Komentarai 4 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Mitas apie Afrikos stebuklą

Spekuliantai.lt | 2014-06-28 | Kitos | perskaitė: 2148
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Mitas apie Afrikos stebuklą Dovre Insight: Mitas apie Afrikos stebuklą

Po paskutinį dešimtmetį trukusio BVP augimo yra madinga būti pozityviam Afrikos atžvilgiu. Tačiau šis optimizmas yra nepagrįstas.

 

Nuo amžiaus pradžios iki finansų krizės Afrikos ekonomikos ir rinkos sparčiai augo. Kylančios žaliavų kainos sukėlė žaliavų varomą bumą.

Taigi pirmasis mitas: "Rytų Azijos ekonomikos stebuklas išplito į Afriką. Afrika yra kita Kinija."

Žaliavų ekonomika

Tačiau, Afrika ir Kinija panašumų turi mažai. Yra nedaug požymių, rodančių pramonės revoliuciją, nes Afrikos eksportą beveik išimtinai sudaro tik žaliavos. Afrika nuo Kinijos atsilieka ir daugelyje kitų sričių, pavyzdžiui, išsilavinimas.

Būti žaliavų ekonomika nebūtinai yra blogai. Užtenka pažvelgti į Norvegiją. Tačiau yra svarbus skirtumas tarp Norvegijos ir Afrikos dviejų didžiausių naftos gamintojų - Nigerijos ir Angolos.

Norvegijos naftos turtai teikia naudą visiems gyventojams. Tačiau Afrikoje taip nėra. Ten mažas elitas pavagia didžiąją dalį sukurtos vertės ir daug pinigų atsiduria bankų sąskaitose Londone ir Šveicarijoje. Tokią socialinę sistemą vargu ar galima laikyti subalansuota.

Demografija

Antrasis mitas yra, jog Afrika turi geriausius pasaulio demografijos rodiklius, jauną ir sparčiai augantį gyventojų skaičių. Didėjantis gyventojų skaičius yra teigiamas veiksnys tik jei ekonomika yra pajėgi jį įsisavinti ir kurti darbo vietas tuo pačiu greičiu.

Dauguma Afrikos šalių kovoja su neįtikėtinas aukštumas pasiekusiu nedarbu ir labiau tikėtina, kad jauni, bedarbiai, neramūs ir nepatenkinti gyventojai pradės "arabų pavasarį", o ne ekonominį stebuklą.

Pasak JT, Nigerija, šalis šiek tiek didesnė už Prancūziją, šio šimtmečio viduryje pasieks gyventojų skaičių lygų visai Europai. Toks nekontroliuojamas gyventojų skaičiaus augimas gali taip pat lengvai sukelti Malthusian katastrofą kaip ir ekonominį pakilimą.

Blogos vyriausybės

Kita, dažnai pamirštama problema yra Afrikos vyriausybių kokybė. Nors Kinija yra ne demokratija, šalis turėjo kompetentingas, technokratines vyriausybes nuo devintojo dešimtmečio.

Tačiau yra mažai ženklų, rodančių pagerėjimą Afrikos vyriausybėse. Daugumoje sferų, pavyzdžiui, sveikatos, švietimo, infrastruktūros, korupcijos ir kovos su nusikalstamumu, Afrika atrodo apgailėtinai.

Aukščiau išvardinti dalykai nereiškia, kad Afrikoje negalima uždirbti pinigų. Žemynas yra pasaulinių žaliavų kainų žaidimo aikštelė. Tačiau ilgalaikio makro pagrindo buvimas atrodo mažai tikėtinas.

Dovre portfelis

  • Panoro Energy
  • Petrolia Drilling
  • Norsk Hydro
  • Wilh. Wilhelmsen ASA
  • ABG Sundal Collier
  • Selvaag Bolig

Įtraukiame: -
Pašaliname: -

Chart1

Chart2

Chart3

 

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



2018 11 01 16:48     #41012
 I really loved reading your blog. It was very authored and easy to undertand. Unlike other blogs I have read that are really not tht good. I also found your posts very interesting. In fact after reading, I had to go show it to my friend and he ejoyed it as well!
http://www.cookinganystyle.com


2018 11 01 16:51     #41018
 nice post, keep up with this interesting work. It really is good to know that this topic is being covered also on this web site so cheers for taking time to discuss this!
http://www.personalityrightsdatabase.com


2019 08 26 09:34     #43407
Good to become visiting your weblog again, it has been months for me. Nicely this article that i have been waited for so long. I will need this post to total my assignment in the college, and it has exact same topic together with your write-up. Thanks, good share. criminal lawyer specialist
2020 03 03 23:11     #44793
 Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web!.. เว็บแทงบอลดีที่สุด

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital