Interviu su Konstantinu Bočkariovu

spekuliantai.lt | 2010-11-30 | Interviu | perskaitė: 16333
Raktiniai žodžiai: finasu makleris, analitikas, bankai, palūkanos, akcijos, valiuta, ekonomika, investuok
Interviu su Konstantinu Bočkariovu Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ spalį vyko investicijų mugė „Vilnius Invest 2010“. Tarptautinė finansų maklerio įmonė „Admiral M

Kas lemia investicinių sprendimų sėkmę

Justinas Gapšys, žurnalas „Investuok“

Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ spalį vyko investicijų mugė „Vilnius Invest 2010“. Tarptautinė finansų maklerio įmonė „Admiral Market AS“ į vieną iš mugės renginių apie investavimą „Forex“ rinkoje pranešėju pakvietė įmonės analitiką, buvusį populiarios Rusijos verslo televizijos RBK laidų vedėją Konstantiną Bočkariovą. Žurnalas „Investuok“ ekspertą kalbino apie valiutų rinką, aukso kainų burbulą, Rusijos akcijų rinkos perspektyvas bei kitas su investavimo strategijomis susijusias aktualijas.

Pastarosiomis savaitėmis investuotojų žiniasklaidoje išpopuliarėjo terminas „valiutų karai“. Ką manote apie tokį reiškinį?

Rinkoje galima rasti įvairių idėjų ir temų. Kai kurios jų labai įdomios žurnalistams ir televiziją žiūrintiems žmonėms, tačiau ne profesionaliems investuotojams. „Valiutų karai“ skamba efektingai, tačiau man tai neįdomu. Mane labiau domina tai, kaip galiu uždirbti iš vienos ar kitos idėjos, kokį investicinį sprendimą galiu pasiūlyti savo klientams remdamasis šia idėja.

Svarbiausias faktorius priimant sprendimus man yra šalių centrinių bankų vykdoma palūkanų normų politika. Manau, kad dėl vis dar sudėtingos situacijos JAV Federalinis rezervų bankas (FED) iki metų pabaigos arba dar ir kitų metų pradžioje tęs dabartinę skatinimo politiką, todėl dolerio atžvilgiu jena brangs. O kai Japonijos centrinis bankas bando kištis į rinką, atsiranda progų spekuliacijoms.

Svarbus laikotarpis – kitų metų vidurys. Kitų metų trečiąjį ketvirtį Europos centrinis bankas, FED ir Anglijos centrinis bankas, tikėtina, jau pradės griežtinti monetarinę politiką. Doleris turėtų pradėti sparčiai brangti, ypač jenos atžvilgiu, o jena pradės silpnėti dolerio, euro ir svaro sterlingų atžvilgiu.

Kitais metais iki vasaros arba rudens monetarinės politikos griežtinimas bus pagrindinė tema. Taigi pagrindinį dėmesį investuodamas teikiu šiam faktoriui.

Kodėl kitąmet didieji centriniai bankai turėtų pradėti kelti palūkanų normas?

Matysime augančią pasaulinę ekonomiką, tad jei BVP stabiliai augs, reikės didinti palūkanų normas. Kitu atveju išaugs infliacija, formuosis burbulai. Signalas apie ruošimąsi kelti palūkanų normas bus puiki paskata investuoti.

Aukso kaina neseniai peržengė 1300 JAV dolerių už unciją ribą. Ką prognozuojate toliau?

Auksas brangsta jau dešimtmetį. Man keista, kad žmonės neprisimena aštuntojo dešimtmečio pradžios, kai aukso kaina buvo apie 850 JAV dolerių už unciją, o paskui per 10–15 metų ji nukrito iki maždaug 250 JAV dolerių už unciją.

Turime suprasti, kad auksas nėra panacėja, nėra priemonės, kurios vertė visada didėtų. Mano manymu, kitąmet, kai tik FED, Europos centrinis bankas ir Anglijos centrinis bankas praneš apie monetarinės politikos griežtinimą, tai bus kainų augimo aukso rinkoje pabaiga. Šis burbulas tikriausiai sprogs. Be to, aukso išgaunama ne per daugiausiai, tai labai maža rinka – gal dešimtadalis iždo popierių rinkos ar net mažiau. Rinka maža, o investuotojų daug, tad turime idealias sąlygas burbului.

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie galimą infliacijos proveržį ir galimus būdus nuo jos apsaugoti savo investicijas. Kaip vertinate spartaus kainų augimo grėsmę?

Netikiu taip sakančiais makroekonomikos specialistais. Pirmiausia reikia sekti, ką sako FED – jie pateikia svarbiausias ekonomikos prognozes. Jei FED vadovas Benas Bernankė teigia, kad kitąmet ekonomikos atsigavimas tęsis, aš tuo tikiu. Žinoma, kartais ir jie klysta, tačiau nebijo savo klaidų pripažinti – apie tai informuoja. FED ekonomikos augimo ar infliacijos prognozės man yra pačios geriausios. Kitais makroekonomikos specialistais netikiu ir nepasitikiu. Infliacijai augti nematau jokių rimtų priežasčių.

Pakalbėkime apie investavimą Rusijoje. Ar investuoti į Rusiją – tai investuoti į naftą ar dujas?

Rusijos ekonomika turi du vamzdžius – naftos ir dujų. Pasižiūrėję į Rusijos einamąją sąskaitą pamatytume, kad rublio ir šalies ekonomikos stabilumui užtikrinti nafta turi kainuoti ne mažiau kaip 65 JAV dolerius už barelį. Jei naftos kaina nukris žemiau šios ribos, silps rublis ir didės biudžeto deficitas.

Jei naftos kainos bus stabilios, tuomet Rusijos akcijų birža elgsis kaip Brazilijos ar Kinijos. Tačiau jei naftos kainos auga, tai nereiškia, kad reikia pirkti „Lukoil“, „Gazprom“ ar „Rosneft“ akcijų. Tarp kompanijų akcijų kainos ir naftos kainos nėra tiesioginio sąryšio. Jei nafta brangsta ir kyla rublio kursas, patarčiau pirkti „Sberbank“ akcijų.

Pateikite prognozę, kaip turėtų klostytis įvykiai Rusijos rinkoje artimiausiu metu?

Po rudens ralio biržoje per ateinančius kelis mėnesius laukiu kainų smukimo iki 10–20 %. Kadangi Rusijos birža svyruoja, tai būtų normalu. Jei kainos smuks, pirksiu akcijų, nes, tikiuosi, iki kitų metų pirmojo pusmečio pabaigos jos kils. Taigi, laukite smukimo, pirkite akcijų ir stenkitės fiksuoti pelną iki FED paskelbs apie kylančias palūkanų normas.

Galima atrasti labai gerų investavimo idėjų žiūrint į būsimus pokyčius Rusijos politikoje. Rusijos politinis gyvenimas yra prie stambių politinių pokyčių slenksčio. Turiu omenyje santykius tarp prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir premjero Vladimiro Putino. Tikimasi, kad D. Medvedevas sukurs atskirą politinę partiją, todėl Europoje žmonės kitais metais turėtų pakeisti nuomonę apie Rusiją – kad tai nėra tik viena partija, kaip kad buvo pastaruosius keliolika metų. D. Medvedevas neturi tokios charizmos kaip V. Putinas, bet jis vis tiek gali bandyti su juo varžytis sukurdamas savo atskirą partiją.

Kitąmet vyks Rusijos parlamento rinkimai, o 2012-aisiais – prezidento. Per pastaruosius kelerius metus biržoje galime sulaukti kelių su rinkimais susijusių akcijų kainų ralių.

Galime tikėtis pagerėjimo Rusijos politiniame gyvenime, JAV ekonomikoje, ir šie du faktoriai padės pakelti Rusijos akcijų rinką. Tačiau pirmiausia aš laukiu kainų smukimo – tikiu, kad per ateinančius 6–9 mėnesius iš šių investicijų sulauksiu apie 30 % grąžos.

Jūsų priimamiems sprendimams daug įtakos turi didžiųjų centrinių bankų veiksmai. Kodėl tai taip svarbu?

Kai FED „paspaudžia mygtuką“ pakelti palūkanų normas, tai reiškia, kad valiuta brangs, vadinasi, nedomins auksas ir akcijos, nes depozitai ir obligacijos gali suteikti daugiau grąžos.

Kai ekonomika atsigauna, metas pirkti akcijų, tačiau kai tik centriniai bankai pasiruošia kelti palūkanų normas, reikia fiksuoti pelną. Kai tik centriniai bankai pradės didinti palūkanų normas, pamatysime, kad masiškai pasiimamas pelnas, t. y akcijos bus parduodamos.

Kai FED pradės kelti palūkanas, tai ir doleris pradės brangti. Tad ar verta turėti rubliais denominuotų akcijų? Atsiradus ženklams, kad doleris gali brangti, situacija besivystančioje rinkoje gali imti prastėti.

Jau minėjote, kad Jums svarbiausia tai, ką skelbia FED. Kieno nuomonė dar svarbi? Kaip atsirenkate svarbiausius informacijos šaltinius priimdamas investicinį sprendimą?

Man svarbios CNBC ir „Bloomberg“ televizijos, nes jose pasisako daug kompetentingų ekspertų ir strategų. Tačiau pirmiausia stengiuosi įsiklausyti į Billo Grosso ir Mohamedo El-Eriano žodžius – tai žmonės iš didžiausio pasaulyje obligacijų fondo PIMCO. Jie netgi gali daryti įtaką rinkai.

Man taip pat svarbi ekonomisto Marco Faberio, kompanijos „BlackRock“ pozicija, nes jie profesionalai, valiutų rinkose – stratego Hanso Guenterio Redekerio nuomonė.

Kai dirbau Rusijos verslo televizijoje RBK, pas mus per mėnesį apsilankydavo 50–70 žmonių. Tačiau iš visų jų yra gal tik 5, kurių klausyčiausi. Taigi, labai svarbu atsirinkti, į kieno nuomonę verta įsiklausyti.

Visą interviu ir daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.


 

Taip pat skaitykite

Interviu su Kazimieru Jakučiu

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Ana Drutel - Loginova

Interviu su Alma Jankelaitiene

2011-12-20 | Interviu 2011-10-21 | Interviu 2011-09-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu

Komentarai



2017 03 16 06:01     #36486
  Hello! I'm Rom, I would like to challenge the whole world with the kind of games follows:
First, Super Smash Flash 2 v0 9b is a perfect upgrade of Super Smash Flash Game . A well-known, addictive game with millions of searches every month. Not many games surpass the number 1.000.000 like this game.
 
Second, You’ll have to be very ingenious to pass the levels in the game. At a high level, you will face many difficulties. 
Rolling Sky 2 Online has 14 levels for you to conquer, if you pass level 14, you really are a top player.
 
And finally, Drag the ball left or right and avoid all obstacles. Do not deviate from track! Come on! Relentless pursuit of super speed. You can be faster along with the music rhythm!
 
Rolling Sky Game is a 3D game. There are many different levels of play at the levels of increasing difficulty. At a high level, you will have to overcome many more obstacles, requires ingenuity, agility and persistence.
Are you ready?
2017 07 06 17:54     #36894
 It is good to visit such innovative posts. Love to cherish something about paypal as it is offering paypal money to all paypal users many more offers are available and all are free. Visit free paypal cash today to grab them.
2018 03 02 04:37     #37835
 This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again.  UP Police Admit Card
2018 05 07 15:28     #38705

In a meeting a week ago with the Providence Journal, Chafee went further, saying that he does not trust the US insight group conclusion that Russia was ... Before long joining Manafort and Akhmetov was Konstantin Kilimnik, who filled in as an interpreter for Manafort's endeavor for the benefit of Akhmetov.

essay services | buy essay online

 

2018 06 01 13:15     #38924
 Forex Trading is a break-even activity. Compared with business ties or inventory, you don't get interest or benefits when you are exchanging the FOREX market as said in Write My Coursework Magazine. On top of that, there are deal expenses which further decrease the possibility you will make any money. International Return trading is better for securing threat or for govt financial plan.
2019 01 03 09:07     #41796
 Decent post. I was checking continually this blog and I am awed! To a great degree accommodating data exceptionally the last part I nurture such information a considerable measure. I was looking for this specific data for quite a while. Much thanks to you and good fortunes  big head soccer
 
2019 02 24 23:00     #42182
 Dental Financing for Bad Credit  To think about received on the web log even so placing cure admittedly simply a minor small submits. Gratifying way of probable potential, Were book-marking at a time risk-free
2021 11 03 23:11     #45438
  Great site thanks admin. More power.  Boobs
 
2021 11 06 07:16     #45622
 great site keep posting more! deckbuilderlincolnne.com
2021 11 17 09:40     #45679
  Well this is great site! Would definitely recommend this to my friends. Love the read  Click here
2021 11 17 12:11     #45852
   great site keep posting more! deck staining
 
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital