Santykinio stiprumo linijos - ką jos parodo?

spekuliantai.lt | 2010-07-01 | Techninė analizė | perskaitė: 9546
Raktiniai žodžiai: santykini stiprumas
Santykinio stiprumo linijos - ką jos parodo? Daugeliui iš mūsų teko girdėti terminą santykinio stiprumo indeksas (angl. “relative stregth index” – RSI), tačiau ar kam teko girdėti, o gal ir na

Daugeliui iš mūsų teko girdėti terminą santykinio stiprumo indeksas (angl. “relative stregth index” – RSI), tačiau ar kam teko girdėti, o gal ir naudoti santykinio stiprumo linijas (angl. “relative strength lines“ )? Jei neteko, tai nieko baisaus. Kažkodėl Lietuvoje ne daug kas yra su jomis susipažinęs. Kodėl taip yra, sunku pasakyti, tačiau tai labai paprastai padaromas bei aiškiai interpretuojamas indikatorius.

Taigi, kas tai yra santykinio stiprumo linija? Visų pirma reikėtų paminėti, kad santykinio stiprumo liniją galima sudaryti bet kokiai finansinei priemonei, tereikia turėti istorines kainas. Taip pat, brėžiant santykinio stiprumo liniją konkrečiai finansinei priemonei, ją visada reikia lyginti su tam tikru “baziniu” finansiniu instrumentu. Dažniausiai santykinio stiprumo linijos naudojamos tarprinkinėje analizėje lyginant pagrindinių turto klasių tarpusavio santykius: akcijos <> obligacijos, valiutos <> žaliavos, žaliavos <> obligacijos ir pan. Taip pat santykinio stiprumo linijos braižomos skirtingiems sektoriams, kaip bazę pasirenkant bendrinį akcijų rinkos indeksą. Einant dar giliau, galima brėžti konkrečios akcijos santykinio stiprumo liniją su bendriniu akcijų indeksu arba to sektoriaus, kuriam priklauso pasirinkta akcija, indeksu.

Techniškai tą padaryti yra labai paprasta, tereikia turėti pasirinktos finansinės priemonės ir naudojamo bazinio indekso uždarymo kainas (dienos, savaitės, mėnesio ar pan., priklausomai nuo to, kokio termino santykinio stiprumo liniją norima nubrėžti). Tada reikia pasirinktos finansinės priemonės kiekvienos dienos uždarymo kainą padalinti iš pasirinkto bazinio indekso kiekvienos dienos uždarymo kainos. Taip gaunamos mus dominančio laikotarpio dviejų analizuojamų instrumentų santykinio stiprumo reikšmės. Gautas reikšmes pateikę grafiškai turime vadinamą “santykinio stiprumo liniją” (kas prekiauja valiutomis, turėtų suprasti kad tarkime EUR/USD kursas kaip tik ir yra euro santykis su JAV doleriu, kur euras yra mus dominanti finansinė priemonė, o JAV doleris veikia kaip bazinis indeksas).

Turint santykinio stiprumo kreivę galima ją pradėti interpretuoti. Tam žemiau pasitelksime kelis pavyzdžius.

Pirmame paveiksle yra pateikti keli grafikai: žalia spalva – JAV doleris (UUP), mėlyna spalva – S&P 500 akcijų indeksas (SPY), pilka spalva – JAV dolerio santykis su S&P 500 indeksu. Būtent pilka linija ir yra vadinama “santykinio stiprumo linija”. Pastarosios interpretacija būtų labai paprasta: kol pilka linija krenta, reiškia JAV doleris atsilieka nuo akcijų (mažiau kyla, arba daugiau krenta, priklausomai nuo abiejų tendencijos), tuo tarpu kai pilka linija kyla (kaip kad yra šiuo metu), tai reiškia, kad JAV doleris lyderiauja prieš S&P 500 akcijų indeksą. Taip lyginant pagrindines turto klases (valiutas, žaliavas, obligacijas bei akcijas) galima susidaryti bendrą vaizdą, kurios turto klasės yra lyderiaujančios ir ką tai galėtų reikšti.

Iš aukščiau pateikto grafiko matome, kad maždaug iki 2010 metų gegužės mėnesio pradžios S&P 500 akcijų indeksas lyderiavo prieš JAV dolerį (tas laikotarpis buvo palankus visiems rizikingiems instrumentams). Kai dviejų analizuojamų instrumentų santykio linija sulaužė neigiamą tendenciją, buvo gautas ženklas, jog situacija keičiasi, t.y. akcijos pradeda atsilikinėti, tuo tarpu JAV doleris stiprėti. Kaip matome, nuo to momento JAV doleris yra aukštesniame lygyje, tuo tarpu S&P 500 akcijų indeksas – žemesniame.

Kitas galimas “santykinio stiprumo linijos” panaudojimas – analizuoti lyderiaujančius/atsiliekančius sektorius bei akcijas, taip bandant įvertinti bendrą rinkos sentimentą. Bendra taisyklė būtų labai paprasta: “bulių” rinkos metu dažniausiai lyderiauja tam tikri sektoriai ir konkrečios akcijos. Kai pastarieji praranda šią savybę, gaunamas vienas iš pirmųjų perspėjimo ženklų, kad rinkos situacija keičiasi.

Kaip pavyzdžiui, žemiau esančiame paveiksle pateikiami keli grafikai: mėlyna spalva – JAV nekilnojamo turto indeksas (IYR), šviesiai pilka spalva – S&P 500 akcijų indeksas (SPY), pilka spalva – nekilnojamo turto santykis su S&P 500 indeksu. Kaip matome, nekilnojamo turto indeksas per pastaruosius metus pakilo daug daugiau nei S&P 500 indeksas. Tokį lyderiavimą praktiškai visada patvirtindavo kylanti analizuojamų dviejų indeksų santykio kreivė. Nors pastaruoju metu matėme, kad bendrinis JAV akcijų rinkos indeksas demonstravo neigiamus ženklas, tačiau 100% tą patį pasakyti apie nekilnojamo turto indeksą negalima. Tačiau jei artimiausiu metu bus sulaužyta teigiama “santykinio stiprumo linijos” tendencija (pažymėta žalia kylančia linija), tokiu atveju būtų gautas tikrai neigiamas ženklas.

Išvada: “santykinio stiprumo linija” yra labai paprastai apskaičiuojamas bei lengvai interpretuojamas indikatorius, kuris gana anksti duoda užuominą apie besikeičiančias rinkų sroves. Jį galima naudoti tiek atliekant tarprinkinę analizę, tiek skanuojant sektorius ar atskiras akcijas.

Taip pat skaitykite

Visą reikalingą informaciją mato akcijų kreivėje

FRAMA – fraktalinis, adaptuotas slenkantis vidurkis

Ką galima įžvelgti grafikuose?

Dividendai: strategija ir taktika. II dalis

2014-03-26 | Techninė analizė 2009-06-05 | Techninė analizė 2008-02-18 | Techninė analizė 2007-11-07 | Techninė analizė

Komentarai



2017 01 13 09:21     #36299
 I has been incredibly to discover this web-site. I desired to cheers for your period due to this wonderful read!! We certainly savoring just about every little bit of this and I've people book-marked to view brand new material people article. dhoblog free blogdhoforum free forumdhosoftmitha apriliamutasim ridlosulistriyanti
2017 04 26 16:44     #36625
Here's something that could greatly benefit your status among your instagram peers:
check this
 

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital