Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.

 

Latvijos lato devalvacija

siaipzvejys
siaipzvejys
Rašyti privačią žinutę

559 žinutės
( +83 / -23 )

Rinkoje kažkokia panika prasidėjo nes iš SEB gavau tokio turinio laišką:

Lato devalvavimo tikimybė nėra didelė

Neseniai Latvijos dienraštis „Diena“ išspausdino straipsnį su Stokholmo ekonomikos mokyklos (Stockholm School of Economics) ekonomisto Morten Hansen įžvalgomis apie tai, kad latviams gali tekti devalvuoti savo nacionalinę valiutą. Mokslininko teigimu,kainų lygis Latvijoje kyla daug sparčiau nei daugelyje pasaulio valstybių ir tai menkina šios šalies produkcijos konkurencingumą užsienyje. Pasak p. Hansen, jeigu Latvijos vyriausybei neatsiras politinės valios imtis ryžtingų veiksmų, o infliacijos tempas nepaliaujamai spartės, vienintelis sprendimas konkurencingumui padidinti gali būti lato devalvavimas.
Viena vertus, nieks negalėtų paneigti, kad Latvijos produkcijos konkurencingumas mažėja dėl sparčios infliacijos, kuri šiuo metu yra didžiausia visoje Europos Sąjungoje. Kita vertus, vargu ar lato devalvavimas iš esmės išspręstų šią problemą. Nors tai būtų paspirtis eksportuotojams, kažin ar ilgai jie tuo galėtų džiaugtis ir sulaukti pakartotinų tokių centrinio banko žingsnių. Be to, devalvavus latą pabrangtų iš Rusijos importuojamos strateginės žaliavos (gamtinės dujos), todėl būtų prarasta dalis devalvavimo suteiktų konkurencinių privalumų. Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kad lato devalvavimas sumažintų latvių perkamąją galią, kas lemtų mažiausiai keletą skaudžių ekonominių pasekmių. Pirma, neišvengiamai drastiškai sulėtėtų ekonomikos augimas, nes būtų
užgesintas pagrindinis jo variklis – privatus vartojimas. Antra, silpnesnė gyventojų perkamoji galia paskatintų emigraciją ir taip paskaudintų darbuotojų trūkumo „rykštę“ verslui.
Pastaruoju metu iš esmės pagerėjo Latvijos vyriausybės finansinė padėtis. Antai praėjusių metų sausio-lapkričio mėn. konsoliduoto vyriausybės biudžeto balansas buvo perteklinis ir sudarė net 4,2 proc. BVP. Tai reiškia, kad spaudimo iš politikų pusės devalvuoti latą bent jau todėl, kad neišvengiamai kaupiasi vyriausybės skola ir ji nepajėgi jos išmokėti, nėra.
Galų gale, Latvijos centriniam bankui nėra labai lengva keisti dabartinį (fiksuotą) lato kursą (nuo 2005 m. 1 EUR = 0,702804 LVL ir gali svyruoti labai siaurose +/- 1 proc. ribose). Kaip ir Lietuva, Latvija yra vadinamojo VKM-II narė, o tai reiškia, kad bet kokį sprendimą, kuris gali turėti įtakos nacionalinės valiutos stabilumui, privalo derinti su ES institucijomis, t. y. negali vienašališkai devalvuoti lato. Be to, Latvijos centrinis bankas yra gerai pasirengęs atlaikyti valiutos spekuliacines atakas – šiuo metu latai apyvartoje (1023,837 mln. LVL) daugiau nei du kartus padengti konvertuojamų užsienio valiutų, SST (specialiųjų skolinimosi teisių) ir aukso atsargomis (2417,482
mln. LVL). Pastarųjų apskritai beveik pakanka visiems centrinio banko įsipareigojimams (2481,365 mln. LVL) padengti.

Gal kas turite kokių kitų minčių. Nes aš aktyviai prekiauju Latvijos rinkoje ir jau pergyvenau lato kritimą nuo 5,70 iki 4,946. Nuostolis buvo pakankamai didelis, dėl tokio lato pakritimo.
10% žmonių valdo 90% pinigų. Visada pasitikslinu kur aš esu.
^la
Rašyti privačią žinutę

1936 žinutės
( +244 / -33 )

Šiek tiek informacijos yra temoje EURLVL
Common sense is not very common
Denisas
Denisas
Rašyti privačią žinutę

1346 žinutės
( +140 / -62 )

Tarp kitko, iterpiu, kad galetu kiti diskutuoti:
Devalvacija - tai vienos šalies valiutos nuvertėjimas kitų šalių valiutų atžvilgiu. Devalvacijos priežastis dažniausiai būna didelė infliacija, trukdanti gamybos įmonėms konkuruoti užsienio rinkose.
Devalvacijos klausimus, kaip ir revalvacijos (atvirkštinis procesas, manyčiau itin retas ) sprendžia vyriausybė, kartu su šalies centriniu banku.

Mano nuomone, cia galima galvoti daug ka ir spelioti dar daugiau. Vistiek nepavyks isvengti to kas privalo buti. Ir visa to priežastis infliacija, kuri tikrai nemazes.
Nes juk pinigu turim vis daugiau, o ir vakar girdejau kaip per telika reze, kad lietuvaiciai daug euru i Lietuva parsiunte, o prekiu kiekis pas mus tai ribotas. Juk nera kam ju gaminti, visi tie patys lietuvaiciai Airijoje.
Nenustebsiu kai keleriu metu begyje ir pas mus devalvacijos dainele uzdainuos.
Ekonomikos magistras
bennito
Rašyti privačią žinutę

125 žinutės
( +1 )

siaip jau ir uzdainavo.. kaip tik siandien vienas bendradarbis teige is patikimu shaltiniu girdejes kad svarstoma lito devalvacija... na bet cia jau gaunas devintas vanduo nuo kisieliaus, pats tuo nelabai tikiu
tamagochi
tamagochi
Rašyti privačią žinutę

724 žinutės
( +91 / -24 )

na kazin ar tai realu. Prastumus devalvacija atsiras daug neramumu ir apie euro ivedima gali tekti pamirshti maziausiai kokiem 5 metams.

BTW bankai tai isigudrino busto paskolas eurais pas mus isdavineti
gmt
Rašyti privačią žinutę

949 žinutės
( +216 / -100 )

Tai gal bankai jau kažką nujaučia, jeigu paskolas eurais išdavinėja? Pvz., jeigu devalvuotų litą, tai bankas per kaminą išlėktų.
Vasia
Vasia
Rašyti privačią žinutę

451 žinutės
( +69 / -59 )

Jei lita dvalvuos, as musu pjemjerui barzda nurausiu....
Kristi- tai kylti zemyn
Luinys777
Rašyti privačią žinutę

1107 žinutės
( +224 / -76 )

Vienintele lito devalvavimo galimybe yra tik jei keitimo momentu (tai bus ne anksciau 2010 metu) bus nustatytas keitimo kursas ne 1EUR=3.4528 LTL, o pvz. 1 EUR=4 LTL. Tokia teorine galimybe yra numatyta. Bet kokios kitos galimybes yra is fantaziju srities.
Jeigu nori išmokti plaukti, plauk (Mao)
siaipzvejys
siaipzvejys
Rašyti privačią žinutę

559 žinutės
( +83 / -23 )

Šiandien pasižiūrėjau kaip kas , tai per savaitę, latas prarado 1,75 procento vertės. Šnekėjausi su verslininkais latviais, jie sakė, kad realiai šiais metais planuoja lato atpigimo net penkis procentus. Dabar valdžia galvoja arba atstatyti arba kažkaip įvilkti šį lato natūralų pigimą.
Liaudis ir taip brangiau nei lietuvoj už paskolas moka, tai dabar net dviem procentais mokės brangiau...
10% žmonių valdo 90% pinigų. Visada pasitikslinu kur aš esu.
indenas
Rašyti privačią žinutę

1593 žinutės
( +525 / -239 )

Užtenka paskelbti tokį laišką ir atitinkamus gandus ir latas devalvuojasi natūraliai "tiek kiek reikia", be jokių administracinių priemonių.
"Laimei" su latu (skirtingai negu su litu) tai įmanoma
O ir aplinkiniams pamoka, kad neužsnūstų ir infliacijos pas save neįsuktų...
artas71
artas71
Rašyti privačią žinutę

633 žinutės
( +149 / -44 )

...., kad lietuvaiciai daug euru i Lietuva parsiunte, o prekiu kiekis pas mus tai ribotas. Juk nera kam ju gaminti, visi tie patys lietuvaiciai Airijoje.
Airiškasis lietuvis atsiunčia EUR į LT. Vokiškasisi turkas užfundyja (įveža iš ES šalies, prekių judėjimas neribojamas išskyrus akcizines prekes) 100 kilovienetų devėtų auto, ispaniškasis rumunas užfundyja 1000 kilokūbinių metrų apelsinų, itališkasis marokietis - 5 kilofūras rūbų, latviškasis žemaitis tiekią 50000 kilolitrų pieno, ir pan. Kam kažką gaminti?
Pinigai - iš ES, prekes iš ES.
Mes -užsieny uždirbom čia persiuntem, europa ( mes ten) pagaminom, įvežėm į LT pardavėm, išvažiavom su pinigais, išsimokėjom algas, vėl pagaminom ir įvėžėm, pardavėm išvažiavom su pinigai.t.t.

Utriruoju...
The hardest thing in the world to understand is the income tax. Albert Einstein
meskalepeska
meskalepeska
Rašyti privačią žinutę

362 žinutės
( +40 / -1 )

На латвийцев рухнула макроэкономика
http://rus.delfi.lv/news/daily/business/article.php?id=16973247
Visi pliusai turi savo minusų...
leper
Rašyti privačią žinutę

28 žinutės
( +3 / -1 )

Mielieji Ledine, ir visi kiti gudruciai,

Tie kas mano, kad LVL devalvavimo tikimybe yra didesne uz LTL, yra tikti patriotai. Taciau faktai yra siek tiek liudnesni.
Pvz. Lietuvos 2006 metu einamosios saskaitos deficitas nemazai virsyja 10% (galutiniu duomenu dar nera, bet, is 3 ketvirciu duomenu jau situacija aiski). Pagal si rodikli Lietuva ira numero uno pasaulyje. (prisiminkime, kad 1996 metais, pries azijos krize, tu saliu einamosios saskaitos deficitas buvo apie 7%).
Latvijos tarptautines uzsienio atsargos yra 2 kartus didesnes, nei pinigu baze. Lietuvos - tik 1.5 karto.

Abi salys priklauso ERMII, ir abi pries ivedant eura negali leisti valiutos krusui svyruoti daugiau nei 15% aplink nustatyta centrini valiutos kursa.
Taigi, jei kuri nors salis devalvuos savo valiuta 20% siandien, ir fiksuos si kursa iki 2010, valiutos kurso stabilumo kriterijus pazeistas nebus.
Kitas scenarijus - devalvuojama 'tik' 14%.
A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything.
Chikirap
Chikirap
Rašyti privačią žinutę

432 žinutės
( +86 / -82 )

tik nepradekim bauginti vieni kitu is neketi apie lito devalvacija. suprasciau kad bobutes kieme sedetu ir tausketu, o cia juk rimti zmones susirinke
----------------------------------------------------------------------
Juoda Balta
Luinys777
Rašyti privačią žinutę

1107 žinutės
( +224 / -76 )

To leper: Kaip Tu isivaizduoji LTL kurso svyravima EUR atzvilgiu. As bent neisivaizduoju. 3,4528 LTL=1 EUR. Nei daugiau, nei maziau
Jeigu nori išmokti plaukti, plauk (Mao)
leper
Rašyti privačią žinutę

28 žinutės
( +3 / -1 )

As isivaizduoju taip:
4.00LTL=1EUR

cia daug vaizduotes nereikia.
A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything.
gmt
Rašyti privačią žinutę

949 žinutės
( +216 / -100 )

O jūs esate tikri, kad realus LTL EUR kursas yra 3,4528?
bukanierius
Rašyti privačią žinutę

538 žinutės
( +60 / -45 )

O jūs esate tikri, kad realus LTL EUR kursas yra 3,4528?
O koks kitas nerealus 5???
Va RIGIBOR - 9 procentai cia tai realu nors ir is fantastikos srities
siaipzvejys
siaipzvejys
Rašyti privačią žinutę

559 žinutės
( +83 / -23 )


Va RIGIBOR - 9 procentai cia tai realu

Faktas žiaurus ir tikras. Bankus Latvijoje prispaudė liaudis atsisimdama indėlius. Ten šiandiena natūraliai karšta. Latvijos CB pradėjau spausti bankus, kad tie tvarkytusi su likvidumu, o tai jau pareis ir mums, nes tas pats Hansa, SEB, Nord ir panašiai turės padėti saviesiems Latvijoje. Vadinas Lietuvoj pigių paskolų era pasibaigė, laikas pinigus taupyti ir imtis gražinti paskolas...
Straipsnis apie tai kas vyksta latvijoje:

http://rus.delfi.lv/news/daily/business/article.php?id=16973247
10% žmonių valdo 90% pinigų. Visada pasitikslinu kur aš esu.
Ledine
Ledine
Rašyti privačią žinutę

393 žinutės
( +3 )

Taigi, jei kuri nors salis devalvuos savo valiuta 20% siandien, ir fiksuos si kursa iki 2010, valiutos kurso stabilumo kriterijus pazeistas nebus.
Kitas scenarijus - devalvuojama 'tik' 14%.
gerb. leperi, ar Mastrichto kriterijai yra Lietuvos gyvenimo etalonas ? ne tiek svarbu, kas butu ar nebutu pazeista - esme pagalvoti apie tai, kas veda prie valiutos silpnejimo, ir ka pats silpnejimas rodo. Ir nereikia tu 20% ar 14%.
Ziurekit i Vengrija - ekonomikos problemu rinkinys. Kas ta valiutos devalvacija? Irodymas, kad ekonomika turi esminiu problemu. kapituliacija. O kartu ir gelbejimosi ratas - bet trumpalaikis. Nes jei siandien del valiutos pigesnis eksportas pagerina einamosios saskaitos balansa, ilgu laikotarpiu salies konkurencija pigia valiuta yra tas pats, kas konkurencija pigiomis prekemis, "pigiau grybo" ir abejotina kokybe.
Ir nereikia priminti Lietuvos problemu - iki skausmo pazistamos
bet neskubekit llyginti Azijos su musu krastais ir musu laikais. Be einamosios saskaitos deficito (taip, choniskas), ir be rezervu, dar yra kapitalo iplaukos. Tiesa, kiek truksta tiesioginiu, bet i musu birza, uzbirzi ir valstybes skola atkeliauja solidziai uzsienio portfelinio kapitalo. Krize bus tada, kai uzsienis prades masiskai mazinti iplaukas i Lietuva. Ar bus? matysim
Tik nereikia pulti i panika - galu gale, ne viskas musu rankose. O tai, kas musu rankose, galim susitvarkyti patys :wink

Tik prisijungę vartotojai gali dalyvauti forume. Prisijungti.


Techninė analizė

Prekybos statistika realiu laiku

Ekonominis kalendorius

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital