Komentarai 21 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Interviu su Kazimieru Jakučiu

spekuliantai.lt | 2011-12-20 | Interviu | perskaitė: 19887
Raktiniai žodžiai: verslas, vertybiniai, popieriai, investavimas, bendrovė, direktorius, pinigai, akcijos, fondai, obligacijos
Interviu su Kazimieru Jakučiu Investuoti į savo verslą ar į vertybinius popierius? Šios dilemos Kazimieras Jakutis nesvarstė – radęs galimybių investuoti, nusprendė imtis ir vieno,

Investuoti į savo verslą ar į vertybinius popierius? Šios dilemos Kazimieras Jakutis nesvarstė – radęs galimybių investuoti, nusprendė imtis ir vieno, ir kito.

Kai iš interviu parskubėjau į redakciją ir išgirdau klausimą, apie ką bus numeriui rengiamas „Požiūrio“ straipsnis, prieš atsakydama turėjau pamąstyti. Žinoma, kaip ir dera žurnalo diktuojamai tematikai, jis bus apie asmeninių finansų valdymą ir požiūrį į investavimą. Tačiau tik ką kalbinto žmogaus negalėjau apibūdinti vienu sakiniu. Jei paklaustumėte apie jo veiklą, tai Kazimieras Jakutis yra 18 metų sėkmingai veikiančios bendrovės „Lono mažmena“ įkūrėjas ir direktorius. Jei kalbėtume apie meną, turėtume Kazimierą vadinti Pagulbio pseudonimu, nes būtent tokiu vardu geriausiai jį pažįsta jo kuriamų ir atliekamų dainų gerbėjai. Jei klaustumėte apie investavimą, jis papasakotų, ką su savo tūkstančiu litų nuveikė investuoti paskatinti šeimos nariai. Jei jau prabilome apie šeimą, tai Kazimieras su žmona Birute užaugino 4 sūnus ir jau sūpuoja anūkus.

Turbūt nesunku suprasti, kad apie finansų valdymą su Kazimieru galima kalbėti visapusiškai. Pirmąsias lėšas K. Jakutis investavo į verslo kūrimą. Dar 1993 m. iš porolono čiužinius ir kempines gaminančią bendrovę įkūręs verslininkas tikėjo, kad kada nors bendrovės kuriama produkcija iškovos solidžią Lietuvos rinkos dalį, bus paklausi užsienyje. Kai šis tikėjimas virto realybe, K. Jakutis atsigręžė į Vilniaus, Rygos ir Talino vertybinių popierių biržas. Tai buvo būtent tas metas, kai vertybinių popierių kainos „kopė į Everestą“. K. Jakutis prisimena susimąstęs, kad pinigai pinigus gali uždirbti ir kitais būdais.

Į akcijas pelningiau

„Maždaug 2005 m. sumaniau daugiau pasidomėti investavimu į vertybinius popierius. Ši sritis atrodė viliojančiai. Versle normalu, jei stabiliai augančios bendrovės vertę per metus padidini 10 %, tačiau tuomet buvo gausu pavyzdžių, kai investuojant į vertybinius popierius jų kaina padidėja ir 80 % ar 100 %. Kilo natūralus klausimas: kam plėtoti savo verslą, kai kiti nesuka galvos ir turimo kapitalo vertę padidina greičiau? Pradėjau domėtis investavimu ir, surinkęs daugiau informacijos, pasikonsultavęs su specialistais, nusprendžiau pamėginti“, – prisimena K. Jakutis.

Verslininkas sako įsitikinęs, kad investavimas yra intelektuali ir būtina veikla kiekvienam bent menkiausius finansinio raštingumo pagrindus turinčiam žmogui. Spėjęs įsėsti į kylančių kainų traukinį, K. Jakutis vis labiau domėjosi šia veikla: pradėjo reguliariai bendrauti su finansų patarėju, rinkti informaciją internete, prasiplėtė bendraminčių ratas.

„Iš pradžių viliojo tai, kad investuojant į vertybinius popierius nereikia pačiam priimti sudėtingų verslo plėtros sprendimų, rūpintis strateginiais dalykais, personalu, rinkodara. Atkrenta visi organizaciniai rūpesčiai. Tačiau vėliau supratau, kad be vidinės verslo virtuvės gyventi negalėčiau. Todėl investavimas liko tik kaip papildoma priemonė pinigams gausinti“, – sako žurnalui „Investuok“ Kazimieras.

Finansų pamokos

K. Jakutis prisimena, kad atidžiau asmeninius finansus skaičiuoti pradėjo įkūręs verslą. Tuomet pirmuosius plėtrai būtinus pinigus jis pasiskolinęs iš gero draugo, vėliau – iš banko.

„Pradėjus savo verslą padidėjo ne tik valdomų pinigų kiekis, bet ir rizika. Tai nereiškia, kad iki tol neskaičiuodavome, kiek gauname algos, kokios yra mūsų išlaidos. Tačiau privalėjome griežčiau apskaityti ir asmeninius, ir versle valdomus finansus. Labai svarbu, kad asmeninės ar šeimos pajamos didėtų nuosekliai. Gyvenime esu matęs ne vieną pavyzdį, kai staiga lyg iš dangaus nukritę milijonai nuveda į visišką krachą. Teko tokius žmones net anapilin išlydėti“, – sako Kazimieras.

Sūnus Adą, Liudą, Domą ir Saulių užauginę Jakučiai nuo mažų dienų skiepijo vaikams supratimą, kaip uždirbami pinigai, kad reikia ne tik valdyti ar apskaityti, bet ir mokėti dalintis jais su kitais.

Dovanos ir skolos

„Jei per Kalėdas dovanodavome pinigų, pasakydavome, kad už pusę sumos vaikai gali pirkti ką tik panorėję, tačiau kitą pusę būtina skirti tam, kam, jų manymu, labiausiai tuo metu trūksta. Vaikai jau buvo paaugliai. Žinojome, kad dovanojimo momentas bus sudėtingas, bet naudingas. Niekada neduodavome pinigų vos tik vaikams paprašius. Ir anksčiau, ir dabar finansinius reikalus tvarkome oficialiai – pinigus vaikams skoliname. Jei sūnums reikia pinigų, pirmiausia patariu kreiptis į banką, nes suprantu, kad bankas įvertins jų galimybes objektyviai, o sūnūs bus įpareigoti įvertinti savo poreikius, galimybes, privalės pasiskolintus pinigus grąžinti“, – pasakoja žurnalui „Investuok“ Kazimieras.

Jis atskleidžia, kad vienas sūnus buvo supainiojęs pinigus, kurie yra skirti pramogoms, ir tuos, kurie turi uždirbti daugiau pinigų. Verslininkas įsitikinęs, kad peržengti šios ribos nevalia.

„Vaikus mokėme, kad nedidelė dalis pinigų gali būti skiriama kasdienėms išlaidoms, alui, galima vaišinti merginas ar nusipirkti maisto, kitų būtinų prekių, tačiau kita dalis turi tapti priemone, uždirbančia kitus pinigus. Kas mėnesį organizuojame susitikimus, kad aptartume finansus. Vieno tokio susitikimo metu pastebėjau, kad vienas sūnus supainiojo ir pramogoms naudodavo ne šiam tikslui skirtas lėšas. Pasikalbėjome ir sutarėme, kad jis įsisąmonins šiuos skirtumus ir daugiau klaidų nebekartos, nes kitaip paskolų sutartys nutrūks. Džiugu, kad pamoką išmoko“, – sako keturių vaikų tėvas.

Kazimieras įsitikinęs, kad įsipareigojimų vykdymas ir pasitikėjimas yra verslo pagrindas, todėl ir vaikus moko, ir pats vadovaujasi patarle: „Skola – ne rona, neužgis.“

Po tūkstantį kiekvienam

Pradėjęs investuoti pats, dar po tūkstantį litų Kazimieras nusprendė skirti visiems keturiems sūnums ir žmonai. Visa šeima nuvyko į finansų instituciją, konsultavosi, susipažino su vertybiniais popieriais ir pradėjo investuoti.

„Sutarėme, kad kiekvienas vaikas po tūkstantį litų skirs investavimui. Nesitikėjau, kad taip prasidės jų investavimo kelias, tiesiog norėjau parodyti, kad yra tokia galimybė, siekiau, kad jie bent pasidomėtų ir susipažintų su akcijomis, fondais, obligacijomis. Esu įsitikinęs, kad investavimas turėtų būti kiekvieno verslininko siekiamybė. Tai tarsi ledkalnio viršūnė, kai ne tu pats vadovauji įmonei, bet pinigus daugini numatydamas perspektyvas, galimybes. Investavimas nėra tokia vertybė, kurią būtina įdiegti vaikui kaip neginčijamą tiesą. Tačiau norėjau, kad jie kuo anksčiau susipažintų su galimybe investuoti“, – atskleidžia verslininkas.

K. Jakutis sako tokį netradicinį skatinimo būdą sumanęs todėl, kad žodžiais apibūdinti, bet „nepačiupinėti“ reiškiniai dažniausiai prasprūsta pro ausis.

„Duodamas realių pinigų tikėjausi sužadinti vaikų smalsumą ir taip paskatinti bent šiek tiek susipažinti su investavimu“, – sako žurnalui „Invetuok“ Kazimieras.

Kūryba – ne investicija

Kazimieras Jakutis paneigia stereotipą, kad pragmatiškas požiūris į finansus nebūdingas meniškos sielos žmogui. Visą rudenį su koncertine programa po Lietuvą keliaujantis Kazimieras Jakutis-Pagulbis jau yra išleidęs tris albumus. 2005 m. koncertinę veiklą pradėjęs atlikėjas juokauja, kad kūryba tikrai nėra finansinė investicija, greičiau atvirkščiai. Pagulbis koncertuose atlieka kūrinius, gimusius iš jo ir žinomų Lietuvos poetų, pavyzdžiui, Jono Strielkūno ar Antano Miškinio, eilių. Tačiau jautriausia jo repertuaro styga – namai, gimtinė, kaimas, Aukštaitija. Gal todėl ir Jakučių namai yra ne kur didmiestyje, o Aukštaitijos kultūriniu perlu vadinamuose Anykščiuose. Be to, kiekvieną vasarą jų laukia ir širdžiai mielas Pagulbis. Molėtų rajone, Pagulbio kaime seną pirkią įsigiję Kazimieras ir Birutė neišsižadėjo autentiškos kaimo dvasios ir taip sukūrė savo svajonių sodybą. Čia kiekvieną pavasarį susiburia poezijos ir dainų išsiilgę žmonės. Dalyvaudami Pagulbio poezijos atlaiduose jie iš naujo atranda gamtą ir save.

Štai kaip derinamos paprastos gyvenimo tiesos su sudėtingais verslo principais, investavimas su vaikų auklėjimu, o kūryba su kasdieniu ritmu.

Leontina Lesauskaitė, žurnalas „Investuok“

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.

 

Taip pat skaitykite

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Ana Drutel - Loginova

Interviu su Alma Jankelaitiene

Interviu su Konstantinu Bočkariovu

2011-10-21 | Interviu 2011-09-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu 2010-11-30 | Interviu

Komentarai



2013 12 26 04:58     #35638
Šiandien, o aš buvau darbe, mano pusbrolis pavogė mano iPad ir išbandytas norėdami pamatyti, jei ji gali išlikti 25 pėdų lašas, tik, kad ji gali būti "YouTube" sensacija. Mano iPad dabar sunaikinta ir ji turi 83 svečiai. Aš žinau, tai visiškai ne į temą, bet man teko pasidalinti su kuo nors! small business seo limo service sfo san francisco bay area limousines
2014 05 08 16:37     #35726
 The good idea and special roots are specially giving good output sources to travel safe areas with the help of super click points on the board. Start to flick your new chances on the top. buy instagram followers
2014 07 10 22:44     #35761
 Great ideal points and worthy placements will give good output to summarize big new portions with good session plays. natural diabetes cure
2017 03 16 06:01     #36487
  Hello! I'm Rom, I would like to challenge the whole world with the kind of games follows:
First, Super Smash Flash 2 v0 9b is a perfect upgrade of Super Smash Flash Game . A well-known, addictive game with millions of searches every month. Not many games surpass the number 1.000.000 like this game.
 
Second, You’ll have to be very ingenious to pass the levels in the game. At a high level, you will face many difficulties. 
Rolling Sky 2 Online has 14 levels for you to conquer, if you pass level 14, you really are a top player.
 
And finally, Drag the ball left or right and avoid all obstacles. Do not deviate from track! Come on! Relentless pursuit of super speed. You can be faster along with the music rhythm!
 
Rolling Sky Game is a 3D game. There are many different levels of play at the levels of increasing difficulty. At a high level, you will have to overcome many more obstacles, requires ingenuity, agility and persistence.
Are you ready?
2017 07 06 17:52     #36893
 Love to explore something real amazing deals. All xbox real codes are available. Play unlimited games over xbox and get to know many more amazing facts about xbox available online. This is amazing to visit for xbox gaming. xbox live gold codes
2017 11 17 10:52     #37296
 For downloading free music ringtones, Myxer App is highly regarded as the perfect app for an individualhttps://www.methlabs.org/myxer-free-music-ringtones-app.htm
 
2017 11 28 08:38     #37324
 We instructed youngsters that a little measure of cash could be designated to day by day costs, brew can be utilized to prepare young ladies or purchase sustenance,  Write my Coursework other fundamental products, yet the other part ought to end up plainly a device for profiting. We hold gatherings consistently to examine accounts.
2018 02 21 11:34     #37705
Play running  and racing game here actually there is no any requirement for this one  http://run23.co just go through it address and start to play.
2018 03 02 04:32     #37831
 This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again. RRb Exam
2018 08 03 12:14     #39444
 The information you have provided is very helpful at all thank you very much for sharing useful information with us.
2018 10 09 11:18     #40383
 I face this problem number of times. first I enable screen problem in the phone plus set up the source with screen mirroring on the tv. but I failed to connect with type of message.
https://www.hireresearchers.co.uk/buy-assignment-online

 
2018 12 13 08:45     #41658
 Cool stuff you have got and you keep update all of us. Valentine's Day Flowers
 
2019 01 20 10:15     #41906
 Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts. Klicka vidare till sidan
 
2019 01 23 12:43     #41922
 This is a truly good site post. Not too many people would actually, the way you just did. I am really impressed that there is so much information about this subject that have been uncovered and you’ve done your best, with so much class. If wanted to know more about green smoke reviews, than by all means come in and check our stuff.Flowers
 
2019 02 10 01:20     #42019
 This topic is so interesting. Thanks to this thread, I now know something from this topic. I also find the shared information very important. I look forward for more helpful information from this thread. Check out also crazy kitchen game
2019 11 08 20:24     #43702
 Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get a finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us via E-mail: [email protected] Or WhatsApp me on +918929509036
2019 11 08 20:44     #43709
 
Urgent cash loans ! ! !
 
Loan 100% Guaranteed
 
For those who want an emergency loan I offer you an affordable interest rate of 3%. You have been rejected by many banks? Do you need financing for debt consolidation urgently? Or you need financing for your business per track. So, we are the best solution to your needs. We offer loans to interested clients without penalties. If you are interested please contact us as soon as possible and you will be filled with joy.
 
 
Call + Whatsapp: +91 892 950 9036
2021 11 03 23:08     #45434
 thanks for this! Boobs
 
2021 11 06 07:17     #45627
  nice article keep posting more! www.deckbuildersgreenvillesc.com
2021 11 17 09:41     #45683
 Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more.  Click here
2021 11 17 12:10     #45848
   nice article keep posting more deck staining
 
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital