Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

“Dnb Nord” banko obligacijų byloje – dar vienas grupės ieškinys

Spekuliantai.lt | 2011-02-08 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1581
Raktiniai žodžiai: DnB NORD, bankas, obligacijos, ieškinys, investavimas
“Dnb Nord” banko obligacijų byloje – dar vienas grupės ieškinys . Klientai, patyrę nuostolių dėl „Dnb Nord“ banko obligacijų įsigijimo už iš to paties banko pasiskolintas lėšas, pateikė dar vieną grupės iešk

 Vilnius, vasario 8 d. Klientai, patyrę nuostolių dėl „Dnb Nord“ banko obligacijų įsigijimo už iš to paties banko pasiskolintas lėšas, pateikė dar vieną grupės ieškinį teismui. Tai – jau antros nepatyrusių investuotojų grupės ieškinys prieš „Dnb Nord“ banką.
Panevėžio apygardos teismas sausio viduryje priėmė 15 „Dnb Nord“ klientų grupės ieškinį ir nutarė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones. Kol bus nagrinėjamas ginčas, „Dnb Nord“ bankui uždrausta pradėti išieškojimą iš įkeisto nekilnojamojo turto, o jeigu toks pradėtas – jį sustabdyti.
Investuotojų asociacijos valdybos pirmininko Tomo Pilipavičiaus teigimu, pagal Lietuvos kapitalo rinkos išsivystymo lygį, siūlymas įsigyti su įvairiais kainų indeksais susietų obligacijų už 100 proc. skolintų lėšų gali būti prilygintas finansų krizę sukėlusių „toksinių“ produktų pardavimui.
„Akivaizdu, kad nepatyrę banko klientai „investavo“ nesuvokdami prisiimtos rizikos. Užsienio šalių pavyzdžiai rodo, kad rinkos priežiūros institucijos ir teismai į tokius atvejus žiūri itin griežtai“, - sakė T. Pilipavičius.
Ieškinį teismui pateikę „Dnb Nord“ klientai buvo sudarę sutarčių dėl 73 mln. litų nominalios vertės su įvairiais kainų indeksais (akcijų, žaliavų bei kitais) susietų nominalios vertės obligacijų įsigijimo už skolintas lėšas.
Skaičiuojama, kad šiuo metu įvairiuose Lietuvos teismuose nagrinėjama apie 10 bylų, susijusių su „Dnb Nord“ banko obligacijomis. Pirmasis 21 „Dnb Nord“ kliento grupės ieškinys šiame ginče pateiktas 2010 metų spalį.
Su akcijomis susietos obligacijos (SASO) Lietuvoje populiariausios buvo 2007 metais, aiškiu šios rinkos lyderiu buvo „DnB Nord“ bankas. Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, 2007 metais SASO išplatinta už 1,09 mlrd. litų, 2008 metais – už 196,8 mln. litų, o 2009-aisiais – vos už 71,2 mln. litų.
Grupės ieškiniai (angl. „class action&ldquo dėl investicinių paslaugų yra itin dažni JAV bei kitose šalyse. Lietuvoje galimybę pareikšti grupės ieškinį numato Civilinio proceso kodeksas, tačiau dėl teisinio reglamentavimo trūkumų tokia teise iki šiol nebuvo naudojamasi.
Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital