Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Kapitalo srautai 2013-aisiais

Spekuliantai.lt | 2013-01-08 | Kitos | perskaitė: 504
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Kapitalo srautai 2013-aisiais Dovre Insight: Kapitalo srautai 2013-aisiais

 Po finansų krizės atsiradusi baimė dėl naujų nelaimių atbaidė žmones nuo akcijų ir nukreipė investicijas į saugias palūkanas uždirbančias investicijas. Šiais metais kapitalo srautai turėtų pakeisti kryptį.

Nuo finansų krizės pradžios, išskyrus trumpą laikotarpį 2009 metais ir 2010 metų pradžioje, amerikiečiai sistemingai išiminėjo pinigus iš investicinių fondų. Iš viso nuo 2008 m. buvo išimta 497 milijardai dolerių.

Kapitalo išėmimas ypač paspartėjo pastaraisiais metais. Vien per paskutinius dvylika mėnesių dingo $ 150 mlrd. Tai yra didžiausias sumažėjimas nuo finansų krizės pradžios.

Akcijų fondai yra tarp didžiausių investuotojų į akcijų rinką. Kai jie parduoda daug, lengva įsivaizduoti rimtą nepalankią situaciją. Taigi, kaip rinka pernai sugebėjo generuoti teigiamą grąžą?

Rinka traukiasi

Viena svarbi priežastis yra ta, kad bendrovės, kurių akcijos yra kotiruojamos vertybinių popierių biržoje, pačios buvo stambios akcijų pirkėjos. Skirtumas tarp perpirktų ir per atpirkimo sandorius įsigytų akcijų ženkliai viršijo naujos akcijų emisijos pasiūlą.

Tačiau akcijų rinka traukiasi ne tik JAV. Tas pats pasakytina ir apie Oslo vertybinių popierių biržą, kur pernai tik keturios bendrovės buvo įtrauktos į oficialų sąrašą, tuo tarpu net 15 dingo.

2012 metais fondų parduotos akcijos buvo absorbuotos pačių įmonių, kurių vertybiniai popieriai yra įtraukti į biržos sąrašus. Jei kapitalo srautai pasikeis ir akcijų fondai taps pirkėjais, tai lengva įsivaizduoti, kad atsiras pirkėjų perteklius ir pardavėjų trūkumas. Labai tikėtina, kad būtent toks scenarijus vyraus 2013 m.

Populiarios obligacijos

Nors susidomėjimas akcijomis pastaraisiais metais buvo silpnas, to nepasakytum apie obligacijas. Per pastaruosius dvylika mėnesių į JAV obligacijas buvo suinvestuota 304 milijardai dolerių.

Prie tokių žemų palūkanų normų už obligacijas ir infliacijos sunku suprasti tokį susidomėjimą obligacijomis. Paaiškinimas yra nebent psichologinis ir susijęs su "Lehman Brothers" bankroto sukeltu šoku.

Ar reikėtų nusiimti šalmą?

Nuo 2008 m visuotinai buvo kalbama, kad finansų krizė buvo tik pirmas didesnės tragedijos aktas. Laukiant naujos nelaimės, geriau turėti tam tikrą neigiamą realią grąžą iš obligacijų nei ženklų ir greitą vertės praradimą.

2013 metais mes tikimės, kad žmonės pavargs nuo žemų palūkanų normų ir, kad po penkerių metų laukimo praras tikėjimą nauja nelaime bei nusiims savo šalmus. Jei taip atsitiks, kapitalo srautai pasikeis ir lėšos iš obligacijų bus nukreiptos į akcijų fondus.

Akcijų rinka kils. Užtikrintai.

Dovre portfelis

• Sparebank1 Nord-Norge
• Algeta
• Stolt-Nielsen
• Sparebanken Øst
• Selvaag Bolig
• Hafslund A

Įtraukiame: -
Pašaliname: -

 

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital