Komentarai 27 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Interviu su Ana Drutel - Loginova

spekuliantai.lt | 2011-09-21 | Interviu | perskaitė: 24720
Raktiniai žodžiai: investavimas, hobis, vertybiniai, popieriai, verslas
Interviu su Ana Drutel - Loginova

Jei investavimą vertini kaip hobį, baimes ar kitas sumaištį keliančias emocijas suvaldyti yra paprasčiau. Tuo įsitikinusi vilnietė Ana Drutel-Loginova – sugebėjimas į investavimą pažvelgti lyg į žaidimą jai padiktavo ne vieną tinkamą sprendimą. Dar pirmaisiais studijų metais jauną moterį sužavėjusi vertybinių popierių rinka traukia kaip medus: akcijų kainų pokyčių lentelės ar verslo aktualijos tapo įdomiausiomis dienos naujienomis.
Savo verslą plėtojanti ir šiuo metu du vaikučius auginanti Ana prisipažįsta, kad šiandien aistringiausiam pomėgiui – investavimui – skiria kur kas mažiau laiko nei anksčiau. Dabar moteris rūpinasi didžiausia gyvenimo investicija vaikais, jų auginimu, auklėjimu, ugdymu. Tačiau prieš kelerius metus investuoti pasiryžusi moteris žurnalui „Investuok“ sako, kad ši veikla jai pamažu tapo įdomiu hobiu.
„Investavimu, vertybinių popierių birža, akcijų kainų pokyčiais pirmą kartą susidomėjau studijuodama universitete. Nors verslo vadybos paskaitų metu apie tai dėstytojai pasakojo nedaug ir tik bendrais bruožais supažindino su visu investavimo mechanizmu, mane ši sritis patraukė išsyk. Pirmiausia „investuoti“ pradėjau dienraščio „Verslo žinios“ puslapyje: išsirinkdavau man patinkančios įmonės akcijas, apibraukdavau jų kainą ir po kurio laiko patikrindavau, ar mano „investicija“ buvo sėkminga. Pradėjusi dirbti ir gauti pastovių pajamų pastebėjau, kad nuo uždarbio lieka laisvų pinigų. Norėjosi, kad jie ne dūlėtų sąskaitoje, o uždirbtų bent jau kosmetikai, – su šypsena prisimena jauna moteris. – Taip po truputį pradėjau investuoti realius pinigus, įsigyti vertybinių popierių tikrose biržose.“

Pradžia – savame darže
Šiandien Ana tęsia šeimos verslo tradicijas ir valdo iš tėvų perimtą baldų restauravimo įmonę, taip pat siekia karjeros interjero dizaino srityje. Todėl nenuostabu, kad pirmiausia mergina pradėjo investuoti į baldų pramonės įmones, kurių veiklą ir išmano geriausiai.
Anos domėjimąsi investavimu palaikė ir draugai. Moteris pasakoja, kad nemažai jos pažįstamų ir bičiulių investuoja patys arba dirba su investavimu glaudžiai susijusiose srityje.
„Dažnai su jais bendraujame investavimo temomis, semiuosi iš jų patirties ir žinių. Žinoma, man su jais yra kur kas įdomiau bendrauti nei jiems su manimi, tačiau supratau, kad daugiau žinių dar nereiškia, jog rizikuojama mažiau. Skiriasi tik patirtis ir suvokimas apie investavimo galimybes. Sutuoktuvių proga vienas draugas padovanojo originalią dovaną – čekį, kurio negalima išgryninti, leidžiama tik įsigyti vertybinių popierių už nurodytą sumą. Norėdama padidinti ir išskaidyti savo investicijų portfelį, nusprendžiau įsigyti su investicijomis į BRIC (Brazilija, Rusija, Indija ir Kinija – aut. past.) susietų fondų vienetų“, – žurnalui „Investuok“ pasakoja Ana ir puse lūpų prasitaria, kad apie šiuos ir kitus investicinius „žaidimus“ jos vyras nė neįtarė.
Investuotoja daugiausia dėmesio tuomet skyrė Japonijos ir Kinijos bendrovėms. Ji atskleidžia visada tikėjusi Japonijos gebėjimu atsitiesti po ekonominių ar kitų valstybės finansus krečiančių smūgių ir buvo tikra dėl potencialaus Kinijos ekonomikos augimo, todėl dairėsi fondų, investuojančių į Japonijos ir Kinijos IT bendroves.
Savo investicijų portfelį Ana gausindavo kas pusmetį – tam skyrė iš anksto numatytą pinigų sumą.

Rūpesčiai atnešė naudą
Po vestuvių jaunosios investuotojos gyvenime įvyko daug malonių permainų: įsuko bendro gyvenimo rūpesčiai, gimė sūnelis. Domėjimuisi finansų rinkomis liko vis mažiau laiko. Tačiau net ir tuomet Ana kelias dienas per vieną ar du mėnesius skirdavo ekonominės situacijos analizei.
„Tiesiog paskirdavau dvi dienas ir jų metu nuo ryto iki vakaro nagrinėdavau, kaip „gyvena“ mano akcijos ir fondai. Lietuvos bendrovių akcijas pardaviau 2007 m.: mačiau, kad jų augimas pasiekė „lubas“, kad jos nebeturi potencialo augti, kad reali situacija nebeatspindi ataskaitose deklaruojamos padėties, jautėsi įtampa. Šiek tiek kitaip buvo su investicijomis užsienyje“, – prisimena A. Drutel-Loginova.
Investuotoja suprato, kad strategija „ganyti“ investicijas kartą per kelis mėnesius nėra pati tinkamiausia krizės metu: kai ji susivokė, kad visų vertybinių popierių kainos sparčiai krinta, buvo per vėlu imtis drastiškų veiksmų. Tačiau ir čia jos investuotas lėšas išgelbėjo racionalus požiūris.
„Kadangi investavimą visada vertinau kaip žaidimą, nusprendžiau palikti visus vertybinius popierius, nieko nepardaviau, o toliau visą laiką skyriau vaikelio auginimui. Sėkmingai išlaukusi krizę, ramiai stebėjau, kaip kainų kreivė kopia į viršų, o šią žiemą, kai prireikė pinigų namo statyboms, visus rizikingus vertybinius popierius pardaviau ir uždirbau apie 20 % pelno. Tuomet jau drąsiai galėjau prisipažinti vyrui apie savo slaptąjį hobį, sulaukiau iš jo pagyrų“, – šypsosi investuotoja.

Geriausia investicija
Ana nesibaimino investuoti ir krizės metu: ji tinkamai įvertino bankų siūlomas indėlių palūkanas ir solidžią sumą skyrė indėliui.
„Nors tuo metu sklido įvairių kalbų apie lito devalvaciją ir bankų griūtį, tačiau nusprendžiau surizikuoti ir padėjau banke indėlį dvejiems metams. Dabar matau, kad tai buvo viena sėkmingiausių mano investicijų – bankų griūties nematyti, o nuo solidžios indėlio sumos kaupiasi nemenkos palūkanos. Žinoma, esu priėmusi ir nemažai nuostolių vėliau atnešusių sprendimų. Vienas iš jų – investavimas Rusijos rinkoje. Jis buvo labai spontaniškas, greitas, priimtas remiantis emocijomis, o ne sveiku protu. Toks labai moteriškas. Nors investavau nedaug, tik kelis tūkstančius litų, nuo investuotų pinigų per trumpą laiką liko tik 30 %. Šis sprendimas buvo klaidingas, nes jį priėmiau beveik nesusipažinusi su bendrovėmis ir rinka, kurioje investuoju. Tada skubiai pardaviau vertybinius popierius ir likusius pinigus skyriau Japonijos bendrovių vertybiniams popieriams. Beje, juos pardaviau likus vos mėnesiui iki tragedijos Fukušimoje“, – pasakoja A. Drutel-Loginova.
Atsitiktinai sėkmingai iš Japonijos rinkos pasitraukusi Ana sako, kad būtent tragedija Fukušimoje leido suvokti, jog šiuo metu jai investuoti nereikėtų.
„Šiandien auginu jau du vaikus, statome namą, laiko turiu dar mažiau, todėl nusprendžiau bent jau kol kas vengti rizikingų investicijų. Esu apsidraudusi investiciniu gyvybės draudimu ir specialiuose fonduose kaupiame lėšas vaikų mokslui. Nors tai nėra optimalią grąžą duodanti investicija, bet gyvybės draudimas suteikia finansinę pagalvę, o kaupdami pinigus vaikams turime kas mėnesį tam tikrą pinigų sumą ne išleisti, o atidėti jų ateičiai“, – dėsto Ana.

Patikimas ramstis
Moteris pripažįsta, kad investavimas yra puiki proto mankšta, o siekiant tikslo ir semiantis žinių dar galima ir uždirbti. Pašnekovė nuogąstauja, kad Lietuvoje labai mažai dėmesio skiriama vaikų ir jaunimo finansiniam raštingumui, mokyklose ir universitetuose nesupažindinama su investavimu. Kitaip yra Vakarų valstybėse ar JAV: dar mokykloje vaikai yra supažindinami su finansų valdymu, žaidžia investavimą imituojančius žaidimus.
„Investavimas yra geresnis ir naudingesnis užsiėmimas nei sėdėti prie televizoriaus, deja, Lietuvoje apie finansų valdymą kalbama nedaug. Nors mūsų vaikai yra dar maži, bet jau dabar po truputį supažindiname juos su pinigais. Esu įsitikinusi, kad geriausia investicija, kurios grąžą jausime visą gyvenimą, yra investavimas į vaikų ugdymą, lavinimą, glaudaus tarpusavio ryšio kūrimas. Kalbu ne tik apie finansines investicijas, bet ir apie jiems skiriamą laiką“, – žurnalui „Investuok“ sako Ana.
Viena ranka sūnelį vežimėlyje sūpuojanti ir apie investavimą kaip apie įdomią boulingo partiją pasakojanti moteris kelia nuostabą. Tačiau mūsų įdomiam pokalbiui vingiuojant įvairių temų labirintais supranti, kad už valiūkiško požiūrio į finansų valdymą slypi užsispyrimas ir ryžtas siekti užsibrėžtų tikslų. Investavimą ji prilygino žaidimui. Ir šiame žaidime išliko nugalėtoja.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.

Leontina Lesauskaitė, „Investuok“ žurnalistė

 

Taip pat skaitykite

Interviu su Kazimieru Jakučiu

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Alma Jankelaitiene

Interviu su Konstantinu Bočkariovu

2011-12-20 | Interviu 2011-10-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu 2010-11-30 | Interviu

Komentarai



2011 09 22 21:42     #35339
  Kažkaip nerimtai...
2014 01 02 08:40     #35653
Aš paprastai veikia dienoraštį, ir aš tikrai vertiname jūsų turinį. Straipsnyje tikrai Peaks savo interesus. Aš ruošiuosi žymeklį savo svetainę ir išsaugoti tikrinti naują informaciją Japanese cam Japanese webcams asian sex cams
2014 04 14 13:06     #35709
Lea el informe completo 

Ļoti interesanti ... paldies
2014 04 14 13:07     #35710
http://www.opcionesbinariasbiz.com/

Ļoti interesanti ... paldies
2014 04 14 13:08     #35711
 Ļoti interesanti ... paldies

averiguar
2014 06 02 02:29     #35751
After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think. forum komunitas indonesia
2016 02 08 22:52     #45284
  A very well written article, many thanks for doing what you do.

Rubbish removals | Taxi Durham | Commercial pest control

2017 01 10 11:31     #36287
  

normal and relevant information with phone numbers of support services found only here wells fargo customer service

2017 03 16 06:02     #36488
  Hello! I'm Rom, I would like to challenge the whole world with the kind of games follows:
First, Super Smash Flash 2 v0 9b is a perfect upgrade of Super Smash Flash Game . A well-known, addictive game with millions of searches every month. Not many games surpass the number 1.000.000 like this game.
 
Second, You’ll have to be very ingenious to pass the levels in the game. At a high level, you will face many difficulties. 
Rolling Sky 2 Online has 14 levels for you to conquer, if you pass level 14, you really are a top player.
 
And finally, Drag the ball left or right and avoid all obstacles. Do not deviate from track! Come on! Relentless pursuit of super speed. You can be faster along with the music rhythm!
 
Rolling Sky Game is a 3D game. There are many different levels of play at the levels of increasing difficulty. At a high level, you will have to overcome many more obstacles, requires ingenuity, agility and persistence.
Are you ready?
2017 04 27 11:40     #36628
 Best sites in a long time for online chatting
2018 02 21 11:31     #37704
Play klondike solitaire is one of the most funniest place  https://solitaire-klondike.net all have started to play it and sending their best feedback.
2018 03 02 04:35     #37833
 I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. RRB Group D Admit Card
2018 04 04 12:04     #38295
 a drive across the river, is a river in greek cancer, hand in the river, the cancer arm, a digital to analog converters music paradise pro downloader
2018 04 24 12:55     #38582
 ESPN's Dan Le Betard conducted a stinging interview with MLB commissioner Rob Manfred on Wednesday, grilling los angeles angels of anaheim jersers the commissioner on the details of the Miami Marlins sale to a group led by Derek Jeter. The conversation was contentious from the start, with Le Betard saying, "Baseball has been really bad to South Florida for many years, and I don't believe baseball deserves a single customer in South Florida," just moments before introducing the commissioner. It only got more heated from there. Le Betard bluntly asked whether or not Manfred knew of Jeter's plan to cleveland indians jersers slash the Marlins' payroll. Manfred denied having knowledge of any of Jeter's specific plans for the group while going through the approval process. "We are starting with a chicago white sox jersers lie, Rob," washington nationals jersers Le Batard said. "That's where we're starting." Manfred continued to insist that decisions such as the miami marlins jersers ones Jeter has made to cut the Marlins' budget were made at a local level, independent of his purview as commissioner. "We did not have player-specific plans from the Miami Marlins or any other team that we approve in the ownership process." On Thursday, Le Batard said during his show that he had seen the "Project Wolverine" boston red sox jersers proposal Jeter's group washington nationals jersers put together for MLB and knew the commissioner was not being truthful. This was echoed by Barry Jackson at the Miami Herald cincinnati reds jersers who reported that Jeter's plan was vetted and approved by MLB, and that that plan included slashing the team's budget from $115 million to $85 million. "A source directly involved in the Marlins sales process, after hearing the Le Batard interview, said, via text: 'Commissioner detroit tigers jersers said was not aware of [Jeter] plan to slash payroll. Absolutely not true. They request and receive the operating plan from all bidders. "'Project Wolverine [the name for Jeter's plan] called on his group to reduce payroll to $85 million. This was vetted and approved by MLB prior to approval by MLB. Every [Jeter] investor and non investor has the Wolverine financial plan of slashing payroll to $85 million. wholesale baseball jersers Widely circulated."
2018 08 15 09:57     #39548
 Good website ! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made.  best background check services review
2018 12 05 11:05     #41620
What’s up to every body, it’s my first pay a visit of this blog; this webpage consists of remarkable and genuinely excellent information in support of visitors Yahoo Mail Newcomers Review  
 
2019 01 03 09:06     #41794
 Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers. Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post return man 2
 
2019 02 10 01:23     #42020
 This thread is very informative. I like reading the comments ans it really helps me a lot. It give me new ideas on this particular topic. I will apply all that I learn form this one. Keep on posting.  Visit also granny game horror .
2019 02 10 01:24     #42021
This thread is very informative. I like reading the comments ans it really helps me a lot. It give me new ideas on this particular topic. I will apply all that I learn form this one. Keep on posting.  Check out also granny game horror .
 
2019 02 15 04:36     #42079
2019 02 15 04:48     #42100
2019 02 24 22:57     #42176
 Dental Financing for Bad Credit  To think about received on the web log even so placing cure admittedly simply a minor small submits. Gratifying way of probable potential, Were book-marking at a time risk-free
2021 10 12 18:38     #45326
 Thank you for the updates.
2021 11 03 23:11     #45436
 I really loved it here but are there any recent updates? Thanks  Boobs
 
2021 11 06 07:16     #45624
  thanks for sharing this! www.deckbuilderstallahasseefl.com
2021 11 17 09:41     #45681
  I really loved it here but are there any recent updates? Thanks  Click here
2021 11 17 12:10     #45850
   thanks for sharing this deck companies
 
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital