Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Pilnas vaizdas

Spekuliantai.lt | 2014-02-26 | Kitos | perskaitė: 1923
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Pilnas vaizdas Dovre Insight: Pilnas vaizdas

Nepaisant skalūnų naftos revoliucijos ir kitų technologinių pasiekimų, naftos kainų griūties neišvydome. Taip yra dėl nuolatinio paklausos spaudimo, kurį sparčiai augančios ekonomikos šalyse daro vidurinioji klasė.

Naftos super ciklas baigėsi, bet vargu, ar jo baigtis primins devintojo dešimtmečio griūtį. Po finansų krizės vis mažėjantį naftos vartojimą Vakaruose, daugiau nei kompensavo paklausos padidėjimas sparčiai augančiose ekonomikose.

Naftos vartojimo augimas tokiose šalyse kaip Kinija vis dar yra stulbinančiai didelis. Nors kinai sunaudoja tik dešimtadalį pasaulio naftos, šalis sunaudoja pusę pasaulio pramoninių metalų.

Dėl skalūnų naftos pasaulis išvengs naftos trūkumo ir sistemingai kylančių kainų. Tačiau abejotina, kad naftos kainos smarkiai kris.

Pirma, skalūnų nafta yra brangi technologija. Antra, yra mažai ženklų, liudijančių didelio masto migravimą nuo benzino prie elektros energijos ir gamtinių dujų, kalbant apie transporto priemonių degalus.

Visi šiandienos baterijomis ir gamtinėmis dujomis varomi automobiliai yra arba per brangūs, arba nepakankamai praktiški, kad galėtų sėkmingai įeiti į masinę rinką be dosnių subsidijų. Mažai tikėtina, kad šios technologijos turės pakankamai įtakos naftos paklausai, bent jau ne per ateinančius penkerius metus.

Kitos mega tendencijos

Be pasaulyje augančios viduriniosios klasės, demografija ir technologijos yra kitos esminės mega tendencijos. Pastarieji demografinių dividendų dešimtmečiai baigėsi ir pasuko priešinga kryptimi.

Japonijoje ir Euro zonoje darbo jėgos mažėja, o Kinijoje ji auga. Mažiau darbuotojų ir daugiau pensininkų spaus valdžios sektoriaus finansus ir silpnins ekonomikos augimo potencialą.

Ar galingų mikroprocesorių, geresnių daviklių ir mechanikos sintezė gali sukelti naują pramoninę revoliuciją, kurios mastas pasuktų demografinius vėjus kita kryptimi? Galbūt, bet kol neigiamos produktyvumo tendencijos Vakaruose nepasikeis, įrodinėjimo našta tenka optimistams.

Klimato kaita

Klimato kaita yra dar viena mega tendencija, įvairiai paveiksianti pasaulį. Draudimo sektoriuje pastarieji dešimtmečiai parodė, jog su oru susijusių reiškinių žala auga daug greičiau nei, pavyzdžiui, žemės drebėjimų.

Ypač priekabūs orų dievai mes iššūkį svarbiausioms pramonės šakoms, ir tai gali lemti mažiau pastovias maisto kainas. Spaudimas apriboti iškastinio kuro naudojimą taip pat gali padidėti.

Pax Americana

Pasaulio laukia dideli politiniai perversmai. Pax Americana ir JAV pasaulio policijos vaidmuo artėja prie pabaigos. Azijoje Kinija reikalauja vietos po saule, ir naujas šaltasis karas artėja.

Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose didelis gyventojų skaičiaus augimas kartu su nepalankiais klimato pokyčiais gali lemti nuolatinį nestabilumą ir pabėgėlių antplūdį į Europą.

Dovre portfelis

  • Selvaag Bolig
  • Kongsberg Automotive
  • Wentworth Resources
  • Wilh. Wilhelmsen Holding
  • Panoro Energy
  • Marine Harvest

Įtraukiame: -
Pašaliname: -

Chart1

Chart2

Chart3

 

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital