Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Rusijos rinka – nepelnytai pamiršta

Zurnalas_Investuok | 2010-11-22 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1744
Raktiniai žodžiai: seminaras, investuok, Rytų Europa, investicijos, Rusija, rinkos
Rusijos rinka – nepelnytai pamiršta Justinas Gapšys, žurnalas „Investuok“ „Investuok“ surengtame seminare, kuriame buvo nagrinėjamos dvi temos: „Rytų Europa bendrame besivystanči


Justinas Gapšys, žurnalas „Investuok“

„Investuok“ surengtame seminare, kuriame buvo nagrinėjamos dvi temos: „Rytų Europa bendrame besivystančių šalių kontekste“ ir „Lietuvos investicijų rinkos perspektyvos“, griauti mitai apie Rusijos investicinę aplinką ir rinkos perspektyvas. Be to teigta, kad didžiosios investicijų valdymo įmonės Lietuvoje uždirba pinigus ne investuotojams, o sau.

Vieno didžiausių pasaulio investuotojų Rytų Europoje įmonės „East Capital Asset Management“ fondų valdytojas Aivaras Abromavičius tvirtina, kad su atsigavimu pasikeitus investicinei aplinkai investuotojai vėl yra linkę prisiimti didesnę riziką, todėl pinigų srautas į besivystančius regionus toliau stipriai augs.

Gausu nepagrįstų mitų

Fondų valdytojas nurodo, kad nukreipdami lėšas į besivystančias rinkas, daugiausia Braziliją, Kiniją, Indiją ir pastaraisiais mėnesiais ypač populiaria tapusią Turkiją, investuotojai nepelnytai aplenkia Rusiją, kurios rinkoje akcijų kainos, lyginant su kitomis besivystančiosiomis šalimis, yra gana patrauklios.
„Rusija, kaip mums bebūtų gaila, nesulaukia tokio investuotojų dėmesio. Klientai Vakarų Europoje diskriminuoja Rusiją dėl esą žemesnio nei Brazilijoje ekonomikos augimo, didelės priklausomybės nuo naftos kainos, aukštesnės politinės rizikos. Bandome pakeisti šį giliai įsišaknijusį neteisingą požiūrį. Rusijoje akcijos vidutiniškai 35 % pigesnės nei likusiose BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija – red. pastaba) šalyse. Prieš krizę tokia nuolaida buvo apie 10 %”, – aiškina A. Abromavičius.
Jo teigimu, prie to, kad Rusija pastaruoju metu lieka investicijų užribyje, prisideda ir nieko teigiamo apie ją nerašanti Vakarų spauda.
A. Abromavičiaus manymu, mitą apie didesnę Rusijos politinę riziką ir dėl to investuotojų reikalaujamą didesnę rizikos premiją sugriauna šalies bendrovių obligacijos, kurių pelningumas mažesnis už išsivysčiusių šalių bendrovių obligacijas. Grįsdamas Rusijos rinkos patrauklumą fondų valdytojas išskyrė gausią šalies gyventojų dalį, kuri patenka į vidutinę klasę (dėl šios priežasties patrauklus investuoti vartojimo sektorius), bei nuosekliai mažėjančius akcijų biržos svyravimus, kurie artėja prie įprastinių indekse S&P 500. A. Abromavičius itin patrauklia laiko Turkijos rinką, tačiau dėl didelio investuotojų antplūdžio šį regioną vertina atsargiai.

Pelnosi iš klientų

Antrojoje seminaro dalyje savo įžvalgomis apie investicijų valdymo įmones Lietuvoje dalinosi UAB „Synergos Capital International“ generalinis direktorius ir buvęs Lietuvos investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius. Jis tikino, kad daugumą didžiųjų šalyje veikiančių investicijų valdymo įmonių nesuteikia investuotojams masių dar neatrastų išmintingų investicinių sprendimų, o tik platina investicinius produktus, paremtus esamų investavimo tendencijų atkartojimu. Tai S. Racevičius trumpai apibūdino kaip pelnymąsi iš klientų, o ne pelno nešimą klientams.
„Išmintingi investiciniai sprendimai, vadinamoji alfa, egzistuoja mažose valdymo įmonėse, o platinimo galimybės, priėjimas prie klientų ir pinigai, vadinamoji beta, telkiasi didelėse valdymo įmonėse. Mūsų investicijų valdymo industrijoje yra keletas didelių žaidėjų, kurie yra tam tikros vertikalios struktūros, valdomos kur nors užsienio būstinėse, kuriose priimami investavimo ir paslaugų teikimo sprendimai. Tačiau tos struktūros ypatingų sąsajų su vietine rinka neturi. Dėl to mes Lietuvoje negalime gauti efektyviausių sprendimų. Todėl norėčiau padrąsinti investuotojus nebijoti priimti savarankiškų sprendimų, nebijoti mažesnių ar naujų investicijų valdymo įmonių. Investavimo procesas turi būti valdomas investuotojo, o ne investicijų valdymo įmonės (platintojo)“, – tvirtino S. Racevičius žurnalo „Investuok“ surengtame seminare.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt


 

 

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital