų veiklą prižiūrėjusį Lietuvos banką, kuris dabar atsakingas ir už draudimo bei vertybinių popierių rinkas. Lietuvos bankas perėmė likviduotų Vertybinių popierių komisijos (VPK) bei Draudimo priežiūros komisijų (DPK) funkcijas bei dalį Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos darbo.
„Investuotojams, susidūrusiems su problema, nebereikės klaidžioti nuo Ainošiaus pas Kaipošių, o užteks kreiptis į Lietuvos banką, kuris įgijo teisę ir spręsti vartotojų ginčus su finansinių paslaugų teikėjais. Tai padės išvengti tokių situacijų, kaip su neapdraustais „Snoro“ indėlių sertifikatais, kai visos rinkos priežiūros institucijos nuostolių patyrusiems žmonėms teigia, kad neprivalėjo prižiūrėti jų platinimo“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.
Pasak jo, nors apie priežiūros institucijų sujungimą diskutuota jau ne vienerius metus, tai įgyvendinta pakankamai sudėtingu metu – po „Snoro“ bankroto, kai Lietuvos bankui tenka nemažas su tuo susijęs darbo krūvis. Prieš tai bankų bankrotų Lietuvoje nebuvo jau 12 metų - 1999-aisiais žlugo „Litimpex“ bankas.
„Nepaisant to, kad į Lietuvos banką perėjo tik dalis VPK bei DPK specialistų, tikimės, kad finansų rinkos priežiūra nesuprastės, o investuotojams bendrauti su viena institucija bus paprasčiau nei iki šiol“, - sakė T. Pilipavičius.
Jo teigimu, Lietuvos bankui teks baigti VPK pradėtus darbus – teisme įrodyti, kad DNB banko skundas dėl VPK išvados, kad platindamas su akcijomis susietas obligacijas (SASO) ir siūlydamas jas įsigyti skolintomis lėšomis DNB bankas galėjo piktnaudžiauti investuotojų pasitikėjimu, yra nepagrįstas. „Tai – itin svarbu nepatyrusiems investuotojams, kurie dėl DNB veiksmų galėjo patirti daugiau nei 100 mln. litų nuostolių“, - sakė T. Pilipavičius.
Investuotojai taip pat laukia nesibaigiančios epopėjos dėl oficialaus pasiūlymo „Lino“ akcijoms supirkti sprendimo – gindama viešąjį interesą, į teismą anksčiau kreipėsi VPK, tačiau pagrindinis „Lino“ akcininkas įvairiais būdais vilkino laiką.
Investuotojų asociacijos nuomone, draudimo rinkoje pagrindinis uždavinys reguliatoriui bus skaidrinti investicinių produktų kainodarą. „Nors investicinis gyvybės draudimas yra bene populiariausias būdas taupyti po indėlių, retas šio produkto pirkėjas žino, kiek moka už gyvybės draudimą, o kiek – už investicijų valdymą bei įmokų administravimą. Manome, kad tokia situacija turi keistis“, - sakė T. Pilipavičius.
Pasak jo, bankų priežiūros rinkoje Lietuvos banko pagrindinis tikslas po „Snoro“ bankroto išlieka užtikrinti bankų sistemos stabilumą ir išvengti panašių atvejų. „Apklausos rodo, kad pasitikėjimas bankais yra sumažėjęs, todėl tą padaryti nebus lengva“, - teigė T. Pilipavičius.
Jo teigimu, perėmęs VPK ir DPK funkcijas Lietuvos bankas turės stiprinti ir komunikaciją su finansinių paslaugų vartotojais. „Iki šiol Lietuvos bankas apsiribodavo pranešimais – „toks ir toks bankas įpareigotas ištaisyti veiklos trūkumus“, o VPK ir DPK apie nustatytus pažeidimus skelbdavo daug išsamiau. Todėl tikimės, kad tokie atvejai, kai „Snorui“ buvo apribota teisė priimti indėlius didesnėmis nei rinkos palūkanomis, o klientai apie tai sužinojo tik po banko žlugimo, nepasikartos“, - sakė T. Pilipavičus.
Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital