Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Užduotis: įdarbinti pinigus 6 mėnesiams ir 3 metams

spekuliantai.lt | 2012-03-20 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 2410
Raktiniai žodžiai: bankas, investuok, obligacijos, indeliai, akcijos, fondai
Užduotis: įdarbinti pinigus 6 mėnesiams ir 3 metams

Lietuvos banko duomenimis, praėjusių metų rugsėjį Lietuvoje veikiančiuose bankuose buvo laikoma rekordinė indėlių suma – 45,8 mlrd. litų. Po banko „Snoras“ griūties susvyravus pasitikėjimu bankais vis dažniau išgirstame klausimą: kur saugiai įdarbinti pinigus? Kalbindami ekspertus apsistojome prie dviejų investavimo laikotarpių: 6 mėnesių ir 3 metų.

Analizuodami galimybes atsižvelgėme, kad investuojame rizikuodami minimaliai, t. y. pasibaigus šiems laikotarpiams investuotojas turėtų atgauti bent pradinę sumą. Kalbinti ekspertai vieningai sutaria, jog, norint neprarasti lėšų, pinigus reikėtų investuoti ta valiuta, kuria gaunamos pajamos ir patiriamos išlaidos.

Nemato indėlio alternatyvų

Finansų patarėjo įmonės „MC Wealth Management“ vykdomojo partnerio Mariaus Čiuželio nuomone, 6 mėnesių portfeliui iki 100 000 litų nelabai ir yra alternatyvų, tik bankų ar kredito unijų indėliai. Baiminantis „Snoro“ banko likimo, ekspertas pataria indėlius dėti į skirtingus bankus, dalį į filialo statusą turinčius užsienio bankus, kurių indėlininkai yra drausti ne Lietuvoje, o Skandinavijos šalyse.
Kita vertus, finansų teorija portfeliui iki 6 mėnesių sufleruoja ir investavimo į pinigų rinkos fondus galimybę.
„Pinigų rinkos fondai nėra akivaizdžiai pelningesni už bankų indėlius. Tačiau šie fondai suteikia daugiau galimybių naudotis savo pinigais – juos bet kada galima parduoti, o nutraukiant įprastą terminuotąjį banko indelį sukauptos palūkanos prarandamos“, – žurnalui „Investuok“ teigia FMĮ „Orion Securities“ Investicijų valdymo departamento vadovas Donatas Frejus.
Tiesa, Lietuvoje beliko vienas oficialiai registruotas banko DNB pinigų rinkos fondas, kuriam netaikomi komisiniai mokesčiai perkant ar parduodant. Investuojant į šį ar kitus užsienyje registruotus fondus, nors jų galimas uždarbis ir mažas, reikia nepamiršti, jog, neišlaikius investicijų ilgiau nei metus, fiziniams asmenims teks mokėti 15 % gyventojų pajamų mokestį nuo gauto pelno, o indėlių palūkanos kol kas neapmokestinamos.

Viena dalis į obligacijas

Kalbinti investicinių portfelių valdytojai sutaria, kad lėšas įdarbinant trejiems metams pasirinkimas didesnis.
Vieną portfelio dalį galima investuoti į vyriausybių obligacijas ar sudaryti terminuotųjų indėlių sutartis su keliais bankais. Kitą, mažesnę, portfelio dalį galima investuoti rizikingiau, jei nenorima apsistoti ties bendru galimu 2–5 % metiniu portfelio uždarbiu.
D. Frejaus nuomone, verta atkreipti dėmesį į mažai prasiskolinusių šalių obligacijas, kurių šios išleidžia nedaug. Eksperto nuomone, viena iš tokių šalių yra ir Lietuva.
Kaip pakankamai saugias, bet galinčias konkuruoti ir su banko indėlių palūkanomis, M. Čiuželis taip pat išskiria Lietuvos ir Latvijos vyriausybių obligacijas.
„Taip pat verta atkreipti dėmesį į Vidurio Europos šalių – Vengrijos, o ypač Rumunijos – vyriausybių vertybinius popierius. Iš kitos pusės, norint ramiau miegoti, reiktų rinktis senųjų Europos valstybių – Vokietijos, Nyderlandų, Prancūzijos – skolos vertybinius popierius“, – teigia M. Čiuželis.
Banko „Swedbank“ investicijų valdytojas Tomas Bakutis atkreipia dėmesį, kad pasirinkus obligacijas su metinėmis palūkanomis kils reinvestavimo rizika. „Jei investuotojas reinvestuos gautas palūkanas į tas pačias obligacijas, nuo rinkoje tuo metu esančių palūkanų priklausys ir perkamų obligacijų kaina, ir jų būsimas pelnas“, – teigia T. Bakutis.
D. Frejaus nuomone, investuojant pinigus trejiems metams vieną dalį galima dėti ir į obligacijas, susietas su akcijų indeksais.
M. Čiuželio nuomone, formuojant portfelį neverta pamiršti ir galimo didelio uždarbio įmonių obligacijų, kurios pastaruoju metu yra nuvertintos.

Dalis lėšų į akcijas ar jų fondus

„Swedbank“ investicijų valdytojo T. Bakučio nuomone, nors didžiausias investuotojo tikslas yra neprarasti pinigų, galimas ir kiek įmantresnis investicijų portfelio formavimo būdas – didumą investuoti į saugias fiksuotas palūkanas teikiančias priemones, t. y. banko indėlius ir obligacijas, o portfelio dalį, kuri lygi gautinoms palūkanoms po trejų metų, investuoti rizikingiau: į akcijas, žaliavas ar jų fondus. Taip net išsipildžius pačiam pesimistiškiausiam scenarijui investuotojas neprarastų lėšų, o esant palankiai situacijai rinkose uždirbtų.
Kalbėdamas apie dabartinį laikotarpį, metų pirmuosius mėnesius, M. Čiuželis teigia, kad nereiktų skubėti investuoti į akcijas, nes nuo metų pradžios jos gerokai pabrango. Vertėtų palaukti bent nedidelio kainų kritimo.

Ilgalaikių investicijų nebelieka

Kiek rizikingiau portfelį formuojančio M. Čiuželio nuomone, padėtis dabartinėse rinkose keičiasi.
„Pastaruoju metu pastebima, kad net labai ilgam investuojantys pensijų fondai investicijas portfeliuose perskirsto vis dažniau. Todėl ir valdant savo portfelį nereikėtų vengti dažniau priimti vienokius ar kitokius sprendimus“, – teigia M. Čiuželis.
Kitas, eksperto nuomone, paprastesnis sprendimas – investuoti rizikingesnę portfelio dalį į įmonių, mokančių dividendus, akcijų fondą.
Planuojant ilgalaikes, 10–20 metų, investicijas nereikia įsitverti trumpesniems laikotarpiams tinkamų investicinių sprendimų. D. Frejaus nuomone, neretai žmonės daro klaidą planuodami investicijas – teigia, kad pinigai kaupiami mąstant apie 15–20 metų perspektyvą, o iš tikrųjų investuojant planuojama, jog jie bus reikalingi jau po 3–5 metų.
„Dažnai blaškomasi ieškant, kaip ir kur uždirbti per artimiausią pusmetį ar metus, nors tam skirti pinigai bus reikalingi tik po 10–20 metų“, – teigia D. Frejus.

Vytautas Mikalajūnas, žurnalas „Investuok“.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.


 

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital