Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

10 svarbiausių 2013 m. įvykių Lietuvos vertybinių popierių rinkoje

Spekuliantai.lt | 2013-12-30 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 2869
Raktiniai žodžiai: Akcijos
10 svarbiausių 2013 m. įvykių Lietuvos vertybinių popierių rinkoje 2013 m. buvo įdomūs ir pelningi daugumai investuojančiųjų NASDAQ OMX Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Biržos indekso reikšmė per metus paaugo 17

 2013 m. buvo įdomūs ir pelningi daugumai investuojančiųjų NASDAQ OMX Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Biržos indekso reikšmė per metus paaugo 17 proc. - beveik tiek pat, kiek ir praėjusiais metais. Nors bendrovių mokėti dividendai 2013 m. buvo mažesni nei 2012 m., tam įtakos daugiausia turėjo mažesni valstybės valdomų įmonių dividendai. Daugiau bendrovių didino nei mažino mokamus dividendus. Visgi liūdina tai, kad biržoje neįvyko nė vienas pirminis viešas akcijų platinimas, o iš biržos, palikdamas didelius nuostolius investuotojams, pasitraukė bankrutavęs Ūkio bankas. Tikėtina, kad 2014-ieji bus pakankamai įdomūs tiek apyvartų, tiek ir naujienų atžvilgiu. Be to, galimybių uždirbti biržoje vis dar lieka ganėtinai nemažai.

Žemiau pateikiame dešimt nominacijų užAB banko „Finasta“ nuomone svarbiausius įvykius Lietuvos vertybinių popierių rinkoje.

I. Metų dosniausieji
1. „Lietuvos dujos“
2. „Invalda“
3. „Vilniaus baldai“

„Lietuvos dujos“akcininkams 2013 m. išmokėjo 217 mln. Lt, arba 0,134 euro vienai akcijai dividendų. Apie didesnius nei įprasta dividendus išdavė jau 2012 m. pabaigoje paimta 180 mln. Lt ilgalaikė paskola bei lauktas sprendimas dėl gamtinių dujų perdavimo veiklos atskyrimo, kuris tapo gera proga pagrindiniams akcininkams išsitraukti daugiau pinigų iš įmonės prieš struktūrinius pokyčius. Beje, „Lietuvos dujų” atskyrimo procesas dar kartą atskleidė, kad mažai investuotojų skaito tokius dokumentus kaip atskyrimo sąlygos, kuriose būtent ir buvo įvardinti specialūs dividendai.Tą įrodo faktas, kad pirmąjį prekybos pusvalandį akcijos kaina beveik nesureagavo į paskelbtus neįprastai didelius dividendus.

II. Metų pasiūlymas
1. „Grigiškių“ antrinis viešas akcijų platinimas
2. „Invaldos“ pasiūlymas akcininkams parduoti akcijas per savų akcijų pasiūlymą arba likti su dalimi nelistinguojamos bendrovės „Invalda privatus kapitalas“ akcijų
3. „Klaipėdos baldų“ vykdyti savų akcijų supirkimai, sulaukę vis mažiau dėmesio didinant savų akcijų supirkimo kainą.

„Grigiškės“ buvo vienintelė bendrovė NASDAQ OMX Vilniaus biržoje 2013 m. pritraukusi lėšų per viešą antrinį akcijų platinimą. Bendrovė pasiūlė akcijų tiek esamiems, tiek ir potencialiems investuotojams. Iš viso pritraukta apie 10 mln. Lt išplatinus 5,7 mln. akcijų už vienos akcijos kainą ties 0,51 euro. Tiesa, potencialiems investuotojams liko tik 1,7 mln. akcijų, o alokacija sudarė apie 14 proc. Tie, kurie gavo akcijų per platinimą, uždirbo bent 33 proc. laikydami akcijas iki metų pabaigos. Šis platinimas yra puikus pavyzdys, kaip bendrovė gali sėkmingai pritraukti lėšų investicijoms per biržą tvarkingai struktūrizavus pasiūlymą.

III. Metų finansinių rezultatųpagerėjimas
1. LESTO
2. Lietuvos energijos gamyba
3. Vilkyškių pieninė

Elektros energijos skirstymo bei tiekimo bendrovė LESTO šiais metais išlindo iš nuostolių ir per 2013 m. devynis mėn. uždirbo 40,2 mln. Lt grynojo pelno (prieš metus atitinkamu periodu patirtas 26,4 mln. Lt grynasis nuostolis). Pelno augimą lėmė tiek didesnis pasiektas įmonės veiklos efektyvumas, tiek ir didėjusios elektros skirstymo apimtys. Toks rezultatasprisideda prie geresnio rinkos dalyvių požiūrio į šią bendrovę, kuri pastaruosius kelerius metus mokėdama dividendus jau užsitikrino neblogą vardą investuotojų gretose.

IV. Metų plėtra
1. Šiaulių bankas - Ūkio banko sveiko turto ir draustų indėlių perėmimas
2. „Linas Agro Group“ -87 proc. Latvijos paukštininkystės įmonė AS „Putnu fabrika Kekava“ perėmimas
3. „City Service“ – 100 proc. ispanų komercinių ir kitų patalpųpriežiūros bendrovės „Aldesa Servicios y Mantenimiento S.A.“ akcijų įsigijimas

Šiaulių bankui 2013 m. nusišypsojo sėkmė išaugti beveik dvigubai perimant Ūkio banko sveiką turtą ir draustus įsipareigojimus. Galutinio vertinimo metu nustatyta, kad Šiaulių bankas perėmė 2,725 mlrd. Lt draustų indėlių bei 1,798 mlrd. Lt Ūkio banko turto. Trūkstamo turto skirtumą padengė Indėlių ir investicijų draudimo fondas. Tad bankas, neprisiimdamas didelės rizikos, gavo stiprų pagrindą plėtrai. 2013 m. ji dar neatsispindėjo pelno rezultatuose, bet tikėtina, kad 2014 m. bankas, susitvarkęs su perimtu turtu, įsipareigojimais bei gautais klientais, turės pradėti skinti jau saldesnius šios plėtros vaisius.

V. Metų žingsnis
1. „Amber Grid“ žingsnis į NASDAQ OMX Vilniaus biržą
2. UAB „Limarko“ žingsnis per 95 proc. „Limarko laivininkystės kompanijos“ balsų kartelę
3. „Linas Agro Group“ žingsnis į paukštininkystės verslą

„Amber Grid“ tapo vieninteliu emitentu, kurio akcijos pradėtos listinguoti NASDAQ OMX Vilniaus akcijų biržoje 2013 m. Bendrovė gražiu pavadinimu sukurta iš „Lietuvos dujų“, atskyrus gamtinių dujų perdavimo veiklą ir ją perkėlus į naujai įsteigtą „Amber Grid“. Prekybos bendrovės akcijomis pradžia ganėtinai sėkminga – „Amber Grid“ akcijos yra pabrangusios daug labiau nei „Lietuvos dujų“ vertybiniai popieriai nuo atskyrimo pradžios.

VI. Metų problemos
1. Ūkio banko bankrotas
2. Rusijos Federacijos sprendimas spalį uždrausti lietuviškų pieno produktų importą į šalį
3. „Dvarčionių keramikos“ sunkus kelias į restruktūrizaciją

Ūkio bankas 2013 m. vasario mėn.18 d. pripažintas nemokiu, o gegužės 2 d. jam iškelta bankroto byla. Keli tūkstančiai smulkiųjų banko akcininkų liko su bevertėmis akcijomis. Tikimybė banko akcininkams atgauti bent dalį investuotojų lėšų yra visiškai minimali. Taip į Lietuvos kapitalo rinkos istoriją įrašyta dar viena investuotojų „nesėkmės istorija“. Visgi po banko „Snoras“ bankroto dalis investuotojų jau buvo pasimokę ir vengė investicijų į Ūkio banką, tad pastarojo banko žlugimas nebuvo jau toks ir netikėtas.

VII. Metų gudrybės
1. „Žemaitijos pieno“ savų akcijų supirkimas už daug mažesnę nei rinkos kainą
2. „Lino“ akcininkų veiksmai bėgant nuo Lietuvos banko sankcijų perkeliant akcijų paketą į Belize registruotą įmonę.
3. „Panevėžio statybos tresto“ akcininkų sprendimas mokėti dividendus veikiausiai tam, kad būtų galima išmokėti tantjemas valdybos nariams

„Žemaitijos pienas“ ir šiais metais nenustojo stebinęs investuotojų. 2013 m. kovo 25-28 dienomis vyko oficialus savų akcijų supirkimas, kurio metu bendrovė siekė įsigyti 1 mln. savų akcijų (2,1 proc. visų akcijų), mokėdama 0,637 euro už akciją. Tuo metu biržoje akcijos kaina buvo maždaug 15-20 proc. didesnė nei pateikta pasiūlymo kaina. Įdomu tai, kad šiuo pasiūlymu susidomėjo „Klaipėdos pienas“ (bendrovės galutinis kontroliuojantis asmuo yra A. Pažemeckas), pardavęs 700 tūkst. akcijų. Aišku, bendrovės smulkiuosius akcininkus toks sprendimas, kai įmonė akcijas superka iš kitų akcininkų už mažesnę nei rinkos vertę, turėtų džiuginti, tačiau eilinį sykį lieka nerimas dėl tokių su pagrindiniu įmonės akcininku susijusių veiksmų aiškumo.

VIII. Metų pirkėjai
1. Darius Mockus
2. Antanas ir Dalius Trumpos
3. Gintautas Pangonis

Dariaus Mockaus investicinė bendrovė „Minvista“ išliko aktyviu „Aprangos“ akcijų pirkėju biržojeir 2013 m. Taip jis suteikė labai stiprų palaikymą įmonės akcijos kainai biržoje ir eilinį sykį rodė pasitikėjimą „Apranga“. Aišku, investuotojams daug painiavos įnešė didelis tiek „MG Baltic Investment“, tiek ir valdybos narių atliktų pirkimo ir pardavimo sandorių srautas, bet tikėtina, kad jie daugiausia buvo susiję su mokestiniais jų reikalais.

IX. Metų vadovo pasitraukimas
1. Arūno Šikštos pasitraukimas iš „TEO LT“
2. Audriaus Žiugždos pasitraukimas iš Šiaulių banko
3. Žilvino Lapinsko pasitraukimas iš „City Service“

2013 m. keitėsi kelių didžiųjų Lietuvos listinguojamų bendrovių vadovai. Didžiausią kapitalizaciją NASDAQ OMX Vilniaus biržoje turinčios „TEO LT“ vadovo Arūno Šikštos pasitraukimas iš pareigų 2013 m. vasario 22 d. daugumai investuotojų buvo netikėtas. Visgi didelės įtakos bendrovės akcijų kainai šis pokytis neturėjo. Beje, naujasis įmonės vadovas buvo surastas ne taip ir greitai – Kęstutis Šliužas vadovo pareigas pradėjo eiti tik lapkričio 1 d.

X. Įdomiausi2014 metų klausimai
1. Kas ir kiek sumokės už „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ priklausančius „Amber Grid“ akcijų paketus?
2. Ar „Klaipėdos naftos“ vystomas SGD terminalo Klaipėdoje projektas bus užbaigtas 2014 m.?
3. „Invalda LT“ struktūros transformacija

Įgyvendinant III ES energetikos paketo nuostatas dėl gamtinių dujų perdavimo veiklos nuosavybės ir kontrolės atskyrimo nuo tiekimo ir gavybos veiklų,iki 2014 m. spalio 31 d. „Amber Grid“ akcininkais nebegalės būti tiesiogiai ar netiesiogiai su gamtinių dujų skirstymo bei tiekimo veikla susiję asmenys. Tiek „E.ON Ruhrgas“, tiek ir „Gazprom“ yra didžiausi gamtinių dujų skirstymo bei tiekimo bendrovės „Lietuvos dujų“ akcininkai.„Gazprom“ taip pat yra ir pagrindinis gamtinių dujų tiekėjas Lietuvai. Tikėtina, kad realiausiu akcijų pirkėju liks Lietuvos vyriausybė, arba viena iš valstybės kontroliuojamų įmonių. Sudominti išorinius investuotojus „Amber Grid“, nepaisant jos veiklos stabilumo ir stabilių pinigų srautų, bei kartu gauti gerą kainą, yra sunkiai įgyvendinamas dabartinių didžiųjų įmonės akcininkų tikslas.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital