Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

NT kainų lyginimas - Lietuva vs užsienis

MatasM
MatasM
Rašyti privačią žinutę

918 žinutės
( +127 / -43 )

Sveiki,

Kadangi diskusija matau neišsemiama, kuriu atskirą temą.

Klausimas būtų toks - ar teisinga yra lyginti NT būsto kainas užsienyje ir daryti kažkokias išvadas, remiantis tik dviem palyginamaisiais skaičiais - atlyginimai ir būsto kainos?
Matas Macijauskas
www.ntspekuliantai.lt
MatasM
MatasM
Rašyti privačią žinutę

918 žinutės
( +127 / -43 )

Kelios nuomones atkelto is kitos temos:
Dar viena priezastis kodel NT turi ir toliu pigti : Vilnius ir Niujorkas: atlyginimai skiriasi 5, o kainos 2 kartus
Manau Lietuvai gresia Hamburgeriu kainu burbulo sprogimas. Hamburgeris McDonaldse NewYorke kainuoja 1 USD. Vilniuje toks pat hamburgeris kainuoja 2,50 Lt, kas sudaro apie 1,1 USD. Zinant, kad amerikonai uzdirba 5 kartus daugiau nei lietuviai, greitai hamburgeriu kainos turetu kristi iki 30-50 ct uz vieneta. Juk infliacija pas mus baisi, komunalines brangsta, zmones ir taip nebeturi pinigu maistui, ka cia nekilnojamam turtui pirkti...

Taip pat labai tiketina, kad netrukus prades stipriai pigti benzinas (nes USA jis panasiai kainuoja, o zmones taigi 5 kartus daugiau gauna), taip pat pigs automobiliai, rubai, alus ir cigaretes. Kam pirkti alaus - jei gali negerti (klijus uostyti dar pigiau), kam pirkti cigareciu, jei gali paprasyti pas drauga uzsirukyti ir automobili galima pakeisti viesuoju transportu, o rubu pilna "Humanoje" - ir "Apranga" greit bankrutuos. Viskas del to nes musu pragyvenimo lygis zymiai mazesnis nei USA ar Vakaru Europoje, todel viskas - pigs. Ir nesupranta musu svedai ir danai ir amerikonai, kaip mes su savo mazomis algomis perkam rubus tokiomis paciomis (ar net aukstesnemis kainomis), ir kad masinu panasiu i ju Vilniuje yra.... Ka padarysi - greit bus teisybe!
Bet kokie LT NT šios dienos kainų sulyginimai su NY ar bet kokiu kitu metropoliu - tai kaip šaltas kompresas nabašnikui... Jokios paralelės, tame tarpe pragyvenimo prasme, neturi ir neturės tam įtakos. Tai ne VP birža, kur įmanoma tą pačią dieną, priklausomai nuo nuotaikos ar poreikio, pirkti-parduoti.
Mano galva, didžiausią sumaištį NT rinkoje padaro diletantai. Niekada LT nebūtu buvę pigesni automobiliai, nei šaly iš kurios jie įvežami, jei tuo nebūtu užsiėmę VISI LT gyventojai... Kiek mes dabar turime NT specialistų? Be jokios abejonės - 3.5 limono... Tai kas įvyko nuo 2003 iki 2006 pabaigos ir kas vyksta dabar, naturalūs procesai nesusitupėjusioj rinkoj.
Ir dar, kai VISI dirbs tuo "ant ko mokėsi", t.y. virėjai - virs, statybininkai - statys, studentai - studentaus, o NT veikloj veiks išsimokslinę šios srities specialistai (nustatantys NT vertę ne iš lubų), tada galėsime kalbėti apie tikrovę atitinkančias rinkos kainas ir normalius santykius tarp tos pačios rinkos dalyvių.
gal lyginti ir netikslinga, bet paimkime isivaizduojama dydi: NT kainos ir pajamu santyki, kuris kaip teigiama, NYC gerokai palankesnis pirkejui (tiksliu skaiciu nezinau, todel kaip faktu nesiremsiu). Pagal siuos skaicius atrodytu kad turetu arba krist kainos, arba kilt atlyginimai. (statyciau uz pirma varianta), tuomet paimam dar viena dydi, kuri pateikia bankininku atstovai, t.y. kad lietuvos gyventojai smarkiai atsilieka isiskolinimo lygiu nuo EU vidurkio, jau nekalbant apie USA..taigi matom tuos du dydzius.. TARKIME, isiskolinimas pasiveja EU lygi - vadinasi, toliau augam i skola, kainos puciasi toliau, algu augimas pradeda stot, nes pinigu augimui negeneruojame..... vadinasi pirmasis dydis dar labiau iskrenta is pasaulinio vaizdo, vadinasi NT smarkiai pervertintas, vadinasi burbulas padaro dideli BUM ir kainos ridenasi zemyn.

visam sitam be rysio poste noriu pasakyti viena dalyka: is pirmo dydzio matom, kad kainos turi krist, is antro matom kad jos turetu kilt, sujungiam jas abi ir matom, kad nieko protingo pasakyti nebegalim, nes 99.9% NT "specialistu" (musu) smegenys nesugeba sugeneruoti logiskos atomazgos, kai bandoma ivertinti didziaja dali (o ne viena) veiksniu. ceteris paribus gyvenime neegzistuoja.

Bet kuriuo atveju laikausi savo nuomones, kad kainos kris, ir manau kad galesim isigyti normalu 3k buta Kaune uz ~200-220k Lt (procentais vertinti kritima sunku, nes net nezinome kiek kas dabar kainuoja)


P.S. copyright, techninis pastebejimas - parduotuves siulo nuolaidas iki 70%
Matas Macijauskas
www.ntspekuliantai.lt
MatasM
MatasM
Rašyti privačią žinutę

918 žinutės
( +127 / -43 )

Asmeniškai manau, kad šias kainas tiesiogiai lyginti yra labai klaidingas žingsnis, jei vadovaujiesi tik vienu papildomu palyginamuoju skaičiumi - atlyginimais.
Kaip teisingai paminejo Mindakas, yra dar kruva rodikliu, niuansu, kas siais kainas padaro tokias, kokios yra siuo metu - mokesciai, pasiula, rinkos brandumas, skolinimosi politika, socialinio busto politika ((c) Ober-haus), šalies ekonomikos situacija, lūkesčiai ir t.t.
Matas Macijauskas
www.ntspekuliantai.lt
topl0305
topl0305
Rašyti privačią žinutę

268 žinutės
( +72 / -38 )

Gerbiamieji, tai gal lyginkim Lietuvą su kokia Nigerija ar ką? Jei norit likt visą gyvenimą atsilikę, tai taip ir sakykit. Reikia turėti kažkokį tikslą prieš akis tam, kad būtų galima tobulėti. Problema netgi ne kainoje, o "verslininkuose", kurie neįsivaizduoja "biznio" darymo be 200% pelno. Vakaruose ši situacija kitokia ir reikia tokį supratimą pasiekti mums, o ne jiems. Perkreipta rinka vienoj vietoj paprastai skaudžiai smogia kitoj. Štai ir su NT sektorium turim tą patį. Atlyginimai ir pelnai ten fantastiški, bet visur kitur ubagynas (šiek tiek perdedant). Tačiau paprastam žmogeliui ( "runkeliui" ) lengviausia yra suprasti visą tai per pajamų ir kainų palyginimą - kiek uždirbi ir ką gali už tai nusipirkti čia ir užsienyje.
Nesupilk visos grietinės į vieną puodynę - gali tekti valgyti sausus blynus :)
.Gift.
Rašyti privačią žinutę

37 žinutės
( +2 )

Neseniai domejausi butu kainomis Vokietijoje (ne Berlyne). Taigi, padorus 70-90 m2 ekonomines klases butas kainuoja:

- Mannheime (80 km i pietus nuo Frankfurto, aglomeracijos su 3 mln. zmoniu centras) - apie 1.200 EUR/m2

- Stuttgarte (Vilniaus dydzio miestas, Daimler, Porsche, Bosch bustines) - apie 1.500 EUR/m2

- Frankfurte prie Maino - apie 2.000 EUR/m2

Asmeniskai mane sios kainos jau vercia susimastyti del Vilniaus kainu perspektyvu.
Mindakas
Mindakas
Rašyti privačią žinutę

728 žinutės
( +232 / -95 )

siaip pamastymui: vidutine kaina Maskvoje (visko, iskaitant viska: kombiblokus, chruvciovkes ir pan.) "tik" 6000 USD/m2 (zr. saltini)
http://www.miel.ru/analytics/ovr_feb_08,
o atlyginimai taigi gerokai mazesni nei NY.

Ir kaip tie maskvenai is savo algu (kalbu ne apie naujuosius rusus) chruvciovkes ir kombiblokus po 4000 USD/m2 perka? Ka jiems daryt?
Zoom
Zoom
Rašyti privačią žinutę

858 žinutės
( +107 / -96 )

Palyginimai tai ta pati statistika. Ką norėsi pavaizduoti tą ir pavaizduosi.
valkatos meluoja geriausiai.
.Gift.
Rašyti privačią žinutę

37 žinutės
( +2 )

6000 USD/m2 yra apie 13 tukst. Lt/m2, arba 1,5 karto daugiau nei Vilniuje. Tuo tarpu Maskva yra didziulis miestas su gerais atlyginimais, daugybe nemaskvieciu, perkanciu busta ir t.t.
O chrusciovkes ir kombiblokai po 4000 USD/m2 yra is vis Siaures miestelio lygis.

Todel sakyciau, kad padetis su Maskvos NT kainomis yra panasi i Lietuvos. Tuo labiau rinkos ekonomika formuojasi lygiai taip pat laiko.

Be to, lyginti Vilniu su tokiais miestais, kaip NY, Londonas ar Maskva yra is viso nekorektiska.
Mindakas
Mindakas
Rašyti privačią žinutę

728 žinutės
( +232 / -95 )

na as suprantu, kad Vilnius su Maskva nelygintinas, bet del to ir paklausiau, o ka mano sio puslapio autotitetai apie tai, kad kainos NY ir Maskvoje identiskos, nors atlyginimai, pragyvenimo lygis, infliacija skiriasi kelis kartus. Ar tai reiskia, kad Maskvoje kainos artimiausiu metu mazes dvigubai?
.Gift.
Rašyti privačią žinutę

37 žinutės
( +2 )

Tai reiskia, kad Maskvos NT yra santykinai brangesnis ir yra tiketina, kad arba Maskvos pigs, arba NY brangs. Panasi argumentacija akciju, valiutu kursu, zaliavu kainu atzvilgiu daugumai atrodo naturali, o NT siuo atveju kazkodel yra isimtis.

Nezinau, kokie atlyginimai yra NY, taciau Maskvoje jie tikrai nera mazi.
Mindakas
Mindakas
Rašyti privačią žinutę

728 žinutės
( +232 / -95 )

Nepatingejau ir suradau ta originalu tyrima, i kuri nuoroda idejo Delfi.
http://www.ubs.com/1/e/ubs_ch/wealth_mgmt_ch/research.html

Tad algos anot sio tyrimo Maskvoje sudaro 24,8 ir 31,6 proc. nuo New Yorko (pirmas skaicius gross, antras new wage), kai Vilnius atitinkamai 21,0 ir 21,0. Tai, kad "Maskvoje atlyginimai tikrai nera mazi" paneigia tas pats saltinis, i kuri cia jus labai apeliuojate

Tai va saukit visi dabar: atlyginimai maskvoj keturis kartus mazesni, o kainos didesnes: "galas maskvai!".
KAJA
KAJA
Rašyti privačią žinutę

414 žinutės
( +113 / -29 )

Lygint Maskva su NY bendrai statistikai tiks, rimtesnei analizei ne. NY vienas iš keliu dešimčių JAV miestų (pagal pajams), MSK vienintelis ir nepakartojamas. Gal butu teisingiau lygint su kokias Pietų Amerikos miestais tipo Santjago (Čilė) ar Rio, geriausiu atveju su miestų valstybe tipą Dubai.
Tada galima ir pradėt ieškot priežasčių tokio kainų lygo MSK, įvardinsiu kelias kai pavyzdį:
- gerai uždirbantis provincialai iš Tiumenės (nafta-dujos), Norilsko (metalai), Samaros (pramone) kaip taisyklė perka \ turi butus MSK (sau, vaikams)
- Maskvoj dirba labai daug užsieniečiu, tu pačiu ameriu, europiečiu ir dirba rusams, nes atlyginimai bent kelis kartus didesni negu tėvinėj. Kaip pvz imam visiem žinoma RAO ES (Čiubaisa ir Co) – išmokėjo už 2007 metus savo darbuotojams Naujametinę premija 11 atlyginimu (ofiso planktonas ten gauna ~2k$, specai, manageriai nuo 5+k$, top manageriai ~100+k$), Europoj ar JAV tai ne įmanoma (apie Wall Street‘o spekuliantus nekalbam).
- į Maskva kasdien važioja dirbt pora mln žmonių, kaip tik kainos sumažės jie pradės pirk butus, o statoma ne taip jau ir daug.
- oficialioji statistika ne atspindi realybes, pagal „nešvariu“ pinigų lygį Maskva tikrai ne lygi NY ir t.t.
Mindakas
Mindakas
Rašyti privačią žinutę

728 žinutės
( +232 / -95 )

kita vertus nereikia pamirsti, kad maskvos 16-auskciu chruvsiovkiu ir kombibloku naftininkai neperka - jiems tinka galbut hi-endas nuo 6-7.000 USD. Tai kas perka chruvciovkes miesto pakrastyje po 4000 USD????????
.Gift.
Rašyti privačią žinutę

37 žinutės
( +2 )

Pasikartosiu - as nezinau, kokie yra uzdarbiai NY. Manau, realus atotrukis tarp uzdarbiu Maskvoje ir NYC yra mazesnis. Kaja pastebejimai apie Maskva yra labai tikslus.

Mindakas
Tai kas perka chruvciovkes miesto pakrastyje po 4000 USD????????

Tie patys, kas perka butus Vilniaus pakrastyje po 6000 Lt/m2 - neistengiantys isigyti NT geresnese vietose. Maskvoje tokiu yra keli milijonai.
ralkie
Rašyti privačią žinutę

1 žinutės
( +1 )

Radau labai i tema pastebejimus: http://nekilnojamas-vilnius.blogspot.com/2008/03/udarbio-ir-bsto-kain-santykis-vilnius.html

O siaip yra pakankamai akivaizdzios priezastys kodel pvz JAV benzas ar MacDonaldai kainuoja santykinai pigiau (pvz agresyvi uzsienio politika, mastu ekonomika ir pan). Logiska, kad pvz importiniai skudurai ar automobiliai LT kainuoja brangiau. Bet niekaip nesuprantu kodel bandoma iteigti, kad lietuvisku bomzu is lietuvisku medziagu pastatyta dezute (ir pastatyta amzinajame Europos uzkampy Vilniuje) turi kainuoti tiek pat kaip butai issivysciusiu EU valstybiu miestuose?
plir
Rašyti privačią žinutę

1 žinutės
( +1 )

Bet niekaip nesuprantu kodel bandoma iteigti, kad lietuvisku bomzu is lietuvisku medziagu pastatyta dezute (ir pastatyta amzinajame Europos uzkampy Vilniuje) turi kainuoti tiek pat kaip butai issivysciusiu EU valstybiu miestuose?


Butu galima su tuo sutikti jeigu laikytume, kad LT NT rinka yra funkcionuojanti- tipo yra bent jau pakankamas kiekis NT siūlytojų, kurie konkuruoja, pirkėjai gali rinktis blahblahblah (kaip jūsų minimoje USA)... Tuo tarpu LT atrodo yra taip- "kai duosim komanda- kainos kils, kai neduosim- liks pastovios". Komandas gali duoti keli dideli žaidėjai, žemėtvarkininkai ir šiaip visokia šmara "su interesais".

Todėl LT statomo būsto savikaina ir kokybė nėra joks rodiklis kainodarai. Kaip čiau jau minėjo pašnekovai, LT situacija yra specifinė, ekonomika- komandinė, o kiemo dydžio rinką valdo keli žaidėjai (panašiai kaip Rusijoje). Taigi bandyti įvertinti kainų tendencijas remiantis funkcionuojančios rinkos modeliais man atrodo yra neprasminga- geriau bandyti nuspėti, kokius sekančius ėjimus planuoja LT NT oligarchai ... Biurai?
bonux
Rašyti privačią žinutę

7 žinutės

Šis kainų šuolis kilo dėl spekuliacijų kad kainos busto kils ir pagėrėjusios ekonominės situacijos LT.

Krito kainos nes baigėsi juodi pinigai kuriuos norėjosi kažkur padėti, euro įvedimas ir infliacijos grėsmė tam įtaką darė. Dar bankų lengvatinės sąlygos
viska gerai, kas gerai baigiasi:satisfied
magnat
magnat
Rašyti privačią žinutę

432 žinutės
( +50 / -78 )

Šiuo atvėju siūlau visiems prisiminti prieš kelis šimtmečius Olandijoje kilusį tulpių svpgūnėlių kainų burbulą.

Modernių finansinių burbulų istorija prasidėjo su tulpių svogūnėlių burbulu Olandijoje 1637 metais. Tulpių svogūnėliai brangdavo keliasdešimčia procentų per mėnesį, tad nenuostabu, jog greitai į šį verslą įsitraukė didžioji dalis Olandijos gyventojų (kurie finansiškai įstengė įpirkti bent vieną tulpę). Kadangi kainos vis kilo kaip ant mielių, buvo sugalvoti ir sudėtingesni finansiniai instrumentai, leidę burbule dalyvauti ir tiems, kurie negalėjo sukrapštyti pinigų net ant vieno tulpės svogūnėlio — buvo galima pirkti opcionus, sudaryti ateities sandorius ir k.t. Tarkime, esu vargšas valstietis, kuris nori nusipirkti kokią nors gelsvą tulpę (nes mano kaimynas, kurio teta dirba uosto tvarkytojo administratore, teigia, jog jaučiama didelė tokių tulpių paklausa, nors niekas jų neimportuoja) — nors pinigų tulpei neturiu, bet galiu su savo draugu iš netoliese esančios smuklės sudaryti ateities sandorį: po dviejų mėnesių iš jo pirksiu tulpę už kokį 100 guldenų. Guldenų aš neturiu, mano draugas tulpės irgi neturi, bet aš tikiuosi, jog sutartam laikui nesuėjus, jau būsiu tą nelemtą tulpę pardavęs žymiai brangiau (sudarysiu kontraktą parduoti geltoną tulpę už 150 guldenų po tų pačių dviejų mėnesių), tad net ir neturėdamas jokio kapitalo būsiu uždirbęs visus 50 guldenų. Viskas veikia puikiai, kol kyla kainos (o jos kilo labai nemažai — už vieną tulpės svogūnėlį galėjai nusipirkti visai padorų namą Amsterdamo centre). Tiesa, jeigu tik kainos sustoja kilti, tada viskas sugriūna kaip kortų namelis.
Jeigu nori turėti pragyvenimui, turi daug ir sunkiai dirbti. Jeigu nori praturtėti - turi imtis ko kito.
broniusdzukas68
broniusdzukas68
Rašyti privačią žinutę

88 žinutės
( +11 / -72 )

Esstjoji ir Latvijoji būstas vėl pingą.Aš manau Lietuvoje kainų kritimas prasidės no lapkričio mėn....
Su pagarbą, Bronius Dzukas
http://broniusdzukas.blog.com/
gytise
Rašyti privačią žinutę

4 žinutės

Lietuva reikia lyfinti su Latvija, Estija ir aisku Lenkija. Siuos salys turi bendra istorija, buvusios sovietu sajungoje.

http://www.ntskelbimai.lt


Paskutinį kartą redagavo: gytise (2010-10-29 17:05)

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital