Komentarai 2 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Kas yra ETF

MP Bank | 2009-08-24 | ETF | perskaitė: 5977
Kas yra ETF Biržoje prekiaujami fondai (ETF – an Exchange Traded Funds) – tai biržoje listinguoti fondai, susieti su įvairiomis finansinėmis priemonėmis, tokiomis

Biržoje prekiaujami fondai (ETF – an Exchange Traded Funds) – tai biržoje listinguoti fondai, susieti su įvairiomis finansinėmis priemonėmis, tokiomis kaip kompanijų akcijos ar biržų indeksai, obligacijos, žaliavų ištekliai, valiutos ir t.t. ETF pradėta prekiauti 1993 m. JAV vertybinių popierių biržoje. Europos rinkose šis produktas pasirodė 1999 m.

Kaip ETF funkcionuoja?

Rinkoje yra įvairių ETF, kurie gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo jų prigimties. Pradžioje ETF valdytojas sukuria investavimo strategiją, fondo sudėtį ir taisykles, vėliau gaunami visi būtini leidimai ETF veikti vertybinių popierių rinkoje ir sukuriamas ETF fondas. Priklausomai nuo fondo investavimo strategijos ir sudėties, nuperkamas atitinkamas vertybinių popierių paketas, kuris yra laikomas kaip depozitas banko sąskaitoje bei atlieka garantijos funkciją. ETF prekyba vyksta analogiškai kaip ir prekyba akcijomis. Skirtumas yra tik tas, kad ETF vieneto kainos pokytis priklauso ne nuo vienos akcijos, bet atkartoja vertybinių popierių krepšelio, su kuriuo jis yra susietas, vertės pokytį.

ETF vieneto kaina kinta priklausomai nuo jų paklausos bei pasiūlos, ETF kainos pokytį ir / ar savo investicijos į ETF rezultatą galima matyti ne kas mėnesį ar dieną, o minučių ar net sekundžių tikslumu, todėl, reikalui esant, galima operatyviai reaguoti, taip išvengiant didesnių nuostolių ar greitai užfiksuojant pelną. Tai ir yra vienas pagrindinių šio investavimo instrumento privalumų.

Kitas, ne mažiau svarbus ETF privalumas, lyginant su įprastais investiciniais fondais - mažesnės komisinių ir kt. mokesčių išlaidos (ETF sąnaudų santykis yra vienas mažiausių tarp registruotų investicinių produktų): vidutinių metinių išlaidų santykis ETF svyruoja nuo 0,05% iki 1,60%, tuo tarpu tradicinių investicinių fondų metinių išlaidų santykis neskaitant platinimo ar išpirkimo mokesčio - nuo 0,39% iki 1,91%.

ETF tipai: nuo akcijų iki atvirkštinės grąžos su trigubu svertu

Šiandien rinkoje platinami labai įvairūs ETF, atsiranda vis naujų, kartais netikėtų pasiūlymų, todėl investuotojas turi iš ko rinktis. Galima įgyvendinti tiek ilgalaikę tiek trumpalaikę strategiją, investuoti tiek rinkoms kylant (long), tiek krentant (short) praktiškai bet kuriame rinkos segmente, pradedant ETF, susietais su akcijomis, žaliavų rinka, skolos VP, baigiant atvirkštinės grąžos (inverse) VP ar investavimu su svertu. ETF kaina tokia pat dinamiška, kaip ir akcijų, todėl investuoti galima tiek spekuliuojant vienos dienos metu, tiek ilgesniuoju laikotarpiu.
Populiariausi - su indeksu bei akcijomis susieti ETF. Jie atkartoja konkretaus akcijų biržos prekybos indekso, ar kitokio konkretaus akcijų paketo pokyčius.
Su žaliavų rinka susieti ETF dažnai būna susieti su ateities sandoriais. Šie ETF gali būti siejami su vienos žaliavos (pavyzdžiui, aukso) arba jų grupės (pavyzdžiui, brangieji metalai) kainomis. Žaliavų rinkai būdingas minimalios investavimo sumos reikalavimas, dideli transakcijų kaštai. Dėl šios priežasties žaliavų ETF investuotojams ypač patrauklus, nes apjungiant daug smulkių investuotojų, leidžia nerizikuojant dideliu kapitalu ir mažinant investavimo kaštus diversifikuoti savo riziką. Valiutos ETF dažniausiai siejamas su tokiomis valiutomis, kaip JAV doleris, GBP, EUR ar valiutų krepšeliu ir priklauso nuo į jį įeinančių valiutų kursų svyravimų.

Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo svertiniai ETF, jų vertės pokytis paprastai būna 1 – 3 kartus didesnis negu tam tikro indekso, akcijos, žaliavos kainos ar valiutos kurso pokytis. Rinkoms krentant paklausiausi yra atvirkštinės grąžos ETF, leidžiantys uždirbti iš su ETF susietos finansinės priemonės kainos kritimo. Vienas populiariausių šiuo metu atvirkštinės grąžos svertinis ETF – FAZ (Direxion Financial Bear 3X Shares) yra su trigubu svertu, atvirkščiai susietas su finansinėmis institucijomis: akcijų krepšelio kainai nukritus 1 USD, šio ETF vieneto savininkas uždirba apie 3 USD.

ETF pranašumai lyginant su tradiciniais investiciniais fondais

ETF atsiradimas ir išaugęs populiarumas daugiausia siejami su jų pranašumais prieš tiesioginį investavimą ar investicinius fondus: netaikomas sėkmės mokestis ar skirtingi platinimo/išpirkimo mokesčiai, investuotojas gali pirkti ir parduoti ETF dienos bėgyje mokėdamas nustatytą komisinį mokestį, kuris bus daug mažesnis nei tas, kurį jis sumokėtų, jei tiesiogiai investuotų į kiekvieną su ETF susietą finansinę priemonę. ETF – labai likvidus, juo patogu prekiauti, nes sprendimas pirkti ar parduoti biržoje realizuojamas taip pat greitai, kaip prekybos akcijomis atveju.

Kitas pranašumas – lengvai pasiekiama ir nuolat atnaujinama informacija, pvz. internete skelbiama informacija apie ETF - FAS (Direxionshares Financial Bull 3X Shares) – fondo sudėtį, grynąją aktyvų vertę (GAV) bei vertės pokyčius.

Yra du būdai įsigyti ETF priklausomai nuo to, ar jūs esate institucinis, ar privatus investuotojas. Instituciniai investuotojai paprastai gali įsigyti ETF fondo vienetus tiesiogiai per ETF fondų valdytoją, privatūs investuotojai – tiesiogiai vertybinių popierių biržoje įprastos prekybos metu. Populiariausi ETF - dar likvidesni: jų galima įsigyti ne tik vertybinių popierių biržos darbo metu, bet ir prieš jai atsidarant (pre-market) ar po biržos darbo valandų (after-market).

 



 

Taip pat skaitykite

ETF‘ų fronte naujienos

ETF fondai – populiariausias būdas investuoti į žaliavas

Investavimas į žaliavas naudojant ETF

ETF klasifikacija pagal „Equity Stylebox“. Core/Satellite investavimo strategija

2010-10-08 | ETF 2010-09-08 | ETF 2010-02-01 | ETF 2009-12-02 | ETF

Komentarai



2009 08 25 17:21     #32135

geras straipsnis

2009 11 26 17:12     #32747

o kas dar be MP bank prekiauja ETF?

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital