Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Praėjusios savaitės apžvalga

Orion Securities | 2012-01-09 | Kitos | perskaitė: 602
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Praėjusios savaitės apžvalga Praėjusios savaitės apžvalga

 Praėjusią savaitę akcijų rinkose fiksuotos didesnės apyvartos nei savaitę po Kalėdų. Toliau pigo euras, JAV dolerio, Japonijos jenos ir Didžiosios Britanijos svaro sterlingo atžvilgiu nukrisdamas į žemiausius lygius per daugiau nei metus. Šiuo metu analitikų ir investuotojų nuomonės išsiskiria: vieni (tokie kaip žymusis Jim Rogers) mano, jog euras toks pigus, kad tai vienintelė valiuta, kurią dabar verta pirkti; kiti mano, kad jis toliau kris, nes tikėtina, kad ECB toliau imsis visų priemonių stengdamasi užtikrinti likvidumą.
Antradienį paskelbta, kad Vokietijos (sezoniškai koreguotas) nedarbo lygis sumažėjo iki 6,8% - mažiausio nuo tada, kai susijungė dvi Vokietijos.
Trečiadienį Italijos UniCredit bankas paskelbė apie 7,5 mlrd. EUR dydžio kapitalo didinimą platinant teises įsigyti papildomų UniCredit akcijų su didžiule 69% nuolaida nuo tuometinės rinkos kainos. Per savaitę akcijos kaina nukrito 37% ir penktadienį banko kapitalizacija sudarė 12,5 mlrd. EUR, taigi siekiama pritraukti suma išsipūtė iki 60% kapitalizacijos.
5 mlrd. EUR vertės Vokietijos obligacijų aukcione 1 mlrd. EUR liko nepasiskolinti, nes kreditorių prašomas pajamingumas vokiečiams atrodė per didelis. Šį milijardą eurų iš investuotojų prisiviliojo Portugalai, kurie sugebėjo pasiskolinti 3 mėnesiams su žemiausiu pajamingumu nuo 2011 balandžio: 4,346%.
Ketvirtadienį Prancūzai gyrėsi pasiskolinę visus planuotus 8 mlrd. EUR, nors paklausa jų 10 m. obligacijoms smarkiai krito, o investuotojų reikalaujamas pajamingumas kilo. Savaitės pabaigoje Prancūzijos dešimties metų obligacijų pajamingumas buvo pakilęs iki 3,366%.
Penktadienį paskelbti geri JAV darbo rinkos duomenys: gruodį įsidarbino 200 tūkst. amerikiečių, šalies nedarbo lygis sumažėjo iki 8,5% - tai mažiausias rodiklis nuo 2009 m. kovo. Eurozonoje situacija priešinga – lapkritį nedarbas išliko 10,3% (didžiausias per trylika metų), užfiksuotas rekordinis bedarbių skaičius: 16,4 mln. 27-iose ES šalyse iš viso skaičiuojama per 23,7 mln. bedarbių, arba maždaug 10% populiacijos.

Reitingų agentūra Fitch sumažino Vengrijos skolos reitingą iki BB+ su neigiama perspektyva, prognozuodama, kad šiemet Vengrijos BVP susitrauks -0,5%. Neortodoksinės šios šalies politikos priemonės tik apsunkina jos galimybę gauti finansinę pagalbą iš TVF/ES ir dėl to investuotojai reikalauja vis aukštesnės rizikos premijos. Vengrijos 10 m. pajamingumas praėjusią savaitę pasiekė 9,3%, tačiau vėliau nukrito iki 8,4%. Vengrija šiandien vėl bandys skolintis 40 mlrd. forintų (~126 mln. EUR).

ECB vienos nakties indėliuose Europos bankai penktadienį sukrovė naują istorijoje didžiausią sumą: 455,3 mlrd. EUR. Pramonės užsakymai lapkritį Vokietijoje patyrė didžiausią kritimą nuo 2009 m. sausio. Bendrai vis daugiau analitikų prognozuoja recesiją krizinėse ES valstybėse, tokiose kaip Italija ir Ispanija, bei visos ES ekonomikos sulėtėjimą. Neabejojama, kad 2012 m. bus sunkūs ekonomiškai, tačiau rinkos visuomet aplenkia ekonomiką mažiausiai geru pusmečiu, todėl nemažai to, kas vyks jau yra įskaičiuota praėjusiais metais kritusiose Europos akcijų kainose ir kilusiuose obligacijų pajamingumuose.

Šią savaitę:
Šiandien pranešta, kad Vokietijos eksportas lapkritį augo 8,3%, palyginti su 2010 m. lapkričiu. Vėliau skelbiami Vokietijos pramonės gamybos duomenys, rytoj Prancūzijos pramonės gamybos duomenys. Ketvirtadienį vyks ispaniškų ir itališkų obligacijų aukcionai, o ECB ir Anglijos centrinis bankas paskelbs bazines refinansavimo palūkanų normas – anksčiau tikėtasi, kad jos išliks atitinkamai ties 1% ir 0,5%. Tačiau šiandien žiniasklaida spekuliuoja, kad ECB prezidentas Mario Draghi gali elgtis ne kaip jo pirmtakas Jean-Claude Trichet, kėlęs palūkanų normas, o panašiai kaip FED pirmininkas Ben Bernanke, sumažinęs palūkanų normas JAV iki minimumo. Penktadienį bus paskelbti JAV prekybos balanso duomenys ir Mičigano universiteto skaičiuojamas vartotojų sentimento indeksas.

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital