Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Nepavykęs įsigijimas Serbijoje žemyn tempia ir Lietuvos „Alitą“

Spekuliantai.lt | 2010-12-08 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 966
Raktiniai žodžiai: Alita, AB „ALT investicijos“
Nepavykęs įsigijimas Serbijoje žemyn tempia ir Lietuvos „Alitą“ Vilnius, gruodžio 8 d. Nepavykęs įsigijimas Serbijoje žemyn tempia ir Lietuvoje gamybinę veiklą vykdančią „Alitą“, kurios likimas dabar priklausys

 Vilnius, gruodžio 8 d. Nepavykęs įsigijimas Serbijoje žemyn tempia ir Lietuvoje gamybinę veiklą vykdančią „Alitą“, kurios likimas dabar priklausys nuo didžiausio kreditoriaus „Swedbank“ veiksmų, praneša Investuotojų asociacija.
Bendrovė „ALT investicijos“ (anksčiau – „Alita“ ), kuriai priklausė Serbijos nacionalizuota alaus darykla „Beogradska industrija piva“ (BIP) antradienį pranešė gavusi Serbijos privatizavimo agentūros ieškinį dėl 68,3 mln. eurų baudos priteisimo.
„Ironiška, bet problemos Serbijoje kilo „Alitai“ neįvykdžius prievolės supirkti smulkiesiems akcininkams priklausiusias BIP akcijas“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.
Tikėtina, kad daugiau nei 73 mln. litų „Swedbank“ skolingos „ALT investicijos“ skelbs bankrotą.
„Tačiau net ir bankroto atveju ši paskola nebus nurašyta, o prislėgs gamybinę veiklą Lietuvoje vykdančios „Alitos“ pečius, nes ši įmonė reorganizavimo prisiėmė solidarią atsakomybę už „Swedbank“ suteiktas paskolas“, - mano T. Pilipavičius.
Įmonių grupė „Alita“, kuri kontroliuoja ir kitą alkoholio gamybos įmonę „Anykščių vynas“, 2010 metų trijų ketvirčių pabaigoje „Swedbank“ buvo skolinga 95 mln. litų. Pridėjus „ALT investicijų“ paskolą, bendra įsipareigojimų bankui našta pasiektų 168 mln. litų.
„Ekonomikos bumo metais, kai „Alita“ demonstravo geriausius rezultatus veiklos istorijoje, tokia paskola dar galėjo būti aptarnaujama, tačiau dabar įmonės veiklos rezultatai nedžiugina ir „Swedbank“ laukia labai sunkus sprendimas ką daryti toliau“, - sakė T. Pilipavičius.
Jis pažymėjo, kad 2010 metų rugsėjo pabaigoje „Alita“ buvo vienintelė įmonė NASDAQ OMX Vilnius biržoje, kurios nuosavas kapitalas buvo neigiamas (turtas mažesnis už įsipareigojimus 0,9 mln. litų), o bankui pareikalavus vykdyti prievoles pagal „ALT investicijų“ paskolas, padėtis dar pablogės.
„Alternatyvos kelios – bankrotas, restruktūrizavimas ar didelės dalies paskolų pavertimas akcijomis, tačiau beveik visais atvejais smulkiųjų turimos „Alitos“ akcijos praktiškai yra bevertės, kaip perspėjome dar balandį“, - sakė T. Pilipavičius.
Perkantys tiek įmonių grupės „Alita“, tiek „ALT investicijų“ akcijas turi suprasti, kad gali gana greitai prarasti 100 proc. investuotojų lėšų. „Tačiau ši rizika nėra atskleidžiama aiškiai – „ALT investicijos“ net po turto nacionalizavimo balanse vaizduoja investiciją į akcijas Serbijoje ir neapskaito jos nuvertėjimo, o „Alita“ neakcentuoja, kad taip pat atsako už „ALT investicijų“ skolas“, - sakė T. Pilipavičius.
Tai, ar įmonių grupė „Alita“ bei „ALT investicijos“ atitinka kotiruojamoms įmonėms keliamus reikalavimus, turi nuspręsti Vertybinių popierių komisija kartu su NASDAQ OMX Vilnius birža.
2004 metų pradžioje „Alitą“ įsigijo įmonės vadovų komanda, už 84 proc. akcijų valstybei sumokėjusi 58 mln. litų. 2004 metais „Alita“ taip pat iš valstybės įsigijo „Anykščių vyną“. Pertvarkius veiklą, „Alita“ buvo tapusi viena iš sėkmingiausių Lietuvos įmonių.
2007 metais „Alita“ kartu su Estijos verslininkais už 21,4 mln. eurų įsigijo 52 proc. BIP akcijų, tačiau šios įmonės paversti pelninga nepavyko, o pasaulį supurčiusi finansų krizė neleido pelningai realizuoti BIP turimo nekilnojamojo turto.
Tiek „Alitos“ privatizavimą, tiek įsigijimą Serbijoje finansavo „Swedbank“.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital