Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Dovre Insight: Šventinė dėlionė

Spekuliantai.lt | 2012-12-18 | Kitos | perskaitė: 417
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Dovre Insight: Šventinė dėlionė Dovre Insight: Šventinė dėlionė

 Nuobodžiaujate tarpušventyje? Pabandykite išspręsti šią mįslę: kodėl palūkanų norma už dešimties metų nuo infliacijos apsaugotą JAV vyriausybės skolą yra minus 0,9 proc.?

Įsivaizduokite, kad kažkas jums suteikia vieno milijono JAV dolerių paskolą be palūkanų su įsipareigojimu grąžinti $ 900.000 po dešimties metų. Tai būtų infliacijos koregavimai, kad išmokėti pinigai turėtų tokią pačią perkamąją galią, kokia buvo suteikiant paskolą.

Nulinė palūkanų norma už dešimt metų ir garantuotas realus dešimties procentų nusidėvėjimas neatrodo labai viliojančiai. Vargu ar džiaugtumėtės, veikiau suinteresuotam asmeniui užduotumėte klausimą, ar jis tiki Kalėdų Seneliu.

Neigiamos realios palūkanų normos

Prezidentas B. Obama turi tvirtą pagrindą tikėti Kalėdų Seneliu. Žmonės rikiuojasi į eilę, norėdami skolinti pinigus JAV vyriausybei tokiomis sąlygomis. Tai verčia palūkanų normas toliau riedėti žemyn.

Kapitalas yra ribotas išteklius panašiai kaip ir auksas ar nekilnojamas turtas. Neigiamos palūkanos už ilgalaikį nuo infliacijos apsaugotą turtą reiškia, kad infliacija neturėtų egzistuoti, taip pat kaip nėra neigiamas nuomos.

Tam, kad realiai neigiama 0,9% norma per dešimt metų pasiteisintų racionaliai, reiktų imtis ekstremalių priemonių. Tokios palūkanos gali būti paaiškintos tik tikėjimu, kad ekonomika sistemingai traukiasi.

Mano žiniomis, nėra pasaulyje analitikų, manančių, kad JAV ekonomikos augimo tendencija yra neigiama. Todėl šis paaiškinimas tikriausiai nėra tai, ko mes ieškome.

Klaidingas vertinimas

Labiau tikėtina priežastis yra, kad nenoras rizikuoti, kartu su centrinio banko vykdoma nulinės palūkanų normos ir pinigų spausdinimo politika, lėmė masinį saugių investicijų klaidingą vertinimą rinkoje. Su infliacija susietos bei standartinės obligacijos atrodo istoriškai brangios. Tas pats pasakytina apie tauriuosius metalus bei įmonių obligacijas.

Penkerių metų BBB įmonių obligacijų minimali palūkanų norma yra 2,6 proc. JAV. Tame nėra nieko džiuginančio.

Iš tiesų, atrodo, kad visas finansinis turtas yra brangus. Su viena išimtimi – akcijomis. Akcijų vertinimas yra mažesnis už istorinį vidurkį, tiek žiūrint į P/E, tiek į kainos ir buhalterinės vertės santykį.

Galbūt 2013 m. staigmena bus, jog akcijos taip pat yra pervertintos?

Minimalus laivyno augimas

Šią savaitę į portfelį įtraukiame Stolt-Nielsen. Mes esame pozityvūs dėl trijų priežasčių.

Pirma, mes tikimės, kad ateityje ekonominės sąlygos cheminiams tanklaiviams pagerės. Užsakymų nėra daug ir laivyno augimas ateinančiais metais turėtų būti minimalus.

Antra, pagrindiniai skaičiai atrodo patraukliai. 2013 P/E yra 8, o kainos ir buhalterinės vertės santykis yra 0,7. Be to, balansas yra tvirtas kaip uola.

Galiausiai, mums patinka turima stipri pozicija rinkoje.

Dovre portfelis

Norwegian
Sparebank1 Nord-Norge
Morpol
Algeta
Awilco Drilling
Stolt-Nielsen
Įtraukiame: Stolt-Nielsen
Pašaliname: EMGS

 

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital