Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Tarptinklinė analizė. JAV dolerio ir žaliavų tarpusavio priklausomybė

spekuliantai.lt | 2009-10-13 | Fundamentali analizė | perskaitė: 7430
Tarptinklinė analizė. JAV dolerio ir žaliavų tarpusavio priklausomybė

Kalbėdami apie JAV dolerį ir žaliavas analitikai dažniausiai tvirtina, kad jei doleris brangsta, žaliavos pinga, ir atvirkščiai. Tarprinkinė analizė, į kurią gilintis pradėjome praėjusiame straipsnyje, rodo tą patį. Šį kartą keliame klausimus: kodėl taip yra, kodėl šio turto kainos linkusios judėti priešingomis kryptimis? Ar taip buvo visada? Ką, nagrinėjant šį ryšį, galima pasakyti apie tai, kaip viskas vyks ateityje?

Bandant suvokti bendrą pasaulio ekonomikos situaciją tarprinkinė analizė dažniausiai pradedama nuo JAV dolerio analizės. Paprastai manoma, jog brangstantis JAV doleris linkęs mažinti infliaciją (nesukelia infliacijos grėsmės). Taip yra todėl, kad brangdamas JAV doleris anksčiau ar vėliau paskatina žaliavų kainų smukimą, pingančios žaliavos nulemia mažesnes bendrąsias rinkos palūkanas ir atitinkamai brangesnes obligacijas. Kai JAV doleris pinga, pasekmės būna priešingos: brangsta žaliavos ir ilgainiui atpinga obligacijos bei akcijos. Visgi šių priklausomybių negalima laikyti 100 % teisingomis. Didžiausias klausimas: kiek laiko gali užtrukti, iki kol šie ryšiai realizuosis? Iki tol, kol dėl pingančio JAV dolerio sumažės akcijų kainos, gali praeiti iki kelerių metų. O kartais šios priklausomybės tiesiog išsikraipo

 

Pingantis doleris = infliacija

Tokia lygybė dažniausiai teisinga, bet paprastai užtrunka gana nemažai laiko, kol JAV dolerio smukimas sukelia realiai ekonomikoje juntamą infliaciją. Infliacijos pavojus investuotojams dažniausiai signalizuoja, jog laikas parduoti obligacijas, ir jos pradeda pigti (potencialiai didėjančios infliacijos kontekste jų grąža pradeda rodytis per maža). Tačiau kaip suvokti, kad procesas prasidėjo? Atsakymas – stebėti žaliavų kainas. Kai žaliavos brangsta, o doleris pinga, investuotojai tai supranta kaip augančios infliacijos signalus. Galioja ir priešinga priklausomybė – brangstantis JAV doleris pradeda teigiamai veikti obligacijų ir akcijų kainas, kai pradeda smukti žaliavų kainos. Infliacija – esminė sąsaja tarp JAV dolerio ir žaliavų: žaliavų kainos yra pagrindinis ateities infliacijos rodiklis. Žaliavų rinkose visų pirma ir pasimato JAV dolerio infliacinis poveikis.
 

Auksas rodo greičiau

Jei nagrinėjame aukščiau pateiktą grafiką, JAV dolerio ir bendrinio žaliavų indekso priešinga priklausomybė atrodo akivaizdi, tačiau esminis klausimas, kuri rinka ir kaip greitai pirma parodo tam tikrus signalus. Dažniausiai galima pastebėti, kad visų pirma įvyksta JAV dolerio tendencijos pasikeitimai, kurie veda prie žaliavų kainų tendencijų pasikeitimo. Skirtumas tarp vienos ir kitos rinkos pokyčių gali svyruoti nuo 3 iki 18 mėnesių. Tokiu atveju kyla klausimas, kas padėtų greičiau įvertinti esamą padėtį ir besiformuojančias tendencijas? Atsakymas – aukso rinka. Aukso kainos į JAV dolerio kainą reaguoja greičiau nei bendrųjų žaliavų kainos. Manoma, jog taip yra todėl, kad auksas naudojamas kaip apsidraudimas nuo infliacijos. Krentant JAV dolerio kursui, reikia daugiau dolerių, norint nusipirkti tą patį kiekį aukso, todėl aukso kaina, išreikšta JAV doleriais, kyla. Ir atvirkščiai: kai JAV dolerio kursas kyla, reikia mažiau dolerių, norint nupirkti konkretų kiekį aukso, todėl aukso kaina, išreikšta JAV doleriais, krenta. Papildomas argumentas: JAV doleris sudaro nemažą dalį daugelio pasaulio šalių centrinių bankų rezervų. Realiai aukso ir JAV dolerio ryšys iliustruoja kovą tarp materialaus ir finansinio turto. Dėl to, jog ši valiuta jau ilgą laiką traktuojama kaip rezervinė pasaulio valiuta, aukso tendencijas bandoma analizuoti remiantis JAV dolerio kaina.

Apibendrinant, į bendrinį pasaulio žaliavų indeksą iš viso yra įtraukta 21 žaliava, auksas tarp jų užima vieną iš didžiausių dalių ir būtent jo kainos pokyčiai aplenkia bendrinio žaliavų kainų indekso pokyčius bei iš dalies juos skatina. JAV dolerio tendencijos pasikeitimas praktiškai iš karto pakeis aukso kainų tendenciją priešinga kryptimi. Taigi, siekiantieji investuoti į auksą pirmiausia turėtų analizuoti JAV dolerio tendenciją. JAV dolerio pardavimo signalas dažniausiai sutampa su aukso pirkimo signalu, ir atvirkščiai.

Euras ir auksas

Jei aukso kainos juda priešingai nei JAV dolerio kainos, o kokia nors valiuta yra neigiamai priklausoma nuo JAV dolerio, pvz., euras, tokiu atveju euro ir aukso kainų tendencijos turi sutapti: brangsta auksas – brangsta ir euras, ir atvirkščiai. Šis aspektas svarbus ir tuo požiūriu, jog JAV doleris priešingai veikia daugelį pasaulio valiutų, t. y. jei jis brangsta, dauguma pasaulio valiutų linkusios pigti. Svarbiausia priešingai priklausoma valiutų pora pasaulyje – JAV doleris ir euras. Euro zonos valstybės yra antras pagal dydį pasaulyje ekonominis regionas po JAV, o šio regiono valiuta yra labiausiai linkusi veikti kaip „antidoleris“, t. y. kilti, kai JAV doleris smunka, ir atvirkščiai (žemiau pateikti euro ir aukso grafikai gerai iliustruoją šį teiginį). Išimtis – laikotarpis nuo 2008 metų gruodžio iki 2009 metų kovo, kada euras pigo, o auksas išlaikė savo vertę, tačiau tai galėjo būti vertinama kaip euro tolesnio brangimo ženklas.

Nafta

Antra, labai svarbi žaliava, daranti didelę įtaką bendriniam pasaulio žaliavų indeksui, yra nafta. Šiandien praktiškai nė viena išsivysčiusi šalis negalėtų gyventi be naftos, todėl šios žaliavos kainų pokyčiai labai stipriai veikia pasaulio infliacinius lūkesčius. Neigiama naftos priklausomybė nuo JAV dolerio kainų ryškiausiai pradėjo matytis 1970 m., kai smunkantis JAV doleris paskatino naftos gamintojus tiesiog perskaičiuoti jos kainas – taip siekta išlaikyti pinigų, gautų iš naftos pardavimo, perkamąją galią. Pingantis JAV doleris skatino naftos kainų kilimą, tai „užsukdavo“ infliacinę spiralę ir galiausiai sukeldavo ekonominį nuosmukį arba recesiją. Paprastai dėl to, siekdamas kovoti su infliacija, Federalinis rezervų bankas didindavo bazines palūkanų normas, tad anksčiau ar vėliau JAV doleris vėl tapdavo patrauklus ir pradėdavo brangti.
 

Auksas apie viską

Kaip minėta anksčiau, kylantis JAV doleris galiausiai paskatins bendrąjį pasaulio žaliavų indeksą pasukti žemyn, o krentantis JAV doleris anksčiau ar vėliau pradės stumti žaliavų kainas į viršų. Esminis klausimas – kada? Vertinant istorinius duomenis, matyti, jog aukso kainos pirmosios pateikia pirmuosius tendencijos apsigręžimo ženklus. Vykstant esminiams tendencijos lūžiams laikotarpis tarp aukso kainos pokyčių ir bendrinio žaliavų indekso pokyčių gali siekti iki metų. Jei tendencija nėra esminė, skirtumas svyruoja apie 4 mėnesius. Įvertindami šį faktorių galime analizuoti ir JAV dolerio bei bendrųjų žaliavų indekso grafiką.

Kaip matome iš aukso ir žaliavų kainų grafikų, auksas tam tikrą „dugną“ pasiekė dar 2008 metų pabaigoje, o tuo metu, kai žaliavos pasiekė „dugną“, t. y. 2009 metų kovą, auksas jau buvo pakilęs. Būtent toks scenarijus galėtų duoti užuominą, kuria kryptimi toliau turi judėti bendrai žaliavų kainos.


 

Taip pat skaitykite

Investuotojų krištolo rutulys – rodikliai

Investavimo strategijos: S&P500 Dividendiniai Aristokratai

Akcijų analizė I

Tarptinklinė analizė. Neigiamą žaliavų ir obligacijų kainų priklausomybė

2011-08-30 | Fundamentali analizė 2010-01-20 | Fundamentali analizė 2009-11-18 | Fundamentali analizė 2009-11-13 | Fundamentali analizė

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital