Interviu su investuotoju Aldu Pipiniu

spekuliantai.lt | 2009-11-13 | Interviu | perskaitė: 25338
Interviu su investuotoju Aldu Pipiniu Pradėjau investuoti dar 1996-aisiais, Lietuvos biržai buvo vos keleri metai. Kotiruojamų įmonių sąrašas nuo to laiko gerokai pasikeitė, pavyzdžiui, bir

Patirtis
Kokie pokyčiai akcijų rinkoje buvo reikšmingiausi?

Pradėjau investuoti dar 1996-aisiais, Lietuvos biržai buvo vos keleri metai. Kotiruojamų įmonių sąrašas nuo to laiko gerokai pasikeitė, pavyzdžiui, biržoje neliko tokių įmonių, kaip buvęs Vilniaus bankas, „Švyturys“. Kai kurių įmonių išvis nebėra, pavyzdžiui, Biržų akcinės pieno bendrovės ar naftos terminalo. Žinių, kaip investuoti, tuomet praktiškai neturėjau. Techninės priemonės buvo prastos. Kadangi esu gan azartiškas, investavau „va bank“, o paskui pradėjau domėtis savo investicijomis. Dar neturėjau investavimo strategijos, neturėjau žinių. Tai buvo mokymosi etapas – ko gero, esu padaręs visas įmanomas investavimo klaidas. Įspūdingiausi laikai, kuriuos atsimenu, buvo, kai 1997 metų pačioje pradžioje užsienio investuotojai atrado Lietuvos rinką. Ji buvo tokia maža, kad per 10 dienų akcijų kainos pakilo 100 proc. Tuo metu per dieną uždarbis būdavo didesnis nei mėnesinis atlyginimas. Aišku, tai baigėsi ir akcijų kainos pradėjo po truputį kristi. 2003 metais Vilniaus biržoje prasidėjo ilgalaikis įspūdingas augimo etapas. Buvo lengva įsivaizduoti, kad esi geras investuotojas, nes, kad ir ką pirktum, viskas kilo. Situacija pasikeitė 2005 m. rudenį, kai prasidėjo 9 mėn. trukusi akcijų kursų korekcija. Sprogęs kainų burbulas be jokių realių ekonominių priežasčių akcijas atpigino apie 30 proc. Po to vėl sekė kilimas ir galiausiai atėjo dabartinė krizė, kai kainos krito trigubai. Be investavimo, užsiimu ir švietėjiška veikla šioje srityje. Norėdamas pasidalinti savo patirtimi, 2006 m. pradėjau organizuoti seminarus apie investavimą. Buvau ko gero pirmasis, kurio įmonė užsiėmė tik seminarų apie investavimą organizavimu. Neseniai išleidome kompaktinį diską, skirtą pradedantiesiems investuotojams, – investavimo pradžiamokslį.


Kiek patirties ir kiek mokslo reikia investuojant?


Teorinės žinios sudaro mažą dalį. Iš tiesų išmokti investuoti, ko gero, galima tik investavus savus pinigus. Turbūt apie 50 proc. sėkmės priklauso nuo teisingo akcijų pasirinkimo, o 50 proc. sudaro psichologiniai dalykai. Dažna pradedančiųjų investuotojų klaida yra pirkti „karštas“ akcijas, kurių kaina, tarkim, jau pakilo 50 proc. Juk visi giriasi uždarbiu, norisi suspėti į traukinį. Jie nusiperka akcijas pačiu blogiausiu momentu, o akcijos kaina vėliau krenta. Manau, svarbu turėti savo strategiją, jos laikytis ir būti disciplinuotam. Tai ateina palaipsniui – galiausiai atsirenki, kurios strategijos pasiteisina, kurios ne. Iš patirties matai, kas gali įvykti su akcijomis ir kas vyksta. Ilgainiui pradedi suprasti, kur prasideda realus kilimas, o kur tik emocijos.

Investavimas
Kur investuoji?


Mano nuomone, labai svarbu gerai suprasti, į ką investuoji, todėl tiesiogiai į akcijas investuoju tik Baltijos šalyse – Lietuvoje ir Estijoje, Latvijos šiuo metu vengiu. Čia lietuviams ir investavimo kaštai mažiausi. Svarbiausi kriterijai renkantis akcijas yra jų apyvarta, įmonės skaidrumas, tik vėliau pačios įmonės situacijos įvertinimas ir galiausiai akcijos kainos įvertinimas. Netiesiogiai per investicinius fondus investuoju visame pasaulyje, daugiausia besivystančiose rinkose.


Ar esi spekuliantas?


Trumpalaikėmis spekuliacijomis beveik neužsiimu. Investuoju vidutiniam ar ilgesniam laikotarpiui, bet tai priklauso nuo konkretaus atvejo. Labai ilgai laikyti dažnai neapsimoka, nes situacija rinkoje keičiasi. Stengiuosi pataikyti tą laiką, kuris yra geriausias, ir laukiu, kol atsiskleis mano nustatyta akcijos vertė. Jei įmonės rodikliai geri ir akcijos kaina kyla, tai kam ją parduoti. Be to yra mokesčių lengvata akcijas išlaikius metus.


Mechanika
Kaip pasirenki akcijas?


Naudojuosi daugiausia fundamentaliąja analize – bandau įvertinti, kiek akcija verta šiandien ir kiek ji bus verta po kurio laiko, pavyzdžiui, po metų. Jei manau, kad ji verta daugiau nei jos kaina šiuo metu biržoje, tada investuoju. Per krizę išmokau užsirašyti, dėl ko aš perku akciją ir kokia jos tikslinė kaina. Jei pasiekiama tikslinė kaina, dalį akcijų parduodu ir pasiimu pelną, o dėl kitos dalies sprendžiu vertindamas įmonės rezultatus.


Kada apsisprendi parduoti akcijas?


Vienas pardavimo požymių – vadinamoji „Stop-Loss“ riba. Tai iš anksto, dar perkant akciją nusistatyta kainos riba, kurią pasiekus nesvarstydamas akciją parduosiu. Anksčiau to beveik nedarydavau, tai dar viena krizės pamoka. Jei nuostoliai didesni nei 15 proc., aš tiesiog parduodu. Svarbu suprasti, kad investuodamas biržoje nežinai visos informacijos apie įmonę. Ir jei kaina smarkiai krenta, „Stop-Loss“ leidžia apsisaugoti nuo didesnių nuostolių. Negalima žiūrėti, kaip mažėja tavo kapitalas, ir nieko nedaryti. Yra kitų pasirinkimų, kur investuoti. Taip pat parduodu, kai akcija yra brangi ir pasiekia mano užsibrėžtą tikslinę kainą ar manau, kad kaina jau yra šiek per didelė. Investavimas neturėtų būti pirkimas ir laikymas, nes situacija keičiasi, todėl savo akcijas reikia pastoviai sekti. Stengiesi pirkti, kai akcija pigi, ir parduoti, kai akcija brangi.
 

Patarimai investuotojui
Ko reikia pradedant investuoti?


Mano manymu, svarbu užsibrėžti tikslą. Tada daug įdomiau – matai, ar jis artėja, ar ne. Pavyzdžiui, mano tikslas – tapti finansiškai nepriklausomam ir gyventi iš savo kapitalo. Reikia turėti pradinį kapitalą. Turėjau susitaupęs apie 10 tūkst. litų, kai pradėjau investuoti. Dabar jauni žmonės kartais mano, kad turint 100 litų galima investuoti, tačiau tai tik žaidimas. Pradedant svarbu įvertinti savo rizikos toleranciją: investavimas tiesiogiai į akcijas yra rizikingas užsiėmimas, jis tikrai ne kiekvienam. Investavus reikėtų kasdien skirti tam bent 1 valandą, sekti savo akcijų situaciją.


Nuo ko priklauso investuotojo rizikos tolerancija?


Visų pirma nuo amžiaus: jei jaunas žmogus praras pinigus, tai jis dar galės užsidirbti, tačiau 50–60 metų investuotojo rizika turėtų būti gerokai mažesnė. Labai svarbu, kad investicijoms skirti pinigai nebūtų reikalingi kitiems tikslams. Geriausia turėti pastovias pajamas, o laisvus pinigus investuoti. Geras klausimas, norint įvertinti savo rizikos toleranciją, būtų toks: kiek gali prarasti pinigų, kad galėtum ramiai miegoti naktimis, kad praradimai nebūtų psichologinė našta? Jeigu žmogus negali toleruoti praradimų, tai nėra ko eiti į akcijų rinką. Tada geriau padėti indėlį banke ar investuoti į SASO (su akcijomis susietos obligacijos). Jei investuoji akcijų rinkose, tai reikia nebijoti prarasti 50 proc. ar net daugiau.


Kaip ir kur investuoti?


Visų pirma svarbus akcijų likvidumas. Akcijas, kurių apyvarta maža, bus sunku parduoti nenumušant kainos. Lietuvos biržoje likvidžių akcijų ne tiek jau ir daug – apie 15–20. Toliau reikėtų bandyti suprasti verslą ir įsivaizduoti, kaip jis atrodys po metų. Investuoti viską į vieną akciją taip pat nepatartina. Reikėtų pasirinkti bent penkių įmonių akcijas ir investuoti, pavyzdžiui, po 2 000 litų. Tokiu būdu gautume apie 10 000 Lt – optimalią pradinę sumą. Ši suma jauniems žmonėms atrodo didelė, tačiau investuoti mažų sumų į akcijas neapsimoka dėl fiksuotų kaštų, geriau tada mokytis virtualiai. Turint mažas sumas ir pastovias pajamas verta periodiškai investuoti į fondus. Puiki strategija yra investuoti, tarkim, po 100 litų kas mėnesį, nes tai leidžia suvidurkinti pirkimo kainą ir kai kainos krenta, nuperkama daugiau fondo vienetų. Net fondo vienetui nukritus ir vėliau pakilus į tą patį lygį, uždirbamas pelnas.


Krizės psichologija
Ar verta investuoti ilgam laikotarpiui?


Svarbu suprasti, kad akcijų rinkose garantijų nėra. Taip pat nėra garantijų, kad investavęs 5 metams, ką paprastai pataria fondų pardavėjai, uždirbsi pelno. Todėl prieš investuojant būtų geriausia kreiptis į nepriklausomą finansų konsultantą. Jis patartų, į kokias finansines priemones ir į kokias rinkas geriausia investuoti šiuo metu.


Kaip uždirbti iš krizės?


Krizė – tai kartu didžiulė investavimo galimybė. Aš praradau nemažai pinigų per krizę, nes vadovavausi ilgalaikio investavimo strategija. Tada pradėjau galvoti, kaip galiu uždirbti iš krizės. Pamatęs, jog nekilnojamasis turtas krenta ir jo perspektyvos prastos, jį pardaviau ir investavau į akcijas. Tai pasiteisino. Nuo šių metų pradžios per tris ketvirčius mano portfelio grąža jau yra 83 proc. Įdomu, kad nors šie metai Lietuvos ekonomikai patys blogiausi, tačiau akcijų rinkos kilimas bus vienas didžiausių. Taip yra todėl, kad akcijų rinkose daug lemia emocijos, be to akcijos visada atsigauna prieš ekonomikos atsigavimą.


Ar matote tolesnio kilimo perspektyvas?


Mes jau susidūrėme su nepagrįstai dideliu kritimu Lietuvos biržoje, kai akcijų kainos buvo kritusios gerokai mažiau nei jų buhalterinė vertė, todėl „dugnas“ jau tikrai praeityje. Matėme ir kilimą, kuris nebuvo pagrįstas ekonomiškai Lietuvos atveju, bet kuris reagavo į pasaulio situaciją ir buvo nulemtas pasikeitusių rinkos dalyvių lūkesčių. Todėl dabar, manau, ateina pragmatiškesnio rinkos dalyvių elgesio etapas: jei ekonominiai rodikliai gerės, tai ilgalaikėje perspektyvoje matysime kilimą. Mano nuomone, toks scenarijus realiausias, tačiau korekcijų, žinoma, neišvengsime.

Taip pat skaitykite

Interviu su Kazimieru Jakučiu

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Ana Drutel - Loginova

Interviu su Alma Jankelaitiene

2011-12-20 | Interviu 2011-10-21 | Interviu 2011-09-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu

Komentarai



2009 11 14 18:26     #32622

neblogai.

2009 11 14 21:26     #32623

labai idomu ir verta demesio informacija

2009 11 16 19:11     #32634

Būčiau perskaitęs iki galo tikriausiai, jei ne šis sakinys:

"Iš tiesų išmokti investuoti, ko gero, galima tik investavus savus pinigus."

Iš tiesų, išmokti investuoti galima, pradedant pirmiausia nuo knygų.

2009 11 16 22:21     #32635

Kad ir kiek knygu perskaitysi, tai nereiskia, kad mokesi investuoti. Teorija yra vienas dalykas, o praktika visai kitas. Nesukises savu tikru pinigu nesuzinosi, kiek sugebi suvaldyti emocijas ir priimti gerus sprendimus kritiniais momentais.

2009 11 17 15:03     #32640

Kas del emociju, teko tureti reikalu su pardavimais uzsienyje. Kompanija moke, kad reikia klausytis ta pacia muzika ar valgyti ta pati maista (zinoma viskas su protu). Taip pat, tureti darbo grafika. Interviu su Nojumi, jis paminejo meditacija. Pabandziau irgi padeda.

2009 11 19 18:00     #32662
Citatos pradžia sunnyday
 

 

Kad ir kiek knygu perskaitysi, tai nereiskia, kad mokesi investuoti. Teorija yra vienas dalykas, o praktika visai kitas. Nesukises savu tikru pinigu nesuzinosi, kiek sugebi suvaldyti emocijas ir priimti gerus sprendimus kritiniais momentais.

Citatos pabaiga


 

Kiek tau atrodo normalu sukišti savo pinigų, kad pasimokytumei?

100k eurų eiti iki visiško nulio pakanka?

Aš tokių pavydžių esu matęs savo akimis 2.

Ir abu, praradę pinigus, ėmė skaityti knygas ir galiausiai pasakė: "Dieve, kodėl aš tų knygų neperskaičiau anksčiau". Man, ačiū Dievui ir atsitiktinumui, būtent teko matyti tuos du atvejus ir mokytis iš jų klaidų. Knygas pradėjau skaityti irgi vėliau. Priešingu atveju, tikriausiai būčiau vienas iš tų "sėkmingų" investuotojų.

2009 11 19 21:10     #32667

Ugniau, kisti pinigus su tikslu pasimokyti man is viso atrodo nenormalu ir cia visai nesvarbu ju kiekis. Bet perskaicius kelias knygas isivaizduoti, kad jau moki prekiauti VP irgi kvaila. 

2009 11 19 21:11     #32668

tai gal klaida ir yra kad sudejo iskart 100k eur. jei butu deje 10k eur ir sudegine (suma kiekvienam pagal kisene, svarbu kad butu juntama), rezultatas butu tas pats - sudeginti pinigai, bet pamoka zymiai pigesne ( o ji tikrai nera bloga)

2009 11 19 23:32     #32669

"Mes jau susidūrėme su nepagrįstai dideliu kritimu Lietuvos biržoje, kai akcijų kainos buvo kritusios gerokai mažiau nei jų buhalterinė vertė, todėl „dugnas“ jau tikrai praeityje"

Niekada nesakyk ,niekada....

2009 11 20 01:16     #32670

jup, birzoje zodis "niekada" neegzistuoja

2009 11 20 11:16     #32672

sunnyday
Chikirap

aš jokiu būdu nesakau, kad vartysi milijonus, daug knygų perskaitęs. jokiu būdu tai nėra taisyklė. nemažai žmonių žiūri į knygą, o mato špygą. bet vistiek manau, kad knygas būtina perskaityti. (note: "knyga" - aš turiu galvoje popierines knygas, žurnalus, internetą, įvairių žmonių patarimus, jų klaidas ir t.t.)  manau, kad tai galioja ne tik investavimui.

iš kitos pusės, investavimui ypač svarbu tvirtas teorinis pagrindas, nes čia dažniausiai žmonės pralošia pinigų, daug pinigų. akcijos, valiutos, išvestiniai instrumentai - tai kaip kazino, kaip narkotikas, įtraukiantis staigiai ir galintis pražudyti per kelis mėnesius. tokia jau ta žmonių psichologija.

nenuvertinu aš ir asmeninės patirties, ji labai svarbi. bet kartais brangiai kainuoja. tiesiog knygą nėra taip jau brangu nusipirkti.

vėlgi, kaip minėjau, ir pats greičiausiai būčiau nuėjęs "bandymų ir klaidų" keliu, jei ne realios kitų žmonių nesėkmės ir jų patirtis, atvedusi mane į protą atsargiau elgtis su savo pinigais (nors ir iki tol savęs nelaikiau labai rizikuojančiu).

jaunystėję pramazinau su valiutomis biški - 200 eurų indėliukas paklausius Nausėdos, kad euras kils, ir 1000 USD ETF'as QQQQ, net nepamąsčius, kad doleris gali kristi. žinoma, po to perskaičiau daugiau apie valiutas, kad suprasčiau, jog tai vertės jokios neduoda, tik spekuliaciją.

o dabar sau siekiu turėti apie 15% ilgalaikį portfelio NAV augimą iš pasyvaus investavimo į akcijas ir jaučiuosi pakankamai laimingas.

2009 11 20 12:37     #32673

cia as turejau omeny kad nusviles labiau pradedi vertinti knygas, labiau viskas eina i galva. arba kitas variantas (kuris irgi nera blogas) - nusprendi kad tai ne tau ir meti.

2009 11 21 13:29     #32676

Knygos aisku padeda, bet ne visi vienodai isisavina informacija. Simtus metu zmones dare atradimus ir surase i knygas, todel tereikia perskaityti ir sutaupysi daug laiko. Tik vel, nekiekvienas supranta tai ka raso. As geriau suprantu "ciupinedamas" . Pvz.: ekonomikos kursas....... "Ribiniu kastu paklausos kreive lygiagreciai proporcinga .............. blablabla"   man tai nesuprantama. O yra isilavinusiu zmoniu (profesoriu) , kurie ta pati pasako zodziais, o ne aukstom frazem (kurios ne visiem suprantamos). Todel labai patiko R.Kijosakio zodziai "as geriau suprantu kaip ka nors veikiu". Taip ir tuos ribinius kastus kitas profesorius persake zodziais ir labai gerai supratau, ir supratau taip, kad galiu paaiskinti kitiems. Todel kiekvienam savo, vieniem knygos, kitiem praktika, tik  vienas kita papildo. O tik su praktika, ar tik su teorija toli nenuvaziuosi

2009 12 02 10:05     #32775

kur naujokui pasimokyti investuot virtualiai?

2009 12 02 11:05     #32778
Citatos pradžia Vyliukas  
 

kur naujokui pasimokyti investuot virtualiai?

Citatos pabaiga

Prie tavo profilio yra virtualus portfelis

2010 01 01 17:33     #32881

Vertinga informacija  Skaitant straipsni labai primine knyga "Du teciai - turtingas ir vargsas". Tik praktikuodamas ismoksi, nes teorija ir yra praktikos dalis.Investavimu pradejau dometis neseniai, noreciau ismokti finansines apskaitos pagrindu, bet nezinau nuo ko pradeti ir kur tie pagrindai mokomi geriausiai, gal yra pasiulymu?

2010 10 12 12:17     #34314
Nesamonė. Labai pasenęs požiūris. Žmogus investuoja labai seniai ir žino ką sako. O tu atlauži, kad nuo knygų reik pradėt. Pasiėmęs knygą mokėsi tik teoriją. O kas investavime yra? Jei būtų taip lengva, kad išanalizavęs kas parašyta knygose investuoji ir uždirbi turtus, tai tokių būtų daug daug...Visiškai pritariu, kad išmokti galima tik investavus savus pinigus, nes tada tu būti stipriai suinteresuotas uždirbti. Knygos nereikalingos, kad pamatytum klaidas, kas kaip vyksta ir panašiai. Bet kai jau supranti ką darai ir ko tu sieki, va tada atsiranda ir knygų būtinybė. 
Citatos pradžia ugnius
 

 

Būčiau perskaitęs iki galo tikriausiai, jei ne šis sakinys:

"Iš tiesų išmokti investuoti, ko gero, galima tik investavus savus pinigus."

Iš tiesų, išmokti investuoti galima, pradedant pirmiausia nuo knygų.

Citatos pabaiga

Neprisijungęs vartotojas
Neprisijungęs vartotojas
Rašyti privačią žinutę


2010 10 14 12:40     #34332
neblogai  bet tas prc kilimas netikras
Neprisijungęs vartotojas
Neprisijungęs vartotojas
Rašyti privačią žinutę


2010 10 14 12:44     #34333
Tai mane papiktino

"Iš tiesų išmokti investuoti, ko gero, galima tik investavus savus pinigus."

Iš tiesų, išmokti investuoti galima, pradedant pirmiausia nuo knygų.

Neprisijungęs vartotojas
Neprisijungęs vartotojas
Rašyti privačią žinutę


2010 10 14 12:50     #34334
 
2015 06 25 02:52     #35858
This is actually very awesome. I know that there are some bail bonds companies that can use this sort of information and pass it on to their investors. More specifically, there are some Fulton County bail bonds agents that could REALLY benefit from it. I'll forward it to them and tell you how it goes.
2015 06 25 02:55     #35859
Another thing to think about when dealing with bail bondsman companies is which county they are in - especially if you are in the state of Georgia in the United States. To find a bail bondsman Fulton County then you should look them up in the Fulton County Sheriff's Department. That's usually the best place to get that sort of information if someone you know gets arrested and needs bailed out of jail pretty quickly.
2018 05 01 12:28     #38641
 Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck
 
 
2018 05 30 11:04     #38899
 There are many websites that offer you download ringtones for free, so we decided to provide you with the list of the best websites where you can download your favorite ringtones.
2021 11 03 23:07     #45429
  I really loved it here but are there any recent updates? Thanks  Boobs
2021 11 06 07:18     #45632
  great site keep posting more! cabinets oxnard
 
2021 11 17 09:42     #45688
  Well this is great site! Would definitely recommend this to my friends. Love the read  Click here
2021 11 17 12:08     #45843
  great site keep posting more! deck staining
 
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital