Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

Makro ekonominiai rodikliai reikalingi sekti NT rinkai

MatasM
MatasM
Rašyti privačią žinutę

918 žinutės
( +127 / -43 )

Sveiki,

Nezinau kaip Jus, bet man asmeniskai nelabai suprantama, kaip galima investuoti i NT rinka, jei tu nestebi tos salies makro rodikliu. Suprantu, kad rinkai "buminant" nelabai kam idomu kokia ten infliacija ar BVP, taciau taip galima lengvai uzlipti ant greblio, uzsipirkus NT auksciausiam taske.

Mano poziuriu neuztenka sekti vien NT duomenis - pasiula, paklausa, kainu dinamika. Reiktu stebeti ir salies ekonomikos situacija, kokiom problemom ji gyvena, kokie gyventoju lukesciai, kaip i sali ziuri uzsienio investuotojai, kokios skolinimosi salygos ir t.t. Siuo metu tai ypac aktualu, nes investuotojai i NT stegsis identifikuoti rinkos dugna arba artejima prie jo (infliacijos augimas letes, ekonomika atsigavines ir t.t.).

Tad butu idomu padiskutuoti, kurie makro ekonominiai rodikliai ir kodel yra tikrai verti demesio sekti, jei tu dirbi su NT.

Mano poziuriu reiktu butinai kreipti demesi:
BVP - rodo ekonomikos augimo tendencijas, kas aktualu visiems objektams;
Infliacija - vartojimo augimo galimybes, kas aktualu prekybos centram, gyvenamajai statybai;
TUI - rodo uzsienio investuotoju aktyvuma salyje;
Importas, eksportas - logistika?;
Bankines skolinimosi palukanos - aktualiausia gyvenamajam sektoriui;
Gyventoju islaidu krepselis - galima stebeti kuri dalis dideja. Jei dideja tarkim dalis skiriama laisvalaikiui, tai jau galima manyti, kad laisvu pinigu zmones turi daugiau ir gali pasiskoline pirkti buta

Tiek pradziai.
Matas Macijauskas
www.ntspekuliantai.lt
Mindakas
Mindakas
Rašyti privačią žinutę

728 žinutės
( +232 / -95 )

Galima analizuoti dar daug ką, šimtus rodiklių: visokius demografinius rodiklius, statybų kainų indeksus, įmonių įsiskolinimo rodiklius, nedarbo lygį, įmonių skaičiaus kitimą ir t.t. Tik klausimas vis tiek liks esminis, kaip kuris rodiklis koreliuoja su kainomis. Kas svarbiau: BVP ar infliacija? TUI ar vidaus vartojimas ir pan. O šiaip - jei realiai - jei ekonomikai blogai, tai ir rinka stagnuos. O kai ekonomikai blogai - tai dauguma rodiklių - down, todėl jokia mistinė atskirų rodiklių analizė nereikalinga. Svarbiausia trendas. Juk nebus taip, kad kažkuris sektorius lūž, o kiti boomins. Jei vienas sektorius lūž, ateis eilė ir visiems kitiems. O atskirų sektorių bumas dažnai net ne su makroekonomika susijęs, o su sumažėjusia pasiūla (pvz. dėl kokio nors kvailo įstatymo) ir išaugusiais spekuliaciniais lūkesčiais.
matemrika
matemrika
Rašyti privačią žinutę

1 žinutės

labai gerai pradejot bet taip ir neisrutuliota.
Klausimas ta tema: o kokie jusu manymu makrorodikliai efektyviausiai itakoja gyventoju busto finansavimo pokycius: tiek masta tiek paskolu salygas???
Geo
Rašyti privačią žinutę

154 žinutės
( +20 / -13 )

Nemanau, kad nors vienas is isvardintu rodikliu, ar bet kokia ju kombinacija turi praktines naudos NT kainu prognozavimui. Jei kalba eina apie "dugnus" ir "topus", tai juos gali lygiai taip pat "sekmingai" prognozuot is vienos eilutes - NT kainu grafiko, ar is 100'o, kaip Mindakas sako - rezultatas bus tas pats. Ekonomiskai ziurint, prognozuot gali nebent indikatorius, kurie eina su "palaginimu", pvz kai jau zinai, kad krito BVP, gali bandyt nuspet nedarba, zinodamas istorinius sarysius ir lag'a. Turedamas menesinius infliacijos duomenis, gali bandyt prognozuot BVP, kuris skelbiamas tik ketvirciais. Taciau butu kainos, kaip ir visi kiti finansiniai instrumentai - akcijos, valiutu kursai, ir t.t. - greiciau turi leading relationship su ekonominiais indikatoriais, nei lagging. Taip kad labiau apsimoka prognozuot kiek pasikeis BVP, jei apsivers butu kainu grafikas, nei atvirsksciai. Visi ekonominiai indikatoriai naudingi nebent paaiskint dabartini trenda, arba straipsniui parasyt i laikrasti, tipo, va, pas mus namu ukiu isiskolinimas santikiu su BVP dar nepasieke ES vidurkio, tai reiskia yra vietos augti, ir zmones turetu nebijot imt paskolas

Jei reikia tokiu, siulyciau:

- namu statyba (leidimai, pradetos, baigtos statybos, ir pan.)
- gyvenamasis plotas vienam gyventojui, vidutinis butu amzius, vidutine butu kokybe (cia kokybinis labiau)
- gyventoju augimas (gimstamumai, mirtingumai, imigracija, emigracija)
- namu ukiu skolos bankams / BVP
- BVP, nedarbas, infliacija
- vidutiniai atlyginimai, atlyginimai netto/vid. busto kainos
- VILIBOR, skolinimosi palukanos eurais
- NT mokesciu buvimas, ar nebuvimas (jei lyginant tarp saliu)
- Rental yield - koks nuomos kainu santykis su pirkimo kainom

O realiai siulyciau ziuret i Nasdaq ar SP500, bent dabartiniais metais, trumpu laiko tarpu koreliacija bus didesne nei su vietiniais indikatoriais, mano nuomone.


For every action there is a reaction. Newtons third law.

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital