Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Praėjusios savaitės apžvalga

Orion Securities | 2012-03-05 | Kitos | perskaitė: 698
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Praėjusios savaitės apžvalga Praėjusios savaitės apžvalga

 Nors praėjusią savaitę įvykių buvo gana daug, Vakarų šalių akcijų indeksai svyravo nedaug ir savaitę baigė praktiškai nepakitę.

Svarbiausias savaitės įvykis buvo antrasis ECB ilgo laikotarpio refinansavimo operacijų vykdymas. Priminsime, kad šios operacijos yra paprasčiausias ECB paskolų išdavimas bankams už 1 proc. palūkanų didžiausiai trejų metų trukmei. Dėl to, kad paskolų palūkanų norma yra labai nedidelė ir siekia 1 proc., dažnai šios paskolos rinkoje yra vadinamos pigiomis. Pastarosios ECB refinansavimo operacijos vykdytos praeitos savaitės antradienį, o jų rezultatai paskelbti trečiadienį. Tai jau antrasis toks ECB ilgo laikotarpio refinansavimo operacijų vykdymas. Pirmasis vyko 2011 m. gruodžio mėn., per kurį šiek tiek daugiau nei 500 Europos bankai iš ECB pasiskolino apie 490 mlrd. eurų. Šį kartą rinkoje buvo tikėtasi, kad ECB suteiks apytiksliai tiek pat paskolų, kiek suteikė per pirmąsias refinansavimo operacijas, tačiau pasiskolinta apie 40 mlrd. daugiau, t.y. apie 530 mlrd. eurų. Taip pat į ECB šį kartą kreipėsi net apie 300 bankų daugiau nei praeitą kartą – apie 800. Be to, pažymėtina tai, kad ECB balansas šį kartą išsiplėtė net 313 mlrd. eurų ir tai gerokai daugiau nei per pirmąjį kartą, kai ECB balansas padidėjo 210 mlrd. eurų. Taigi, praeitą savaitę Europos bankinėje sistemoje atsirado apie trečdalį trilijono eurų daugiau. Po tokių naujienų euro vertė dolerio atžvilgiu per kelias dienas smuko nuo 1,347 iki 1,320 dolerio už vieną eurą. Europos akcijų indeksai, paskelbus ECB ilgo laikotarpio refinansavimo operacijų rezultatus, taip pat šiek tiek smuko. Visgi, teoriškai, padidėjęs Europos bankinės sistemos likvidumas turėtų sukelti rizikingų aktyvų (akcijų, žaliavų, rizikingesnių valiutų) kainų didėjimą.

Praeitą savaitę skelbti dviprasmiški JAV makroekonominiai rodikliai. Savaitės pradžioje paskelbta, kad JAV ilgo laikotarpio prekių gamybos užsakymai palyginus su praeitu mėnesiu smuko apie 4 procentus. Tai buvo didžiausias šių prekių gamybos užsakymų smukimas per pastaruosius 3 metus. Tačiau, savaitės viduryje paskelbta, kad JAV 2011 m. ketvirto ketvirčio BVP augimas sudarė 3 proc. ir tai buvo didesnis nei pradžioje skelbtas 2,8 proc. augimas. Be to, ties 4 metų žemiausiu lygiu vis dar išsilaikė per savaitę JAV registruotų bedarbių skaičius, kuris sudarė apie 351 tūkstantį. Trečiadienį viešą kalbą sakęs JAV Federalinio rezervų banko vadovas, B. Bernanke, teigė, kad pastaraisiais mėnesiais skelbiami JAV makroekonominiai rodikliai teikia vilčių dėl įgaunamo JAV ekonomikos augimo pagreičio. Be to, Fed vadovas teigė, kad džiugina JAV darbo rinkos rodikliai. B. Bernanke pozityvūs lūkesčiai dėl JAV ekonomikos augimo, investuotojams leido suprasti, kad šiuo metu mažai tikėtina trečioji Fed aktyvų supirkimo programa. Tai praėjusią savaitę sustiprino dolerio brangimą euro atžvilgiu.

Šią savaitę:

Kovo 8 dieną, ketvirtadienį, pasibaigs Graikijos obligacijų apsikeitimo laikotarpis, per kurį privataus sektoriaus atstovai savanoriškai gali nurašyti turimas Graikijos skolas. Jei Graikijos obligacijas išmainyti sutiks daugiau nei 75 proc. (šis skaičius jau kelis kartus koreguotas) privataus sektoriaus kreditorių, teigiama, kad šaliai nebus skelbiamas bankrotas. Kalbama, kad jei obligacijas sutiks apsikeisti mažiau nei 75 proc. privataus sektoriaus kreditorių ir Graikija, pakeisdama savo teisės aktus priverstinai nurašys dalį obligacijų – ISDA asociacija šaliai gali paskelbti bankrotą ir privataus sektoriaus kreditoriai galės reikalauti kredito rizikos apsikeitimo sandorių išmokų. Bijoma, kad šios išmokos gali sukelti naująją pasaulio finansų krizę.

Penktadienį JAV bus skelbiami vasario mėn. nedarbo duomenys. Laukiama, kad nedarbo lygis sudarys 8,3 proc. ir bus sukurta apie 208 tūkst. naujų darbo vietų. Šie rodikliai finansų rinkose turėtų sulaukti daug dėmesio. Pastaruoju metu skelbti geresni nei laukta JAV darbo rinkos duomenys ir blogesnio rodiklio paskelbimas gali sukelti akcijų rinkų smukimą.

 

Parengė Orion securities

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital