Komentarai 5 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Geriausias laikas investuoti – čia ir dabar

spekuliantai.lt | 2012-05-18 | Investavimo ABC | perskaitė: 3735
Raktiniai žodžiai: pinigai, investavimas, pradedantis, rizika, akcijos, obligacijos, indeliai, fondai, žaliavos, NT
Geriausias laikas investuoti – čia ir dabar Pirmieji investavimo žingsniai – iššūkis kiekvienam pradedančiam investuotojui. Kaip pasirinkti investavimui tinkamą laiką, būdus, priemones ir kokiam

Pirmieji investavimo žingsniai – iššūkis kiekvienam pradedančiam investuotojui. Kaip pasirinkti investavimui tinkamą laiką, būdus, priemones ir kokiam finansų patarėjui patikėti savo lėšas – į šiuos klausimus atsakymų bando ieškoti kiekvienas norintis „įdarbinti“ savo pinigus.

Apie tai žurnalo „Investuok“ seminaro dalyviams pasakojo „Ūkio banko investicijų valdymo“ valdybos narys, direktorius Julius Ivaška ir finansų patarėjo įmonės „AJD Capital“ direktorius Aurimas Launikonis.

Šių metų pradžioje šiek tiek ūgtelėjus pasaulio akcijų indeksams, o atskirų pasaulio regionų ekonomikai pradėjus rodyti pirmuosius atsigavimo ženklus, ekonomistai ir finansų ekspertai vis drąsiau kalba apie patrauklias investavimo galimybes ir pabrėžia, kad šis laikas gali būti gana patrauklus tiems, kurie planuoja pradėti investuoti. Tačiau visi sutinka, kad investavimas – tai rizika, nors ekspertai tvirtina, kad didumą rizikos veiksnių galima pašalinti tinkamai pasirinkus investavimo laiką bei būdus ir suvokiant asmeninius tikslus, kurie atsakytų į klausimą, dėl ko norima investuoti.

Išvengti klaidų galima

„Pradedančiam investuotojui bene svarbiausia atkreipti dėmesį į savo amžių ir charakterio savybes, pagal kurias galima sudėlioti bendrą investavimo strategiją ir numatyti vadinamąjį rizikos toleravimo lygį, t. y. kiek investuojant sutinkama rizikuoti turimomis lėšomis. Remiantis šiais kriterijais galima parinkti investuotojui tinkamą investavimo laikotarpį“, – „Investuok“ seminaro dalyviams teigė J. Ivaška.

Pasak jo, kuo jaunesnis investuotojas, tuo ilgesnį laikotarpį ir rizikingesnes investavimo priemones gali pasirinkti.

„Kuo didesnė rizika, tuo didesnis galimas pelnas. Tačiau būtina apsispręsti ir dėl investavimo periodiškumo. Jei turite didelę pinigų sumą, galima investuoti vienąkart arba periodiškai, kas mėnesį skiriant tam tikrą sumą. Investuojant vieną kartą investicijos uždarbis priklauso nuo to, kaip sėkmingai pasirinktas investavimo momentas. Šis būdas tinkamas didesnį turtą sukaupusiems žmonėms, kurie gali išnaudoti finansų krizes, kai ypač nukrinta akcijų kainos. Investuojant tam tikrą sumą periodiškai sumažinama „blogo“ momento rizika, kai staiga nukritus akcijų kainoms iš karto prarandama dalis investuotos sumos. Tokią situaciją matėme 2007–2008 m., kai akcijų indeksai buvo pasiekę istorines didžiausias reikšmes, tačiau daugelis toliau pirko brangias įmonių akcijas, tikėdamiesi, kad jos toliau brangs. Deja, prasidėjo krizė ir nemažai investuotojų prarado pinigus.Tokių nemalonumų gali padėti išvengti periodinis investavimas“, – „Investuok“ seminare patarimų negailėjo „Ūkio banko investicijų valdymo“ direktorius.

Būtina skaidyti investicijas

Galiausiai nusprendusiems pinigų nelaikyti kojinėje reikia apsispręsti, į kokias finansines priemones investuoti. O pasirinkti tikrai yra iš ko: akcijos, valstybių bligacijos, nekilnojamasis turtas, bankų indėliai, žaliavos ir įvairūs fondai. Šių investavimo priemonių rizikos laipsniai skirtingi.

Bankuose laikomus indėlius J. Ivaška vadina nerizikingiausia investicija, tačiau galimas uždarbis taip pat nėra didelis. Obligacijos ir su jomis susieti fondai priskiriami prie vidutinio rizikingumo investavimo priemonių.
„Akcijos, jų fondai, žaliavos ir jų fondai, taip pat išvestinės finansinės priemonės priskiriamos prie rizikingų ir labai rizikingų investicijų, tačiau pasirinkus juos atsiranda ir keletą kartų didesnė uždarbio tikimybė. Tiesa, rizika nudegti yra adekvati uždarbio tikimybei“, – „Investuok“ skaitytojus įspėjo J. Ivaška.
Lektorius taip pat priminė, kad visą investavimui skiriamą sumą reikėtų išskaidyti ne tik į atskirus laikotarpius, bet ir į skirtingus pasaulio regionus, ekonomikos sektorius ir priemones.
„Taip išskaidyti investicijas kur kas naudingiau, nes jei viename pasaulio regione ar ekonomikos sektoriuje nuosmukis, kitame gali būti itin palankios sąlygos uždirbti“, – teigė V. Ivaška.
Anot jo, šiuo metu gana palanki situacija finansų rinkose ir neblogas laikas planuoti investicijas.

Su kuo eiti obuoliauti?

„Pastaruoju metu įmonės skelbia gerus veiklos rezultatus, išlieka žemos palūkanų normos, o patraukli istorinė akcijų ir obligacijų grąža sudaro prielaidas manyti, kad didžioji krizės banga nuslūgo, o finansų rinkos ims augti dar sparčiau“, – prognozavo „Ūkio banko investicijų valdymo“ vadovas.
Galiausiai, nusprendus investuoti, kyla dar vienas klausimas – kam patikėti savo pinigus? Mūsų šalyje yra gana daug finansų tarpininko įmonių, kurios investuotojams pataria savo lėšas nukreipti viena ar kita linkme. Bet reikia būti atsargiems ir prieš tai pasidomėti įmonės reputacija ir darbuotojų sukaupta patirtimi.
„Pradžioje reikėtų susipažinti su tarpininko įmonės finansine atskaitomybe, pasidomėti, kokiose rinkose ir per kokius tarpininkus vykdoma prekyba vertybiniais popieriais, kokie komisiniai mokesčiai ir, svarbiausia, ar konsultantas turi bent 5 metų darbo patirtį“, – „Investuok“ seminaro dalyviams teigė A. Launikonis.

Robertas Kartavičius, žurnalas „Investuok“.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.

 

Taip pat skaitykite

Kiek dažnai verta peržiūrėti investicinio portfelio sudėtį?

Pagrindiniai prekybos CFD principai

Rinkos psichologija: mitas apie racionalų investuotoją

Su akcijomis susietos CFD leidžia taikyti finansinį svertą ir uždirbti iš kainos skritumo

2014-05-14 | Investavimo ABC 2014-03-04 | Investavimo ABC 2014-01-13 | Investavimo ABC 2013-12-16 | Investavimo ABC

Komentarai



2012 08 16 11:54     #35450
patys tie patarejai is UB kuriu akcijas vos 50 centu bevertas.kas investuot indely y banka tai geriau investuot y bulviu maisa,nes metine infliacija suvalgys tuos kelis litus.Apie rizika straipsny beveik nulis parasyta,nors pamineja kad reik diversifikuot pinigus bet siulymai dazniausiais susided is investavima y pietu amerika ir azija nors abejais atvejais jei viena is tu ekonomiku krent kita ne ka maziau atsiliek.O su kuo obuoliaut eit tai geriausia su kuom nors ne is lietuvos nes musu ystatymai ne tik apmokestins pelna bet dar ir pvm uzmes ant virsaus,o vdrug nedeklaruosi keliu centu ziurek dar per teismus isieskos visa suma :]
Nors papyliau daug pesimizma,bet vienintelis dalyks kad lietuvos bankai bent stengias neatsilikt nuo tokiu saliu kaip jaj siulydami fondus ir visokius portfeliu paketus,ne kaip kitose salyse kur turi pats kreiptis kad ka nors suzinotum ta tema,tik lietuvoj kai investuoji mazai sansu kad sulauksi skambucia kada pats laiks butu isiparduot
2013 11 16 06:33     #35541
Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx google seo website content writing services web content writer
2013 12 20 09:09     #35634
Sveiki, Jūs atlikote didelį darbą. Aš tikrai Digg it ir asmeniškai rekomenduoti draugams. Esu tikras, kad jie bus naudos iš šios svetainės Japanese cam girls
2014 05 04 04:09     #35724
 „Pastaruoju metu įmonės skelbia gerus veiklos rezultatus, išlieka žemos palūkanų normos, o patraukli istorinė akcijų ir obligacijų grąža sudaro prielaidas manyti, kad didžioji krizės banga nuslūgo, o finansų rinkos ims augti dar sparčiau“, – prognozavo „Ūkio banko investicijų valdymo“ vadovas.
Galiausiai, nusprendus investuoti, kyla dar vienas klausimas – kam patikėti savo pinigus? Mūsų šalyje yra gana daug finansų tarpininko įmonių, kurios investuotojams pataria savo lėšas nukreipti viena ar kita linkme. Bet reikia būti atsargiems ir prieš tai pasidomėti įmonės reputacija ir darbuotojų sukaupta patirtimi.
„Pradžioje reikėtų susipažinti su tarpininko įmonės finansine atskaitomybe, pasidomėti, kokiose rinkose ir per kokius tarpininkus vykdoma prekyba vertybiniais popieriais, kokie komisiniai mokesčiai ir, svarbiausia, ar konsultantas turi bent 5 metų darbo patirtį“, – „Investuok“ seminaro dalyviams teigė A. Launikonis. 3D printer
2014 05 11 17:51     #35739
Jūs taip įdomu! Aš nemanau, kad aš perskaičiau per nieko panašaus anksčiau. Toks didelis, kad rasti ką nors su kai kuriais tikrų minčių šia tema. Rimtai .. labai ačiū už nuo šių iki. Ši svetainė yra kažkas, kad reikia internete, kažkas su šiek tiek originalumo!  pdf converter for mac provides the software to convert pdf  ,  pdf to flash converter

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital