Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Rusija išparduoda JAV obligacijas?

Spekuliantai.lt | 2014-03-18 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 3254
Raktiniai žodžiai: VVP, Obligacijos, Centrinis bankas
Rusija išparduoda JAV obligacijas? Remiantis agentūros Bloomberg pranešimu, per 7 dienas nuo kovo 5 iki 12 dienos pasaulio centriniai bankai pardavė JAV obligacijų už 104 mlrd. dolerių.

Remiantis agentūros Bloomberg pranešimu, per 7 dienas nuo kovo 5 iki 12 dienos pasaulio centriniai bankai pardavė JAV obligacijų už 104 mlrd. dolerių. Dėl šių sandorių JAV federalinės rezervų sistemos žinioje esančių ir tarptautiniams instituciniams investuotojams priklausanti bendra skolos vertybinių popierių apimtis sumažėjo iki 2,86 trilijonų dolerių. Analitikai daro prielaidą, kad didžiąją šių skolos vertybinių popierių dalį pardavė Rusijos centrinis bankas. Agentūra Bloomberg pakalbino pagrindinį įmonės Brown Brothers Harriman & Co valiutinių operacijų strategą, kuris paaiškino, kad: „Rusija – pagrindinis „įtariamasis“, jeigu ji tai padarė, tuomet gautas lėšas turėjo pervesti į kitą už JAV ribų esantį banką.“ Rusijos centrinis bankas nuo komentarų susilaikė, banko viešųjų ryšių padalinio vadovė Anna Granik agentūrai „Praim“ pranešė, kad „Rusijos centrinio banko duomenys apie valiutinių išteklių valdymą publikuojami ne anksčiau kaip praėjus 6 mėnesiams po atitinkamo įvykio, nes stambių rinkos dalyvių (tame tarpe ir Rusijos CB) operacijos finansų rinkoje turi reikšmingos įtakos finansinių priemonių kainoms“.


Kai kurie analitikai tokius Rusijos CB sandorius vertina kaip atsakomąsias priemones gresiančioms ekonominėms sankcijoms. Jie mano, kad Rusija tokiu būdu bando neigiamai paveikti JAV valstybės obligacijų rinkos kainą. Tačiau vargu ar tai įmanoma. Remiantis JAV finansų ministerijos duomenimis, iš bendro JAV išleistų obligacijų kiekio (5,79 trln. dolerių) Rusijai tenka obligacijų tik už 138,6 mlrd. dolerių. T.y., Rusija investuotojų sąraše užima tik 11-ą vietą. Palyginimui - pirmoje vietoje yra Kinija, kuriai priklauso obligacijų už 1,27 trln. dolerių. Rusijos turimų obligacijų nepakaktų, kad pavyktų stipriai paveikti obligacijų kainą. Be to, šiuo metu JAV obligacijos – paklausi prekė rinkoje, ypač tarp investuotojų, besitraukiančių iš besivystančių rinkų. Per minėtas 7 obligacijų išpardavimo dienas jų kaina ne tik nenukrito, bet netgi šiek tiek ūgtelėjo (pajamingumas smuko 18 bazinių punktų). Kitaip tariant, rinka be vargo „susiurbs“ Rusijos turimas obligacijas ir ta aplinkybė, kad jų pardavimas gali turėti ne ekonominę, o politinę potekstę, vargu ar paveiks kitus rinkos dalyvius.


Labiau tikėtina, kad Rusija JAV obligacijas gali išparduoti būtent dėl ekonominių priežasčių, nes po Krymo aneksijos papildomų lėšų jai tikrai prireiks. Be to, turint omenyje gresiančias sankcijas iš JAV, laikyti reikšmingus finansinius resursus šioje šalyje Rusijai būtų rizikinga.

TeleTrade analitikas
Romualdas Antoniukas

Užsakymo Nr. 4162_02.

 



 

 

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital