Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

NT vs VP

goga
Rašyti privačią žinutę

667 žinutės
( +62 / -30 )

Didelis dekui valdybos nariams, kurie savo begaliniame izvalgume kilniasirdiskai leido ramiai pafilosofuoti. Perskaiciau pacius idomiausius dalykus, nors trinuosi sitame forume nuo 2005(?)

Agata
as liečia veiklos skaidymą,praėjau labai panašius kelius ir esu tokios pat nuomonės.


Hehe, nors dirbu IT, bet uzteko viena karta pameginti daryti du projektus, kad dingtu bet koks noras kazka daryti paraleliai. Cia kaip prancuzu anekdote apie seksa vairuojant: "vairuotuojau, zinok, kad abu darbus darai blogai"
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

vienisas katinas :
Svarbiausia mokytis ir turėti daug VAIZDUOTĖS, nes be jos mes tik statistai su mažu pelnu....

Man super patiko visos esmės sudėjimas į visai trumpą frazę.
Visi mes tą patį reiškinį bandėme apibūdinti kitokiais žodžiais ir išmąstymais - nuojauta,intuicija,"filosofija prieš veiksmą",matymas to,kas plika akimi nematoma ir t.t. Aš pati sau buvau suradusi tokį šio reiškinio įvardinimą - erdvinis,linijinis ir taškinis mąstymas.Ir ilgą laiką tai stebėjau tarp žmonių - priėjau išvados,kad tai visgi tiesa.Kur paprieštaraučiau Kijosakiui - "mokykitės finansų ir finansinio mąstymo,ir tapsite turtingais".Finansus išmokti galima ir būtina,bet "finansinio mąstymo" išmokti neįmanoma."Mąstymą" arba "vaizduotę" turi,arba ne.Jei jo neturi iš prigimties,mokydamasis pateksi į "linijinio mąstymo"lygmenį,ir jei to nesuprasi,galvosi,kad jau išmanai,pradėsi daryti tai,kur būtinas "erdvinis mąstymas",finalas nebus blizgantis.
Labai svarbu žmogui suprasti,kurį mąstymo tipą turi,o tai labai sudėtinga.O kad sistema tobulai funkcionuotų,joje privalo būti žmonės su visais trimis mąstymo būdais.Trūkstant bet kurios grandies,sistema nefunkcionuos tobulai.
Liaudiškas paaiškinimas - "įmonės galva" su erdviniu mąstymu,pagrindiniai specialistai su linijiniu,griovių kasėjai su taškiniu.Sukeiskime ką nors vietomis - galutinis rezultatas,manau,aiškus...
Vėlgi kiekvieną mąstymo būdą galime skaidyti smulkiau,ir tai būtina.Tik jau kitoje erdvėje.Erdvinis mąstymas tarp specialistų būtinas programuotojams,architektams,dailininkams,finansininkams,juristams, netgi gydytojams...
Kuo skiriasi geras gydytojas nuo prasto,juk visi tą patį mokėsi.Jei gydytojas "nemato" žmogaus organizmo kaip pilnos sistemos,jis gydys simptomą,jį nesudėtingai išgydys(taip atrodys ligoniui,nes jam tos vietos nebeskaudės),bet kitose sistemos vietose gali likti spragų,tiksliau ta tikroji pagrindinė "bomba",kuri sprogs,o pasekmės jau nebeištaisomos.
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

Aš gana ilgą laiko tarpą įkyriai ieškau Spekuliantų tinklapyje atsakymo į mane kankinantį klausimą,nes būtent šis tinklapis mane ir įtraukė į "dvasios kančias"
Gal kam nors bus pamoka iš mano ir Vienišo katino patirties,kad nelabai protinga skaidyti verslą iki begalybės.Tikiuosi gauti atsakymą į tai,kokių savybių ir patirties reikia,norint sėkmingai dirbti su VP.Nebenoriu daryti naujų klaidų gyvenime,kaip kad padariau mažmeninį tinklą skaidydama į dar smulkesnius.Techninis darbas buvo atliktas tobulai,bet pati idėja buvo prasta.Galutiniam rezultate beprasmiškai sugaištas gyvenimo laikas ir kažkokie tai materialiniai nuostoliai.Aišku,gyvenimo pamoka,bet geriau būtų mokytis iš kitų klaidų.
Kijosakis pataria,jog pirma reikėtų padirbėti "V" kvadrante,prieš einant į "I".Bet ar to užtenka?Pas jį šiaip ar taip tik teorija...
Kas lemia sėkmę - techniniai dalykai,analizės,skiriamas tam laiko kiekis,teorinės žinios,politikos išmanymas,vaizduotė,intuicija...?Apie sėkmę neklausiu,nes galvoju,kad bet kuri sėkmė yra tavo savybių ir žinių pasekmė.
MatasM
MatasM
Rašyti privačią žinutę

918 žinutės
( +127 / -43 )

...kokių savybių ir patirties reikia,norint sėkmingai dirbti su VP...
Jau kazka panasaus minejo vienisas katinas ir siaip straipsniuku zaliems parasyta pakankamai spekuliantai.lt, kokios vis gi tos pagrindines "zaliuju" investuotoju klaidos.
VP rinkoje esu dar naujokas (4 metai rinkoje), nes vis dar darau klaidu. Su laiku keitesi investavimo strategijos ir dabar mastymas susiformavo toks:
a) spekuliuoti VP rinkoje gali tik tuomet, jei ismanai TA (technine analize), kitokiu atveju tai tik savo sekmes bandymas birzoje su realiais pinigais;
b) investuoji ilgam. nusiperki tavo manymu perspektyviu imoniu akciju, uzsibrezi laikotarpi ir nebesuki sau galvos. pakeitimus darai tik tuomet, jei iseina kazkokia tikrai bloga zinia apie kompanija (rinkos dalies mazejimas, nuostolinga veikla, nepasiteisine pletros planai ir pan.).

Pirmus du metus taikiau a varianta neismanydamas TA - baigiau si laikotarpi su 0
Trecius metus pradejau pereidinet i b varianta. stengiausi investuoti ilgesniam laikotarpiui, maziau reaguot i ketvrtinius rzultatus. gaudytis informacija tiek is TA specu, tiek is FA. pelnas virs 100%.
Ketvirti metai korekciniai, tai priverte susimastyti apie apsiimama rizika investuojant skolintas lesas. Dabar stengiuosi galutinai pereiti i varianta b. N knygu parasyta jau ir tu nebusi kazkoks isskirtinis - long term investuotojai uzdirba daugiau ir taskas! Ta stengiames ir daryt
Ko reikia investuojant - nebijoti investuoti i uzsienio vp (neapsiriboti baltijos salimis), buti saltu nervu, pasitikinciam. Nereikia buti karstakosiui ir vytis kiekvienos akcijos, kuri soliuoja po 10%. viena karta pasiseks, kitus penkis ne. Tureti konkrecia investavimo strategija ir jos laikytis. Bent jau man asmeniskai sios svarbiausios siuo metu
Matas Macijauskas
www.ntspekuliantai.lt
EFKAR
Rašyti privačią žinutę

492 žinutės
( +99 / -65 )

Agatai galima patarti pradėti nuo investicinių fondų. Įdėk kažkokią sumą į vieną pvz. fondą. Kol sugalvosi į kurį įdėti - jau būsu daug išmokusi apie VP. Tada bent metus stenkis suprasti kodėl fondas krenta ar kyla tam tikrais laikotarpiais... tada galima dėti į akcijas.

P.S. aš čia iš savo patirties.
Beje, aš NT daugiau galvoju nebepirkti, o didinti investicijas į VP, bet pirmoje vietoje yra visgi verslo plėtra, nes būtent verslas kolkas generuoja daugiausia pelno.

Pataisymas Matui : Investicijos JAV VP rinkoje per paskutinius 50 metų atnešė vidutiniškai 9 proc. pelno per metus, o ne 12%.
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

Ačiū,Matai.
O straipsniukus pas žalius skaitinėjau ir skaitinėju.Bet daug prieštaraujančių viena kitai nuomonių atrandu."Gyvasis" gyvenimas pilnas patarinėjančių,išsakančių savo nuomones ir pan.,bet pažįsti žmogų,jo gyvenimo pasiekimus,mąstymo būdą,poreikius,tada gali atsirinkti,kurie patarimai yra vertingi,kurie - ne.O čia vien krūva slapyvardžių...
Po to pradėjau skaitinėti rimtesnius straipsnius spekuliantuose.Gavosi padrikos informacijos košė galvoje,susinervinau,spjoviau ir 10 dienų sąmoningai visiškai aplenkdavau spekuliantų tinklapį
Ir ką...po 10 dienų aš ir vėlKaip koks apsėdimas Gal jūs kokius nors fluidus a la Kašpirovskis internetu persiunčiate?
MatasM
MatasM
Rašyti privačią žinutę

918 žinutės
( +127 / -43 )

EFKAR - neminejau JAV.
Matas Macijauskas
www.ntspekuliantai.lt
EFKAR
Rašyti privačią žinutę

492 žinutės
( +99 / -65 )

MatasM citata :
Tas pats su VP: pataikysite - islosite.
Visi kiti fundamentalus skirtumai yra isdestyti internete, nera prasmes kartoti. Problema, kad, pvz. Jav resursai teigia mazdaug 14% vidutini pelna is akciju, bet tai jau istorija, ir tai Jav istorija. Siandien turime saltojo karo pabaiga, jo salygota emerging markets, JAV dominavima, EU vienijimasi, Kinijos prabudima, zalio nuvertejima. Istorija nesikartoja, jau pavargau kartoti.

Atsiprašau, gal netaip supratau...
JAV akcijų biržos vidutinis kilimas per 20 metų (nuo 1974.01.01 iki 1993.12.31)- 9,1%, Vokietijos - 7,4%, Japonijos - 7,1%
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

to Efkar
tai gogos citata,tik Matas ją perkėlė.Visa šio forumo pradžia perkelta iš kito forumo,todėl sunkoka atsirinkti,ku kieno mintys.
EFKAR
Rašyti privačią žinutę

492 žinutės
( +99 / -65 )

Supratau. Beje, dėl šių istorinių duomenų man nekyla ranka imti paskolą (ar repuoti) vertybinius popierius kaip tai daro dauguma spekuliantų.
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

Beje, aš NT daugiau galvoju nebepirkti, o didinti investicijas į VP, bet pirmoje vietoje yra visgi verslo plėtra, nes būtent verslas kolkas generuoja daugiausia pelno.
Neseniai vos ne mėnesį praleidau be televizoriaus,lietuviškos spaudos,verslo reikalų(lietuviškų),automobilio (nuosavo).Turėjau knygų,sąlygas analizėms ir pakankamai laiko mąstymui.Nuostabus dalykas!Siūlyčiau kiekvienam,kas tam turi galimybių.O galimybių neturėjimui visada atrandama priežasčių.Mane tokiam žingsniui paskatino kažkada vienišo katino gvildenta tema apie statistinį gyvenimo vidurkį ir turimas lėšas...Kažkaip niekas nepagalvojame atlikti aritmetinį veiksmą tarp tų dviejų skaičių.
Jau kuris laikas kaip atsikračiau mažmeninio tinklo,verslo sritį pasilikau vieną,NT - tai ta vieta,kuri mane uždega ir veikia kaip narkotikai.Bet su NT nedirbi kasdien.Liko viena laisva vieta...vietoj mažmeninio tinklo
Mąsčiau bendrai apie tokį dalyką kaip mažmeninis tinklas.Nemažai pažįstamų užsiima tik tuo.Ir kaip matau tą vaizdą iš šalies.Dirbama kiekvieną darbo dieną ar daugiau,gerai uždirbama.Uždirbta suma padedama taupymui ir toliau pelningai dirbama.Kadangi nelieka laiko domėtis investicijomis,toliau ramiai taupoma.Visas anksčiau uždirbtas pelnas anuliuojasi dėl ekonominių procesų nežinojimo.Ir tai vadinama -" viskas brangsta,gerai,kad turiu santaupų".O iš tiesų juk ankstesniam laikotarpyje dirbta veltui.
EFKAR
Rašyti privačią žinutę

492 žinutės
( +99 / -65 )

Visgi dauguma Lietuvos verslininkų manau nededa pinigų į kojinę, o perka NT. Taip, kad tie pinigai manau nenuvertėjo. Dabar toks laikas, kai reikia pastudijuoti kur investuoti pelningiau - į NT ar į VP. Aš su NT kolkas pasiliksiu ką turiu ir naujų užpirkimų nedarysiu, nes pagal paskutinių metų duomenis iš VP pavyksta uždirbti daugiau nei pavyktų iš NT.
Tačiau jei iš VP vėl pavyks uždirbti - neatmetu varianto uždarbį iš VP investuoti į NT.
Mano supratimu NT - saugesnė invesicija. Iš VP galima sulaukti kad ir -50% nuostolio, o iš NT - toks nuostolis neįmanomas.
berniokas
Rašyti privačią žinutę

41 žinutės

Kodėl su NT neįmanomas -50 proc. nuostolis? Dar ir kaip įmanomas.
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

Aš Lietuvos NT turtui tašką padėjau 2005 m.pabaigoje.
Nežinau,ar taškas Lietuvai galutinis išvis.
Tokias mintis sukelia matymas ir analizavimas situacijos Lietuvoje po Rusijos krizės.
Aš problemų dėl Rusijos krizės neturėjau,bet kai mano klijentai ar nuomininkai jų apturi,man taip pat neperlinksmiausia.
Nepamirškim,kad tada nebuvo NT mokesčio.Nesunkiai galėjo atjunginėti patalpas nuo šiluminių tinklų.
Sumodeliuokim dabar tą pačią situaciją,kokia buvo po Rusijos krizės,pridėję NT mokestį ir mokesčius šiluminiams tinklams.
Koks skirtumas,kad NT mokestį moka nuomininkas.Tuštėja jo kišenė,o jei jis darosi nelabai mokus,tiek pat tuštėja ir tavo kišenė.
O jei nuomininkų visai nelieka kokiems 3 metams?
Kur dar matėte tokį NT mokestį?Procentaliai jis neatrodo labai didelis,bet masinio vertinimo suma?Daug kur prasilenkia su logika,o mokestis visgi nuo tos tau "pakabintos"sumos.
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

Visgi dauguma Lietuvos verslininkų manau nededa pinigų į kojinę, o perka NT. Taip, kad tie pinigai manau nenuvertėjo.
Jeigu vienais metais tas pats NT kainuoja pvz 100 santykinių pinigų,o po metų 200? Kaip pavadinsime tą likusį 100 piniginių vienetų?Ar juos uždirbant nebuvo dirbta veltui?
Nesakau,kad visiems taip atsitinka.Bet kad orientuotis dinamiškuose procesuose,reikia tam turėti laiko.
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

Kodėl su NT neįmanomas -50 proc. nuostolis? Dar ir kaip įmanomas.
Jei perki bangos susidarymo pradžioje,joks nuostolis neįmanomas,jei bangos lūžimo momentu - įmanomas net didesnis.
Taip gamta sutvėrė,kad bangos susidaro.Tik dėl bendro pastovaus pinigų nuvertėjimo nauja banga susidaro,esant aukštesniam bendram vandens lygiui.
Taip kad sekančiai bangai lūžtant,jos kritimas bus iki aukščiau esančio vandens lygio.
Zyga
Zyga
Rašyti privačią žinutę

182 žinutės
( +5 / -3 )

Jeigu vienais metais tas pats NT kainuoja pvz 100 santykinių pinigų,o po metų 200? Kaip pavadinsime tą likusį 100 piniginių vienetų?Ar juos uždirbant nebuvo dirbta veltui?
sios jusu minties truputi nesupratau, gal galite placiau? dekui
Agata
Rašyti privačią žinutę

1492 žinutės
( +237 / -563 )

to Zyga
šios minties pradžia kiek aukščiau,kur kalbama apie darbą mažmeniniame tinkle(t.y. nuo ryto iki vakaro),ir nebelieka laiko domėtis investicijomis ir ekonomika platesne prasme.Taip atsitinka,kai domimasi tik savo vienetinio taško reikalais,o nesidomima,kas vyksta ekonomikoje aplinkui ir pasaulyje.Kai į pinigus žiūrima kaip į nominalius vienetus.Jei nespėji laiku susiorientuoti,o tas "laikas" paskutiniais metais NT kainose sukosi greičiau,negu laikrodžio rodyklė.Kiek pražioplinai laiko(kiek per tą laiką pakilo NT),tiek laiko dirbai veltui.Nes NT kokybė nepagerėjo,o už jį jau moki daugiau.
Bet aš nesu tikra,kad būtent NT yra Panacėja.Todėl ir bandau domėtis kitais dalykais,įkyriai prašau patarimų.Gal kas "užves" ant protingesnių minčių.Galiu rašyti tik apie tai,ką patyriau,ką matau vykstant aplink save,kur matau savo klaidas ar pergales.Bet norėtųsi išgirsti ir nepatirtų dalykų.Juk jeigu nesi matęs ir ragavęs banano,jo niekad ir neužsinorėsi.
Ashaman
Ashaman
Rašyti privačią žinutę

932 žinutės
( +286 / -123 )

Manau pati sąmprata "NT vs VP" yra neteisinga.
Plačiaja prasme tai nėra skirtingos investavimo kryptys, o greičiau du lazdos galai. O lazda - tai CB kuriama ir puoselėjama infliacija, bei likvidumo jūra kuri kiekvieno naujo ciklo pradžioje išsilėja į finansines rinkas.
Kolegos čia minėjo VP rinkų augimo rodyklius ilgais istoriniais laikotarpiais, kurie absoliučiais skaičiais lyg ir nėra blogi - t.y. ~ 10%. Bet jeigų paimti 1924-2007 laikotarpio DJIA ir įvesti infliacijos koeficientą, gaunasi visai kitokie skaičiai - tik 1,64% metinis kapitalo prieaugis per 80 metų:
http://www.itulip.com/realdow.htm
Kadangi šiame forume esu MEGA-meškinas - leisiu sau pamodeliuoti artėjančių 2-3 metų perspektyvas.
Manau nėra skirtumo ką jus pasirinksit perkant dabar, t.y.2007-06 - NT ar VP - po 2-3 metų jūsų investicijos vertė bus sąntykinai mažesnė nei dabar dėl 2 faktorių: 1 - infliacija; 2 - likvidumo jūrai pasibaigius neišvengiamai vyksta finansinių instrumentų susitraukimas (conraction). Taip buvo visada - taip bus ir dabar.
Ir Agata ir Vienišas Katinas yra vyresnės kartos atstovai (šio forumo mąstu) ir puikiai prisimena kas būna kai įvyksta kolapsas. Skirtingai nuo jų - dauguma šio forumo lankytojų yra - Bulių rinkos vaikai: jie įsiliejo į spekuliacinį gyvenimą nuo ~ 2000-ųjų ir matė tik nesibaigiantį kilimą. Be abejo buvo korekcijos, bet po jų - up kryptis sekmingai atsistatydavo. Todėl dauguma tiesiog nežino kad gali būti kitaip.
Dabar dėl priežasčių. Likvidumo sumažėjimas pasaulio mąstu yra neišvengiamas (tik laiko klausimas), nes kitaip visas pasaulis patenka į hiperinfliacijos spiralę ir dabartinė "fiat currency" sistema kolapsuoja. Žmonės nebepasitiki popieriniais pinigais ir pradėda reikalauti aukso - kaip mainų etalono - tai yra "ragai" viso pasaulio CB. Jau dabar mes matome palūkanų normų didėjimo maratoną siekiant slopinti skolinimasį ir mažinti likvidumą. Bet iš kitos pusės pinigų M3 masė ir EU ir USA auga neregetais mąstais - virš 10% per annum - ir dydžioji dalis naujai sukuriamu (skaityk atspausdintu) pinigų eina esamos skolos finansavimui, bei hedge-fondų piramidžių statymui (hedge-fondų nuosavo/skolinto kapitalo vidurkis yra 1:25). Finansinė sistema bando absorbuoti perteklinį likvidumą - tuo pasėkoje formuojasi burbulai, tai NT, tai VP. Ir tai vystosi pasaulio, o ne vien Lietuvos mąstu.
Finansinių kolapsų atvejais - pirmiausiai yra uždaromos carry-trade pozicijos. O pagrindiniai carry dalyviai yra JPY ir CHF.
2000 IT kolapso pasekmė - JPY sustiprėjo dvigubai. Bet per tos padidinto likvidumo metus vėl prarado visus užkariavimus. Neturiu net mažiausios abejonės kad šį kartą situacija bus panaši. Todėl jeigu jus planuojate long-term investment (2-3 metus) - rekomenduočiau sekti rinkų dinamiką, ir kai tik prasidės totalinis rinkų kritimas - paivairinkyte savo portfelį įsigydami JPY - tikrai pravers.
Dar šis tas apie socionomika. Dydžioji dauguma neišprusiusių investuotojų formuoja long-pozicijas kai ekonomikoje pasirodo stabilaus augimo požymiai ir masių psichologija keičiasi į optimistinę, nors dažniausiai tuo laiku - pusė busimo rinkų augimo jau įvyko. 2003 kai reikėjo pirkti ir formuoti longterm portfelius situacija USA ir EU tikrai nebuvo rožinė, o nuotaikos buvo pesimistiškos. Analogiškai dabar, kai visuose rinkose pulsuoja euforija dėl nesibaigiančio augimo, yra blogiausias laikas longterm portfelio formavimui (na nebent neplanuojati jo judinti dešimtmetį).
Todėl darbar palyginimas NT vs VP nėra korektiškas. Dabar ateina laikas lyginti NT/VP vs cash instruments, nes likvidumo susitraukimo metais - cash isn't trash. Mažėjant likvidumui pasauliniu mastu - kris visų aktyvų kainos, t.y. ir NT, ir VP, ir aukso (nes dydžioji dalis jo kainoje sudaro aktyvai iš carry-trad'o).
Success is a journey, not a destination...
hemry
Rašyti privačią žinutę

3 žinutės

Ashaman
rekomenduočiau sekti rinkų dinamiką, ir kai tik prasidės totalinis rinkų kritimas - paivairinkyte savo portfelį įsigydami JPY - tikrai pravers


Kodel butent JPY?

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital