Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

“Lifosos” akcijų privalomojo išpirkimo kaina padidėjo 15 proc. iki 53,85 lito

Spekuliantai.lt | 2011-11-08 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 746
Raktiniai žodžiai: Lifosa, pelnas, Eurochem, išpirkimas, pelnas
“Lifosos” akcijų privalomojo išpirkimo kaina padidėjo 15 proc. iki 53,85 lito “Lifosos” akcijų privalomojo išpirkimo kaina padidėjo 15 proc. iki 53,85 lito

 “Lifosos” smulkieji akcininkai, kurių akcijas privalomai išperka Rusijos koncernas „Eurochem“, už turėtas akcijas gaus po 53,85 lito. Tai – 14,6 proc. daugiau nei „Eurochem“ dar 2010 metais pasiūlyta ir su Vertybinių popierių komisija gegužę suderinta kaina, praneša Investuotojų asociacija.
„Lifosos“ smulkiesiems akcininkams, kurių prieš prasidedant privalomojo akcijų išpirkimo procedūrai buvo apie 2 tūkst., iš viso papildomai atiteks 5,663 mln. litų.
Smulkiųjų akcininkų bei „Eurochem“ sudarytą taikos sutartį dėl „Lifosos“ akcijų išpirkimo kainos šeštadienį patvirtino Panevėžio apygardos teismas. „Eurochem“ taip pat sutiko apmokėti smulkiųjų patirtas bylinėjimosi išlaidas bei „Deloitte Lietuva“ atliktos akcijų kainos ekspertizės kaštus.
„Manome, kad gavus nepriklausomo vertinimo išvadas sudaryta taikos sutartis – geriausias sprendimas abiems pusėms. Smulkieji, gavę 6,85 lito priemoką už akciją, galės ieškoti naujų galimybių įdarbinti lėšas, o „Eurochem“ – koncentruotis į trąšų gamybą“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.
„Deloitte Lietuva“, atlikusi nepriklausomą vertinimą, „Lifosos“ akcijas įvertino daugiau nei 1 litu mažiau nei taikos sutartyje nustatyta kaina.
„Ši istorija parodė, kad Lietuvos kapitalo rinka pasiekė naują brandos lygį ir smulkieji nebesileidžia stumdomi, kaip tai buvo anksčiau. Todėl norime padėkoti didžiausią iki šiol vieno tikslo siekusią investuotojų grupę padėjusiam suburti portalui traders.lt bei visiems 164 investuotojams, kurie savo lėšomis ir darbu prisidėjo prie iniciatyvos ir padėjo pasiekti teigiamą rezultatą“, - sakė T. Pilipavičius.
Pasak jo, „Lifosos“ istorijos išskirtinumas, kad didesnės akcijų kainos aktyviai siekė tik smulkieji akcininkai, tuo tarpu akcijų turėję instituciniai investuotojai buvo pasyvūs – finansuoti išlaidas atsisakė „Trigon“ valdomi „Ergo“ pensijų fondai, valdymo įmonės „Prudentis“ bei „Orion Asset Management“.
„Lietuvos įstatymai numato, kad vienodą priemoką gauna ne tik ginčiję pasiūlytą akcijų kainą, bet ir visi likę investuotojai. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad šie valdytojai, priimdami sprendimus dėl paprastų žmonių jiems patikėto turto, nėra linkę juo deramai rūpintis“, - teigė T. Pilipavičius.
Naujai nustatyta kaina visa „Lifosa“ vertinama 1,132 mlrd. litų, arba 144 mln. litų daugiau, nei „Eurochem“ siūlė 2010 metų balandį. Tuo tarpu „Eurochem“ užsakymu dirbusi bendrovė „Colliers International Advisors“ buvo pateikusi vertinimą, kad 2010 metų balandžio 1 dieną „Lifosa“ verta 895,9 mln. litų, arba vos po 42,62 lito akcijai.
„Nauja kaina yra 26 proc. didesnė nei įvertino „Colliers“, keletą kartų Vertybinių popierių komisijos nurodymu taisiusi savo darbo trūkumus. Todėl tikimės, kad vertintojų veiklą prižiūrintis Audito, apskaitos ir turto vertinimo institutas atsakingai pasvers, ar „Colliers“ tinkamai atliko savo darbą ir gali toliau vertinti verslus“, - sakė T. Pilipavičius.
„Eurochem“ privalomojo „Lifosos“ akcijų išpirkimo procedūrą pradėjo 2010 metų pradžioje, po įmonei ypač nesėkmingų 2009 metų, kai vien per ketvirtąjį ketvirtį patirta 212 mln. litų nuostolių (per visus metus nuostolis siekė 26 mln. litų). 2007 metais „Lifosa“ uždirbo 221 mln. litų grynojo pelno, 2008-aisiais – 237 mln. litų
Patvirtinus „Lifosos“ akcijų supirkimo kainą, pelnas mušė visus rekordus – 2010 metais uždirbta 240,6 mln. litų grynojo pelno, o metų pabaigoje „Lifosos“ grynieji pinigai bei „Eurochem“ suteiktos paskolos siekė beveik 500 mln. litų.
Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital