Komentarai 1 Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Pardavimas atsigauna, bet šuolių nesitikima

spekuliantai.lt | 2013-06-20 | NT rinka | perskaitė: 1628
Raktiniai žodžiai: būstas, NT, nekilnojamasis turtas, Eika, Ober-haus, rinka, nuoma, gyventi
Pardavimas atsigauna, bet šuolių nesitikima Daugiau kaip 80 % Lietuvos gyventojų gyvena nuosavame būste. Mūsų noras turėti savo tvirtovę išskirtinis – kitose šalyse vis dažniau apsistojama nuom

 Daugiau kaip 80 % Lietuvos gyventojų gyvena nuosavame būste. Mūsų noras turėti savo tvirtovę išskirtinis – kitose šalyse vis dažniau apsistojama nuomojamame bute ar name. Toks Lietuvos gyventojų požiūris kelia gyvenamųjų namų statytojų pajamas ir niekaip neįsiūbuoja nuomos rinkos.

„Investuok“ seminare apie nekilnojamąjį turtą Domas Dargis, nekilnojamojo turto projektus plėtojančios UAB „Eika“ plėtros direktorius, sakė, kad mažiau finansų rinkomis besidominčiam gyventojui prieinamiausios investicijos yra indėliai, obligacijos ir nekilnojamasis turtas.
„Vilniaus nekilnojamojo turto rinka vienintelė likvidi Lietuvoje. Dažnai klausiama dėl kurortų, ten – specifinė situacija. Kurortiniuose miestuose naujus butus dažniausiai perka užsienio investuotojai, bet ir jų būna labai mažai, pavyzdžiui, Palangoje Rusijos piliečiai įsigyja po 10–15 butų per metus. Kurortuose yra dviejų lygių rinka: Lietuvos gyventojai linkę mokėti iki 6 000 Lt už kv. m, o užsieniečiai sumoka ir po 8 000–10 000 Lt už kv. m“, – žurnale „Investuok“ kalba D. Dargis.
Pasak Mariaus Čiulados, nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo, pernai didžiausias butų sandorių aktyvumas tūkstančiui gyventojui buvo Klaipėdoje.
„Ekonomikos pakilimo metu Klaipėda atsiliko nuo kitų didžiųjų šalies miestų, todėl dabar pasiveja kitus regionus“, – žurnale „Investuok“ teigia M. Čiulada.

Prestižiniai būstai nepaklausūs

Anot bendrovės „Eika“ plėtros direktoriaus, naujų butų rinkoje šiuo metu daugiausiai parduodama ekonominės ir vidutinės klasės butų. Atsigaunant ekonomikai gyventojai vis daugiau linkę išleisti vartojimo prekėms ir pagerinti gyvenimo kokybę, be to, pastebima, kad didėjant komunalinėms išlaidoms gyventojai iš senos statybos butų kraustosi į naujos, kur šildymas kainuoja mažiau. D. Dargis prognozuoja nuosaikų šio segmento augimą ir ateityje – gal tik 2013 m. pardavimas šoktelės, o kitais metais augs po kelis procentus per metus.
„Naujų prestižinių būstų rinka nėra likvidi – apyvartos menkos, jų pardavimas beveik visai sustojo, tačiau net neabejoju, kad ateityje taip pat turėtų atsigauti“, – sako D. Dargis.
Anot jo, investuojant į nekilnojamąjį turtą reikėtų analizuoti rinką, pasidomėti, kokie projektai numatomi viename ar kitame segmente. Investavę į nekilnojamąjį turtą konkuruosite ne tik su kitais savininkais ir investuotojais, bet ir su projektų plėtotojais.

Grąža 5 %

Bendrovės „Eika“ plėtros direktorius skaičiuoja, kad šiuo metu Vilniuje vidutinė būsto nuomos grąža apie 5 %: „Vilniaus nuomos rinka ir pajamingumas labai panašūs į tipinio Vokietijos miesto rinką. Didėjant paskolų palūkanų normai ir augant būsto kainoms grąža gali koreguotis, todėl prieš investuojant į gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą ir tikintis būstą nuomoti reikėtų įvertinti, gal yra kitų turto klasių, kur investuoti apsimoka labiau.“
Panašius skaičius pateikia ir „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas – nuomojant senos statybos 2 kambarių butą Vilniuje grynojo pelningumo vidurkis 2000–2012 m. buvo 5,5 %. Pernai tokio buto nuomos vidutinis pelningumas buvo 4,2 %, šis skaičius šiemet gali būti didesnis.
Nėra vieno atsakymo į klausimą – pirkti ar parduoti? Specialistai žurnale „Investuok“ pataria atidžiai įvertinti objektą, į kurį investuojate, atlikti namų darbus ir suskaičiuoti, kokios realios grąžos galite tikėtis.

Leontina Zabarauskienė, žurnalas „Investuok“

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.investuok.eu

Taip pat skaitykite

Žemės įsigijimo ribojimų neigiami atgarsiai – ir Vilniaus biržoje

Teisininko komentaras: šiandien galiojantis žemės mokestis – vargu ar tokią praktiką galima laikyti efektyvia arba tęstina

2012 metų naujų butų pardavimai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje

Baltijos šalių NT rinkoje vyrauja perspektyvus stabilumas

2014-04-02 | NT rinka 2013-02-11 | NT rinka 2013-02-11 | NT rinka 2013-02-11 | NT rinka

Komentarai



2021 12 01 11:10     #45863
 na dabar jau tikrai pardavimai atsigavę, ypatingai internetinės prekybos. žmonės turi pinigų ir juos naudoja kaip tinkami. plius internetu perkant gali nemažai sutaupyti.. mes pastebėjom, kad pradėjom daug sutaupyti atradę šią ofiso prekių parduotuvę https://capsule.lt/

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital