Komentarai 4 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Visą reikalingą informaciją mato akcijų kreivėje

spekuliantai.lt | 2014-03-26 | Techninė analizė | perskaitė: 5718
Raktiniai žodžiai: Bollingerio juostos, techninė analizė, investuok, mokymai, seminarai
Visą reikalingą informaciją mato akcijų kreivėje Kad būtų sukurtas plačiai investuotojų naudojamas įrankis – Bollingerio juostos, – reikėjo nedaug: kompiuterių entuziasto, susidomėjusio investavimu

Kad būtų sukurtas plačiai investuotojų naudojamas įrankis – Bollingerio juostos, – reikėjo nedaug: kompiuterių entuziasto, susidomėjusio investavimu. Susiklosčius palankioms aplinkybėms tuo žmogumi tapo Johnas Bollingeris, šiuo metu ne tik valdantis savo vardu pavadintą investavimo konsultacijų bendrovę, bet ir mokantis pasaulio investuotojus, kaip efektyviai išnaudoti techninę analizę pranašumui biržoje pasiekti.

Balandžio 7 d. J. Bollingerio patarimų išgirsti galės ir Lietuvos investuotojai – techninės analizės guru Vilniuje skaitys paskaitą apie Bollingerio juostas. „Financial News Network“ ir CNBC televizijose apie investavimą kalbantis amerikietis daugiausia aiškins, kaip naudotis Bollingerio juostomis.
Žurnalas „Investuok“ primena, kad akcijų kainų grafikui taikomas Bollingerio juostas kompiuteris formuoja iš trijų linijų. Vidurinė linija – paprastas slankusis vidurkis. Viršutinė linija – tas pats slankusis vidurkis, pastumtas į viršų per nustatytą skaičių (dažniausiai 2) standartinių nuokrypių. Apatinė linija – slankiojo vidurkio linija, nuleista per tiek pat nuokrypių, per kiek viršutinė linija pakelta. Kainos juostas kerta tik labai stiprių svyravimų metu ir dažnai tai būna signalas, kad kainos kryptis netrukus keisis (jei kirto apatinę juostą – kils, jei kirto viršutinę – kris). Dėl paprastumo ir intuityvumo Bollingerio juostos greit tapo mėgstamu techninės analizės įrankiu.
O kokia yra jų kūrėjo investavimo filosofija? Žurnalas „Investuok“ kalbina J. Bollingerį:

Dirbote kinematografu, tačiau nusprendėte imtis investavimo. Kodėl?

Baigiau su kinu susijusias studijas ir pirmą karjeros dešimtmetį praleidau filmavimo aikštelėse – dirbau su specialiaisiais efektais. Maždaug po 5–6 metų tokio darbo pradėjau po truputį nirti į investavimą. Per ilgesnį laiką pastebėjau, kad investavimui pradedu skirti vis daugiau laiko, jis man vis įdomesnis ir pradeda mano pagrindinį darbą stumti į antrą planą.
Bene svarbiausia aplinkybe tapo asmeninių kompiuterių pasirodymas. 1978 m. nusipirkau reikiamas detales ir susirinkau pirmą kompiuterį. Vos pradėjęs juo naudotis suvokiau, kad kompiuteris gali būti labai naudingas atliekant techninę analizę. Pagalvojau, kad tai įdomi niša veiklai plėtoti, ir nuo to laiko stengiuosi visą laiką bei dėmesį skirti būtent technine analize paremtam investavimui.

Ko išmokote iš pirmųjų sandorių biržoje?

Kaip ir dauguma pradedančiųjų investuotojų pirmiausia pasiklioviau fundamentaliąja analize, tačiau netrukus pastebėjau, kad biržoje prarandu daugiau, nei uždirbu. Pradėjau skaityti techninės analizės specialistų – Martino Pringo, Jay Schabacherio, Roberto Edwardso, Johno Magee – knygas ir nutariau, kad man jų požiūris patinka labiau nei fundamentalistų.
Esminis šių investavimo strategijų skirtumas, kad fundamentalistas mano, jog rinka kartais klysta, ir ieško tokių progų, kai jis susigaudo geriau už kitus. Technine analize užsiimantis investuotojas tiki, kad visa reikalinga informacija apie įmonę paslėpta jos akcijų kainoje, tad analizuojant jos pokyčius praeityje galima gana tiksliai prognozuoti ateitį. Pastebėjau, kad pradėjus naudoti techninę analizę mano investicijų grąža gerokai išaugo.

Kaip kilo Bollingerio juostų idėja?

Šį veiksmą lėmė kelios aplinkybės. Pirmiausia buvau kompiuterių entuziastas. Buvau vienas iš nedaugelio kompiuterį turinčių žmonių ir, supratęs, kad jis gali padėti investuojant, pradėjau skaitmeninti investavimo procesus anksčiau nei kas kitas.
Be to, mane jau kurį laiką domino įvairios juostos, išvestos iš įprasto akcijos kainos vidurkio ir pakeltos tam tikru procentinių punktų skaičiumi. Tuo metu visi tokias juostas braižė iš akies – techninio analitiko įrankiai buvo popieriaus lapas ir pieštukas. Kai brėži juostas ranka, jas neišvengiamai veikia žmogaus pasaulėžiūra, patirtis ir emocijos.
Supratau, kad jei sugebėčiau juostų brėžimą paversti automatiniu procesu, dingtų bet koks subjektyvumas. Naudodamasis tų laikų programomis peržiūrėjau akcijų kurso kintamumą. Paaiškėjo, kad kintamumas pats yra kintantis – tai buvo faktas, kurį tų laikų investuotojai tiesiog ignoravo. Naudodamas šiuos pastebėjimus per kelis mėnesius bandymų ir klaidų metodu aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje sukūriau Bollingerio juostas.

Ar galite laikyti Bollingerio juostas savo sėkmingo investavimo pamatu?

Iš dalies. Bollingerio juostos atsako į klausimą, ar kainos yra santykinai aukšto, ar santykinai žemo lygio. Įprastai, jei akcijos ar kito instrumento kaina kerta viršutinės juostos ribas, ji laikoma santykinai pervertinta. Jei ji kerta žemutinės juostos ribas, ji laikoma santykinai nuvertinta. Ši informacija labai svarbi ir naudinga, jei tinkamai naudojama su kitais investavimo įrankiais, kurie ją gali patvirtinti ar paneigti.

Bollingerio juostų informacija gali būti ne tik naudinga, bet ir apgaulinga. Kaip neapsigauti?

Dažna investuotojų klaida – manyti, kad kai akcijos ar kito instrumento kaina kerta viršutinę liniją, ją būtina parduoti, o kai kerta apatinę liniją – pirkti. Taip būna ne visuomet. Akcijos ar valiutų poros kaina gali kirsti Bollingerio juostų ribas dėl visai kitų priežasčių, tad būtina naudoti šį rodiklį kartu su kitais, kurie patvirtintų arba paneigtų jo rodmenis.

Kokioje investavimo aplinkoje Bollingerio juostos informatyviausios ir naudingiausios?

Bollingerio juostos gali būti naudojamos visose biržose – akcijų, žaliavų, valiutos... Taip pat nėra didelio skirtumo, kokiam laikotarpiui jos naudojamos, jas galima taikyti ir trumpalaikėms, ir ilgalaikėms investicijoms. Pavyzdžiui, aš dažniausiai jas naudoju vienos dienos pokyčiams peržvelgti, tačiau žinau, kad prekiautojai valiutomis sėkmingai naudoja Bollingerio juostas vos penkių minučių intervalams tikrinti.

Ar yra situacijų, kur Bollingerio juostų rodmenys būtų beverčiai?

Šis įrankis aiškiai nenurodo, ką daryti su akcijomis. Bollingerio juostos tik praneša, ar akcijų kainos yra santykinai aukštos, ar žemos. Kartais, kai kaina nekinta ilgesnį laiką arba kinta santykinai nežymiai, pradeda trūkti informacijos. Jei nėra aiškių duomenų, geriau kurį laiką nesivadovauti Bollingerio juostomis arba išbandyti kitas akcijas, kurių informacija aiškesnė.

Kokias investavimo galimybes matote 2014 m.?

Man patraukliausios mažos ir besivystančios rinkos, kurios buvo nusmukusios, o dabar turi prielaidas vėl pradėti augti.

Aurimas Abišala, žurnalas „Investuok“.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.investuok.eu/mokymai

Taip pat skaitykite

Santykinio stiprumo linijos - ką jos parodo?

FRAMA – fraktalinis, adaptuotas slenkantis vidurkis

Ką galima įžvelgti grafikuose?

Dividendai: strategija ir taktika. II dalis

2010-07-01 | Techninė analizė 2009-06-05 | Techninė analizė 2008-02-18 | Techninė analizė 2007-11-07 | Techninė analizė

Komentarai



2017 07 06 17:37     #36887
 PSN Code Generator allows you to generate unlimited psn codes. It is an easy service available on the mentioned website. Its working and its all real. If you have any doubt visit <a href="http://codesgen.com/psn">playstation plus codes</a> it yourself and explore. No worries it wont disappoint you.
2017 07 06 17:37     #36888
Citatos pradžia nish gau  
   PSN Code Generator allows you to generate unlimited psn codes. It is an easy service available on the mentioned website. Its working and its all real. If you have any doubt visit [url=http://codesgen.com/psn]psn code generator[/url] it yourself and explore. No worries it wont disappoint you. Citatos pabaiga

2018 11 08 13:47     #41148
 v Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks Just keep writing this kind of post.
http://www.verysweatylife.com/what-constitutes-an-expert/


2018 12 27 16:46     #41765
 Kaip valdode ataskaitas? Galvoju savo imoneje isbandyti http://www.terraerp.lt/funkcionalumas/gamybos-valdymas.aspx  gal esate isbande?

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital