Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Stadiono perėmimas už 357 mln. litų verčia spėlioti, kas dar Ūkio banko balanse?

Spekuliantai.lt | 2012-11-06 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1568
Raktiniai žodžiai: Ūkio bankas
Stadiono perėmimas už 357 mln. litų verčia spėlioti, kas dar Ūkio banko balanse? Stadiono perėmimas už 357 mln. litų verčia spėlioti, kas dar Ūkio banko balanse?

 Ūkio bankas, už rekordinę 357 mln. litų sumą perėmęs Vilniuje esantį blogos būklės „Žalgirio“ stadioną, rinkos dalyvius verčia spėlioti, ar banko balanse nėra daugiau pervertinto turto.
Lapkričio 5 dieną Ūkio bankas paskelbė, kad iš kelių banko skolininkų už 357 mln. litų perėmė 94,9 proc. bendrovės „Žalgirio sporto arena“ (ŽSA) akcijų, ir padidino valdomą paketą iki 100 proc. ŽSA skelbia valdanti Vilniaus „Žalgirio“ stadioną bei sporto salę, šalia esantį garažą bei 78 arų žemės sklypą Rinktinės gatvėje. Sandoris viršija 80 proc. Ūkio banko grupės nuosavo kapitalo.
Remiantis Registrų centrui pateikta veiklos ataskaita, 2011 metų pabaigoje ŽSA savo turtą buvo įkeitusi Ūkio bankui.
„Klausimai, kokie asmenys sugebėjo gauti tokio dydžio paskolas ir kur šie pinigai buvo panaudoti, taip pat ar banko, ar tik vieno jo akcininko naudai veikė paskolas išdavę banko pareigūnai, greičiausiai liks neatsakyti. Užsienyje po tokių pranešimų būtų pradėtas tyrimas, kurio rezultatai taptų žinomi ne tik priežiūros institucijoms, bet ir banko akcininkams“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.
Pasak jo, tai jau ne pirmas panašus Ūkio banko sandoris. 2009 metų rudenį Ūkio bankas už skolas perėmė bendrovę „Investicinio turto valdymas“ ir taip įsigijo šalia Vilniaus koncertų ir sporto rūmų esančią Teatro areną. Įmonei suteikta 98,4 mln. litų paskola vėliau paversta akcijomis.
Paskolas padėjusį gauti ŽSA nekilnojamojo turto vertinimą 2008 metais atliko žinoma bendrovė „Ober Haus nekilnojamas turtas“. Tuomet „Žalgirio“ stadionas įvertintas 461 mln. litų, o šalia esantis žemės sklypas – 50 mln. litų. Nepaisant gerokai sumažėjusių nekilnojamojo turto kainų, 2011 metų pabaigoje „Baltijos turto vertinimo agentūra“ stadioną įvertino 420,5 mln. litų, o žemės sklypą – 54,4 mln. litų.
„Tai, ar šie vertinimai neprasilenkė su realybe, parodys laikas. Klausimas, kaip vienu didžiausių nekilnojamojo turto rinkos žaidėjų tampančiam Ūkio bankui seksis šį turtą realizuoti. Rinkos dalyviai norėtų žinoti, kokio dydžio atidėjiniai buvo suformuoti šioms paskoloms, ir kokia verte turtas atsidurs Ūkio banko grupės balanse“, - sakė T. Pilipavičius.
Su pagrindiniu Ūkio banko akcininku Vladimiru Romanovu siejama Ūkio banko investicinė grupė (ŪBIG) buvo skelbusi apie tik popieriuje likusius planus įgyvendinti 500 mln. eurų vertės projektą "Vilnius Baltic Center", kuris apëmë „Žalgirio“ stadiono ir šalia esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų teritorijos plėtrą.
Ūkio banko grupės nuosavas kapitalas 2012 metų rugsėjo pabaugoje siekė 439,3 mln. litų, o turtas – 4,2 mlrd. litų.
Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital