Komentarai 1 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Apie investavimą biologiškai (II dalis)

Diana Šimanskytė | 2010-02-21 | Psichologinė analizė | perskaitė: 2092
Raktiniai žodžiai: investavimas, biologiskai, smegenys, godumas, atlygis
Apie investavimą biologiškai (II dalis) “Tam, kuris mylės sidabrą, sidabras pasitenkinimo neatneš” - Ekleziastas Praeitoje straipsnių ciklo dalyje apžvelgėme naująją mokslo sritį - neu

“Tam, kuris mylės sidabrą, sidabras pasitenkinimo neatneš” - Ekleziastas

Praeitoje straipsnių ciklo dalyje apžvelgėme naująją mokslo sritį - neuroekonomiką bei jos įtaką investavime. Šioje dalyje pašnekėsime apie konkrečiai vieną investuotojams būdingą savybę, varomąją jėgą - godumą, kuri neretai pati ir pakiša koją.

Atlygio laukimas yra malonesnis už atlygio gavimą

Laura Zink negali nepirkti loterijos bilietų. Ji gerai žino, jog šansai laimėti Kalifornijos didįjį prizą yra vienas iš 41,4 mln., bet jai tai nerūpi. “Žinau, kad atsitiktinumu pasikliauti kvaila. Kita vertus, kaip gera būtų pajusti laimėjimo džiaugsmą...”

Zink, kuri baigė antropologijos mokslus ir yra talentinga bei darbšti televizijos prodiuserė. Bet ji yra apimta lošimo manijos ir negali atsikratyti šių saldžių nuodų. 2001 m. ji tapo NBC realybės šou “Pasiklydę” dalyve. Ji ir jos partneris buvo palikti atokaus kalno viršūnėje Bolivijoje su 100 dolerių be maisto ir vanden, be pirmosios pagalbos reikmenų ir be palapinės. Per tris savaites Zink ir jos kompanionas sugebėjo nusigauti iki Laisvės statulos Niujorke ir taip laimėjo kiekvienas po 100 tūkst. dolerių.

Šio laimėjimo jaudulys dar iki šiol veikia Lauros Zink smegenis. Ir dabar, kai tik Kalifornijos loterijos aukso puodas tampa pakankamai vertingas, ji perka bilietus. Zink nėra priklausoma nuo azartinių lošimų, ji lošia tik kelis kartus per metus, tačiau tuomet, kai ši aistra apima ją, tai tampa lyg apsėdimas.

“Žinau, kad tikėtis laimėti yra visiškai iracionalu, bet kažin kokia jėga įsuka mane į visa tai ir aš vėl perku loterijos bilietą. Racionaliai mąstydama suprantu, kad nelaimėsiu. Bet, kaip sakoma, niekada negali žinoti... O aš gerai žinau, koks jausmas apima laimėjus.” Buvo nustatyta, kad 82 proc. žmonių iš tų, kurie yra laimėję Ohajo loterijoje ne mažiau kaip po milijoną dolerių, loterijos bilietus perka reguliariai.

Net jei ir nesate laimėję aukso puodo, kai Laura Zink vis tiek žinote, kad jus apimtų labai malonus jausmas, jei tik pasisektų. Tačiau galbūt nežinote štai ko: kur kas malonesnis yra laimėjimo laukimas nei pats išloštų pinigų gavimas.

Atlyginimas arba nauda gaunami dviem pagrindiniais būdais. Geras to pavyzdys galėtų būti seksas: yra ilgas susijaudinimo periodas ir galutinis pasitenkinimo taškas.

Arba įsivaizduokite, kai esate labai alkani ir gaminate maistą, tai tas maisto ruošimas sukelia laukimą, o po to, kai jūs pagaliau pavalgote, jūsų pasisotinimas gali jums visai nesukelti jokios euforijos. Tikėjimasis ir laukimas yra bene svarbiausias euforijos komponentas...

Kokią prasmę šis dėsnis turi investicijų pasauliui?

Vienos biotechnologijų kompanijos istorija

Viena sena Volstrito patarlė sako: “Pirk atsižvelgdamas į gandus, o parduok išgirdęs tikrą naujieną.” Šis stereoptipas remiasi teorija, kad rinka kyla tada, kai tarp dideliais pinigais disponuojančių asmenų pasklinda gandai, esą “kažkas turi įvykti”. Tada, kai tas geras naujienas sužino visi, seni biržos vilkai, kurie jau iš anksto būna prisipirkę pigių akcijų, ima jas išparduoti, o paskui rinka vėl smunka.

Tokį elgesį lemia atlygio laukimo mechanizmas. Mes imame daryti investavimo sprendimus pagal kelių stambių investuotojų elgesį. Puikus pavyzdys, kaip rinka šoka viršun dėl puoselėjamų vilčių ir smunka, nes tikrovė yra kitokia, galėtų būti kompanijos “Celera Genomics Group” atvejis.

1999 metų rugsėjo 8 dieną “Celera” pradėjo žmogaus genomo tyrimą. Regėjos, įvyks neregėtas biotechnologijų šuolis. “Celeros” pasiekimai pradėjo traukti visuomenės dėmesį, investuotojai tiesiog šėlo nuo laukimo.

1999 metų gruodžio mėnesį įtakingas biotechnologas Erikas Šmidtas taip apibendrino dėl to kilusį rinkos ažiotažą: “Dabar šiam sektoriui skiriamos tonos investuotojų susižavėjimo, jie nori investuoti į tai, kas bus rytojaus ekonomikos pagrindas.” Celeros akcijų kaina 2000 metų pradžioje nuo 17,4 dolerio šoktelėjo iki 244.

O po kelių mėnesių didžiulėje spaudos konferencijoje, surengtoje Baltuosiuose Rūmuose, dalyvaujant prezidentui Džordžui Bušui ir Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Toniui Bleirui, “Celeros” atstovas mokslininkas Dž. Kreigas Venteris pranešė apie “įvykį, kokio nėra buvę per 100 tūkst. metų žmonijos istoriją”. Jie pranešė, kad kompanija nustatė visą žmogaus genetinį kodą. To rezultatas - 10,2 proc. smukimas tą dieną ir 12,7 proc. - kitą.

Neįvyko nieko, kas būtų pabloginę kompanijos padėtį. Netgi atvirkščiai: “Celera” padarė mokslinį stebuklą. Taigi kodėl rinkoje jos vertė smuko? Labiausiai tikėtinas paaiškinimas yra toks, kad laukimo ugnį lengvai užgesina šaltas tikrovės vėjas. Kai jau geros naujienos, kurių taip laukė investuotojai, pagaliau realizuojamos, dingsta ir laukimo virpulys.

Dėl to atsiradęs emocijų vakuumas dažniausiai užpildomas skausmingu įsisamoninimu, jog ateitis nebebus tokia pati žavi, kokia buvo praeitis. Kai jau pasiekia savo tikslą, investuotojai nebeturi ko siekti, taigi jie pradeda trauktis iš šio reikalo, ir kompanijos akcijos smunka.

2006 metų pabaigoje “Celera Genomics” akcijos kainavo po 14 dolerių už vieną, tai yra jų vertė krito daugiau nei 90 procentų. Tai rodo, kaip pavojinga pirkti akcijas tų kompanijų, kurių vertė labiausiai kyla dėl biržos prekeivių godumo.

Galimybių saulėlydis

Tuomet, kai refleksyvioji smegenų sistema svarsto, koks bus atlygio dydis, ji tampa daug mažiau jautri atlygio gavimo tikimybės pokyčiams. Taigi mūsų smegenys daug geriau veikia tuomet, kai klausiama “Kokio dydžio bus atlygis?”, nei tuomet, kai klausiama “Ar bus atlygis iš viso?” Todėl kuo didesnis potencialus atlygis, tuo godesni jūs darysitės ir tuo mažiau domėsitės, ar atlygis bus apskritai.

Jei aukso puodas būtų 100 milijonų dolerių, o šansai laimėti sumažėtų nuo vieno iš milijono iki vieno iš dešimt milijonųa, ar jūsų troškimas pirkti šios loterijos bilietą irgi sumažėtų dešimt kartų? Jei esate, kaip dauguma žmonių, jūs turbūt patrauktumėte pečiais ir tartumėte sau: “Geras laimėjimas yra geras laimėjimas.” Jūsų troškimas nusipirkti šį loterijos bilietą nė kiek nesumažėtų.

Štai kodėl, kaip aiškina ekonomistas Džordžas Lovenšteinas, 10 milijonų dolerių vaizdinys refleksyviose jūsų smegenų srityse sukelia tikrą laukimo sprogimą. Ir tik vėliau reflektyvioji smegenų dalis paskaičiuoja, kad galimybė laimėti yra be galo menka.

Pinigai yra pagrindinė atlygio forma, informacija apie ją iš karto imama apdoroti refleksyviojoje sistemoje. Greičiausiai ir jūs turite labai detalų didžiulės šūsnies pinigų vaizdinį ir netgi fantazuojate, kaip juos išleistumėte. Bet tikimybes smegenys ima skaičiuoti gerokai vėliau.

Malonumas, kurį jaučiate tikėdami, kad laimėsite, labai pasikeis, jei padidinsime ar sumažinsime laukiamo laimėjimo sumą 10 ar 100 ar 1000 kartų, o štai jūsų reakcija į panašius tikimybės laimėti pokyčius bus kur kas menkesnė.

Kadangi atlygio laukimas smegenyse yra apdorojamas refleksyviai, o tikimybė laimėti apdorojama reflektyviai, tai 100 milijonų dolerių laimėjimo vaizdas tiesiog išstumia lauk apskaičiavimus, kiek tikėtinas toks laimėjimas.

Filme “Bukas ir bukesnis” Džimo Kerio herojus Loidas klausia savo gyvenimo meilės, kokie yra šansai, kad ir ji pamils jį. “Nekokie” atsako Merė Svenson. “Netgi ne vieno iš šimto?” - tęsia Loidas užsikirsdamas. Merė jam atsako: “Greičiau jau vienas iš milijono!” Loidas tada sušunka: “Vadinasi, vis dėlto šansų yra. Puiku!”

Nėra jokio skirtumo, ar jūs perkate akcijas, ar dalyvaujate investicinio fondo veikloje: bet kuriuo atveju tikitės didelio atlygio, o tai slopina jūsų gebėjimą įvertinti, kokia yra tikimybė tą atlygį gauti.

Kaip gauti naudos iš godumo?

Kaip ir pirmoje straipsnių ciklo dalyje, ir šioje pateiksime keletą paprastų patarimų, kaip viską atlikti kuo geriau, kalbant apie godumo savybę.

■ Žaibas retai trenkia du kartus į tą pačią vietą.

Jei kada nors jautėte didelio laimėjimo skonį, tai greičiausiai visą likusį gyvenimą sieksite vėl tą jausmą patirti. Nėra labai sunku pastebėti tas akcijas, kurių vertė kyla, kur kas sunkiau pastebėti tas, kurių vertė dar kils. Ypač atkreipkite dėmesį ir venkite investuoti į tokias akcijas, kurios primena jums nesėkmingai susiklosčiusią situaciją; tačias galimas ir toks variantas, kad tas panašumas tik atsitiktinis, ir šį kartą situacija bus kitokia. Investuokite savo visus pinigus į vienos kompanijos akcijas tik tokiu atveju, jei labai gerai išstudijavote visą su jos verslu susijusią situaciją ir įsitikinote, jog šių akcijų vertė per paskutinius penkerius metus kilo.

■ Užrakinkite savo “pašėlusius pinigus” ir išmeskite raktą.

Jei negalite nustoti lošę biržoje, tai bent jau apribokite sumas, kuriomis rizikuojate. Kaip ir kazino lošėjas, kuris riboja savo nuostolius užrakinęs lagaminą su pinigais viešbučio seife, o lošti pasiima tik 200 dolerių, jūs irgi turite nustatyti sau ribą, kurios negalėsite viršyti biržoje. Investuokite bent 90 procentų savo investuoti skirtų pinigų į mažos rizikos fondus. O 10 procentų galite skirti rizikingiems biržos sandoriams. Užtikrinkite, kad šie “pašėlę pinigai” būtų visai kitoje sąskaitoje nei tie, kurie skirti nerizikingoms ilgalaikėms investicijoms. Niekuomet šių sąskaitų nemaišykite. Nesvarbu, kaip aukštai kiltų ar žemai kristų už “pašėlusius pinigus” pirktos akcijos, niekuomet šios specialios rizikingos sąskaitos nepapildykite (ypač svarbu atsispirti pagundai įdėti dar pinigų į šią sąskaitą tuo laikotarpiu, kai rizikingos investicijos duoda gerą grąžą). Jei rizikingų investicijų sąskaitoje pinigai pasibaigė, tai šią sąskaitą tiesiog uždarykite.

■ Yra tik vienas tikras dalykas - nėra nieko tikra.

Atminkite, kad jūsų “finansinė paieškų sistema” siekia didžiausios naudos, ir tas jaudulys slopiną gebėjimą tiksliai skaičiuoti bei vertinti realiai. Saugokitės pažadų “padvigubinti savo turtus”, neklausykite, jei kas sako, kad “tik dangus yra jūsų pelno augimo riba”. Kuo didesnis pelnas jums žadamas, tuo daugiau klausimų apie tai turėtumėte sau užduoti. Pradėkite nuo pačių paprasčiausių: “Kodėl gi šis žmogus, kuris žino apie tokią puikią investiciją, nori šią paslaptį atskleisti man?” Toliau klauskite: “Kuo aš nusipelniau tokių ypatingų privilegijų, kodėl man siūloma tokia gera galimybė?”

Be to, niekada nesusigundykite investuoti, jei jums telefonu siūlo investuoti brokeris, kurio jūs nepažįstate. Tiesiog atsakykite “ne” ir padėkite ragelį. Taip pat niekada neatsakykite į elektroninius laiškus, kurie siūlo investuoti; ištrinkite tokį laišką net neskaitę.


■ Kontroliuokite savo reakciją į pagundas.

Pabandykite žiūrėti biržos naujienų laidas išjungę garsą, kad jokie riksmai apie biržos įvykius neatitrauktų jūsų nuo numatytų ilgalaikių investavimo tikslų. Jei biržos akcijų svyravimus nuolat stebime internete, tai panaudokite “istorijos” funkciją, kad pamatytumėte, kiek kartų jūs tikrinate biržos kainas kiekvieną dieną. Tas skaičius gali jus priblokšti, o kai jau žinosite tiesą, pasistenkite jį sumažinti. Kitas pavyzdys, kaip efektyviai kontroliuoti kylančias pagundas neatsargiai investuoti, yra rašyti kontrolinį standartų sąrašą apie kiekvieną investiciją prieš ją perkant ar parduodant. Žinoma, laikantis pagrindinių investavimo principų bei taisyklių, kurių laikotės.

■ Matuokite du kartus.

Garsus žurnalistas Malkolmas Gladvelas siūlo investicinius sprendimus daryti intuityviai, nemąstant - tai yra tikrų tikriausias nesėkmės receptas. Kur kas naudingiau būtų suprasti, kad siekdami greito pelno, tikimybes jį gauti įvertinsite prastai. Jei tą faktą pripažinsite, tai prieš nuspręsdami investuoti valandą pažaisite su savo vaikais, paskui pagalvosite dar kartą. Priimti finansinius sprendimus kai esate užsidegę didelio pelno perspektyvomis, yra labai bloga mintis. Jei neturite vaikų, pasivaikščiokite po savo gyvenamą kvartalą, paskui dar kartą pasverkite tą idėją - jūsų atlygio laukimo mechanizmas bus aprimęs ir jums netrukdys. Nespręskite žaibiškai, sprendimą visad pasverkite. Sprendimą pamatuokite du kartus.


Kitoje, trečioje straipsnių ciklo dalyje apžvelgsime dar vieną svarbią savybę, kurią dažnai patiriame - apgailestavimą arba sielvartą.

Taip pat skaitykite

Parduok gegužę ir eik vasaroti!

Laimė ir pinigai – ar yra ryšys?

Spekulianto psichologija – kaip iš priešo tapti sau draugu

Apie investavimą biologiškai (III dalis)

2014-05-26 | Psichologinė analizė 2014-04-01 | Psichologinė analizė 2012-11-15 | Psichologinė analizė 2010-02-21 | Psichologinė analizė

Komentarai



2013 12 10 02:30     #35618
Etiquetagem de uniforme profissional. Empacotamento isolado: modelagem e graduação de moldes da indústria de confecção. Sua interface foi construída camisa polo atacado de forma que haja uma comunicação bastante cada parte da peça é amarrada separadamente e ainda assim não se tinha como repetir um mesmo corte com rapidez, pois cada encaixe era sempre uma nova linha se adequação das características da empresa ao perfil dos consumidores de camisa polo atacado é um dos principais determinantes a peça tem uma pala do da calça por exemplo, se o empreendedor verificar que um dado mercado conta com elevado número de concorrentes, que atendem de forma satisfatória às demandas dos consumidores de camisa polo mais difícil entrar neste mercado. O estabelecimento do negócio.
 
  • Camisa polo atacado para empresas
  • Novidades em camisa polo atacado venda e compra.

 

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital