Komentarai 1 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Investavimas į žaliavas naudojant ETF

mpbank | 2010-02-01 | ETF | perskaitė: 6172
Raktiniai žodžiai: ETF, žaliavos, auksas, investavimas, ateities sandoriai, MP Bank
Investavimas į žaliavas naudojant ETF Nors ETF yra skaidrūs ir ganėtinai paprasti investavimo instrumentai, didėjant jų skaičiui ir įvairovei, kartais juose slypi įvairios rizikos. Turbūt

Nors ETF yra skaidrūs ir ganėtinai paprasti investavimo instrumentai, didėjant jų skaičiui ir įvairovei, kartais juose slypi įvairios rizikos.

Turbūt daugiausia pavojų kyla investuojant į su žaliavomis susietus ETF. 2009m. rugpjūčio mėnesį šią rinką nustebino rinkos prižiūrėtojo Commodity Futures Trading Commision (CFTC) sprendimas riboti fondo turimų pozicijų dydį tam tikrose žaliavose. Šis sprendimas turėjo rimtų pasekmių - United States Natural Gas Fund (UNG), baimindamasis, kad fondo pozicijos jau viršija CFTC numatomas ribas, nusprendė nebeišleisti naujų akcijų, šio ETF kaina po kelių dienų buvo 20% didesnė nei jo turto vertė (angl. Net Asset Value) ir kaina rinkoje ženkliai krito.
2003 metais įsteigtas pirmasis aukso ETF žymiai palengvino investavimą į šį taurųjį metalą. Dabar norint užsidirbti iš kylančios aukso kainos arba apsisaugoti nuo hiperinfliacijos galima nelaikant šio brangaus metalo savo namuose ar seife.
Tačiau ne visi ETF, investuojantys į auksą, yra vienodi. Esminis skirtumas – ar investuojama į fizinį auksą, ar į ateities sandorius. Pav. matyti vienų metų fondo akcijos kainos pokytis fiziniu auksu prekiaujančių ETF (IAU ir GLD) ir ateities sandorius turinčių ETF (UBG ir DGL). Skirtumai atrodo nedideli, tačiau ilguoju laikotarpiu jie tampa svarbūs ir gali stipriai atsiliepti investiciniam_rezultatui.
 


Pav.: vienerių metų investicijų į įvairius aukso ETF grąža.

Yra ir dar keletas dalykų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį investuojant į ateities sandorius turinčius ETF. Ateities sandoriai turi iš anksto nustatytą galiojimo terminą, o jam pasibaigus fondo valdytojai turi iš naujo sudaryti kontraktus ir mokėti komisinius, taip patirdami papildomas išlaidas. Būtent todėl šie fondai ne idealiai atkartoja pasirinktos žaliavos kainą. Jie turi ir 0,1% didesnį bendrą išlaidų koeficientą (TER). Galiausiai, egzistuoja rizika, kad bendrovė, su kuria yra sudarytas ateities sandoris (angl. counterparty), neįvykdys savo įsipareigojimų, kaip atsitiko po Lehman Brother`s žlugimo - daugybė ateities sandorių prarado laiduotoją.
Todėl pati saugiausia ir artimiausia investicija fiziniam auksui yra į fizinį auksą investuojantys ETF. Šie fondai, tokie kaip SPDR GOLD Trust (GLD), perka aukso luitus ir juos laiko seifuose. Pavyzdžiui, anksčiau minėtasis SPDR Gold Trust aukso luitus laiko HSBC banko saugykloje JAV, jų apskaita vykdoma kiekvieną penktadienį 4.30 vakaro, o aukso luitų sąrašą galima peržiūrėti internete. Tai leidžia šiam ETF fondui patikimai ir tiksliai sekti aukso kainos pokyčius. Tačiau, tai nereiškia, kad fondas perka ir saugo auksą jūsų vardu. Pirkdami šio fondo vienetus, jūs tiesiog įsigyjate akcijas, garantuotas auksu, bet ne patį auksą. Pareikalavus, jūs galėsite atgauti tik pinigus, kuriuos uždirbs fondas, pardavęs jums priklausančią aukso dalį.


Sprendimui palengvinti, apačioje pateikiama lentelė už ir prieš investavimą į fiziniu auksu paremtą ETF:

Kai kurie ETF, tokie kaip Energy Select Sector SPDR (XLE) ar Market Vectors Gold Miners (GDX), investuoja į kompanijas, susijusias su žaliavos gavyba ar perdirbimu. Kadangi šių kompanijų kainoms turi įtakos daugybė papildomų veiksnių, jų kainos pokytis gali būti žymiai didesnis ar mažesnis už žaliavos kainos pokytį. Reikėtų vengti vieno pavojingiausių „kokteilių“ - svertinių žaliavų ETF, nes tokiu atveju bet kokie neatitikimai yra dauginami keletą kartų.

Investavimas į vieną žaliavą yra labai rizikinga strategija, nes žaliavų kainos yra labai nenuspėjamos ir nestabilios. Tereikia prisiminti pastarųjų metų naftos kainas, kurios per trumpą laiką nukrito nuo 140 iki 40 dolerių už barelį. Kadangi šiuo metu aukso ir kitų metalų kainos pasiekė keleto dešimtmečių aukštumas, egzistuoja galimybė, kad šis scenarijus gali pasikartoti. Todėl, rekomenduojama, kad žaliavų dalis investiciniame portfelyje neturėtų būti didesnė nei 10%. Tokiu būdų padidės portfolio diversifikacija, nes žaliavų kainos mažai koreliuoja su akcijų ir obligacijų kainomis.

Riziką galima sumažinti ir renkantis ETF, investuojančius į žaliavų kainų indeksus. Šie indeksai priskiria skirtingus svorius įvairioms žaliavų kategorijoms. Tarkime Deutsche Bank Commodity Index Fund (DBC) atkartojamą indeksą sudaro 55% naftos, 22.5% metalų, 10% iš kurių sudaro auksas, ir 22.5% žemės ūkio produkcija. O iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (GSG) sekamas indeksas 67% priskiria naftai ir dujoms, 10% metalams, iš kurių 3% tauriesiems, 16% žemės ūkio produkcijai ir 7% gyvulių kainos pokyčiams.

Investuotojams Lietuvoje reikėtų nepamiršti, kad visos žaliavų kainos yra skelbiamos doleriais, todėl egzistuoja ne tik žaliavos kainos kritimo, bet ir dolerio nuvertėjimo rizika. Tokiu atveju galima pasinaudoti „short“ ETF, kurių kaina kyla krentant žaliavų arba valiutos kainoms.

Investuojant į žaliavas ypač svarbu yra perskaityti fondo prospektą. Jame privalo būti atskleista fondo investavimo strategija, leistinas procentinis nuokrypis nuo indekso, fondo turimos pozicijos. Taip galėsite būti tikri, kad jūsų pasirinktas fondas atitinka iškeltus investavimo tikslus.


Šaltiniai:
http://seekingalpha.com/article/139775-not-all-gold-etfs-are-created-equal
http://finance.yahoo.com
www.spdrgoldshares.com
www.seekingalpha.com

                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                          Robertas Stancikas
                                                                MP Bank hf. filialo Baltijos šalyse Turto valdymo departamento analitikas

Taip pat skaitykite

ETF‘ų fronte naujienos

ETF fondai – populiariausias būdas investuoti į žaliavas

ETF klasifikacija pagal „Equity Stylebox“. Core/Satellite investavimo strategija

Svertiniai ETF

2010-10-08 | ETF 2010-09-08 | ETF 2009-12-02 | ETF 2009-11-16 | ETF

Komentarai



2013 12 10 02:36     #35621
 profissionais da saúde, mas que não é exclusivo, pois inúmeras também deve ser grande. Portanto, além de manter roupas básicas, a loja pode dispor calça montaria de novidades lançadas pelas grandes grifes e aquelas ditadas pela mídia, em revistas e programas de televisão. Dessa forma tendências da moda como diferencial para pessoas usam o branco por diferentes razões roupas como a calça montaria. A tarefa exige sensibilidade, criatividade e atualização constante sobre as tendências do mercado. Numa loja de roupas Neste sentido a loja.

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital